Regisztráció Blogot indítok
Adatok
freak36

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kérdezz - Felelek (31) Kérdezők: T86 Kérdezz - Felelek (32) Kérdezők: T86 ..
Baaad Movies Sorter búcsúzik! 2012.04.22 21:35:00
Sziasztok! Az elmúlt hónapok alatt sajnos olyannyira összejöttek körülöttem a dolgok, hogy nem tudom tovább folytatni a blog készítését. Régóta érlelődött már ez a döntés, és nagyon sajnálom, hogy így alakult. A részleteket a videóban hallhatjátok. Köszönöm szépen…..
Az Atrocious végén már említett másik áldokumentarista horror, ami eléggé félresikerült tavaly. A különbség annyi, hogy ez még a spanyol borzalomnál is nagyobb siker volt. Másik hír, hogy a régóta szünetelő Bugnews blog újra aktív. Az oldalon játék-bugok gyűjteménye…..
      Jó napot! Igen, tudom, hogy már négyszáznyolcvanezerszer feldolgozták a témát -bár én csak egyet láttam, és bizonyára, ha valaki olvasott már kritikát ezzel a filmmel kapcsolatban talál majd némi átfedést az olvasott/látott/hallgatott kritikák és az én…..
freak36 2011.12.23 19:03:11
Bocs, de nem tudtam megállni, hogy ne reagáljak erre a videódra.

Nos, csupán azért, mert kötelességemnek érzem, ha nekem valaki feltesz egy kérdést, akkor én megpróbálok neki arra válaszolni, így megpróbálok neked is választ adni Sztár Vársz témájú kérdéseiddel kapcsolatban.

Elsőnek a Jedik galaktikus-jogi tájékozottságukra voltál kíváncsi. Az első (pontosabban a negyedik) Star Wars filmben elhangzik, hogy (vigyázat idézet következik) "a régi köztársaságban a jedi lovagok voltak a béke és az igazság őrei". Na mint békefenntartók nem ártott, ha kicsit tájékozottak voltak jogi ügyekben, hiszen diplomáciai tárgyaláskor jól jöhet az a kevés kis tájékozottság e téren, és nyilván az sem meglepő ha a főkancellár békefenntartókat küld, ha a békét kell fenntartani, hiszen a jediknek ez volt a "munkájuk". Amúgy, ha már itt tartunk, tényleg nem értem, Yoda mért nem úgy tanította Luke-ot, hogy ő belőle is olyan hivatásos béke őr legyen, mint az előző dzsedik voltak (igaz, hogy szegény Luke lenne az egyetlen békefenntartó jedi a Birodalom korában, de akkor is).

Obi-Wan ekkor még tényleg csak padawan. De ha már itt tartunk Qui-Gon Jinn sem jedi-lovag, hanem jedi-mester, mégis Panaka kapitány szemrebbenés nélkül le lovagozza: "Ebben nem értek egyet a lovaggal". És ha már itt tartunk, miért mondja Han Solo Luke-ra a Jedi visszatér elején, hogy "Mi az, hogy Jedi-LOVAG", mikor egyszer sem kapta meg a lovag rangot? Ja és, ha már itt tartunk miért mondta Ben, hogy a jedi-lovagok voltak a béke őrei a régi köztársaságban, mikor volt még a lovagokon kívül egy csomó mester és padawan? Na mindegy.

A következő amit helyesbítenék az az, hogy a kereskedő testületek A gonosz csuklyás hologram parancsára vették blokád alá a Naboo bolygót, a kereskedelmi utak megadóztatása csupán ürügy. Ja, amúgy nem tudom honnan van a nagy droid-seregük, lehet, hogy nyerték valahonnan, talán azzal kereskednek, esetleg a Star Wars univerzumban minden nagyvállalatnak van droid hadserege, nem tudom.

"A főkancellár követei átszállnának az önök hajójára"
"Jöjjenek csak. A blokádunkal nem sértjük a törvényeket"
Szóval elhangzik, hogy a főkancellár követeket küldött, és a gyáva helytartó egyből menti magát. Hol itt a probléma? Gunray helytartót én, személy szerint, úgy ismertem meg a három filmből, mint egy gyáva, könnyen manipulálható személy, akit a Sith nagyúr gyakorlatilag madzagon rángat. Talán nem olyan meglepő, hogy egyből hárít. Egyébként teljesen hasonló szituációk szoktak lejátszódni a magyar parlamentben is (hogy Orbán Viki mennyiszer szokott Gunray helytartóhoz hasonlóan mentegetőzni).

Next észrevétel: A protokol megsejti, hogy ezek valószínűleg jedik. Nos, én nem tudom hogyan és mire szoktak egyes protokol-droidokat programozni ebben a messzi messzi galaxisban, de biztos vagyok benne, hogy egy köntöst és egy f***om tudja milyen, jellemzően jedik által viselt öltözéket fel tud ismerni. Vagy, ha ezt nem talán szemet szúrt neki az övön ott fityegő fénykard.

