Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pan_Andrzej

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A prágai Hradzsinban már május elején elviselhetetlen tömeg kavarog, fáj tőle az ember feje, persze egy itteni kávé áráért máshol akár új vesét lehetne kapni. Vagy új fejet. Bármilyen szép tehát az Arany utcácska, ki kell szabadulnunk innen. Pár perc múlva már a Kisoldal…..
Az égadta világon semmi bajom a vallásos emberekkel. Sőt, az a tapasztalatom, hogy aki igazán, belső meggyőződésből, mélyen vallásos, az a hitéből nem arra merít erőt, hogy másokat kioktasson; mit szabad és mit nem, hanem őszintén örül embertársai boldogságának,…..
Érdekes, hogy a Budapesthez viszonylag közeli városokból (például Bécs, és esetünkben Prága) viszonylag kevés írás érkezik, holott rengeteg előnyük van, például a hasonló környezet és könnyen megközelíthetők. Ezért is örültem Zsófi írásának. „Tíz hónapja élek…..
Pan_Andrzej 2013.01.15 09:34:14
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kedves Maxval gondolkodó ez LEGENDA az kb középfokon gagyogok Lengyelül és nem értem sem az Oroszt sem Bolgárt, de Cseheket is elég nehéz megérteni mert más az akcentusuk mint a Szlovákoknak, a Szlovákot lehet érteni mert az akcentusuk hasonló. De a Délszlávból a Bolgárból maximum pár szó az ami érthető ez napi tapasztalat ugyan is Bolgár lakótársam van Varsóban. Az Ukrán és Fehérorosz és a Lengyelnyelv között nagy fokú kölcsönös érthetőségvan mivel a Lengyel nyelv a fejlődése során erős hatással volt ezekre a nyelvekre. Az oroszok nem értik sem az Ukránt sem, a Lengyelt, ez megint csak tapasztalat anyanyelvi oroszok mondtáknekem hogy egy szót sem értenek a Lengyelből. Az hogy sokkal gyorsabban tanul egy szláv egy másik szláv nyelvet az tény, de nem jelenet minden esetben kölcsönös érthetőséget. Az Oroszt mivel kötelező volt tanulniuk minden szláv nyelvű országban ezért értik mindenütt. Az megint máskérdés, hogy a közeli rokonságban álló szláv nyelvek beszélői értik egymást ilyenek a Dél-szláv nyelvek melynék a Szlovén megint egy kicsit kakuk tojás. Vagy A Szlovák és a Cseh melyek beszélői kölcsönösen teljesmértékben értik egymást. De ez a VÁROSI legenda továbbra is tartja magát. Saját tapasztalat a vonaton egy Cseh családdal utaztam, az apa közölte velem, hogy nyugodtan beszélhetek hozzá Lengyelül ő érteni fogaja amivel nem is volt gond de én elég sok szor elvesztettem a fonalat hogy ő mit is akar mondani így a lánya Angolul elmondta nekem hogy miről van szó én meg Lengyelül válaszoltam.
Pan_Andrzej 2013.01.15 10:22:35
@nyuszigonosz: Igen ez megint más kérdés, hogy nem akarják érteni egymást. De még mi előtt bárki is mondana valamit nem állítom hogy nincs kölcsönös érthetőség a Szláv nylevek közt csak azt mondom, hogy nagyon nem mindegy, hogy a két beszégető fél milyen nyelven próbáll komunikálni vagy van e esetleg valamilyen tapasztalata egy másik szláv nyelvel kapcsolatban. De sokat számít a két nyelvet beszélő népcsoport földrajzi elhelyezkedése is stb. A két népcsoport történelme stb. Szóval rengeteg tényező van ami befolyásolja az úgynevezett kölcsönös érthetőséget. Ez csak nekünk Magyaroknak megy csoda számba, hogy vannak nagyon hasonló nyelvek ugyan is ami anyanyelvünkhöz abszolút hasonló és jelentősebb nyelv nincsen. A többi Finn-Ugorral sem értjük egymást ha nem tanulunk Finnül vagy Észtül, persze ők megint csak értik egymást de a Finneknek az Észt viccesen hat még ha értik is az egészet.
