Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egyatlagoshorgasz

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
// Lassan beléptünk október derekába és a mogorva ősz, mint minden évben most is, sárgába, vörösbe és megannyi színbe öltöztette a fák, bokrok lombruháját. Nem tagadom, nekem ez a hónap áll legközelebb a szívemhez. Ilyenkor az ember évről évre rácsodálkozik a…..
Horgászkalandok Márnák hava 2013.01.09 08:00:00
// Szeptember első hétvégéjét még rászántam, egy egész éjszakát átívelő márna horgászatra a Dunán. Barátaimmal ismét egy sóderos partszakaszt választottunk, de ezúttal egy lapos részen vertünk tanyát, ahol a folyó a parttól harminc-negyven méterre is alig éri el a…..
// Ahogy lassan véget értek a nyár hónapjai, figyelmem újra a ragadózó halak felé irányult. Vajon hol tegyem próbára a szezonban első alkalommal szerencsémet csukákra, süllőkre pályázva? Hol ütközzön műcsalim horga a falánk ragadozók csontos szájába? Hirtelen…..
// Első két sikeres próbálkozásomon felbuzdulva, nem tudtam megállni, hogy idén még egy alkalommal vissza ne térjek a délegyházi tavakra egy nyárbúcsúztató feketesügér pergetés erejéig. Elhatároztam, hogy ezúttal nem csak a már beállt módszerekkel fogom üldözőbe…..
egyatlagoshorgasz 2012.11.28 20:27:14
@Bogyo_bacsi: Ha párat fogok fogni már az is jó lesz. Addigra beszerzek néhány tucat gumikreatúrát. Jó lesz az a nyári pár nap peca. Új helyek, szóval mindenképp érdekes lesz számomra.

Hát igen a "sima"sügeres az brutál lesz, ismerve a hal méreteit. :D
Horgászkalandok A kavicsoson 2012.11.14 08:00:00
// Idei első sikeres márna horgászatom után már türelmetlenül vártam a következő találkozást ezekkel az ádázan küzdő folyóvízi harcosokkal. Úgy terveztem, hogy az augusztust javarészt a márnák becserkészésére szánom rá, de nem oly módon, hogy egy előzőleg halat…..
// A tavalyi remekül végződött közös bojlis hétvége után, ebben az esztendőben ismét vendégül láttuk Kocikát és Misit, a két elszánt balatoni horgászt. A cél ezúttal is a közösen eltöltött idő, önfeledt beszélgetések, és a tavi pontyok becserkészése volt. Bár,…..
egyatlagoshorgasz 2012.11.06 16:37:33
Egyetlen szóval jellemezhető a történet: Pénzcentrikusság.
A legtöbb tógazda televágja békéshallal (ponttyal) a vizét, és kész. Persze kellenek a vízbe nagy, 10+-os halak is, ami nem túl olcsó, ha tógazdaságból veszi, és ugye itt jön szóba a halak vándorlása, mert sajnos vannak olyan "horgászok" akik azért is (!) járnak a vízpartra, hogyha esetleg egy nagyobb halat kifognak, akkor azt jó pénzért, de mégis kevesebbért, mint amit egy halgazdaságban elkérnének érte, azt eladja valamely tógazdának. Ezzel ugye jól jár a tógazda és az eladó is. De az áttelepített nagyhalaknak meg is kell szokniuk az új környezetet, ami legtöbbször a halak lefogyásával jár, ahogy említették előttem egy kommentben. Ennek a költöztetésnek én szerintem egyrészt a pénz, másrészről pedig az az oka, hogy a horgászok egyre inkább a nagyobb halakat akarják kifogni, és a tógazdák pedig próbálnak megfelelni ennek.
---
Egyetértek abban, hogy sok hely túlhorgászott. Azt hiszem megoldható lenne ez egy kíméleti terület létrehozásával, persze nehéz ezt kivitelezni egy 1-2 hektáros kockatavakon.
---
Azt hiszem kissé túl van már cifrázva ez az egész bánj kíméletesen a hallal dolog. Jó persze vigyázzunk a halra, ha visszaengedjük, ha nem. De ez a vigyünk matracot már akkor is ha elmegyünk kishalazni, pergetni, vagy akármi már eléggé túlzás. Aki akar matrac nélkül is tud vigyázni egy-egy kifogott csukára,kis ponytra. Nem mondom azt, hogy hülyeség a matrac, mert egy nagy hallal nélkül nehéz lenne kíméletesen bánni.
---
A pergetés megtiltása szerintem hülyeség. Ennyi erővel a fenekes cucc kihúzásakor is beleakadhatunk kívülről egy halba. Persze pergetéskor a sok dobás miatt nagyobb az esély a kabátba akasztásra, talán ez az indok a tiltásra.
---
Egyébként nem vagyok a kockatavak ellen, mert sajnos a mai világban szükség van rájuk. A melóból kiszabadult ember lemegy egy ilyen tóra és pár óra alatt fog elegendő "élményt",vagy "eszközt" ahhoz, hogy elégedett legyen. Ez egy természetes vízen nem igazán mondható el, ennek ugye tudja mindenki az okát, szóval ezt nem fejtem ki.
---
A jövő generációjában én is bízom. Felhozom a saját példám. Nem horgászom túl régóta, talán 10-12 éve, komolyabban pedig 3 éve, de én húshorgászként kezdtem, mivel Apám még a "régi" korszakhoz tartozik. Szóval eleinte hordtuk haza a halat, amit persze el is fogyasztottunk, pazarlásról szó sem volt. Na, de idővel kezdtük venni a horgászújságokat, amiben sok új dolgot felfedeztünk, de a visszaengedés számunkra idegen műfaj volt. Én azonban kezdtem rájönni a dolgok miértjére, és mára már fogott halaim nagyját visszaengedem, és ezt csak a horgászsajtónak, az internetes horgászoldalaknak köszönhetem,mert ők ébresztettek rá, hogy nem kell minden halat elvinni.
Tehát a lényeg az, hogy van értelme a C&R szemlélet népszerűsítésének.

