Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Betétbiztosító

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen biztonság vár rád a határon túl? A kormányfő reggel nyugtatott, de a Fitch-től ma besepert – immár harmadik – bóvliminősítés bizony rossz időben jött a külföldi számlanyitások állítólagos elszaporodásának idején. Hogy pontosan mi zajlik ezen a téren, azt…..
Betétbiztosító 2012.01.06 19:10:27
Tisztelt Blogíró,

Engedje meg, hogy alapos írását pár további szemponttal egészítsem ki:

1, Nem csak az a fontos, milyen mértékben és kit véd, valamint milyen termékre vonatkozóan a betétvédelem, az is fontos, milyen szolgáltatói kör tartozik a védettségbe. Szlovákiában, (csakúgy, mint Csehországban) a betétbiztosítási védelem nem vonatkozik pl. a hitelszövetkezetekre. Idehaza teljes körűen a hitelintézetek mind a négy szektora (bankok, takszövök, lakástakarékok és hitelszövök) védett.

2, Az is fontos, mely devizanemek állnak védelem alatt, a magyar OBA pl. minden OECD ország valutájában elhelyezett betétet véd.

3, Befektető-védelmi alap (Beva) idehaza is működik:
www.bva.hu

4, Ausztria valamelyest az Ön által vázoltnál is összetettebb, ott ui. négy szervezet foglalkozik egymás mellett betétbiztosítással (Németországban összesen kilenc). Az EU országok betétbiztosítási szervezeti itt találhatóak: www.efdi.net/participantsDetails.asp?IdParticipants=1&Category=members

5, Szlovákia és Magyarország előzetesen gyűjti a pénzt arra az esetre, ha kártalanítani kell a betéteseket, ha jön a baj, a pénz megléte már ne legyen gond (feltéve, ha elegendő az eset(ek)hez). Ausztria viszont nem. Náluk üres kasszára ígérik a betétvédelmet, ugyanis az un. utólagos pénzbeszedés elvére épülnek, azaz ha baj van, akkor állnak csak neki a pénzgyűjtésnek a piacon. Ez így persze olcsó és kényelmes az osztrák bankszektornak, és nyilván emellett kardoskodnak a sógorok az EU-ban is, de láthatóan egyre kevesebb eséllyel. Egy jelentősebb kártalanítás során ugyanis nagyon rövid idő, mindössze 20 munkanap áll rendelkezésre a betétesek kifizetésére, amely idő vélhetően rövidülni is fog a jövőben.

6, Az EU-ban a 20 munkanapos kártalanításra csak két országnak van tapasztalata, s egyedül nálunk volt két eset is (Általános Közlekedési Hitelszövetkezet 2010-ben és az Ön által is említett „Jógazda” tavaly ilyenkor). Németországban egy un. direkt bank ment a valaha mért legrövidebb idő alatt csődbe, a banki engedélyek kiadása után ugyanis megkezdett tevékenyégét mindössze három hónapig tudta folytatni.

Üdvözlettel,
Betétbiztosító
Betétbiztosító 2012.01.09 09:45:45
@ß®ª:

Ez így igaz és mint a fenti példa is igazolja, egyéb országokban, pl. Ausztria még nagyobb. Nagyobb ugyanis a bankrendszer, így nagyobb a betétállomány, viszont kisebb az ottani OBA-k összesített pénze, egyész pontosan 0, azaz nulla euró (nincs előzetes vagyonuk).

A világon sehol nem úgy működik a betétbiztosítás, hogy a mindenkori bankbetétekkel azonos összeg feküdne valahol bevetésre várva. Az arány, amit a nemzetközi pénzügyi szabályozók irányadónak tekintenek 1% (a kártalanítási kötelezettség és vagyon hányadosa).

Az EU is úgy tűnik kompromisszumra jut az 1%-ban. A tavaly januári Jógazda után kifizetett közel 10 milliárd után is az OBA mutatója maradt 1%-on.