Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oldbobby

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat vártunk rá, most végre itt van: Lázár János benyújtotta a parlamenti választási rendszerre vonatkozó javaslatot. A témáról már elég sokat írtam, legutóbb éppen arról próbáltam meggyőzni az olvasókat, hogy „bármit is fogad el tehát a parlament, attól önmagában…..
oldbobby 2011.11.22 01:17:00
Egyetértek azzal - ha nem tekintjük a jelenlegi párt erőviszonyokat - egészen korrekt választási rendszer.

Az egyéni választókerületeken alapuló szisztéma előnye a stabilabb kormányképesség mellett, hogy az egyéni kerületben megválasztott képviselő jobban kötődik a választókhoz, főleg helyi, illetve közfigyelemre érdemes ügyekben leadott voksa javíthatja, vagy ronthatja újraválasztási esélyeit. Zömmel erre is játszanak kényes ügyekben a név szerinti szavazást kérők.

Hátránya az aránytalansága. Tiszta egyéni kerületen alapuló rendszerben elvileg előfordulhat, hogy a szavazatok kevesebb, mint 51 százalékával egy párt szerzi meg az összes mandátumot.

A listás rendszer előnye az arányosságon túl, hogy listán a pártok bejuttathatnak olyan szakembereket, akik az egyéni választókerületi megmérettetésre, esetleg "adok-kapok"-ra nem alkalmasak, vagy azt nem vállalnák.

Ebben rejlik fő hátránya is: elősegíti a parlamentből kirobbanthatatlan "pártokrácia" kialakulását, erősen fékezi a rotációt. A listán megszerzett mandátum a választóktól való nagyobb függetlenséget is jelenti. A jelenlegi háznak is több olyan képviselője van akit egyéni kerületben soha meg nem választottak, de pártbeli erős pozíciójuknak köszönhetően listáról kényelmesen bejutottak. Több esetben megtörtént ez enyhén szólva népszerűtlen politikusokkal is.

Elvileg erre megoldást jelenthetne, ha a választó a választott lista felsorolt első 15 nevéből törölhetne személyeket. Ez a megoldás viszont a szavazatszámlálást bonyolítaná túl.

A megosztott, romjaiban heverő ellenzékre tekintettel az egyéni kerületek irányába elmozduló, a töredékszavazatokat túlkompenzáló, a nagyvárosok esetében a választókerületek határait célirányosan meghúzó tervezet a kormányzó pártokat látszik erősíteni, de a dél-európai országok esetleges csődje, az eurozóna válsága és a magyar gazdasági kormányzás további improvizációi 2014-re gyökeresen más helyzetet is eredményezhetnek.

Ez esetben a beterjesztő saját kardjába dől. Ellenzéki 2/3 esetén az ellensúly nélküli, sarkalatos törvényekkel körülbástyázott rendszer megalkotója ellen fordítható, lebontható. Ez persze ma nem tűnik valószínűnek, de előfordulhat.

Az ajánlószelvény állatorvosi ló, de a komolytalan jelöltek és szervezetek kiszűrésére szükség van.

Az egy fordulónak örülök, (ebben a rendszerben koalícióra várhatóan kevésbé lesz szükség) viszont tovább rövidíteném a kampányidőszakot és az ezzel járó "lázas állapotot".

Mindenesetre kiváncsian várom a következő parlamenti választást!