Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jedidah

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok mindenen tönkre mehet egy kapcsolat. Mindenféle dolgok álhatnak a szerelmes párok közé. Na de hogy Isten? És hogy jön ide a Süti? UPDATE: a posztba utólag belenyúltunk a beküldő kérésére, ez van. Sztory: B.-nek 15 éves kora óta én voltam az élete szerelme, néha még most is…..
jedidah 2007.10.17 00:21:00
TBC: "A válások oka nagyon sokszor pont abban keresendő, hogy az esküvőig nem sikerült teljesen kiismerni a másik felet." - Egy elég szép elméletet írtál a konzervatívelöttenemszexszelős vs szabadelvű párkapcsolatmodellekről. Úgy gondolom legtöbben a világnak ezen a tájékán így gondolkodnak. És ez egy logikus érvelés. Mégis talán ha megvizsgáljuk lehet nem teljesen így van. Jézusnak volt egy nagyszerű és egyszerű mondata: Gyümölcséről ismerszik meg a fa. Bármilyen szép és korrekt elméletet hozunk fel jelen világ általános szex és házasság elképzelése melett, valahogy mégis azt kell látnunk nem működik olyan jól. A család és házasság intézménye akár hiszed, akár nem, jobban működik olyan helyeken, ahol nem hogy nem szexelhetnek házasság előtt, de a szűlők rendezik az egészet és konkrétan a párodat a házasság napján látod. Ilyen hely pl. india -mind a mai napig. Beszélgetve egy-két emberrel ott, meg látván családokat, tudod azt kell hogy mondjam, hogy mi csináljuk rosszul. Én személy szerint nem vagyok híve annak hogy szűlők rendezzék a házasságot, meg csak esküvőn lássam meg a feleségem, de mégis abba biztos vagyok hogy a jó házasság nem azon múlik, mint amit a legtöbben hisznek. Nem a megnem ismerés miatt válnak el az emberek. A legfőbb oka az elválásnak az hogy az ember jobban szereti magát mindennél. "akkor vagyok veled ha jól érzem magam. most azt érzem szeretnlek. jó nekem veled, veled akarok maradni örökre... most már nem érzem jól magam veled. most már nekem nem jó, menj innen!" Az embereknek nem számít az az eskü, hogy a másikkal maradnak örökre. Az embereknek nem számit sokszor semmi csak saját maguk. A házassághoz hűség kell, meg az hogy szeresd úgy a másikat, mint magadat. És a szeretet nem csak egy érzés, hanem egy döntés. Bár a világ hatalmas hangal hirdeti, hogy szerelem így, nagy igazi úgy, párkapcsolat, szex stb... és mindenki mondja a magáét, de sajnos a gyümölcsökből az látszik valaki valahol nagyon téved. Hisz annyi fájdalom, annyi csalódás, annyi széttört család, annyi széttört szív jön ki az egészből végül. ezért föltenném a kérdést: ez így a helyes? Én szívesen venném, ha erre a kérdésre egy-két gyerek is válaszolna. Mert a legszomorúbb az egészben, hogy ha tévedtek, akkor ők isszák meg a levét. mert anyuka, meg apuka sokat beszél arról mi jó, meg hogy hogy jó, meg milyen hülyeség az amit egyesek gondolnak a házasságról, meg szexről... és megmondják, hogy hogy van ez jól. de ha a sok olyan gondolat közé, hogy "mi a legfrankóbb nekem" esetleg becsusszanna egy két olyan is, hogy "mi a helyes", akkor talán egy-két gyereknek is jobb lenne az élete. ...és talán azokból a dolgokból is kevesebb lenne, amikért Istent vádolod
jedidah 2007.10.17 11:56:41
ivanova36 - jaja, indiával nem szerencsés példálózni. Nem tartom indiát a nagy ideák világának. Csak egy olyan társadalom, ahol a házasság és párkapcsolat fogalma teljesen más mint itt.

És a kérdésedre, amit a hívők felé intéztél had válaszoljak, mivel én is hívő volnék.
Talán nem is bünteti Isten azokat a csecsemőket, akiket hagy meghallni. Miért vagy olyan biztos benne, hogy így rosszabb nekik. Szerintem nem.
A család egy más kérdés. A miértre én sem tudom a választ. Van még sok miért, amire nincs válaszom.

De egyet tudok, hogy Isten szereti a világot, engem is, titeket is. Bár sok miért volt az én életemben is, és sokszor kérdőjeleztem meg őt, eddig mindig jól jött ki belőle.

