Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vanekur

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy veszem észre, permanens lemaradásban vagyok, bár kétségtelen, hogy annyira nagyon nem is törekszem arra, hogy ne legyek. Mire értesülök egy-egy roppant érdekes kiadványról, könyvről, jobbára hónapok, még inkább évek telnek el. Kertész Sándor könyve 2018-as. Még nagyobb baj, hogy volt előzménye,…..
Vanekur 2024.01.03 21:28:20
Nekem megvolt a Comics szocialista álruhában, de miután elolvastam, gyorsan túladtam rajta. Kertész Sándor ugyan sokat tud a magyar képregény történetéről és a magyarországi képregénykiadásról (utóbbinak aktív részese is volt), a könyv struktúrájára és tartalmi átfésülésére jóval kevesebb energiát fordított, mint a képanyag összeállítására. Így a vaskos kötet egy gazdagon illusztrált, de tárgyi tévedésekkel teli szövegmassza lett, amiben voltak érdekes részek, de összességében csalódást keltett.
Egyébként a szerzőnek mégcsak nem is ez volt az első képregénytörténeti munkája. Korábban Szuperhősök Magyarországon címmel adott ki egy nagyalakú, de viszonylag vékony képeskönyvet. Abban érdekes módon, a címmel ellentétben, főleg a képregény születésével és magyar kezdeteivel foglalkozott bővebben, aztán a szocialista korszakot is próbálta dióhéjban összefoglalni, és mire a szuperhősökhöz jutott, épp csak belekezdett a témába, és már vége is volt az egésznek. Hozzáteszem, a könyv készítésekor még épp csak elkezdődött a Semic kiadó által fémjelzett korszak, így arról sokat nem is lehetett írni.
Nemrég Buborékban beszélők címmel jelent meg egy újabb Kertész-könyv, ezúttal kimondottan a magyar képregény 150 évére koncentrálva. Számomra túl sok az átfedés a négy kötet között, és miután az első kettőt (Szuperhősök..., Comics...) olvastam, az utóbbi kettőtől (Pókember..., Buborékban...) elment a kedvem.
A négy kötetről szólva azt látom a legnagyobb hibának, hogy aki egy kicsit elmélyedt a magyar képregény történetében, annak túl felszínesek ezek a könyvek, aki pedig kevésbé ismeri ezt a témát, az vezérfonal híján könnyen eltévedhet a sok név és cím között, a gazdag képanyag ellenére is.
A látszat ellenére egyébként tisztelem Kertész Sándort, mivel kevés ember tett hazánkban annyit a képregény népszerűsítéséért, mint ő, elsősorban rajztanárként és kiállításszervezőként, de a Menő Manő, valamint a Krampusz című képregénylapok kiadójaként is. Ráadásul a ma már klasszikusnak számító alkotók közül sokakat ismert, és bőven lenne anyaga az íráshoz, épp ezért nem értem, miért ad ki ilyen sok munkával összerakott, mégis kesze-kusza köteteket.
Negyedik alkalommal rendez Szegeden képregényfesztivált a Somogyi-könyvtár. A november 17-i rendezvény díszvendége az idén 60 éves, animátorként is jól ismert Haui József (a Vízipók-Csodapók és Bucó, Szetti, Tacsi képregények rajzolója), akinek a munkáiból kiállítás nyílik a könyvtárban, valamint…..
Biai Föglein István festő (1905-1974) nem sok képregényt készített. 1956-ban részt vett a 16 oldalas, képaláírásos történeteket megjelentető Szivárvány Kiskönyvtár sorozatban, Kuczka Péternek A Tollas Kígyó unokája című munkáját illusztrálta. Ezen kívül pedig két rövid képregényét ismerjük,…..
Filmélmények Szárnyas fejvadász 2011.06.11 22:20:00
Nagyon régen 12-13 évesen láttam először a Szárnyas fejvadászt. Az hagyján, hogy nem azt kaptam, amit vártam, de nem is igazán értettem az egészet. Se a kultuszt, se magát a filmet. A történet alapján egy ütős akció sci-fire számítottam: Harrison Ford a jövőben lázadó…..
Szépen sorban befutnak a rossz emlékű, a Galaktika magazin által steampunk képregényekre kiírt pályázat aspiránsai, még ha helyenként csak félkész vagy jobb híján kurtán-furcsán lezárt formában is. Ez utóbbi mindenképp igaz Szabó Levente Irreverzibilisére (aminek semmi köze Gaspar Noé azonos című,…..
Bár meglepetések mindig érhetik az embert, és előkerülhetnek még olyan, 2011-es dátummal kiadott képregények, amelyekről eddig nem szereztünk tudomást, úgy gondoljuk, most már lényegében lezárható az év, és összevethető az előzőkkel. A magyarországi képregénypiac 2011-ben szinte minden tekintetben…..