Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bugár Béla

70 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt a blogot egy fiatalember bejegyzése inspirálta, amely a profilomon jelent meg.A férfi nagyon józanul értékelte a Szlovákiában kialakult helyzetet. Arról írt, hogy az „igazság sokkal mélyebb és védhetőbb, mint ahogy az látszik... bízom benne, hogy az emberek jók… ne feledkezzen meg az ország…..
Szombaton reggel olvasom egy felmérésben, hogy 2O17-ben tovább izmosodik az extrémizmus, több lesz a feszültség a nagyvilágban. Délben látom, hogy az egyik szlovákiai vállalat által kibocsátott káros anyagok szintje jelentősen megugrott. Estefelé hallom, hogy egy személygépkocsi-vezető nem adott…..
  Megértem és kénytelen vagyok elfogadni azt a tényt, hogy a mai rohanó világunkban, egyértelműen, világosan és tömören kell fogalmazni. Azt is értem, hogy egynéhány politikus valamiféle belső késztetésből, gyors és azonnali megoldást kínálva naponta bedob egy "zseniális" ötletet a nyilvános…..
Ha jellemeznem kellene a politikai közélet elmúlt egy-másfél évét, azt mondhatnám, hogy ez az időszak volt az, amikor megváltozott a világrend.  Ám a változás tovább folytatódik. Itthon, Európában, de az egész világon egyaránt. Hirtelen minden megváltozott. Nagyapám azt mondogatta, hogy a dolgoknak…..
Íratlan szabály volt eddig a fiatal demokráciákban is, hogy az új kormányok általában 100 napot kaptak arra, hogy adaptálódjanak, hogy feldolgozhassák a kormányprogramjuk céljait és elkezdhessék a feladatok elvégzését. Ez a kormány azonban nemhogy 100 napot, de még 100 percet sem kapott, és ezt nem…..
A britek szuverén döntést hoztak a népszavazásukon, amelyet – amint az nem sokkal utána kiderült – féligazságok és hazugságok alapoztak meg Bevezetőül azzal kezdeném, hogy őszintén sajnáljuk ezt az eredményt. Az Unió működésének utolsó húsz éve során ez az  első olyan döntés, amely nem a tagállamok…..
Tegnap az Európai Tanács közelgő soros elnöksége kapcsán számos találkozón vettem részt Hágában. Meggyőződésem, hogy alapos felkészülésünk, és az elnökséget átadó országgal, Hollandiával folytatott korrekt dialógusnak köszönhetően az elnökséggel kapcsolatos. „mindennapi feladatainkat”becsülettel el…..
A napokban itt volt a 88 éves nagybátyám. Minden évben, még ebben a korban is elautózik Meránóból Somorjára, mert ide húzza a szíve és a családja. Ez számára mindig fontos volt. Mindig a lényeget tartotta és tartja szem előtt. Számomra élmény vele lenni, és élmény beszélgetni vele. A véletlen…..
Tegnap részt vettem Londonban a Sir Nicholas Winton tiszteletére rendezett ünnepélyes megemlékezésén, amit gyerekei –lánya Barbara és fia Nick szerveztek. Ismerem a történetet, tudok a megmentett 669 csehszlovák gyermekről. Ha az utódokat is beleszámoljuk, ma már valójában több mint 5000 megmentett…..
Minden változik. Erről már többször is említést tettem. Némely változások jók, némelyek rosszak. Például a május. Diákkoromban nem szerettem a májust, mert egyszeriben sok munka lett a kertben és ebben a hónapban két kötelező felvonuláson is részt kellett vennünk. Nem igazán értettem…..
Az elmúlt két hónapban a közéletben – és nem csak ott – számos jelentős változás történt.  Azt, hogy ezek a változások valóban jelentősek voltak, a szociális hálókon és az online térben uralkodó erős és rendkívül emotív viták is igazolták. A napok múlásával azonban úgy tűnik, hogy a lakosság nagy…..
Az elkövetkezendő napokban egyes képviselők kijelentései, nyilatkozatai, megjegyzései, árasztják majd el a médiát, amelyekkel az újonnan megalakult kormány alapdokumentumát – a kormányprogramot fogják értékelni. Ennek kapcsán kiemelnék néhány pontot, amelyek nem csak számomra, mint az egyik…..
