Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bruttó tömeg

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vágó István az interneten is nézhető FIX HD televízióban indított új műsort, "Szkeptikus vagyok..." címmel. A minden hétfőn új epizóddal jelentkező műsor első négy adása már megtekinthető. Az eddigi témák: Chemtrail - vegyi csíkok az égen Kristálygyógyászat Televíziós jósműsorok Lúgosítás,…..
bruttó tömeg 2013.03.09 15:09:55
bruttó tömeg 2013.03.10 03:46:20
@Tom Benko: www.youtube.com/watch?v=hxdjssw_Yi0

Hallgasd meg ezt a szöveget. Aki erre hajlandó, azt én nem tudom komolyan venni.
Az egyik legundorítóbb dolog mások bizalmával visszaélni.
bruttó tömeg 2013.03.11 00:33:19
@fordulo_bogyo:
Az, hogy szöges ellentétben áll a szkeptikus gondolkodással.
Épp a tekintélyalapú, ex cathedra sulykolásra épít. Az üzenet attól válik hatásossá, mert az okos, kedves, józan, ismerős kvízműsoros arc mondja, hogy jó. Nem a bizonyítékoktól. A "kvízprofesszor" azt mondja, hogy ha ide megyek, akkor olyan hitelt kapok, ami "akkor sem teszi tönkre az élet[em], ha kiszámíthatatlanul alakulnak a dolgok". (Ez persze önmagában is pénzügyi-gazdasági nonszensz).
Minek számolgassak itt kamatos kamatot meg nézegessem az árfolyamgrafikonokat. Elmegyek a kvízprofesszor-féle hitelközvetítőhöz, aztán minden rózsaszín, lehet venni a plazmatv-t halomszámra.

Egy ilyen műsor vezetőjétől azt várnám, hogy ne mondjon számára ellenőrizhetetlen és felelőtlen, nem tőle származó, hanem marketingesek által a szájába adott szöveget.

A reklám ilyen műfaj, lényege a figyelemfelkeltés - mondjátok valószínűleg.
Inkább úgy mondanám, hogy reklám a manipuláció eszköze, az érzelmekre hatás műfaja az értelemre hatás helyett. Ez az én szememben nem kombinálható a szkepticizmussal.
A Miért jó teknősnek lenni? posztunk után úgy gondoltam, úgy lenne kerek, ha erről is írnánk.  Először is, két részre kell osztani a negatívumokat. Vannak olyan hátrányok, melyek introvertált mivoltunkból fakadnak. Egy E könnyebben ismerkedik, könnyebben teremt…..
bruttó tömeg 2013.03.11 00:01:42
Persze, hogy lehet csoportosítani az embereket a gondolkodásmódjuk szerint. Viszont sok szempont létezik.

Analógia: Vannak például nagydarab és vékony emberek. Bizonyos (fizikai) szituációkban viszont egy nagydarab és egy vékony ember teljesíthet hasonlóan, pl. lehetnek mindketten jó bokszolók. Ott inkább az erős/gyenge paraméter a fontosabb.

A kövér cukorbeteg és vízilabdázó is "nagydarab", mégis eléggé eltérő okból. Ugyanígy az introvertáltak sem olyan egyformák szerintem. Valakinek az élete alakult így, a családi hátteréből jön, vagy alaptermészet. Valaki gátlásos, félénk és ez zavarja, valakit valóban nem izgatnak az emberi kapcsolatok. Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki kifelé "zár". Annak is, ha nyit. Bizonyos embereknél ugyanaz az ok pont az ellenkezőjét váltja ki.

Így aztán simán lehet, hogy egy introvertált jobban szeret egy extrovertált társaságában lenni, mint egy bizonyos másik introvertált társaságában, mert jobban megértik egymást, hasonlít az élethelyzetük, a humoruk stb.

A blog üzenete számomra az, hogy az E/I megkülönböztetés a legfőbb személyiségparaméter, ami mentén reped a társadalom és oszlik egymással versengő/ellenérdekelt "csapatokra". És itt most jól összefognak az intrók.

