Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pemetebokor

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Holnapra megforgatjuk… A hazai rendszerkritika 1. rész Egyre több közgazdász, elemző, szakértő veti föl, hogy a világgazdaságban tomboló válság-cunami nem a kapitalista rendszer működésével együtt járó és szinte természetes ciklikus krízis, hanem valami gyökeresen új,…..
Pemetebokor 2011.11.27 12:35:26
@Kara kán:

Hát nézd, mi másfél éve nem követjük a leírt elveket, sőt ahol csak lehtett, szembe mentünk velük és az eredmény azt hiszem elég egyértelmű. Ezzel szemben azok az országok akik követték, ma már növekedési pályán vannak. A tények bizony makacs dolgok és ezek azt mutatják, hogy a teljes régióban Magyarország a leggyengébb láncszem.

Az, hogy nálad mi a hatásos és mi nem, a valóság szempontjából tökéletesen irreleváns. A közgazdaság tudomány nem tegnap jött létre, ha te úgy döntesz, hogy a sok-száz év alatt felhalmozódott tudás helyett inkább pátoszokban hiszel az a te bajod.
Pemetebokor 2011.11.27 14:28:30
@Kara kán:

Adatokat plíz! Csakmert ezek az országok jelenleg MINDEN téren jobban állnak mint mi. Megismétlem: MINDEN TÉREN.

Ezen kívűl mutass már rá, hol írtam olyat, hogy adjunk több segélyt? Adjunk a lófaszt! Viszont az se megoldás, hogy a szegényebb rétegeket (nem az ingyenélőket) még mélyebbre lökjük, miközben a gazdagokat -akik erre nem szorulnak rá- támogatjuk. Magyarázd már el, hogy ugyan mi a jó életért kellene a felső középosztályt az államnak támogatnia? Büntetnie se kell, de támogatni miért kéne és pláne miért a szegények pénzéből? Pl a végtörlesztés (amivel kapcsolatban egyébként ne nagyon legyenek kétségeid, Te és én fogjuk kifizetni a móka végén) miért volt jó, milyen eredményt ért el, a károkozáson felül? (Mellesleg mintha 2006-2010 között más nótát fújtatok volna, "ne a zemberekkel fizettesség meg" címmel. Emlékszem én még valami "szociális népszavazásra" is a 300 Ft-os vizitdíj ellen. De gyorsan változnak az idők, nemigaz? :))

Olyat se írtam sehol, hogy a bankok szentek lennének, de ha egy boltos a vevőktől függ, akkor nem célszerű, ha seprűvel kergeti ki őket a boltból. Mi pedig függünk a pénzpiacokatól, a befektetőktől, nagyvállalatoktól, stb, stb. Erről nem muszáj tudomást venni, de attól még így van.

Látom mennyire jól működnek az antitesteid, továbbra se bírtál leírni egyetlen épkézláb ellenérvet se, a szinted megrekedt a karvalyorrúzásnál.
Pemetebokor 2011.11.26 23:15:19
@Kara kán:

Mivel nem értesz egyet? Én a kérdésedre válaszolva leírtam, hogy miért romlik a megítélésünk, te pedig leírod, hogy nem kell hitelt felvenni. Ja, szerintem is jó lenne ha nem kellene, de egy ország költségvetése kicsit bonyolultabb dolog mint a te háztartásod költségvetése. A cél nyilván az, hogy minél kevesebb hitelt kelljen felvenni, minél kevésbé szoroljunk külső finanszírozásra, de ehhez a célhoz csak biztos gazdasági növekedés mellett lehet közeledni, a totális önfinanszírozást pedig egy olyan ország mint a miénk, jó eséllyel soha nem fogja elérni (ha csak nem találunk valami hatalmas olaj/gáz/arany lelőhelyet), tehát jelenleg - tetszik vagy sem - hitelre szorolunk, innentől pedig vagy a szabályok szerint játszunk, vagy csődbe megyünk, más lehetőség nincs. Befektetői bizalomra viszont hiteltől függetlenül is szükség van, hiszen gyárat építeni (és ezzel munkahelyet teremteni, gazdaságot építeni, adóbevételeket növelni, stb) is csak politikailag és gazdaságilag stabil országban érdemes, ha pedig itt befketetni kockázatos, akkor se belföldi, se külföldi tőke nem fog áramlani a magyar gazdaságba.
Orbánékra én leginkább azért haragszom, mert a szabályok szerint játszva is lehetett volna javítani az ország helyzetén (ahogy ezt a szomszédaink csinálták/csinálják), erre az egész unortodox, mindent jobban tudunk baromkodásra semmi szükség nem volt. És jelen pillanatban már látszik az is, hogy mégcsak célt se ért, amellett, hogy hihetetlen mértékű károkat okozott. Totál feleslegesen.

A hitel pedig - tetszik vagy sem - a világgazdaság mozgatórugója, hitel nélkül a gazdaság fejlődése megáll, fejlődés nélkül a gazdaság összeomlik. Amikor te bankba teszed a pénzed, azzal is hitelezel, hiszen a bank a te pénzedből hitelt ad és a hitel kamataiból fizet kamatot neked a betéted után. Nem csak végletekben lehet ám gondolkozni, a minden hülyeségre hitelt veszünk fel, akár erőnkön felül is és a nem veszünk fel semmire hitelt állapot között is van élet (bár jelenleg nekem sincs hitelem és amíg a gazdasági helyzet nem javul, nem is vennék fel, de kiszámítható helyzetben, minden további nélkül élnék a lehetőséggel ha szükségem lenne rá)

Ennél részletesebben hagy ne írjam le, könyvek tucatjai szólnak a világgazdaság működéséről, ha érteni is szeretnéd, hogy mi történik körülötted és nemcsak hazug politikusok szólamaiból akarsz tájékozódni, akkor javaslom látogass el egy könyvtárba.

Kezdetnek javaslom az alábbiak lapozgatását:
Széchenyi István: Hitel
mek.niif.hu/06100/06132/html/index.htm

en.wikipedia.org/wiki/Government_debt

Amúgy pedig nem okosságom kimutatása a cél, a tudatlanság ellen felszólalni állampolgári kötelesség.