Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fritz David

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Szimplásodástól a tömbrehabilitációig tartó útnak nincsen kritikája, mert nincsen baloldal. Vannak dolgok ugyanis, amik nem azért baszódnak el, mert valaki gonosz. És olyan dolgok is vannak, amelyekben személyes szimpátiáink alapján nem lehet állást foglalni. Azért,…..
Színikritika- Vádirat saját magunk ellen? - Éjszaka három fiatalkorú lány holtestét hozták ki a Nyugati tér előtti placcra, ahol máskor közösségi fitneszedzést, hanukai gyertyagyújtást vagy keresztény hittérítést tartanak. 2011. január 15-én éjjel viszont nagyobb volt ott a…..
Fritz David 2012.01.31 20:20:44
@tintas:

"Hogy a felvilágosodás öröksége nem pusztán az emberei jogok és polgári demokrácia..."

Jó, hát ez közismert.

"lehetetlen csak rekonstruálni ezért előre megtervezett, racionális eszközökkel kell átalakításukat végrehajtani."

Ha valaki valamit átalakít, akkor jobban teszi, ha ezt megtervezi és közben az eszét is használja. Akinek ez túl sok a racionalizmusból, az viszont úgysem fog mindenáron "reformokat" követelni.

Kérdés persze, hogy kell-e hogy érdekeljen valakit, hogy pl. királyság van-e vagy emberijogok vannak. Ugyanis ma nem ezek az égető kérdések, de ezt te is sejted, egyes félmondataidból kiderül.

"Szóval a tragédiája, hogy még a menekülés is"

Menekülés? Tehát menekülés a "racionalitás"-tól vagy a "felvilágosodás"-tól, mert mondjuk Rousseau ihlette Robespierre-t?

Persze, bajban van, aki valamilyen okból fél a racionalitástól, ÉS a racionalitást mondjuk Robespierre vagy Lenin politikájában véli megtestesülve látni ÉS a menekülést nagy társadalmi reformként képzeli el, de aki ilyen akadálypályát állított fel magának, az ne csodálkozzon, ha nehezen boldogul.

Azzal együtt megnézném, hány mai fiatal életében jelenik meg valós problémaként, hogy a felvilágosodás öröksége kétes, vagy hogy ma államformát nem lehet "nem racionalista módon" (bármit jelentsen az) csinálni.

"Buda Péter komoly arccal azt mondaná, hogy a prevesztfáliai rendszer visszatérése, vagyis vulgár-vallási küzdelmek és etnicizáló identitás küzdelmek."

Ez egy érdekes téma, csak ahhoz nincs szerintem sok köze, hogy a mai generáció milyen. Kovács János harmadéves bölcsészre hogyan hat a "neomedievalista" nemzetközi rend, és K. J. hogyan hat vissza erre a rendre?

Ha megvizsgálod a korábbi generációkat, hogy mik alakították a létfeltételeiket, akkor láthatod, hogy nem igazán az ideológiák.

"Mint most sokan a 30-as évek Németországát Magyarország kapcsán."

Igen, akiknek fogalmuk sincs a történelemről, vagy csak ezt tettetik valamilyen célból.

"A felvilágosodás kora előtti utópiák a korból indultak ki, ahogy a maiak is."

Én se lennék most az utópisták helyében, de hányan lehetnek ők ma az országban? Ezren?
Fritz David 2012.02.06 22:31:00
@tintas:

" az észelvében való hit bicsaklott meg a XX. század folyamán"

"Ettől még lehet használni, sőt mindenki ezt használja"

Értem, szóval használták az észt és használják most is. Csak közben megbicsaklott valami hit állítólag. De mit jelent ez konkrétan? Mit jelent ez aprópénzre váltva? Nem 200 példányos folyóiratok lila cikkeiben, hanem az életben?

"reagálniuk kell a múlt hibáira és ez teszi hiteltelenné a fiatalok számára, hogy racionális alternatív jövőt lássanak"

Az, hogy a múlt hibáira reagálni kell, a fiatalok számára hiteltelenné teszi, HOGY rac. alt. jövőt lássanak? Bocs, ez értelmetlenségnek hangzik.