Aztán a következő dologban viszont teljesen igazad van. Lényegtelen, hogy a követek jedik-e vagy sem meg kell tőlük szabadulni, hiszen akadályozzák a "sátán" tervének további zökkenőmentes menetét.

Aztán a méreg: lehet, hogy az űrhajón zárva volt a méregbolt, így be kellett érniük a színessel. Amúgy meg lényegtelen, mivel, ha elég sokáig be van zárva az ajtó, előbb-utóbb úgy is meghalnak. Csakhát azok az undorító varangyok alábecsülték a jediket érthető okokból:
-Volt már dolga jedikkel?
-Még nem.

"Azt nem tudom hogy, de lejutottak a Naboora"
Nos alig másfél perccel azelőtt, hogy mutatják őket lent, a bolygón, elhangzik egy ilyen mondat kvájgontól: "elbújunk két külön hajón, és odalenn a bolygón találkozunk". Azt hiszem elég egyértelmű.

Nos a bolygómagos felvetésednél arra következtettél, hogy "a droid hadsereg a bolygó másik oldalán szállt le, mint ahol az a város található ami megszállásra vár". Hát nem tudom te milyen filmet néztél, de az én verziómban a droid hadsereg az egész bolygót megszállta, nem csak egy várost.

A nagyhalas dologgal egyetértek. Az a rész nekem sem tetszik

"Ne a blokád felé". Hát akkor merre menjenek, ha egyszer el akarják hagyni a megszállt bolygót? Forduljanak vissza? Azzal aztán sokat elértek volna a céljukból, de mindeggy. A blokád ugyanis, tudniillik, az egész bolygót körbe veszi, csak úgy mondom.

Védőpajzs: talán nem valami logikus, de a classic staz wars-ban, mielőtt a lázadók szétlőttek egy csillagrombolót, előtte mindig csillagrombolón lévő radar-szerű valamit (pajzsgenerátort?) lőtték szét: (idézet a ROTJ-ből) "Uram megsérült az elhárítópajzs!
Nyilván valami ilyesmi lehetett ezen a hajón is ami megsérült, egyébként pedig nem tudom mivel nem vagyok műszaki zseni, főleg nem értek ezekhez a messzi-messzi galaxisból ismert hipper-suzpper űrjárművekhez.

"A királynő dublőre utasítja a valódi királynőt..." Nos lehet, hogy a királynő súgta a nem királynő fülébe, hogy hagy tisztítsa meg a királynő személyesen a robotot, így hálálva meg, hogy megmentette az életüket. Persze lehet, hogy csak arról van szó, hogy hitelesebb legyen az egész dublőr szituáció, a dublőr lehetőleg nem kivételez senkivel, még a végén valaki észre veszi, hogy az egyik szolgáló nagyon kényelmesen van a többihez képest.

A következő: a hiperhajtómű. A filmben világosan kiderül, hogy a hiperhajtóművet NEM a pajzsgenerátor szívja le, hanem a menekülés közben a hajó megsérült az alatt az idő alatt amíg nem, vagy legalábbis igen gyenge volt a pajzs rajta és ekkor sérült meg a hiperhajtómű.

A Tatooin-os résznél Qui-gon tényleg csak egy üzletbe néz be, és tényleg nem próbálkozik más megoldással, hogy eljussanak Coruscant-ra. És tudod, hogy mért nem? Mert nem sokkal később már k***ára nem az az elsődleges célja, hogy megszerezze az alkatrészeket, hanem, hogy megszerezze Anakin-t. Ezért üzletel tovább Wattóval, sőt még fogadásba is belemegy.

Aztán, szép is lenne, ha Anakin építette volna az egész C3PO-t, igen magasfokú mérnöki tudásra lenne hozzá szüksége (na meg legalább egy egész gyárra). Talán egy kidobott roncsot hasznosít újra, javítja meg, kipótolja hiányos alkatrészeit. És hogy honnan vannak hozzá a szükséges alkatrészei? Talán guberál, végülis elég sok ronccsal van tele az a város, szinte minden sarkon látni egy kidobott robotot.
És hogy hogyan segíthet C3PO az anyjának? Talán segít neki szerelni, megágyazni, teát főzni, vagy mosni. Igen mosni, ugyanis egy másik Star Wars filmben is volt szó róla, hogy szrípióó mossa a ruhákat. Najó pontosabban a ruhák szárításáról volt szó, de nyílván előtte ki kellett azokat mosni. Szóval elég sokféle módon tud segíteni.