Mint hívő az egyik dolog amit legnehezebben tanultam meg, az pont a rosz dolgokkal való szembenézés. Mert hát sokan a hozzászólók közül mondták, hogy ezek a keresztények, csak menekülnek, meg belemagyaráznak, meg mankót keresnek, meg nem hajlandók szembe nézni a valósággal. Talán így tűnik kívülről, de nem így van. Hidd el nekem én vagyok az első, aki megkérdőjelezek dolgokat, hisz mégis csak az én életemről van szó. Bennem merül föl először a gondolat, hogy nem csak magamat áltatom Isten jóságával kapcsolatban, miközben ilyen meg olyan dolgok történnek velem. Eleinte azt éreztem, az a király hívő, aki egy nagy tál kakáért úgy tud hálát adni, mintha az egy csodálatos fejedelmi lakoma volna. És hát ez némi feszültséget eredményez, még egy nagyon hívő emberben is. Isten viszont megmutatta, nem azt szeretné, hogy belemagyarázzam a szarba hogy az jó. Hanem hogy bízzak benne hogy Ő jó és tudja mit csinál. Még akkor is, amikor én nem vágom, hogy mit csinál, és úgy tűnik nem jól csinálja a dolgokat. Az hogy dolgokat rohadt nagy szarnak látunk, az ok. Isten tudja, hogy mi fáj, mi nehéz, miaz amit nem érzünk jónak. De ettől még ő jó. A hit nem azt jelenti, hogy nem veszünk tudomást a rosszról, vagy jónak mondjuk azt. A hit az, hogy nem ez alapján itéljük meg Istent.
és ez sokkal többről szól mint magam vígasztalásáról. Mert a lényeg az, hogy ő él, ő kezében tartja a dolgokat és tudja mit csinál, még ha mi úgy is gondoljuk, hogy nem. És ezt az idő mutatja meg. Annyi olyan helyzetbe kerültem, amiben körbenéztem és azt kérdeztem miért? amiben azt mondtam Istennek: hát akárhogy is nézem ebben semmi jó nincs! De ez nem változtatott azon a tényen, hogy mégis jó volt amit csinált, mert az idő megmutatta. Nem nagyon lehetett rámhúzni ezekben az időkben, hogy vak "hittel áltattam magam", merrt hogy nem volt hitem! de ez nem változtatott azon a tényen, hogy amit én szarnak gondoltam, és azt éreztem csak azért történik velem, merrt Isten nincs, vagy ha van, nem nagyon szól bele a dolgok folyásába, vagy ha beleszól is nem nagyon szereti az embert - az végül mégse volt az aminek gondoltam.

Végül is a legfőbb témát, a hitet nem lehet kikerülni. Istenben hinni kell. Ő nem ettől fog létezni, a hit inkább rólunk szól.
És lehet sokakat ez fölbőszít, megértem, engem is fölbőszített: de aki Istenben hisz egy döntést kell hozni, hogy Istent okosabbnak tarja magánál. Egy döntést hogy lehet hogy én, ember, nem látok át mindent, én, ember, lehet hogy nem tudok mindent, én, ember, lehet, hogy annyira nem tudok mindent, hogy Isten bírája sem lehetek, sőt én ember, lehet hogy a jónak és rosznak meghatározója se lehetek.
Ez pedig azt jelenti, hogy egy helyzetben, amit nem értek hogy engedhet meg Isten, amire én azt mondanám, hogy rossz, hogy Isten elszúrta, egy ilyen helyzetben elgondolkozom hogy lehet hogy nincs igazam, mert nem értek, nem látok mindent.
ehhez alázat kell, ami sajna bennem sincs meg néha.

Bocsánat, ha kicsit sokat írtam. remélem valamennyire érthető volt amit mondtam. kicsit nehéz erre a kérdésre válaszolni, és őszintén nem érzem hogy olyan jól sikerült volna nekem se. Tudjátok ez a legkomolyabb kérdések egyike, amit egy hívőtől meg lehet kérdezni. És néha még maga se tudja a választ.

De azért próbáltam mégis írni, mert olyan szomorú voltam egy-két beírás miatt. Olyan beírásokra gondolok, amik arról szóltak: hogy a keresztények mit szoktak mondani. És sokszor nem azt szokták mint, amit sokan gondolnak.
Ahogy TBC írta azzal kapcsolatban, hogy a vallásosok miket mondanak:
"Persze, erre is rá szokás húzni, hogy "mindenki eldöntheti, hogy a jót vagy a rosszat szolgálja", vagy hogy "ha nem lenne rossz, a jót nem tudnák értékelni", stb."
- hát nem ezt mondjuk, nem ez a válaszunk arra, hogy miért van rossz a világba ha Isten tökéletes.


"És ők néznek le másokat, akik százszor jobb emberek náluk, csak épp másban hisznek." - Hát ezt meg különösen sajnálom. Nincs semmi alapunk lenézni másokat. Sokmindenre nem lehetünk büszkék. Az egész kereszténység arról szól, hogy nem méltó emberek mindent ajándékba kapnak. Szóval sok alapnuk nics arra hogy jobbnak gondoljuk magunkat bárkinél. Jézus viszont ezt mondta: "én vagyok az igazság, az út és az élet. Senki nem mehet az Atyához, csakis énáltalam" -és még sok ehhez hasonló mondat miatt mondjuk az embereknek, hogy bár nem roszabb emberek akik másban hisznek, de lehet hogy az az út végül nem fogja őket oda vezetni, ahova remélik hogy fogja.

Aztán pedig Niome:
"Amit sosem fogok megérteni ebben a hívő témában, az a szerelemhez és szexhez való hozzáállás. Tilos élvezni, de sokasodjatok és szaporodjatok? Mi vaaaaaaan?"
- a biblia tanítása a szexről nem az, hogy az rossz és bűn. Isten nem véletlen teremtette azt olyan jónak amilyen. A biblia tanítása a szerxről egyszerűen csak ennyi: házasság elött ne élj vele, a házasságban ne hagyd abba.