Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Foma85

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1, „A Marvel szerintem nagyon magasan tartja a lécet a mainstream-minőség terén, ami nem azt jelenti, hogy minden filmjük egy mestermű, hanem hogy a kevésbé sikerült filmjeik is tökéletesen kiszolgálják az átlagnézők igényeit anélkül, hogy komolyabban sértenék a jóízlést vagy az agysejteket. Még ha…..
Kedvesolvasóink, örömmel – és nem minden büszkeség nélkül – szeretnénk felhívni figyelmeteket kiadónk legújabb sorozatára, mely a képzelt világok titkai helyett a valódi múltjába kalauzol, hogy a szakmaiság és az ismeretterjesztés legjobb hagyományainak szellemében fessen…..
Foma85 2011.12.06 15:44:50
@Kaif: Nagyon remélem, hogy nem szűnik meg, mert most fedeztem fel a blogot néhány hete, és nagyon élvezem a posztokat.
    Az előző posztunkban Fodor István tanulmányával zártuk a könyvismertetőnket, most a poszt második része következik.   Magyar nyelvészek az alternatív nyelvrokonításokról   A másik…..
Foma85 2011.12.06 15:41:11
Alapjáraton nem szívesen szólok bele ebbe a témakörbe, részben azért, mert kedves Fodor Tanár Úr keze alatt tanultam a magyar őstörit és honfoglalást (minek folyományaként megfogadtam, hogy ezzel nem fogok szakmai pályám során foglalkozni). Ennek ellenére néhány megjegyzést azért mégis csak hozzáfűznék.

Javorszarvas: a történelemtudomány tudomány jellegét maga a szakma is folyamatosan kutatja nagyjából mióta csak létrejött (megközelítőleg az ókorban). Az egyetemeken is vannak tudtommal ezzel foglalkozó kurzusok, szerencsére én megúsztam. :) Ugyanígy a régészet is megküzd önnön meghatározásával, mint ahogy minden más tudományág is. Ebből kifolyólag ennek a kérdésnek a boncolása külön könyvet is kitenne, vagyis szerintem itt kár ezen rágódni.
Még egy kiegészítés újfent Javorszarvas kommentjével kapcsolatban: Magyarország a honfoglalás után hogy lehetett nagyhatalom? Valóban érdekesen hangzik ennek lehetősége, hogy mitől vált hirtelen nagyhatalommá Magyarország, amint bejöttünk a Kárpát-medencébe. Erre vonatkozóan csak annyit emelek most így hirtelen ki, hogy nem volt nagy kunszt nagyhatalommá válni egy olyan Európában, ahol a környező államok gyakorlatilag feudális anarchiába süllyedtek tőlünk nyugatra, míg Bizánc és Bulgária egymással voltak elfoglalva (előbbit az arabok is folyamatosan zaklatták). Lényegében nem volt egy kompetens állam sem a X. században, mely hathatósan ellenállást tudott volna kifejteni. Plusz a vikingekről se feledkezzünk meg, akiknek a kora szintén ekkor van lecsengőben, de a hatása még koránt sem múlt el. Vagyis a magyarság egy olyan közegbe érkezett, ahol lényegében hatalmi vákuum volt. De ha megfigyeled, amint talpra áll a NRB, azonnal úgy odacsap a magyar hadaknak, hogy a fejedelemség rögtön gondolkodóba esik, érdemes-e tovább folytatni.