Ádám...és bocsi a hosszú kommentért.
Nagyjából három esztendő telt el azóta, hogy útjára indítottam horgász blogomat. Abban az időben még csak maroknyi hasonló oldal volt található a neten. Az utóbbi évben viszont több tucat blog indult útjára különböző horgászattal foglalkozó témákban, különböző…..
egyatlagoshorgasz 2012.10.11 10:28:05
@Bogyo_bacsi: A pontyvilágot és az F&H-t sem olvasom. Egyik sem volt még a kezemben, ellentétben a Pecavilággal, ami nagyban hasonlít az előbb említett két lapra. Legalábbis én ezt hallottam.
Ezek az újságok véleményem szerint vizuálisabban hatnak az olvasóra, nem úgy.mint a 2 "nagy horgászlap.
A vizualitás mellett tartalom is van, ami legtöbbször sok hasznos infót tartalmaz. Ez jó, hiszen újat mindig lehet tanulni.

Az első sorokban elég jól körülírtad a "Kék" oldalt. :) Egyszer beleestem abba a hibába, hogy írtam nekik cikket 5 ezres utalványért, hát többet sem teszem. :D

Abban is egyetértek, hogy nem jó dolog elhitetni a fiatalsággal, hogy csak a drága dolgok működnek.Persze itt meg kell találni az arany középutat.
Én is nagyon vigyázok a cuccaimra, mert nem ingyen osztogatták. Múltkor egy wobbleremért majdnem bementem a patak hideg vizébe, de szerencsére megoldottam a kivételt. :D

Szerintem nem túl könnyű profi szintre emelni egy adott halfaj horgászatát. Én is sokszor találkozok domolykózás közben új helyzetekkel. Ezeket, ha sikerül megoldanod akkor nő a tapasztalatod, ha nem akkor utána kell járni, hogy mi a megfejtés, mert valószínűleg azt valaki már megoldotta. ott vannak még a más vizek is, ha már egy kicsit tapasztaltabb vagy akkor nyilvánvalóan könnyebben fogod majd a halakat, de az új helyszíneken is vannak "cselek", hogy Gégény Viktor szavaival éljek. Na mindegy. Túl hosszúra nyúlott az elmefuttatásom. :D

A domolykózást Én is várom.