Kicsit olyan ez a felfogás, mint sok kamasz gondolkodása, miszerint a zenei ízlés és öltözködési stílus alapján érdemes néhány kategóriába sorolni az iskolatársakat, majd ez alapján barátkozni, megítélni egymást.

Tanácsokat adni introvertáltaknak szerintem olyan, mint étrendet összeállítani a 100 kg-s embereknek anélkül, hogy megkérdeznénk, hogy az illető vízilabdázik, vagy sörhassal rendelkezik.
Ha zárkózott, introvertált embernek való foglalkozásról beszélünk, sokaknak egyből egy programozó ugrik be, aki egész nap ül a számítógép előtt, munkaidejében és szabadidejében egyaránt. Pedig ennél jóval bővebb azon foglalkozások köre, melyekben egy introvertált jól…..
bruttó tömeg 2013.03.09 14:42:47
@tundrazuzmo: Számomra a szoftverfejlesztés egyenlő a programcsinálással, programozással aminek vannak alacsonyabb szintű (konkrét API doksi böngészése, adott platform szeszélyeinek kiismerése) és magasabb szintű részei (nagyobb léptékű programfelépítés megtervezése). A szóhasználat lényegtelen, ahogy a fizikának sem az az esszenciája, hogy mit milyen betűvel jelölünk.

Jó esetben, és erre mutat a jövő, egyáltalán nincs szükség codemonkey-ra. Modelleket kell építeni, a kódot pedig lehetőség szerint generálni. A kódgyártómunkás programozó, aki szállítja kilóra a kódot, ugyanúgy a múlté lesz, mint a szövőszék.

A programozási/szoftverbizniszben is egyre kevesebb lesz a monoton munka, és egyre több a jelentősége az "emberközi" képességeknek abban, hogy ki milyen sikeres.
A magábafordulás egyre inkább hátrány a legtöbb piaci alapon működő területen. A tudomány sem egy-egy géniusz világrengető ötleteivel halad (kivétel mindig akad, lásd pl. Perelman). Kutatócsoportok vannak, belső harcok, forrásokért küzdés, intrika, ármány.

@studkell: egyetértek!
Az introvertáltság egyfajta hendikep, "megváltozott munkaképesség", mint mondjuk a vakság. Ahogy a vakok például jobban hallanak, az introvertált lehet, hogy mondjuk több lexikális tudással bír, jobban el tud mélyülni-merengeni egy témán stb. Vannak olyan témák, ahol tényleg jó, ha valaki képes teljesen belefeledkezni, azonosulni a témával, azzal álmodni, izzadtan felébredni és feljegyezni egy ötletet, majd másnap egész nap merengeni. De ez csak akkor működik, ha egy külső valaki "szociális inkubátort" biztosít hozzá, azaz leveszi az emberekkel való küzdés terhét az illető válláról.
bruttó tömeg 2013.03.09 16:48:22
@VRbagoly: Ez mutatja, hogy a szoftvercsinálás kőkorszakában vagyunk. A régi spagettikódokban turkálás valóban nehéz dolog és intellektuálisan megterhelő, jó analitikus képesség, türelem stb. kell hozzá. A kérdés sokkal inkább az, hogy miért nincs jó (akár generált) dokumentáció? Miért kell belenyúlni a program közepébe? De most nem ez a téma.

Nem tudom, hogy pl. a Facebook tényleg attól lett-e olyan sikeres, mert zseniálisan lett leprogramozva... Szerintem a zsenialitás inkább a specifikációban van (pszichológiai igényekre jól ráéreztek, lájkolás kb. mint a kurkászás a majmoknál).

Az ilyen zseniális introvertáltak sajnos olyanok, mint a rabszolgák. Amíg szükség van az adott speciális szakértelemre, addig hasznosak, de nem a maguk urai. Egy menedzser jellegű ember pedig annak ellenére, hogy - sarkítva - a témához nem ért, viszont jól tud lavírozni, manipulálni az emberek között, mindig megtalálja a számítását. Ez szomorú dolog, de egyelőre így látom.
bruttó tömeg 2013.03.10 02:30:55
@padisah: Szerintem ez az introvertált-extrovertált megkülönböztetés nem fekete-fehér. Introvertáltból és extrovertáltból is sokféle van, és akár "ellenoldaliakban" több közös lehet, mint magukat azonosba sorolók között. Lehet alapszemélyiség, felvett szerep, életesemény következménye stb.

