Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bolbouser

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vastagbőr Az előzetes IMF-lista 2012.01.06 16:50:00
A Figyelő birtokába került az IMF-jelentése, ami az IMF január 18-i igazgatósági ülésére készült, és tartalmazza, hogy miket kér az IMF Magyarországtól. Előzetesen, ez még változhat, persze. A jelentést a napokban juttatták el a kormányhoz, a magyar fél még…..
bolbouser 2012.01.07 01:12:37
Hölgyeim és Uraim!

Én nem ismerek olyat a FIDESZ vezető embereitől, hogy "véletlen" vagy "előre nem látható". Minden ami itt folyik, hideg fejjel kiszámított, előre tervezett folyamat. Higgyék el, a cél egy olyan állapot elérése, ami kvázi államcsődnek is nevezhető. Ebben a stádiumban, szintén a kétharmad mögé bújva olyan intézkedés-sorozatba foghat a kormánynak nevezett érdekkör, ami teljesen átrendezi a gazdasági pozíciókat. Gondolok itt a közszolgáltatások (gáz, víz, villany, szemét, ) államosítására, amit később természetesen a hatalmi köröknek megfelelően koncessziókba ki lehet adni a helyzet stabilizálódása után. Mutatkoznak már erre jelek most is, de ezt különösebb katasztrófa nélkül meg lehetett tenni. Lásd oktatási intézmények, egészségügyi intéznények, dohány kereskedelem államosítása. Nem világos, mit terveznek a mezőgazdasággal, de valószínű, hogy a cukor és a malomipar lesz a következő célpont, mert erre a kisemberek nem igazán tudnak hatást gyakorokni. Más kérdés a húsipar, mert a szárnyas és sertéstenyésztést a kistermelők hamar fel tudják a saját udvarukon is futtatni, ha minden kötél szakad, és a fekete vágásokat nem lehet természetesen koncesszióba kiadni. Az sem igazán világos még, hogy mit terveznek az iparral, főleg természetesen a feldolgozó iparral. Itt is elképzelhetőek államosítások, de sokkal nehezebb kivitelezni. A cél már középtávon is az, hogy legalább a mezőgazdasághoz és a közösségi közlekedéshez szükséges jelenlegi nyomasztó importkényszert hazai forrásból kiváltsák.
Szintén fontos kérdés a bankrendszer. Szintén nem egyszerű kérdés. Ami most látszik, hogy jelentős csapásokat kell elszenvednie. Bevezetésként jött a THM maximalizálás, amit a gazdasági krízis okozta infláció elszaladásakor még akár rövidebbre is lehet húzni. A következő lépés természetesen az árfolyam rögzítés, amit a külföldi tulajdonú bankok alapból nem fognak tolerálni. Lehetséges intézkedés még a bankok kötelezése arra, hogy a deviza alapú lakossági vagy céges hiteleiket forinra (természetesen rögzített árfolyamon) váltsák át. Ez akár a forint jelenlegi pozícióját is javíthatja. Van temészetesen még pár intézkedés, és törvényalkotási lehetőség, amivel ezt a szektort is át lehet szervezni. Így középtávon feltehtőleg csak magyar többségi tulajdonú intézmények maradnak, akikre felülről komoly befolyást lehet gyakorolni.
Az is világos, hogy amikor egy kormány államcsődöt jelent, felfüggeszti hitelvisszafizetési kötelezettségeit is mind a banki, mind az állampapír piacon is. Ez egy időre a költségvetésnek a mostani számok ismeretében jelentől lálegzetvételi lehetőséget teremt. Innentől kezdve azonban már csak és kizárólag politikai kérdés, hogy az adott kormány mikor, és milyen mértékben kezdi meg a régi kötelezettségeit törleszteni. Ha valamelyik hitelintézet hajlandó egy kicsit is a hatalmon lévők érdekcsoportjait valamilyen formában pénzzel támogatni, akkor a régi hiteleikből talán viszont látnak valamit
Tudjuk mindnyájan, hogy a rendszerváltás óta zajló privatizáció mindíg is szálka volt a fidesz szemében, mert nem ők kerültek ki belőle győztesen. Keressék vissza, hány utalás volt erre vonatkozóan a FIDESZ az utóbbi 20 éves kommunikációjában. Most végre itt a lehetőség, és higgyék el, élni is fognak vele, még ha a mostani gazdasági és jogalkotási intézkedések hektikusnak is tűnnek. Az is biztos, hogy a cél eléréséhez semmi sem drága. Nem érdekel senkit a kormánynak nevezett érdekkörből, hogy milliók kerülhetnek rendkívűl nehéz helyzetbe a következő években. Azt fogják kommunikálni, hogy utána minden sokkal jobb lesz, mert az állam gondoskodó ereje minden külső támadást ki fog védeni. Így nem lesz szükség a kommunikáció szerint sem az Európai Unióra, sem az Euróra, mint pénznemre. Bolond az, aki azt hiszi, hogy a "kormány " engedni akar az IMF-nek vagy akár Brüsszelnek. Ők a rendszerváltás lezárását egy teljesen új gazdasági, politikai környezetben képzelik el, aminek már a körvonalai látszanak.
Hogy ez jó-e vagy rossz, döntsék el Önök.
bolbouser 2012.01.07 01:54:12
@Doktor Kotász: Ő lehet, hogy pszichiátriai eset, de a szűk tanácsadói réteg nem az. És ez az, ami számít.