Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Regulus

57 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zsúfolt nagyvárosokhoz hasonlóan a hangyabolyokban is a betegségek kitörése az egyik legnagyobb veszély. Egy új tanulmány szerint a 'városi hangyák' sajátos módszert dolgoztak ki ennek megakadályozására.   A természetben sokszor előfordulhat, hogy a bolyba visszatérő…..
SF.blog Mi lenne, ha... 2012.04.18 06:00:00
Sokszor fel szoktunk tenni olyan kérdéseket, amikre tudjuk a választ, de nem tudjuk, hogy miért az a válasz. Most okos tudósok pontosan elmagyarázzák a miérteket.  Mi lenne, ha...   ...a Föld átmérője kétszer nagyobb lenne?   Ebben az esetben bolygónk tömege nyolcszor,…..
Az ausztráliai rádió interferometriás gyakorlat újabb mérföldkövéhez érkeztek: két dél-koreai és három ausztrál teleszkóp összekapcsolásával létrehoztak egy 8,000 kilométeres bázisvonalú óriástávcsövet.   Az ausztrál tudományos ügynökség – fedőnevén CSIRO…..
Elképzelhető, hogy az emberiség nemsokára találkozik a földönkívüliekkel. Nagy erőkkel kutatjuk az esetlegesen máshol létrejött technológiai civilizációk jeleit. De vajon mi történne, ha találnánk egyet?   Még az sem biztos, hogy messzire kellene mennünk - a…..
Talán érzéketlennek hat számszerűsíteni egy emberi élet értékét, de a kockázatelemzőknek ez szükséges. Ők azok, akik megmondják, hogy az egyesbiztonsági intézkedéseket érdemes-e bevezetni, és ehhez többek között a gazdasági szempontokat is figyelembe veszik. ÉS itt jön a…..
A legújabb hírek szerint a NASA valamikor tavasszal fogja felbocsátani a NuSTAR elnevezésű, nagy energiájú röntgensugárzást vizsgáló űrteleszkópját, mellyel a fekete lyukak és szupernóvák titkait próbálják majd kifürkészni.   A Nukleáris Spektroszkópiai Teleszkóp…..
Sokszor lehet hallani a klímaváltozásról, annak okairól, illetve arról, hogyan állíthatnánk meg. Három filozófus teljesen új irányból közelítette meg a kérdést: szerintük nem a Földön kellene változtatni, hanem az emberen.   A klímakutatók szerint már az 1950-es…..
SF.blog Tornádó a Nap felszínén 2012.03.30 11:08:00
A NASA Solar Dynamics Observatory nevezetű Nap-kutató űrobszervatóriuma elkészítette az első videót a Nap felszínén megjelenő tornádóról.   Akárcsak a Földön, a Nap felszínén is megjelenhetnek tornádók. Habár formájuk nagyon hasonló, azért akad egy két apróság,…..
SF.blog 10 nagy robbanás 2012.03.29 14:15:00
Legyenek bár természetesek, vagy mesterségesek, a robbanásokhoz mindig is hozzátartozott a félelem és nyugtalanság. Következzék 10 a legnagyobbak közül. 1, Katasztrófa Texas városban   1947-ben az éppen Texas városban horgonyzó, SS Grandcamp nevet viselő teherhajón lévő…..
Klingonok, romulánok, ferengik, kis szürke nagyfejűek, vagy magas szőkék. Sokféleképpen elképzelték már a földönkívüli életformákat, akik valahogyan kapcsolatba lépnek az emberekkel. De vajon mit mond erről a tudomány? Az biztos, hogy a filmesek elképzeléseibe mindig beleszól…..
SF.blog A boldogság hét titka 2012.03.25 06:00:00
Kutatók utánanéztek annak, hogy mi tesz minket boldoggá. Sok mindent találtak: a szerencsés génektől kezdve, a személyes tulajdonságokon át, egészen a döntéseinkig rengeteg összetevője van a boldog életnek.   Néhánnyal nem tudunk mit kezdeni, másokat azonban…..
Ahogy a hullámok megközelítik a partvonalat, a parthoz közeli tengerfenék topográfiája jelentős szerepet játszik abban, hogy mekkora hullámok érik el a szárazföldet.   A tavalyi japán földrengés utáni szökőár az Egyesült Államok nyugati partján fekvő Crescent városát…..