A másik felvetéseddel teljesen egyetértek. A kapott fizetés vagy vagyon nem a köz számára termelt javaktól függ, ezt el kell felejteni. Csakis attól függ, hogy az adott ember mit tud elintézni/kiharcolni magának. Viszont a teljes "ember embernek farkasa" mentalitás se vezet jóra. Nagyjából az evolúció veleszületett módon kialakított bennünk ebben egyfajta egyensúlyt. De így is mindig lesznek kakukkok és egyéb élősködők. Őszintén szólva szerintem legjobb, ha az ember minden erkölcsi mércét elfelejt, mert attól csak a biztos csalódás és megkeseredés érheti... (Már amennyire az ember veleszületett lelkiismerete ezt engedi, de a maximumig kell tolni).

Azt is nagyon nehéz megállapítani, hogy "igazságosan" ki mennyi javat "érdemelne". Attól, hogy valaki kipurcanásig melózik egy értelmetlen dolgon, még nem termel javat. És egyáltalán miért akarjuk, hogy az emberek az általuk megtermelt javak alapján kapjanak a közösből? Leginkább, mert ezzel az ösztönzéssel reméljük maximalizálni az össz/átlagos jólétet. A gazdagok persze szeretik úgy gondolni, hogy a jólét úgy maximalizálható, ha fenntartunk egy nagyon gazdag réteget, akik aztán gondtalanságukban fejlesztenek, vezetnek, kreatívak és innovatívak lesznek, ami az összjólét záloga. Kérdéses és nehezen tesztelhető.

Aztán persze ugyanez megy nagyobb léptékben is. Valami ugyanúgy nincs rendjén, ha egy angol vagy német pénztáros jobban él, mint egy magyar tanár vagy orvos.

Sajnos ezt az egész igazságtalanságot (legalábbis amit mi annak érzünk) nincs kin számonkérni (kivéve, ha vallásos az ember), az oroszlán sem jobb és nemesebb, mint az antilop, aztán mégis felzabálás történik.
A hazugság és megtévesztés is százmillió évek óta jelen van a Földön...
A mai nap a HVG éves blogversenyén - a Goldenblogon - a FOTÓBLOG kategória közönségszavazását megnyertük, amit ezúton is nagyon köszönünk Nektek, egyúttal gratulálunk a versenyben induló összes blognak. A Mai Manó Ház blogján napról napra újabb és újabb érdekességeket…..
Tékozló Homár breezerek tiniknek 2005.04.10 14:57:26
Az Index bátor tesztcsapata végigpróbált tíz kurrens alkopopot, kezdve a piacvezetõ Bacardi Breezerrel. Elöljáróban annyit, hogy aki ettõl lesz alkoholista, az meg is érdemli. A szokásos paramétereken - szín, illat, íz, összhatás - kívül ezúttal az is kiderül, az adott termék a…..
bruttó tömeg 2012.09.02 15:17:07
Augusztus 20-án a Puskás Ferenc Stadionban nagy állami ünnepségen köszöntötték londoni magyar olimpikonokat, az érmeseket, pontszerzőket. Az örömbe egy kis üröm vegyült, ugyanis felcsendült az Összetartozunk című Pomázi Zoltán, Vörös Andor, Hováth Attila szerzemény. De…..
bruttó tömeg 2012.08.24 23:50:57
Folytatódik a BKV-BKK kutyakomédiája. Miközben arra nincs ember/pénz, hogy a meglévő buszokat karbantartsák, hajókáznak és színezgetnek. Az utasok pedig rendületlenül tolják a trolikat. Itt az idő, hogy Tarlós rendkívüli vészhelyzetet hirdessen, hogy legalább ne az utasoknak…..
bruttó tömeg 2012.08.10 10:25:59
Amikor az ember elmegy egy castingra, azaz szereplőválogatásra, azt várja, amit általában ilyenkor szokott kapni, kis fejetlenséget, rengeteg jelentkezőt, skálázó és egymást méregető énekeseket és így tovább. A Voice azonban más típusú műsor, mint a többi hozzá hasonló,…..
bruttó tömeg 2012.07.10 01:43:56
@DeToXXX: mert aztán nagyon érdekel mindenkit, hogy te mit nézel meg mit nem.

