Regisztráció Blogot indítok
Adatok
észosztóváza

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Támadás a Nemzet ellen! Spekuláció a forint árfolyama ellen! A gonosz bankárvilág Magyarország megsemmisítésére készül! A regnáló Magyar Kormány tisztviselőitől gyakran hallani, hogy Hazánkat (v.ö. Nemzet, Hon, Magyarország) spekulációs támadások érik, és a…..
észosztóváza 2012.01.03 15:11:27
@KovA:

"mennyivel ?"

Pl. nézzük mennyivel több értéket termel. Vagy ha rosszul végzi a dolgát, mennyivel tudna nagyobb kárt okozni.

Pl. egy nagy multinál vegyünk egy könyvelőt. Feltehetően nagy összegű számlák mennek át kezei alatt (akkor is, ha a cég nagysága miatt, csak egy részfeladatot lát el), egy félreütésből is milliós eltérések keletkezhetnek a könyvelésnél. Ha az ő könyvelési adatait is alapul veszik a számviteli mérleget, különféle áfa és társasági adó bevallásokat gyártók, illetve avezetők, akik az ő adataival is számolnak, akkor lehet minden rossz lesz végül. Jó esetben észreveszik, önrevízióznak. Rossz esetben nem veszik észre, de emiatt rosszul írják meg, rossz adatokkal kreálják az üzleti tervet is, stb. Nagy baj lehet belőle. Még rosszabb esetben revizorok veszik észre, és kegyetlen bírságot kap a cég, pedig semmi más nem történt, mint egy könyvelő félrepötyögött a gépen. Nyilván ilyen pozícióban a cég annyit fizet, amit neki megér az alkalmazott. Nyilván egy multinál könyvelő ha hibázik és nem veszik észre, nagyobb kárt okoz, mint egy takarító, ha felborítja a vízzel teli vödrét, vagy elfelejti kivinni az egyik irodában a szemetet.

De vegyünk egy informatikust is, aki program fejlesztő és nagy cég foglalkoztatja, ahol sok milliót érő programokkal dolgozhat, vállalkozóként nem tudna magánakciózni ilyen programokkal, technikával, stb., alkalmazottnak áll. A cég kap egy megrendelést, amiből leakaszt mondjuk havi 30 milliót. Lehet, hogy a Gipsz Jakab bejelentett, foglalkoztatott programozó munkája által önmagában az adott hónapban ebből csak 10 millert hozott a cégnek. Hát, ne sajnálják tőle azt a havi bruttó fél millió fizut.

És van egy speciális szegmens, mikor valakinek olyan munkája van, amihez kevesen értenek, akár programozáson belül, stb,. Azoknak az embereknek nem kell kilincselni munkáért, hanem a munka keresi meg őket. Nekik akár milliót is kifizetnek, ha megéri a cégnek, hogy az az ember náluk dolgozzon.

Egy takarító, hiába szeretjük a tisztaságot, lehetséges, hogy 30 év alatt nem képes kitermelni olyan értéket, mint egy jó szakember pár hónap alatt.

Azaz, lényegében nem összehasonlítható.

Szerintem nem az a lényeg, hogy egy nagy cégnél az alkamazott könyvelő, az informatikus, stb. néhány százalékkal több-vagy kevesebb SZJA -t kap a nyakába, hanem az, akik korrupcióban nyakig ülnek és milliárdok eltűnnek.

Egy takarítói állás ellátásához szükséges ismereteket előbb-utóbb a többség képes elsajátítani. Kérdés, egy takarító, ha nem tetszik a sora, képes-e továbbképezni magát.

A korrupcióban résztvevő embereket nem keverném össze azokkal akik pl multinál foglalkoztatott, jól kereső, de becsületes emberek, akik sokat tanultak azért, hogy meglegyen az a bizonyos szellemi tőkéjük. Egy mérnöki diplomát, vagy "csak" egy mérlegképes könyvelői bizonyítványt nem ingyen adnak, sokat kell tanulni érte, és a szorgalom önmagában nem elég, képesnek is kell lennie, hogy elvégezze és ahhoz, hogy ne maradjanak le, folyamatosan is tanulni, tovább kell képezniük magukat jó pár szakmában az embereknek.