Amúgy továbbra sem gondolom, hogy a mai fiatalokat az utópizmus esélyei vagy a racionalizmus kérdésköre foglalkoztatja. Ennél 100 sürgősebb problémája van egy átlagos mai fiatalnak. Elképzelhető, hogy egy kis részük utópiákat gyárt, de érettségi után ezt ők is kinövik. Persze akik ideológiai szakokra mennek egyetemre, majd bent maradnak vagy megcsípnek egy jó kis ideológusi állást, ők maradhatnak az entellektüell szócséplésnél, de ők nagyon kevesen vannak. Egy generációt nem lehet a hozzá tartozó kis számú értelmisi helyzete alapján jellemezni. Ráadásul az értelmisi számára sohasem probléma, ha kérdésekkel szembesül. Ha nem szembesülne állandóan intellektuális problémákkal, akkor nem tudna elég cikket írni és elvesztené az ideológusi pozícióját.

"amikor azt kérdezi mik a következmények, akkor nem lehet jót mondani, mert aki jósolni próbál, szerintem másként nem lehet, az a múltból építi fel a jóslatát"

Egy teljesen új cucc következményeit nem lehet múlt alapján jósolni, mert ugye új. Egy nem teljesen új, vagy ne adj'Isten lejárt szavatosságú, másodlagos frisseségű cucc esetében pedig a múlt alapján jósolunk. Tehát ami nem működött 500-szor (mondjuk hippikommuna), az 501. alkalommal sem fog működni stb.
Tisztelt Miniszterelnök úr!A minap Ön Jávor Benedek úrhoz címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben egyebek mellett azt veti az Önökkel együttműködni nem kívánó frakcióvezető szemére, hogy erkölcsi alapon utasítja el az ellenzéki összefogást, s nyilvánvalóvá teszi, hogy…..
Fritz David 2012.02.03 13:15:07
@EMU: Feri megkerülhetetlen. Ez nem álláspont, hanem elsős matek. Az, hogy a Bajnai-Gyurcsány tömb megnyeri-e a 2014-es választást, erősen függhet attól, odateszi-e mögéjük az LMP is a maga 5%-nyi szavazatát. 2014-ben nagyon nem lesz mindegy, hogy 30 vagy 35 százalék.

"Orbán és gyurcsány teljes eltüntetése"

Ha az LMP nemet mond Gyurcsányra, megbontja a demokratikus blokk egységét és megerősíti Orbán hatalmát.

Ha az LMP nemet mond Orbánra, igent kell mondania Gyurcsányra.

Vagy szerinted Ferit meg tudod győzni, mondjuk elvi alapon, hogy tűnjön el a politikából?

Feri pontosan tudja, mit csinál. Ő nem alkalmazkodik (ezért hozta létre a DK-t), megkerülhetetlen (mindig lesz 5% rajongótábora), úgyhogy mindenki másnak hozzá kell igazodnia. Az LMP-nek úgysincs határozott politikája, nem fog fájni sem a tagságnak, sem a támogatóknak, ha az LMP feladja eddig se komolyan létező "elveit" és beolvad a DK-ba.
Fritz David 2012.02.03 14:51:39
@EMU:

"Mindenki másnak gyurcsányhoz kell igazodni? Miféle ország vízió ez?"

Nem országvízió, hanem tapasztalat. Várható, hogy Gy. igazodik? Nem. Akkor ha kell a nála lebzselő 5% szavazat, akkor őhozzá kell igazodni.

"Övék a jövő. Meg a pártjaiké, amik még talán meg sem alakultak"

Ebben egyetértünk, én el tudom képzelni, hogy 30 év múlva se Orbán, se Gyurcsány nem lesz tényező a politikában, ha csak fel nem találják addig a fiatalítást :)))
Fritz David 2012.02.03 14:53:40
@tiborc2008: Valami ilyesmit tudnak, de azt is, hogy ha nem állnak össze velük, akkor Orbánt tartják hatalmon.

A sors iróniája, hogy az LMP csak azt döntheti el, hogy a Fidesz vagy az MSZP-DK balekja kíván-e lenni.
magyar-magyar szótár 'ámtech 2012.02.01 10:48:31
Így jöttek NOVOTRADE Magyar u. 12-14 (1983-85 k. )  forrás www.fortepan.huSajnos bővebb információ nincsen a képekről, ámde bízom a kommentelőimben, talán lesz :)..
Fogalmazhatnánk úgy is: Fábry Sándor utolsó esélye. Mint ismeretes, a humorista csatornát vált, elhagyván az RTL-klubot, ma esti indulással kéthetente jelentkezik majd új műsorával az MTV-n. Az RTL-nek egy adást 15 millió forintért készített el a stáb, az MTVA-nak ugyanez 15-18…..
A magyar társadalommal konzultálva volt és van (punktum)  Nem csak a baloldal, hanem a jobboldal egésze is felpanaszolja, hogy a kormány nem konzultál a magyar társadalommal. Én magam is többször leírtam, hogy a magyar IQ-t be kell vonni a reformok kidolgozásába. Jogos ez a…..
Fritz David 2012.01.19 19:43:19
" Mit akart a magyar nemzet? 1. jólétet; 2. gazdasági egyensúlyt; 3. reformokat; 4. közbiztonságot. "

Hogy "reformok" vannak-e, az csak szóhasználati kérdés, ami csak az értelmisiket izgatja. Ugyanez a helyzet az egyensúllyal.

