Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L' Dóra

19 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi időben egyre nagyobb az információéhségem. Már nem elég, hogy reggelente indulás előtt átlapozom a legnagyobb híroldalakat, rászoktam a szakmai lapok mazsolázgatására. Rutinszerű reggeli cselekvés-sorozat: jobb fültő vakargatás, kávé és reggeligyártás, aztán még…..
L' Dóra 2012.10.29 12:13:57
Szia!
Első körben azt gondolom, érdemes tényleg utánanézned. A blogon is sok információt olvashatsz, de általában jellemző, hogy negatívan ítélik meg az orvoslátogatói szakmát a laikusok (van erről is egy poszt a blogban). Nekem sem ment könnyen az első időben, hozzá kell szokni az elvárásokhoz és az orvoslátogatói feladatokhoz, de miután belejöttem, egyre inkább felfedeztem a szakma szépségeit.

Nekem egészségügyi végzettségem van, de az általános tapasztalat az, hogy nagyon szeretik az orvosokat és a gyógyszerészeket, mert sokkal nagyobb hozzáértéssel tudják végezni a szakmát. A biológus végzettség is ebbe a kategóriába esik, tehát minden adottságod meglenne ehhez a munkához.

Szerintem lehet az orvoslátogatást nagyon jól, profin végezni, amikor igyekszel előtérbe helyezni a szakmaiságot, de természetesen van az egésznek egy olyan része, ami a meggyőzésre/jó kommunikációra és kapcsolatépítésre irányul. Az orvosok (bár ezt így nem lehet egy az egyben kijelenteni) szeretik azokat az orvoslátogatókat, akik tényleg értenek a gyógyszerekhez és tudják őket segíteni abban, hogy melyik új gyógyszer miben segítheti a gyógyítást. Szeretnek új szakmai infókat kapni, ha már áldoznak ránk az idejükből.

Szerintem nem kell feltétlen tűzön-vízen személyiségnek lenned, vannak a látogatók között csendesebb (amolyan csendesen-kedvesen határozott) és vannak dinamikusabb emberek, inkább az a fontos, hogy adott helyzetben tudj jól kommunikálni, legyél empatikus és érezz rá a szituációra. Ha felvételt nyersz valahová, fognak segíteni a szakma elsajátításában. Nem mondom, hogy könnyű lesz ez az út, de ha töretlenül folytatod, meglesz/meg lehet az eredménye.

