Regisztráció Blogot indítok
Adatok
miSimeon

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véget ért a nagyböjt. Idén nagyon kevés szertartáson tudtam részt venni, gyakorlatilag csak egy Előszentelteken, és a Sírbatételi vecsernyén voltam. Nem vagyok fizikailag a topon, így kicsit tartottam a Feltámadási szertartástól is. Nem kellett volna. Mára (Istennek hála) a…..
Hagyomány. Ha ezt a szót halljuk, különböző reakciót válthat ki belőlünk. Vannak, akik egyből felkiáltanak: "Én a jövőben hiszek! Hagyjatok ezekkel az ódivatú marhaságokkal!" Mások szerint "a hagyomány adja kultúránk alapjait, megtanulhatjuk belőle, mit hogyan…..
miSimeon 2012.03.27 14:35:26
@klp_78:
Nem érted. Balázs atya pont nem a kényelmesebb utat keresi, ha szemezget egyáltalán. Én inkább úgy látom, hogy a latin rítus ellen elkövetett csonkítások és visszaélések ellen szokott hivatkozni a keleti liturgiára. Érted a különbséget? Pont ugyanaz ellen küzd ott, mint egyesek itt. Szégyen ez a "jó lesz antidornak a kalács is" mentalitás. Kalács...minek osztunk akkor? Épp az a lényege, hogy az Úrnak felajánlott kenyérből kapunk, viszünk másoknak, stb. Csak osztani valamit, hogy osszunk...
És igen, a langyosat kiköpi az Úr. Nem a keletit, vagy a nyugatit, hanem a langyosat. Itt van ez na fantasztikus keleti örökségünk, amit helyettünk senki sem fog őrizni és szintetizátoroznak (harmónium hiányában) a "misén", mint egy lakodalomban.Ezt nevezem langyosnak, amikor valaki anélkül, hogy venné a fáradtságot, hogy megértse, mi miért úgy van előírva, ahogyan, csak a saját kényelmétől és lustaságától vezérelve arra a nyugati egyházra hivatkozva változtatgat, amelyik előírja, hogy a saját hagyományunkat gondozzuk.
A szintén ortodox-ellenes, de nagyon is elhivatott típus pedig az, amelyiket egy másik barátom görög ókatolikusnak nevezett el. Ő a "nagyeszejobbantudja" (Baljós Árnyak), még a pápánál, zsinatnál is jobban.