Amúgy miért nem fordítják le a címét? "A hang" nem is hangzana rosszul.
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 15-én: Diszciplináris vagy integrált oktatás? Kerekasztal-beszélgetés a középiskolai természettudományos oktatásról Résztvevők: Gyenes GáborHonyek GyulaNádori GergelyUjvári Sándorközépiskolai tanárok A klubest időpontja: 2012. május 15. kedd, 18.00 óra…..
bruttó tömeg 2012.05.25 15:37:50
bruttó tömeg 2012.05.31 01:40:23
@Iván Gábor IGe: még mindig itt tartunk? Egely-kerék 2012-ben? Nem unalmas?
  A Magyar Tudományban korábban a tudomány határairól írtam egy cikket, amely a hasonló című könyv recenziója volt (BRENDEL 2011a). Ott a tudomány és áltudomány határáról volt szó. Ez a kérdés a tudományos módszer szigoráról és precíz körülhatárolásáról szólt. Látszólag egy másik kérdés a tudomány…..
Alister E. McGrath Tudomány és vallás című könyvét olvastam el nemrég, de ez most nem általános könyvismertetés lesz - talán később - hanem egy bizonyos témát fogok kiragadni. A könyv tudomány és vallás kapcsolatának filozófiai kérdéseit tekintve nem sok újat tartalmaz. Véleményem szerint viszonylag…..
Sokféle, közösségi oldallal kapcsolatos csalásról adtunk már hírt a blogunk hasábjain, de ez a mostani valljuk be, egy elég jól kifundált trükk. Kapunk egy emailt látszólag a Facebook csapatától, hogy állítólag kérvényeztük accountunk törlését, ezért most erősítsünk meg…..
bruttó tömeg 2012.05.23 19:39:59
A hét végére megkaptuk hát a kellő Gyurcsány-adagunkat: a nemzet demokratájának dolgozatával megegyező címmel adott be négy évvel korábban szakdolgozatot Rozs Szabolcs, az ex-miniszterelnök akkori sógora. Mint ma kiderült, ráadásul a DK-vezér munkájának bírálata tökéletesen…..
bruttó tömeg 2012.04.30 16:56:44
@Mária: Ügyesen elkerülted a választ a védhetetlen részekre:

1) oldalszámegyezések
2) GYF: 35 oldalas - borászatról nem ír; RSZ: 35. oldaltól ír borászatról
3) 1984-ben csak 1978-ig említ adatokat.

Nem a rezisztens fajok meg a nyári csapadék a lényeg (az csak hab a tortán, hogy *minden* stimmel).
Milyen módon állhat még elő az 1-2-3 szituáció, mint úgy, hogy beadta a sógor dogájának első felét?

A háttér most mellékes. Valószínű, hogy RSZ lepaktált a hírtv-vel, de a tények szempontjából ez mindegy.
Szóval 1-2-3-ra kérnék magyarázatot az alternatív valóságból.
2012. január 17. kedd, 18.00 óra Matyi Csongor pszichológus, pszi-kutató előadása A prezentáció célja bemutatni a hallgatóságnak a kutatáspszichológia azon területét, amely tudományos módszerekkel igyekszik kutatni az anomáliás észlelési jelenségeket. Ez a tudományos parapszichológia világa, mely…..
A 90-es évek közepétől egyre többször hangzott el az a megfogalmazás, mely szerint a XXI. század a kommunikáció évszázada lesz. Akkor még csak sejthettük, mit is takar ez a kijelentés, mára azonban benne élünk, és valóban elmondhatjuk, hogy ez így van. A mobiltelefonok, és…..
bruttó tömeg 2011.12.30 05:32:18
@johevi: Akkor például egy dombornyomott kártyás netes vásárlás hogy történik meg 2 másodperc alatt?
Mert akkor technikailag igenis megoldható lenne az utalás is...
 Mostanában egyre többször kapnak szárnyra olyan hírek, amelyek a fizikai adathordozók feleslegessé válásáról szólnak. És bár talán korai még temetni a CD-ket, a mai délutánt mi is egy alapos selejtezésre szántuk. Gondolom, nem vagyok egyedül a problémával, hiszen  más…..
bruttó tömeg 2011.11.21 16:34:05
@De gustibusaut bene, aut nihil:
"az utóbbi pár évtized nagy tapasztalata h az emberkenek nem köll tökéletes hang.."