Talán érdemes lenne felvenned a kapcsolatot egy munkaközvetítő céggel, akik különböző cégeknek keresnek látogatókat, és az interjú során tudnak segítséged adni abban, hogy merre tovább....
Ha bármilyen konkrét kérdésed van még, írj, próbálok válaszolni!
Még kedden találkoztam egy kollégával - egyébként dekoratív és dinamikus fiatal leányzó -, aki éppen prüszkölt a felháborodástól, de annyira, hogy a parkolóban minden előzetes protokoll nélkül szegezte nekem kérdéseit. „Nálatok is megy figyelgetés? Éjjel-nappal radar?…..
A múltkoriban történtek után (amikor írásbeli figyelmeztetést kaptam a sales managertől) totálisan elment a kedvem a munkától; makacs módon rámtelepedett a hiábavalóság érzete. Pedig hónapokkal ezelőtt beszéltünk a kiégés veszélyéről, amikor egyik kollégám ennél sokkal…..
Ritkán írok munkaidőben, de úgy érzem, most az írás a legjobb terápia. A történet lényege: írásbeli figyelmeztetést kaptam a sales managertől! Pfff... A reggeli meeting után hivatott be, hogy átnyújthassa a figyelmeztetést rejtő borítékot. (Én balga, előtte még azon…..
Ha egy helyen sokan dolgoznak együtt, elkerülhetetlenek a pletykák - mondják. De csak a meggondolatlanoknak. Az okos ember visszafogja magát, nem beszél össze-vissza, nem teregeti ki a szennyest, és főleg nem enged bepillantást a magánéletébe. Vannak pletykás (akiknek lételemük az…..
Már a nap eleje is baljósan kezdődött. Metsző tavaszi szélben, szürke ég alatt indultam el, sehol egy halvány mosoly az utca emberétől, innen és onnan is csak morgások-dörmögések. „Oda se neki - gondoltam akkor még bizakodóan -, az első találkozók majd feldobnak, és…..
Még mindig nagy a bizonytalanság az egész szakmában (amit a nap nap után felröppenő hírek csak fokoznak), nincsenek előre gyártott hosszú távú stratégiák, nincsenek fülesek és nincsenek rebesgetések arról, hogy mikor lehet újabb leépítési hullámra számítani. Mindenki…..
Szeretem a pénteki napokat. Mindenki jobban mosolyog és kedvesebben arrogáns. Lelassulnak az órák, szelídülnek a percek, miközben egyre közelebb és közelebb érünk a hétvégi megváltásához. Nálam általában a munkaórák háromnegyedénél kezdődik az álmodozás, ilyenkor…..
Ha orvoslátogatóként dolgozik az ember lánya, a meetingek és tréningek szép lassan úgy épülnek be az életébe, mintha mindig is a részei lettek volna. Egyfajta összetartó erővel bírnak, keretbe foglalják a mindennapokat, másfelől gondoskodnak arról, hogy folyamatosan tanulj és…..
Nem hagyott nyugodni a múltkori téma (az orvoslátogatói munka megítélése a társadalom szemszögéből), ezért egy egész estét szántam arra, hogy alaposan körbenézzek a neten: milyen vélemények léteznek az orvoslátogatói munkát illetően. Az első félórában úgy éreztem, bele…..
Többször tapasztaltam, mióta orvoslátogató vagyok, hogy az emberekben van némi előítélet az orvoslátogatással szemben. Rendszerint, amikor a munkám iránt érdeklődnek, és kimondom a bűvös szót, enyhén felhúzzák a szemöldöküket vagy csodálkozva rám néznek, hogy…..
Vicces, hogy a hét elején hóesésben, míg most madárcsicsergésben írok, miközben határozottan érzem a tavasz illatát. Amikor közeledik a tél, és egyre rövidebbek és rövidebbek lesznek a nappalok, mintha el is felejtenénk, hogy van más is: megszokjuk az illatokat és a zimankós…..
Sok szempontból szeretem, hogy itt a tél, és itt a hó, és lehet nézni, ahogy esik és esik. A tél akkor az igazi, ha hideg, ha havas, ha jól be kell öltözni, és az emberek összesározzák a bejárati ajtó utáni egy métert. A nagy lelkesedés közepette aztán a múlt héten…..
Mióta írom ezt a blogot - de egyébként is jellemző beszélgetés téma, amikor kiderül, mivel foglalkozom - rendre megkapom azt a kérdést, hogy: „Őszintén Dóra! Mit szeretsz a munkádban?" Olyan kétkedő arccal tudják ezt kérdezni, hogy néha nevetni lenne kedvem, de az is…..
Tizenévesen alig buliztam - de nem azért, mert egy vidéki kisvárosban nőttem fel -, hanem mert jobban szerettem otthon ülni, szürcsölgetni a kakaómat és olvasni az éppen kedvenc könyvemet. Az első nagy kitörésem egy András nevű fiúhoz köthető, aki viszont annyira megtetszett,…..
Logikusnak tűnt, hogy nem teszem majd egykönnyen zsebre, amit a rendelői elvérzés után kapok Judittól. A páros látogatások lényege ugyanis éppen ebben rejlik: akció közben a mentor nem szól bele a történetbe, hagy érvényesülni, utána viszont aprólékosan kivesézi a…..
Mentorom - nevezzük Juditnak - sosem volt az a kifejezetten érzelmes fajta. Nemcsak másokkal, magával szemben is szigorúan járt el (sőt, szigorúbban, mint másokkal), és törekedett arra, hogy a helyzeteken valódi átélés nélkül legyen úrrá. Eleinte megkukultam a stílusától,…..
A legnagyobb leépítések közepette vettek fel orvoslátogatónak, de ezt is csak később tudtam meg, mikor már jobban beleláttam a rendszerbe. Kezdetben csak a drukk volt bennem, jóleső adrenalin; a kórházi folyosók után a modern irodai atmoszféra úgy hatott rám, mint…..
Még most is, ha visszaidézem az első napot, amikor orvoslátogató jelöltként álldogáltam a cég fotocellás ajtaja előtt, érzem a gombócot a torkomban - pont én, aki azt kaptam meg mindig, hogy "neked aztán van önbizalmad". Csak álltam a kosztümömben - amiben kissé…..