Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gaben1969

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nyáron egy amerikai óriásvidámpark nézőterén az első előadásra vártunk. Megérkeztek az akrobaták, a műsorvezető üdvözölte az összegyűlt nézőket, majd azt mondta, hogy a közönség soraiban aznap ott vannak a haditengerészet és a légierő katonái, valamint…..
Gaben1969 2011.12.20 15:43:56
A Honvédségről kialakított képet rontja a katonai vezetés szakmai és emberi felkészületlensége, politikusaink (párttól független) szakmai hozzánemértése, a haditechnika állandósulása (szerencsére már sok minden ki lett vonva, erről késöbb) és maga a sajtó tudatlansága. Örülök ennek a cikknek, mert a többihez képest részletesen, de mégis a többség számára érthetően próbálja elmondani, hogy mit is tartalmaz a "csomag". Ehhez még érdemes lenne elolvasni az Aranysas legutóbbi számában leírtakat a témáról.
A katonai vezetőink felkészületlenek? Minden poszton ki lehet jelenteni, többségében igen. Ha arra gondolok, hogy anno a Szuhoj-k kivonása előtt a repülőket nagyjavították, vagy a a 29-seket milyen módon tárolták, vagy kisebb volumenben mérve, a kiképzési tervek milyen módon születnek és hogy vannak érvényesítve... Persze mit rázzák magukat ebben a nagy munkanélküliségi időben. Elég nagy feladat sokuk számára a leb....okat lefelé tovább adni.
Politikusaink szakmailag nullák? Az előző kommentekben is volt szó, hogy pártérdekeket nézve bólogatnak vagy éppen rázzák a fejüket (nem csak ebben a témában). Valahol olvastak , vagy mondtak nekik valamit és azt a Parlamentben már fel is szólaltak (lásd pl. kisvideo). Az, hogy valóság tartalma mennyi...
A hadieszközeink a 70-s évek végéig folyamatosan frissültek, vagy legalábbis mennyiségük nőtt. Aztán semmi, csak jó esetben állagmegóvás (ez a karbantartásokban ki is merült). Az épületekre, utakra, komolyabb haditechnikára nem jutott pénz. Kint voltak az utak mellett a fényképezni tilos táblák, amiktől még a silányabb nyugati kémek is röhögő görcsöt kaptak. Mit is fényképeztek volna? A romos épületeket? Vagy a "haditechnikát"? Marcaliban volt az egyik kivonásra ítélt gépek roncstelepe. Annyi használhatatlan (először nem ezt akartam írni) gépet, amiket néhányszor konvojokban hoztak trailer-eken nem láttam. Több hektárnyi maszat. És addig azokon kellett dolgozni a katonáinknak.
És a sajtó? Amióta megjelentek a "bulvár" újságok, amiknek valamit valamiről valakiknek írni kell, azóta az újságírás felhígult. Csak néhány szösszenet: "minek nekünk vadászrepülő, ha van légvédelmi rakétánk" vagy "a NATO megvéd bennünket". Apropó! Csatlakozásunk előtt a brit parlamentben téma volt, hogy szükség esetén minek küldjenek védelmünkre technikát és katonát a csatlakozás után, ha mi magunk nem vagyunk képesek az ellenállás legalapvetőbb lépéseit sem véghezvinni...
Tényleg, minek nekünk hadsereg, ha nincs még csak megbecsülve sem? Nincs jövőkép, nincs megfelelően működő szervezet.
A technikát ki is kell szolgálni műszakilag és emberileg is. Használni is kell, különben a legdrágább eszközök lesznek, ha állásukban múlik el felettük az idő. Pl. van közel 130 T72 tank az országban.., amiből csak kb tucat van használva (írd be a Google-ba a típust, aztán a használó országoknál megtalálod...), a többi szó szerint ott rohad. Na ja, miért lennének kivételek, a 29-sekkel is ez történt.
A pár db Mi-8 és Mi-17 10 éven belül kivonásra kerül. Ha figyelembe vesszük, ilyen feladatot látnak el vagy kellene ellátniuk (szállítás, mentés, stb), akkor a teherbírás figyelembe vételével kiszámolható, hogy ideálisan mennyi váltótípusra lesz szükség. Az, hogy erre az UH-1 megfelel-e, döntsék el a katonai szakértők. Hogy pénzügyileg megfelel-e, azt pedig a politikusoknak megmondják a bankárok. Csak szeretném, ha végre FELELŐSSÉGTELJESEN tenné mindenki a dolgát. A katona a rábízott eszközzel szükség esetén úgy teszi, akár itthon, akár külföldön.
Gaben1969 2011.12.20 15:56:58
@Valandil: Gyanítom, hogy igazad van... sajnos.