"Váltsuk le". Komolyan gondolod, hogy csupán ez az egyetlen mondat az a nyomós érv, ami miatt a jelenlegi kancellárt leváltják? HAVER! Te tévedésben vagy. Már a film elején, a feliratokból kiderül, hogy a jelenlegi "kormány" képtelen cselekedni a blokád alá vont Naboo bolygó érdekében. És miért? Mert nem elég erős a vezetője. Vagy legalábbis Palpatine intézi úgy, hogy úgy tűnjön, mintha, ami azért elég egyszerű, hiszen Palpi ott van mindkét oldalon. Így ő úgy keveri a kártyát, hogy mindenki tudtára adja: ez a kormány bizony gyenge.

A jedi tanács: Akár hiszed, akár nem, de Lucas szándékosan "arrogáns seggfej" jediket jelenített meg. Ez a lényeg. Ugyanis ez a besavanyodott, a szabályokhoz görcsösen ragaszkodó jedi világnézet áll az egyik középpontjában Anakin későbbi áttérésében a sötét oldalra. Qui-gon volt a kivétel aki sokkal barátibb módon tanított, de ő ugyebár meghalt és nem taníthatta Anakin-t, de elég időt töltöttek együtt ahhoz, hogy Anakin az ő nézetei szerint lásson. Windu "köcsögsége" is nagy szerepet játszik ebben, hiszen azóta, hogy kimondta "Nem, nem lehet jedi" folyamatos rivalizálás van közte és Anakin közt, és Anakin ezért is fogja majd később olyan dühösen levágni a kezét a harmadik epizódban. És miután megtörtént a 66-os parancs Obi-Wan bizony belátja hová vezetett ez a fajta tanítása, és ezért nem fogja ugyanazt a hibát elkövetni Luke tanításánál. Őt ugyanis már nem vasszigorral, hanem sokkal barátságosabban, Qui-gon-éhoz hasonló tanítási módszerrel tanítja.

A "véletlenülös" részhez volna néhány észrevételem:
Star Wars epizód 4 A new hope: Miután véletlenül pont Luke-hoz került R2, aki véletlenül a közelben lakó Kenobit keresi, azok véletlenül elkerülnek a Halálcsillagra, ahol véletlenül ott van Leia hercegnő. Ezután a halálcsillag összes tízezerfős rohamosztagosa rááll néhány emberre, akiket véletlenül egyszer sem sikerül eltalálniuk, akkor sem, ha egy helyben állnak. A film végén pedig véletlenül csak Luke-nak sikerül elpusztítani a Halálcsillagot, véletlenül sem valaki másnak abból a 30-40 vadászgépből.
Ajaj, úgy látszik a Star Wars-ban túl sok minden történik véletlenül.

Végezetül pedig a James Bond kellékek: Nos goondolom senkit nem lepek meg azzal, ha azt állítom: egy sci-fiben sci-fibe illő dolgok vannak. Talán nem meglepő, ha egy SW-ben, ahol minden tele van csilli-villi repülő járművel előfordulnak James Bond-os kütyük, vagy még azoknál is modernebb cuccok.

Nos, csak ennyit szerettem volna a videóhoz fűzni.
freak36 2011.12.24 08:11:54
@mrbloodbunny: Na lássuk:
-"obi a film végén megkapja a jedi LOVAG címet, és angolul is folyton Knight-ot emlegetnek." Igen, és? A SW-ben a jedi lovag kifejezés nem csak a jedik rangjára utal, hanem általános "gyűjtő fogalom" is. Rengetegszer emlegetik őket úgy, hogy jedi-lovagok, holott nem is mindegyikük lovag.
-"a blokád gyűrű alakban helyezkedett el mint a Szaturnusz körül az ő gyűrűje"
Hát azt melyik filmben? Egyébként, ha így is lett volna, talán nem nevezték volna blokádnak.
-"ezt te sem gondoltad komolyan" Persze, hogy nem:D
-"mert egy szupergyors légifogat építéséhez nem kellenek mérnöki ismeretek gondolom szerinted..."
Na, de mivan, ha azt is úgy guberálta, vagy legalább is csak a hozzá szükséges alkatrészeket? Kétlem ugyanis, hogy egy 9 éves kisfiú csak úgy maga gyártja az alkatrészeket is. Valószínűbb, hogy csak szeret "legózni".
-"ha tetszett nézd meg" Na álljunk csak meg egy percre kérem szépen! Egy szóval nem mondtam, hogy tetszett volna, sőt azt sem állítottam, hogy egyáltalán szeretem a Star Wars-t. Én a lehető, legobjektívebb szemmel adtam választ kérdéseidre. Én ugyanis nem tartozom azokhoz, akik elvakultan belekötnek mindenbe az új filmekben, de azt sem állítom, hogy azokhoz tartozom, akik elfogult SW rajongók és mind a 6 részért elvakultan rajonganak (igen, az újakért is). Én csupán úgy gondolom, hogy objektív szemmel egyáltalán nem rosszabb vagy jobb az egyik trilógia a másiktól.