Itt az ideje, hogy megismerkedjünk északkeleti szomszédunkkal. Nekem az elmélyülésben személyesen az asszonyfőnök családja, Stas Gorin megbízott állandó szakkomentátorom, Ödönbá' kárpátaljai származású volt edzőm, valamint az internet, többek közt Visontay Péter fotói…..
Slovensko, do toho! A Nagyszájú 2012.01.06 01:02:00
 “Minden egyes alkalommal, amikor valamivel előrukkol, úgy tűnik, hogy sziklaszilárdan meg van győződve saját igazáról. Még akkor is, ha mondjuk két órával azelőtt hasonló vehemenciával éppen a dolog ellenkezőjét állította.” – nyilatkozta 2010-ben Duray…..
Pan_Andrzej 2012.01.08 10:18:00
Az, hogy mi nem néztünk szembe Magyarországon a Horty korszakkal az lehet. Bár egy elég zavaros és összetett korszak amiről elég le egyszerűsített megállapításokat teszel, és hibás, hogy Tisoékhoz hasonlítod (szerintem)Horty több mint húsz évig volt uralmon Tiso csak 4- 5 évig de lehetne hosszan hozni pro és kontra érveket. Szerintem lehetne mondjuk Beneshez hasonlítani a korszak egyes magyar politikusait. De ebben az esetben felmerül, hogy a csehek vagy, a szlovákok mennyire néztek szembe Benes örökségével. Bár a szlovákok esetében nem egyértelműen pozitív szereplő Benes. Benes ugyan is cseh-szlovák nemzetben gondolkodott ami szlovákoknak nem hiszem, hogy szimpatikus (még nem kérdeztem őket erről)és így nincs erről mélyebb ismeretem. Arról, hogy központi ideológia volt a Horty korszakban az antiszemitizmus eléggé leegyszerűsített megállapítást teszel mivel valóban jelen volt de a kérdés ennél jóval összetettebb szerintem. Igaz semmivel sem igazolható ennek bármilyen meg nyilvánulása. De kétségtelenül a következménye volt a korábbi Tanácsköztársaságnak és annak, hogy a Magyarországon letelepedett zsidóság tudott polgárosodni így a társadalomban jobb pozícióba kerülni míg a magyarok jó részénél ez nem történt meg. Az ország késői kapitalizálódása miatt aminek megint csak történelmi okai vannak. De az antiszemita gondolat a korban nem csak hazánkban volt jelen és ennek az örökségével szerintem máshol sem teljes a szembenézés. Mint, ahogy a Horty korszak megítélésében is az egész országban problémák vannak a jobboldalnak pozitív a baloldalnak egyértelműen negatív a megítélése csak is érzelmi alapon történik a korszakról tett bármilyen megnyilatkozás itthon. Ugyan ez igaz a Kádár korszakra is, sokan 56-ot máig ellenforradalomnak tartják. (Szívük joga. Csak én nem értek vele egyet.) Más részt viszont amit mostani kormányról írsz szintén elég sommás (tudom Fidesz bérenc vagyok) sok igen csak vitatható lépésük van ez tény. mint ahogy az is, hogy igen csak arrogánsak sok esetben de az, hogy ilyen mértékben kerültek hatalomra szintén csak következmény. Ezt az egész baloldal el felejti. Nem azért sikerült nekik mert jó a kommunikációjuk. Kommunikáció terén elég gyengék. A baloldalnak volt nagyon gyenge kormányzása ugyan úgy mint Lengyel országban ahol mára szinte meg is szűnt a baloldal. Orbánékat Kaczinskival hasonlítani szintén nem állja meg a helyét (bár vannak rokon vonások de erőltetett a párhuzam. Mint ahogy Mečiar vagy más közép európai vezetővel való párhuzam is téves. Szerintem amúgy nem modern jobboldalra lenne szüksége az országnak hanem egy modern nemzeti, és szociális kérdésekben elkötelezett baloldalra. Szili Katalinék valami hasonlót próbáltak csinálni csak hát elég gyenge lett. (Véleményem szubjektív lehet vitatni.)