Akinek ez a mániája annak kell, akinek meg más a mániája az meg másért fikázza az "emberek"-et, hogy igénytelenek, és elvész a "hangulat".
Pl. nem maga bütyköli a rádiót, a bunkója kólával issza a viszkit, megissza a magyar kommersz sört, veszi az igénytelen ikeás pozdorjabútort, műszálas ruhát hord, eszi az igénytelen gyorskaját a vadpörkölt helyett, eldobható borotvával borotválkozik pamacs nélkül, hová lesz a szövetzsebkendő hangulata, windowst használ linux helyett. Lehetne folytatni a sort.
Ez remek dolog, hiszen viszonylag kevesen osztoznak pont a te mániádban, így könnyen felsőbbrendűnek tudod érezni magad.
Amikor "tömegigény"-ről, "kommersz"-ségről stb van szó, nekem mindig ez jut eszembe.
Energia, energiamezők, energiagyógyítás, energiagyógyászat. Mi a közös ezekben? Az áltudományok és New Age fanatikusok legkedveltebb szavai. És mi a közös az ezen szavakat hangoztatókban? Az, hogy egyikük sem tudja, hogy ezek mit jelentenek valójában. Már írtam arról, hogy egyes…..
bruttó tömeg 2011.11.18 02:27:45
Először is nyilván baromság a film.
Inkább erről a szkeptikus blogolásról írnék.
Mitől érzed ennyire sajátodnak a tudományt? (pl. "Ezzel szemben rengeteg tudományos információNK", stb)
A tudomány az egy nagyon heterogén, önszerveződő folyamat, rengetegféle szereplővel, akik sokszor egyáltalán nem annyira szigorú logikával dolgoznak (az a rész nem is tartozik a tudományhoz), sokszor intuíciók alapján indulnak el valamilyen irányba stb. Szóval szerintem kicsit fals képet festenek ezek a blogok.
Szerintem attól, hogy valaki ilyesmiről blogol meg sok Richard Dawkinst néz a youtube-on, olvassa az xkcd-t, még nem lesz a tudomány részese, mintegy Maxwell és társai haverja...
A tudomány egy eszköz, nem kell fetisizálni. Sokszor nagyon fontos például a szemléltetés, interpretáció, intuíció, mégha ezek nem is a tudomány részei. Ne zárjuk be magunkat abba a ketrecbe, hogy amiről nincs kísérlet az nem is létezhet.
Egy-egy egyetemi fizikaórán is hallhatók olyan megfogalmazások, amik nem konkrét tudományos állítások. Pl. "érdemes ez az egyenletrendszert úgy kiszámolni hogy..." - visszakérdezhetnénk, ugyan végzett-e 1000 fős kettőshármas vak tesztet, hogy különböző módszerekre tanított diákok közül az ezt a módszert tanultak szignifikánsan a legjobb eredményt érték-e el. Nem várunk mindenre kísérleti alátámasztást.
Persze megint más a csodadoktorok esete, ott a különleges állítás különleges bizonyítékot kíván elv a fő, tehát alapjaiban egyetértek a tartalommal, csak valahogy beszűkült szubkultúra jelleget ölt ez a szkeptikuskodás nekem. Holott a tudomány pont hogy semleges és nyitott.