Ádám
// Be kell vallanom, a közelmúltban megejtett délegyházi horgászat maradandó nyomokat hagyott bennem. Nagyon megfogott ez a nagy kiterjedésű, vadregényes környezet, a kitűnő feketesügér állomány és hogy a számtalan kapás nyomán lehetőség nyílik próbálgatni a…..
// Elhatároztam, hogy néhány alkalommal felderítő túrát tartok a Budapest környéki Duna szakaszon, ugyanis akadt pár hely, amiben láttam némi fantáziát, de idáig nem volt lehetőségem meghorgászni őket. Az ilyen cserkelő pecatúrák általában hétköznapra estek és…..
Horgászkalandok Mikor a Duna ad... 2012.08.15 08:00:00
// Hosszú idő telt el azóta, hogy utoljára az északi Duna partján jártam. Az előző év sikertelensége után, úgy döntöttem, hogy újra meglátogatom a régen oly szép halakat adó kövezéses pályát. A komáromi híd régi ismerősként köszöntött a vízpartra érvén és…..
// Az Omszki és a Bokodi tó után úgy döntöttem, hogy próbára teszem szerencsémet egy újabb népszerű, jelentős fekete sügér állománnyal rendelkező tavon, a délegyházi tórendszeren. Próbáltam előzetesen magamba szívni minden fellelhető információt a helyszínről,…..
// Lassan hozzászokhattunk már az utóbbi évek során, hogy a június a napsütéses kánikula helyett inkább viharokkal, záporokkal teli frontos időt hoz, mintha már nem is a nyár része lenne ez a hónap. Az embernek nagyon észnél kell lennie, ha több napos túrát tervez, mert az…..
// Már türelmetlenül vártam, hogy végre lejárjanak a ragadozó halakra kiírt tilalmi idők és nyárelőn egy látogatást tegyek a fővárosi Duna egyik kevésbé frekventált szakaszán. Zoli barátommal előzetesen egyeztettük a helyszínt és az időpontot, de amíg nem…..
// „Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom” - írja a költő. Én sajnos nem mondhatom el ugyanezt magamról, hisz dunántúli gyerekként, lábam csak nagy ritkán érinti ezt a tájat. Pont ezen okból fogadtam el a szíves invitálást Lajos…..
// Régóta terveztem, hogy meglátogatom a táti holtág mesés rengetegét, hiszen az éves engedélyem által horgászható Duna szakasz, ezt a területet is magába foglalja. Barátaimat számos kecsegtető fogással ajándékozta meg ez holtág, illetve a mellette elsiető öreg Duna az…..
// Dunántúli gyerekként, még nem nagyon adódott számomra lehetőség ellátogatni a keleti országrész halakban bővelkedő természetes vizeire. A Tisza és a Tisza tó számomra mindig is sárkányok lakta területnek számított, bár vágyódva olvasgattam a hatalmas csuka, süllő,…..
// A hosszú, fagyos téli hónapok után hirtelen, egyik napról a másikra beköszöntött a tavasz plusz húsz – huszonöt fokos napsütéses időjárással. Mint minden évben, idén is Agostányon kezdtük az évet apámmal egy szezonnyitó pontyozás alkalmával. A zord időszakban…..
// Normális ember a tél beálltával visszavonulót fúj és a meleg szoba biztonságos rejtekében rendezgeti, tisztíthatja az év során megkopott felszerelését. Jómagam azon kevesek közé tartozom, akik önsanyargató módon télen sem rettennek vissza a horgászás kihívásától,…..
// Valahogy ebben az évben szinte az összes nemzeti ünnepünk hétvégére esett, így alig akadt egy-egy bónusz nap, amikor az ember megszabadult volna a monoton munka terhétől. Sajnos a karácsony sem úszta meg a hétvégét, így csupán egy hétfői nap állt rendelkezésemre, hogy…..