Ettől a körtől nem célszerű sajnálni a magasabb bért, és gyanítom, nem oszt, vagy szoroz sokat állami kasszában, hogy ezeknek a becsületes alkalmazottaknak néhány százalékkal több,vagy kevesebb az SZJA-juk.

Érdekesebb inkább az, hogy a cégek vezetősége tud-e trükközni a társasági adóval (mezei, alkalmazott kis könyvelő tudta nélkül, nagyobb gazdasági vezető mire lát rá), vagy sem.

Kérdés, hogy akik nyakig benne vannak a korrupcióban, akár közbeszerzés, állami megrendelés kapcsán, ott hány milliárd tűnik el, mi kinek a zsebébe vándorol. Mely cégek, mely politikusokkal fonódnak össze.

Engem inkább ezek aggasztanak, szerintem itt folynak el nagy pénzek, de gyanítom, ezekre soha nem fogok rálátni, akár még államtitok is lehet olyan, amiről ordítana, hogy korrupció van mögötte.
észosztóváza 2012.01.03 15:54:29
@6EQUJ5:

"lehetnek érdekeink"

Ezzel önmagában nincs gond. Gond akkor van, ha Európai Úniós tagállamként olyan jogszabályokat, rendelkezéseket hoznának a hazai politikusaink, amik nincsenek összhangban az úniós joggal.

Talán kevesebben tudják, mint idális lenne, hogy az úniós jog magasabb rendű, mint a tagállam saját joga. Azaz, a mindenkori kormánynak olyan rendelkezéseket kell hoznia -kötelezően- ami összhangba van az úniós joggal, irányelvekkel.

Azaz, bizonyos esetben nem arról van szó, hogy Brüsszel diktál, hanem valójában arról, hogy úgy tűnik, a miniszterelnökünk nem feltétlen akar együttműködni olyanban, ami neki kötelessége lenne!

Érdekeink mindig lehetnek. Viszont Magyarország nagyon kicsi, se politikai, se gazdasági hatalma nincs, és mások pénzügyi injekciójára szorul. Ebben a helyzetben nagy hiba, ha a miniszterelnök nem tudja elhelyezni magát a világban, nem veszi észre, az nem körülötte forog.

Az még csak vicces, ha az IMF-et saját banknak hívja. Hazánk szavazati aránya benne kb. 0,74 %, az USA-é 23 %. Korábbi kommentben írtam, hogy USA-val mindig együtt szavaz Kanada, Japán és Ausztrália is (ezt az infót Róna Péter hvg oldalon közelmúltban megjelent cikkében olvastam).

Azaz, ha hazánk nem tartja be az úniós szabályokat és még USA ellenszenvét isgrátiszként kivívja, akkor lehet magyarkodni, de a kutyát nem fogja érdekelni.

Kínát sem, van neki elég baja, illetve nem fog únióval és USA és barátaival szemben minket támogatni. Nem érdekük.

Azért veszélyes a jelenlegi politika, mert külső segítség nélkül hamar lehúzhatná az ország a rolót.

Ellenségeskedés helyett, piciny, törékeny országként, célszerű lenne inkább erős szövetségeseket keresni (elsősorban Európában, hiszen nem Kína a szomszédunk, és az USA-val, hiszen sok múlik IMF ügyben az ő szavazatukon is). Nem kellene összebalhézni azokkal, akik a magyarokkal ellentétben hatalmi pozícióban is vannak, és a kezükben dől el, hogy elzárják-e felénk a pénzcsapot, vagy sem.
Hazánk se politikai, se gazdasági értelemben nem hatalmi tényező, hanem nudli a világban. Jelentős nyersanyagkészlettel sem rendelkezik, és üres a zseb.

Ettől még lehet szeretni ezt az országot, nagyon is.

Magyarország érdeke nem a csőd felé rohanás lenne.

Veszély az elszigetelődés, azaz, ha mindneki hátat fordít, és itt marad egyedül a sötétben az ország.

"mindenki a gazdaságról,pénzügyekről beszél,amikor vannak más fontos dolgok is egy ország életében,mint társadalmi béke és igazság"

Amíg nem erős a gazdasági helyzet, amíg emberek tömegei félnek, hogy lesz-e holnap is munkájuk, stb,addig nem lesz béke. Társadalmi békét megteremteni ott van nagyobb esély, ahol elfogadható, jó színvonalon élnek a társadalom tagjai.

A társadalmi béke és a gazdaság színvonala szerintem összefügg.