Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mertektarto

5 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
December 17-én a 777 blogon Vágvölgyi Gergely egy rendkívül nyugodt, mértéktartó és kiegyensúlyozott cikkben fejtette ki gondolatait és érzéseit: https://777blog.hu/2018/12/17/bekes-karacsonyt/. Olvasóit arra kéri, hogy mi mindannyian „vegyük észre, hogy az ellentétes oldalon is emberek, magyar…..
ElőzményekAz elmúlt hónapokban a kvótanépszavazás kapcsán a kormány nagyszabású kampányt indított. A kampány sajátossága, hogy egyoldalúan csak a bevándorlás kockázataira hívja fel a figyelmet. A Tudta? hirdetések összességükben nagyjából azt sugallták, hogy Brüsszel másfélmillió terroristát akar…..
A Szabadság téri kordonbontók ellen újabb szabálysértési eljárások indultak, részben garázdaság miatt. Ez egyszerre mulatságos és felháborító. Garázdaságról akkor lehet beszélni, ha valaki nyíltan, tudatosan, egyértelműen semmibe veszi a társadalmi együttélési…..
Egy láthatóan fáradt, megviselt és őszintén valamifajta megoldásra törekvő miniszterelnök érkezett haza kapitulálni a felsőoktatási keretszám-ügyben. Bárhogyan is nézzük, a vezető nélkül fejvesztett csirkeként rohangáló, elzárkózó slepp minden eddigi magyarázatát sutba…..
mertektarto 2012.12.18 14:42:03
Igen, van értelme tiltakozni. Van értelme annak, hogy megpróbáljunk beleszólni a minket érintő vagy csak szimplán felháborító ügyekbe. Szerintem nem ez az első eset, hogy a második Orbán-kormány enged a társadalmi nyomásnak. Ilyen volt a kihátrálás Schmitt Pál mögül, vagy a családon belüli erőszakról szóló törvény kérdése. Néhány felháborító jogszabályt pedig az Alkotmánybíróság semmisített meg.

Az indiai párhuzamot viszont nem érzem megalapozottnak. Több szempontból sem. Attól, hogy egy demonstráció nem erőszakos, attól, hogy a résztvevők nem támadnak rá senkire, vagy nem gyújtanak fel autókat, ők még nem erőszakmentesek a szó gandhiánus értelmében. Talán vannak néhányan a diáktüntetések szervezői között, akik ismerik és tisztelik Gandhi vagy éppen Martin Luther King munkásságát. De az események során kevés szó esik az erőszakmentesség értelméről, fontosságáról. A résztvevők többsége egyáltalán nem hallott azokról az eszmékről, amelyek Gandhit és követőit vezették. Gandhi sokkal tovább ment annál, mint hogy szimplán kerülte a fizikai erőszak alkalmazását. Miközben kiállt az igazságért, a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartotta az ellenfeleit. Ezzel a szemlélettel nehezen férne össze az a sok gúny, sértés vagy pláne gyűlölet, ami a mostani, magyarországi tüntetők részéről éri Hoffman Rózsát és Orbán Viktort. Mélyen meggyökeresedett szokás, hogy mi ilyen gyűlölködve - vagy legalább gúnyolódva - szoktunk tüntetni. Nem hiszem, hogy ez egyhamar megváltozik. De amíg megmarad, addig kevés közünk lesz Gandhihoz.

A másik nagy különbséget az ,,elnyomó'' hatalom természetében látom. Nagy-Britannia, akárhogy is vesszük, egy idegen, katonai hatalom volt Indiában. És egyes képviselői időnként kegyetlen, véres módon szereztek érvényt ennek a hatalomnak (filmrészlet (csak erős idegzetűeknek):
www.youtube.com/watch?v=0hgRLqBZuMQ és a történelmi tények: en.wikipedia.org/wiki/Jallianwala_Bagh_massacre). A mostani magyar kormány autoriter stílusát, a demokratikus intézményrendszer megnyirbálását, a média központosítását, az új jogszabályok társadalmi és parlamenti vitájának kiiktatását és a sok más intézkedést talán lehet valamilyen értelemben elnyomásnak nevezni, de mindez nem vethető össze egy olyan helyzettel, ahol az elnyomás fegyvertelen tömegek legyilkolását is jelentheti.
mertektarto 2012.12.18 17:26:52
@metakrit:

Ilyen horderejű kérdésekben eddig még soha nem engedett a kormány: ebben igazad van, meggyőztél.

Indiai analógia: szerintem elég sok európai vagy akár magyar példa van arra, hogy a békés utcai demonstrációkkal, sztrájkokkal, tárgyalásokkal, flashmobokkal stb. befolyásolni lehet a döntéshozókat. Mi az, ami miatt a mostani mozgolódást erőszakmentesebbnek látod, mint a vér nélküli rendszerváltást, a taxisblokádot, a különféle vasutassztrájkokat vagy bármilyen más tiltakozást az elmúlt években? Mik azok az ,,apró mozzanatok'', amikre utalsz? Kiket értesz bele ebbe az újfajta, erőszakmentes ellenállásba? Csak a mostani diákmozgalmakat? Vagy a Millától az LMP-n keresztül a DK-ig minden ellenzékit? Azért is érdekel, mert most nem nagyon követem az eseményeket, de kimondottan örülnék, ha egy Gandhiéhoz hasonló mozgalom bontakozna ki Magyarországon. Csak sajnos kevés esélyt látok rá.
  Egy facebookos kommentfolyamban felmerült, hogy Magyarországon nincs vállalható, konzervatív szellemi bázis. Szerintem van. Csak nehéz őket megtalálni. A legtöbben, akik konzervatívnak tartják magukat, ellenséget látnak minden olyan jelenségben, ami az általuk megszokottól eltér. A család…..
Január 3-án harmincezren, ötvenezren vagy talán még többen tüntettünk az Operaház előtt. A résztvevők közül sokan úgy érezték, hogy betelt a pohár, nincs tovább. Az új Alaptörvény életbe lépése után vége a köztársaságnak. Az Országgyűlésben már nincs érdemi vita. A kormánypárti képviselők…..