Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pinnicle

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először is tisztázni kell, hogy mit is jelent az államkötvény, illetve milyen fajtái vannak.Az államkötvény praktikusan azt jelenti, hogy egy a reálgazdaságban működő személy (természetes vagy jogi) kölcsönt folyósít az államnak. Az állam pedig a kapott kölcsönért cserébe…..
pinnicle 2012.01.04 21:11:55
Teljesen egyértelmű az írásod!
Az államkötvény témánál egy picit leragadva viszont eljátszom a gondolattal, hogy mi van akkor, ha az állam mondjuk a kibocsájtott államkötvények értékesítéséből befolyó pénzt nem a reálgazdaságba, hanem mondjuk államadósság törlesztésébe fordítja.
Nagyon elrugaszkodtam?
A gazdaságba sajnos nagyon kevés pénz kerül az állam által, és sajnos akkor is 100 egység reálgazdasági befektetésből kb. 20-40 egység éri el az "állomást". (Az igazsághoz tarozik, hogy talán ez az arány már javuló tendenciát mutat).
Tehát, ha nem a gazdaságba kerül a pénz, hanem más követelések kiegyenlítésre költik, akkor sajnos jöhet az adók emelése, ami vagy fedezheti az állami kötelezettségek (kamatfizetések) adó bevételekből származó fedezetét, vagy inflációt gerjeszthet, ami amúgy is a kötvények fedezetének általános forrása.
Az adók emelése természetesen áremelkedést gerjeszt ami aztán csökkenti a vásárlóerőt. Következés képpen kevesebb és kevesebb adóbevétele lesz az államnak. Most aztán megint kezdhetjük az egész menetet előről, de mindíg kevesebb és kevesebb erővel és minden alkalommal egy gyengébb gazdasági környezetben... Egészen a jelen gazdasági helyzetig. Talán van még két, maximum három körünk mielőtt vége.

Összegzés képpen: az állami hatalmat gyakorlóknak minnél hamarább meg kéne érteniük, hogy gazdaság nélkül nincs állam. Ha nincs teljesítés a reálgazdaságban, az állam túlélési esélye (bármilyen gazdasági környezetben) a nullával egyenlővé válik. Mehetnék még tovább, hogy a vásárlóerő ellehetetlenítésének milyen további gazdasági következményei vannak -akár párhuzamosan a te kronológiáddal- mondjuk a GDP-re gyakorolt hatásaival, de ez már tényleg nem ide tartozik...