Még egy hónap sem telt el a parlamenti választások óta, de már megint teljes gőzzel folyik a választási kampány. Az ellenzéki politikusok abban versenyeznek, hogy ki tudja jobban támadni a volt kollégákat. Az ellenzéki pártokat mintha csak egy cél vezérelné, mégpedig a jobboldali…..
Nemrégiben találkoztam egy érdekes gondolattal – a tízparancsolat nem tartalmazza azt a bevezető mondatot, hogy: „Ha úgy gondolod,…”. Miután elmosolyodtam enyhe iróniája felett, rájöttem, hogy ez pontosan kifejezi azt a helyzetet, amelybe a választások után kerültünk. Itt a Híd helyzetére gondolok.…..
Politikai karrierem legnehezebb napjait élem meg. Nem csak azért, mert nagyon kemény döntéseket kell meghoznom, hanem azért is, mert a választók egy része most mintha elutasítaná azt, amit eddig elfogadott. Gondolok itt az együttműködésre, a kompromisszumkötésre, a tények és a vélemények közötti…..
Európában és a nagyvilágban is olyan események zajlanak, amelyek kezeléséhez felelősségre, tapasztalatokra és a hideg fejjel való gondolkodás képességére van szükség. Legyen…..
Eszembe jutott egy történet, amikor az egyik kedves családi ismerősünk tíz évvel ezelőtt külföldre házasodott, és utána sírva közölte velünk, hogy elvették a személyi igazolványát. Ez a hivatali viselkedés váratlanul érte őt és teljesen kihozta a sodrából. Abban az…..
Ahogy nyilvánosságra kerültek a helyi polgármester- és képviselőjelöltek listái, arra a meggyőződésre jutottam, hogy mi itt Szlovákiában eljutottunk a teljes függetlenség állapotába. Ha nem lennék már évtizedek óta a politikában és nem ismerném ennek az ún.…..
A parlament nyári szünetet követő első ülése a kormánypárt hallatlan hatalmi arroganciájának és skizofrén megnyilvánulásainak iskolapéldáit vonultatta fel. Azt gondoltam, 24 év után engem már semmi sem lep meg a politikában, a most befejeződött parlamenti ülés után úgy…..
Egyetlen esemény évfordulójáról való megemlékezés sem lehet pusztán a megkívánt virágcsokorral lerótt kötelesség teljesítése. Az ünnep csak az év egy napja, de az esemény valódi megünneplése az, ha üzenete mindennapjainkat is átjárja. Sajnos a Szlovák Köztársaság…..
A szlovák nyilvánosság a történelem egyik sötétebb pillanatáról emlékezik meg. Ma, augusztus 21-én 46 év telt el azóta, hogy a szovjet és „testvéri“ csapatok bevonultak Csehszlovákia területére.Úgy gondolom, minden történelmi eseményről elsősorban azért kéne…..
Az elmúlt napokban elárasztották a közösségi oldalakat és az én e-mail fiókomat is az Újbányán /Nová Baňa/ tartandó metálzenei fesztivállal kapcsolatos tiltakozások és felhívások. Bevallom, eleinte fogalmam sem volt, miről is van szó, ezért megnéztem közelebbről.  Annak…..
Az elnökválasztás két fordulója közti időszak óta jelentős az igyekezet, hogy elültessék az emberek fejében „új poltika, új arcok“ gondolatát. Tudatosan próbálják elhitetni az emberekkel azt a leegyszerűsített képletet, miszerint ami új az jó, ami pedig régi, az csak…..
A szlovákiai politikai színtéren új jelenség ütötte fel a fejét: a Smer az ország alaptörvényét egyfajta fizetőeszközként kezdi használni. Kifizeti és lefizeti vele azokat a politikusokat és politikai partnereket, akik hajlandóak asszisztálni ehhez. Csak egyetlen cél mozgatja…..
Annak ellenére, hogy a Smer hatalmi gépezete a mostani parlamenti ülésen is működött, a Hídnak sikerült keresztülvinnie törvénytervezetét az allergiások védelmében. A parlament legutóbbi ülésén a képviselők elfogadták a Híd képviselőinek, Nagy Józsefnek és Jakab…..