Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PepecsElek

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a blog nyilvános, a vélemények közzétételét teljes mértékben tiszteletben tartom. A kommenteket moderálni csak abban az esetben szándékozom, ha az személyeskedő tartalmú, sérthet másokat vagy szalonképtelen szóhasználata miatt közzétételre nem méltó.Ha valaki alapos…..
Besewayo gyűjtése következik:Számtalan könyvben, újságban találkoztam már ezzel a félrefordítással, de ma valamelyik ismeretterjesztő csatornán ütötte meg a fülemet a Cape Town fölé magasodó "Tábla Hegy".A hegy neve angolul ugye Table Mountain, de valójában asztalt…..
Először is köszönöm, ha megtisztelsz azzal, hogy beküldesz egy félrefordítást. Erre a címre várom: felrefordit@gmail.com - de ha van időd rá, esetleg olvasd el a lenti tudnivalókat (ha túl hosszúnak találod, hagyd a fenébe, csak simán küldjed, amit jónak látsz):Szerencsére…..
PepecsElek 2011.12.26 13:59:02
Szervusztok, egy régi, kapitális jakabot említenék. Azért teszem, mert újra és újra felmerül, és én mindmáig nem hallottam tiltakozást ellene ill. magyarázatot róla.
(Ha nyitott kapukat döngetnék, elnézéseteket kérem, ha pedig bárki tájékozott e témában, kérném, hogy szíveskedjen anyagot küldeni számomra.)
Egy gasztronómiai borzadályról lenne szó: rendszeresen találkozom az alábbi nonszensszel, ami ellen tiltakozik a szervezetem, ez pedig a "csőben" sütés.
Fogalmam sincs, ki volt az a lusta, trehány és tudatlan ember, aki ránk szabadította ezt az ostobaságot, ami mára a parlagfűnél kiirthatatlanabbnak tűnik.
Fellapozva a német nagyszótáramat igen hamar világossá vált előttem, hogy szó nincs esetünkben semmiféle nyelvi nehézségről, csupán butaságról és hanyagságról.
A 'die Röhre' alapjelentése valóban 'cső', ám ezen kívül több egyéb jelentése is van még, például harmadikként a 'sütő' szerepel az alábbi példamondattal: "Das Essen in die Röhre stellen - a sütőbe teszi az ételt."
Szó nincs itt tehát semmiféle csőről (hacsak arról nem, amibe behúzott minket e szörnyszülött megalkotója).
Minden olvasni tudó ember számára világos, hogy itt a sütőről beszélünk.
Mégis: a tehetetlenség nagy úr, egyszerűbb az árral sodródni, mint gondolkodni. A plebs számára mindenesetre kellőképpen érthetetlennek, ezáltal elegánsnak tűnik valamit 'csőben' sütni a pórias sütő helyett.
Akik mindezek ismeretében is ragaszkodnak a csőben sütés nonszenszéhez, teljesüljön óhajuk: naponta csakis csőből kapjanak táplálékot, jól belesütve!