Regisztráció Blogot indítok
Adatok
l_kalman

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Elindult egy qubit.hu nevű tudomány-slash-technika-slash-cooldolgokúgyáltalában portál, ami a 444.hu-hoz kötődik. Itt jelent meg Kálmán László nyelvész cikke a "rendezetlenségről".  A szerző az entrópia fogalmát fogja majd bevezetni, mint a rendezetlenség mértékét és ehhez egy példát…..
l_kalman 2017.11.24 20:19:09
@jotunder: "A nagyon nagy baj a qubit.hu-s szoveggel az, hogy azt mondja, hogy magas az entropiaja annak a rendszernek, amikor a teknos felvaltva lep E,K,N, D-t. Ami azert eleg durva." Óh, jotunder, tégy velem jót, és világosítsd meg az elmém, mi a baj ezzel, miért "elég durva"???
l_kalman 2017.11.24 23:31:19
@jotunder: Nekem ebből egy kicsit elég, le is teszem a tollat. A lényeg az, hogy a példában nem a teknőst akarjuk modellálni (az elég bonyolult lenne), csak az van, hogy egy bolondos etológus arra gyanakszik, hogy a teknősnek van égtáj szerinti preferenciája (úgy hallottam, tényleg vannak ilyen teknősök). Nem feltételezi, hogy valamilyen szekvencia szerint választ, csak annyit sejt, hogy nem egyforma gyakran indul a négy irányba, és ezt a hipotézist akarja vizsgálni. Ezért nem is írja fel magának a kísérletek sorrendjét. Ez egy ún. példa, feltételezett helyzet, a valósághoz nem sok köze van, szemléletes akart lenni.
Egy paradoxon megoldása: az Alkotmányozó NemzetgyűlésNagyon sokan érzik úgy, hogy Magyarország rossz úton jár, ezért a következő választások után új erőknek kellene vezetni az országot. Ám a kormányváltás kevés: az ország új alkotmánya, továbbá több kétharmados…..
Arról beszélgettem Kuncze Gáborral 2012 január 26-án a Klubrádióban, hogy egy új politikai intézmény - az előválasztás - hogyan segítheti elő a demokratikus pártok és független jelöltek összefogását a következő parlamenti választásra.…..
Nem tetszik a rendszer?! Minimumok 2012.01.15 00:04:00
A Hét elején "A támogatás ára" címmel közöltünk egy vitaindítót arról, hogy mit tartunk a választók és az Orbán rezsimet leváltani készülő pártok közötti megegyezés új minimumának. A vitában eddig megszólalt többek között Csigó Péter, Rácz András, Vágó…..