Egy új felmérés kimutatta, hogy a tinédzser korú galaxisok igencsak szeretik felfalni kisebb társaikat.   A fantáziadúsan Nagyon Nagy Teleszkópnak (Very Large Telescope – VLT) elnevezett, chilei távcsőkomplexumban elvégzett megfigyelések kimutatták, hogy 3-5 milliárd…..
Tudósok szeretnék megérteni a csecsemők agyának működését; az eredményeket a számítógépek okosítására használnák fel.   A gyermekek a legjobb tanulógépek a világon: hihetetlen tempóban hihetetlen mennyiségű tudást képesek elsajátítani. Már az újszülöttek is…..
Azt már régóta tudjuk, hogy a huzamosabb ideig – több, mint hat hónapig - mikrogravitációs környezetben tartózkodó űrhajósoknak számolniuk kell izmaik és csontjaik leépülésével. A legújabb kutatások kimutatták, hogy látásproblémák is felléphetnek.   A kutatás…..
Egy jól elhelyezett és időzített nukleáris töltet megmentheti az emberiséget egy aszteroidától – most már nem csak a filmekben, de akár a valóságban is.   Los Alamosban dolgozó tudósok az Amerikai Energiaügyi Hivatal szuperszámítógépén lemodellezték egy nagyjából…..
Valószínűleg a kvantumszámítógépek megjelenése fogja a következő paradigmaváltást jelenteni a tudományban. Elméletileg sokkal gyorsabban, sokkal bonyolultabb feladatokat lehetne a segítségükkel megoldani a jelenleg felhasznált energia töredékéért. A gyakorlati megvalósítása…..
A csimpánzok és orangutánok után elkészült a gorillák géntérképe is, ezzel befejeződött az emberszabású majmok genetikai feltérképezése. Érdekes dolgok derültek ki.   Egy nyugati síkvidéki gorilla – név szerint Kamilah – volt a szerencsés kiválasztott, az ő…..
Egy ausztráliai ásatáson felfedezték a – jelenleg – legrégibbnek vélt, csontvázzal rendelkező élőlény fosszíliáit.   A Coronacollina acula nevet kapott kicsi, alig néhány centiméter nagyságú, gyűszű alakú lény megkövesedett maradványaiból találtak néhány…..
Az Egyesült Államok hadserege – az afganisztáni és iraki háború során bekövetkezett eseményekre alapozva – az úgynevezett hatodik érzék fejlesztését is be akarja építeni az újoncok képzésébe.   A fent említett háborúk során több katona is beszámolt arról,…..
Amerikai robotkutatók emberi viselkedésre és metakommunikációra tanítanak robotokat.   Az emberi kommunikációval kapcsolatban megfigyelhetjük, hogy sok esetben a testbeszéd sokkal több információt hordoz, mint a verbális kommunikáció. Bilge Mutlu, - a Wisconsin-Madison Egyetem…..
A legújabb megfigyelések megerősítették: olyan,  sötét anyagból álló csomót találtak a csillagászok, ami a jelenlegi elméletek szerint nem is létezhetne.   Mit is tudunk a sötét anyagról? Nem sokat. A normál anyaggal nem lép kölcsönhatásba, csak a gravitációja…..
A kerék a barlanglakó ősemberek technológiai szintjének tipikus példája, mégis csak i. e. 3500 táján, a bronzkorban találták fel. Mi tartott ennyi ideig?   A bronzkorban az emberiség már ismerte bizonyos fémötvözetek előállításának módját, csatornákat és…..
Sokat vizsgálták már az emberi agyat és sok eredmény született. Henry Markram neurológus szerint úgy lehetne a legjobban megérteni a szürkeállományunkat, ha építenénk egyet.   Éppen ezért létrehozta az Emberi Agy Projektet, aminek keretében összegyűjtené az összes eddig…..
Kutatók szerint az Europa óceánjainak vize a felszínről belekerülő vegyületek miatt túlságosan savas lehet az élet fennmaradásához.   A tudósok úgy gondolják, a nagyjából Hold-nagyságú Europa teljes felszínét egy átlagosan 160 kilométer vastag óceán borítja. Ezt az…..