Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kovevi

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Peter Szabo története Insoo Kim Berg nyomán (a képen Steve de Shazer-rel).  Az egyik amerikai állam új, frissen megválasztott kormányzója ismerte már a módszert és arra gondolt, hogy milyen jó lenne a megoldásközpotúságot egy egész állam szervezetében megvalósítani.…..
A nyelvtanulásban, sőt a mindennapi használatban is (nekem) a legnehezebb az anyanyelvi beszélő (vagy nagyon nehéz szöveg) megértése volt (korábban és a nem állandóan használt nyelveken a folyékony beszéd). Én valahogy mindig megértetem magam.  Volt nemrég egy flash-em…..
kovevi 2012.10.31 22:50:43
   Az alapkérdés az, vajon  a bonyolult sokszínű igazságnak lehet-e olyan ereje, mint az egyszerű, de egyszerűségénél fogva akár félrevezető „igazság”-nak? És itt most nem az akaratlagos igazság-ferdítésre (hazugságra) gondolok, nem.…..
kovevi 2012.02.27 10:57:42
„motiváció és igazság”…-hoz
Miklós! Értem a dilemmát, én magam is sokszor szembesülök ezzel a kérdéssel, sőt van olyan kapcsolatom, amely vonatkozásában is előjött „amikor két gondolatmenet ugyanazt a cselekvést szeretné indukálni/motiválni, de az egyik komplikált, a másik meg hibás”
A hétköznapi beszédben gyakran alkalmazott metafora tényleg fantasztikus eszköz, ráadásul érdekelt is vagyok a technikában, mert coach munkám „szívem-csücske”.
..és most egy feedback, tőlem bloghoz
Tetszik a szerkesztése:
dilemma felvetés:relatív igazság – elméletek kifejtése a CO2 kibocsájtásról
A kognitív tudományban Mark Johnson és George Lakoff (Wikipedia, 2011) vezette be a hétköznapi metaforák fogalmát, amit ugye nem kizárólag a költői beszédben, hanem a nyelv és a gondolkodás mindennapi működésének részeként is használhatunk, vizsgálhatunk. Épp most jutott eszembe, hogy az utóbbi időben kedvenc időtöltésem - hallgatva Rádióm -, hogy feljegyezgetem politikusok hétköznapi metaforáit. Gazdag a tárház, és mennyire működik! Abban releváns itt a megjegyzésem, hogy van „ereje”, és tényleg - mint gondolataink kognitív nyelvi kifejezései - nagyon is hatásos tud lenni. Talán a politikai szintérem még befolyásol is, de ezt inkább halkan mondom, mert nem szeretnék más vizekre evezni…

Blog - párbeszédedben Te voltál a coachee (aki felvetette a problémát) és a coach is, aki (kivételesen most ő, merthogy ugye nem így szokott a többségében lenni), behozott a felvetésre egy játékot, a gondolat és nyelv játékát, mint párhuzamot. „Az Encyclopaedia Britannica mondja „A metafora olyan nyelvi alakzat, amely két eltérő entitás összehasonlítását feltételezi, szemben a hasonlattal, amelyben expliciten hasonlítunk össze két dolgot az olyan, mint kifejezés segítségével”
Köszönjük Miklós, hogy filozofikus gondolkodásod élvezetes olvasása mellet, még erre is teszel energiát, hogy nekünk fejlesztőknek felhívod (közvetetten) a figyelmünket arra, hogy
a coaching során, a coachee gondolkodásának mélyebb megértéséhez a metaforákat használjuk ki. Miért is jó ez nekünk? Mert míg az „igazság” vagy az általam elkeresztelt „relatív igazság” fogalom túl absztrakt, addig a két leírt „story” megfogható, konkrét, és támogatja értelmezni az előbbi elvontságát. Így segíti utóbbi megértetni az előbbit, így kapcsolódnak egymáshoz, így válhat coaching munkánk során is eszközül ez a fajta technika. (Egyébként, ha belegondolok a felvetés, blogod szerkesztése egy META-metafora, de most ebbe ne menjünk bele, mert könnyen elszállnak nekem is gondolataim.) Aztán, ha legközelebb is metaforázol, majd elkalandozom a cél- és forrástartomány világába is, és írok a „vetítés”ről is...Love/kovevi
kovevi 2012.02.28 14:29:40
..és, ha már "globális..", akkor egy kis hozzáadott értékként álljon itt ez a link:

www.worldshiftnetwork.org/action/

"Network is ready to help giving birth to a new global culture, deeply imbued with spirit, fully aware of and supporting the evolution of global consciousness, inspired by love, and preserving and fostering life."
(www.clubofbudapest.org/)
          Just kidding...Sokféle közösség van. Most már úgy is lehet őket csoportosítani, hogy on-line és off-line. A neten át-/megélt közösségek és a való életben megtapasztalat/-élt közösségek. Az off-line közösségek, a család,…..
kovevi 2012.02.19 00:32:51
Önmagunkat jobban megismerni jó, nem gondolod? Ha megismered Magad, minden könnyebben megy és mindenki erre törekszik. A kérdés csak az, mikor kezded el komolyan csinálni, holnap, vagy már ma. Aki ismeri, mindenki azt mondja, a coaching az egyik legjobb eszköz, hogy ebben segítsen…..
kovevi 2012.01.23 19:11:30
Sokan hallhattatok, akik ezt a bejegyzést olvassátok, már a elevator speech-ről. A nem angolosok számára: elevator = felvonó, lift; speech = beszéd (néha pitch, de ne variáljunk...). Tehát együtt lift-beszéd. Hülyén hangzik, ezért maradok az elevator speechnél. Én még csak angolul…..
kovevi 2012.01.19 08:57:45
Miklós! Szerintem találó ez az „elevator” szó? Mi is a feladatuk, amellett, hogy bolygóhollandi-ként kóválygunk a teremben? Hogy fókuszáljunk, hogy összpontosítsuk az „energiáinkat” arra a 10percre, és ne csak magunkra figyeljünk, hanem a másikra is, és teljes energiánkkal összpontosítottan, reziliensen, minden rezdülését, visszacsatolását másodpercek töredéke alatt felismerve, feldolgozva, elemezve, mert 10 perc az életünk. Mi történne akkor, ha kapnánk egy utolsó esélyt, 10percünk van, hogy megmentsük a világot? Csak10perc! Valami ilyesmi kérdésre kellene megválaszolnom, hogy tudjam, be merem-e vállalni ezt a rapid izét. Emlékszem, gyermekkoromban a zongoravizsgán hogy liftezett a gyomrom. Miért épp erre emlékszem a legjobban (? hm…), hisz számtalan esetben voltam hasonló helyzetben, amikor pusztán 10percem volt, hogy a maximumot nyújtsam? Talán, mert nem csak magamnak akartam megfelelni, hanem a hallgatóságnak is, a rettentően szeretett embereknek, pl. nagyapámnak,és talán(?) rutintalan voltam még? Ki tudja? Inkább azokat a múltbeli helyzeteket kutatom, amikor „10perc alatt megmentettem a világot”. Ebből merítek. Azt, hogy is csináltam? És a másikat, hogy? Innen építkezem. Tetszik a megközelítésed. Energiák! Pozitív energiák! Hogy ezt az „energia” metaforát mennyi mindenre lehet használni? Egész érdekes, ami most eszembe jutott. Valahogy én akkor is érzem az energiát, ha hallgatok. Micsoda ellentmondás! Szóval, nem is biztos, hogy én akarom megmenteni a világot, hanem a világnak kell akarnia, hogy megmentsem! Azt hiszem ebben áll a „coach-művészet”.kovevi