Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Attilabp

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Az eltelt évszázadok és háborúk sem okoztak annyi kárt a régiségekben mint ez az egy könyv" - írta Gaston Maspero (1846-1916), az egyiptomi régészet legendás alakja egy ősi arab iratról, az Elrejtett gyöngy könyvéről. Az ismeretlen szerzők által összeállított…..
Attilabp 2009.01.27 13:55:57
Attilabp 2009.01.27 14:02:05
@Etzilbvrg:
Még egy. fent többen is leírták, hogy ötvenvalahányezer lelőhely már benne van a nyilvántartásban. Azt mégis beírta valaki. Meg létrehozott egy nyilvántartási programot (nevezzük így).
Mi kell a jó nyilvántartáshoz?
pénz, pénz, pénz
Ebbe nem látunk bele, szóval csak azt szidjuk, amire van rálátás...
Attilabp 2009.01.27 15:31:23
@Etzilbvrg:
Jó felé haladunk!
Úgy hallottam, hogy a lelőhely nyilvántartás alapkoncepcióját még a 90-es évek végén dolgozták ki. Akkor az egy nagyon jó rendszernek számított, és nem csak itthon. Azóta fejleszteni kellett volna. ki, miért nem tette? Ezt "illetékestől" kell megkérdezni. A takarnet ennél később indult, meg az egész digitalizálási dolog is csak nemrég fejeződött be a földhivataloknál. A világért sem mondom, hogy nekik kellett volna az örökségvédőkhöz igazodni. Másrészt úgy hallottam másoktól, hogy már most is képesek digitális térképekkel dolgozni, csak nincs nekik ilyen, mert nem vették meg nekik.

Jó a számolás! Ezen a vonalon is lehet tovább menni. Ugye a lelőhelyeken kívül van még műtárgy és műemlék. A lelőhely rögzítésénél egy csomó szakmai adatot fel kell venni. Egy lelőhelyről több anyag is jöhet (mert pl. minden évben volt ásatás, jön jelentés, dokumentáció. Azokat fel kell venni, továbbá engedélyek, szakhatósági iratok meg sok minden, ami nem jut eszembe). Ugye az is idő, de ezzel nem nő a lelőhelyek száma, csak a tartalmuk bővül.
Tehát, ha magával a régészeti résszel 1-3 ember foglalkozik, akkor kis is telt a számonkért idő. Mivel dolgozott ott kollégám, úgy tudom, hogy valóban csak ennyien voltak egyidőben.