Tehát mit akar a lakosság? Jólétet és közbiztonságot. Na most a közbiztonság az, amiről a lakosság mindig azt hiszi, hogy romlik. Akkor is, ha megfeleződik a bűncselekmények száma, mindig "romlik" a közbiztonság. Ha valaki megmutatja a népnek a statisztikát, akkor a nép egyszerű gyermeke elkezd sikítani az arcátlanság miatt, hogy statisztika, pfuj, csörcsillismegmonta. A közbiztonság pr-kérdés. Elég volt 2006-2008 folyamán 4-5 gyilkossági ügy (az azokban az években történt 500 közül) kiemelése és óriásira felfújása a média által, hogy az országban kialakuljon az a benyomás, hogy közbiztonsági krízis van. A jövő történészei számára biztosan érdekes téma lesz annak kinyomozása, hogy ez a fantasztikusan eredményes pr-akció pontosan hogyan folyt le, vagy csak a véletlen műve volt az egész.

Mostanában 120-150 gyilkosság van évente, 15-20 éve még 300 volt. Ennek ellenére néhány ügy kiemelésével és sulykolásával el lehetett hitetni, hogy az országon erőszakhullám söpör végig. Hiába csökkenne mondjuk 40-re ez a szám, ha ebből 10 olyan publicitást kapna, mint a 2006-2008 évek kedvenc ügyei, akkor a lakosság azt hinné, hogy "tovább romlott" a közbiztonság.

Az tehát szerencse (vagy valami más?) dolga, hogy milyennek érzi a közbiztonságot a lakosság.

Marad tehát a jólét mint az egyetlen olyan paraméter, amit mérni lehet, befolyásolni lehet, és amikor javul, akkor érzik is, hogy javul.

Ki kell választani a társadalom néhány rétegét, feléjük végrehajtani egy újraelosztást, úgy, hogy ebből kijöjjön egy relatív többség. Ezt csinálja a kormány most, és minden kormány ezt csinálta, nagyon helyesen.

A konzultáció névértéken véve persze értelmetlenség volt, de politikai húzásnak jó. Tipikus fideszes mozgósító, tábor-egybentartó lépés volt, ráadásul az értelmiségiek is rághatták ezt a gumicsontot pár hétig, okoskodhattak azon, hogy miért manipulatívak a kérdések vagy miért nem demokratikus ez az egész stb. Ugye minden perc, amíg az értelmiségiek ártalmatlanná vannak téve valamilyen gumicsonttal, nyereség az országnak.
Fritz David 2012.01.30 13:02:51
@Vértes László: Lehet róla szó, de csak néhány hét múlva, mert most eléggé elfoglalt vagyok.
  „Kétségkívül az volna a legtermészetesebb, ha mindenkor a legjobb állna az élen, a legokosabb és a legtöbbet tudó, a legerősebb és a legvértezettebb, az a szem, amely legmesszebbre lát előre is és hátra is, ama világító gyújtópont, melyben a világ minden sugara…..
Fritz David 2012.01.30 04:13:01
@piefke:

"az USA-ban) működő „szabadversenyes” modell"

Egészen konkrétan mi az USA-ban működő szabadversenyes modell?

"nem az a közjó, hogy a kórház „állami” legyen, hanem az, hogy legyen jó kórházi ellátás."

Ha jó az ellátás, az jó dolog. A jó utak is jó dolgok. A minden lakásba bevezett vezetékes ingyensör is jó dolog. Melyikre mennyi pénzt fordítson a köz? Mi van, ha valakinek a kórház fontos, másnak az autópálya?

A politika nem ott kezdődik, amikor dönteni kell jó és rossz között, hanem ott, amikor dönteni kell két jó dolog között. Ezt nem értik azok, akik a poszthoz hasonló naiv eszmefuttatásokat írják, és azt hiszik, hogy a politika lecserélhető a politikamentes "szakértelem"-re.

"A közjó az, ami minden polgár érdeke. Ebben benne van a vállalkozás szabadsága is"

Már miért? Mi van, ha van egy monopol cégem és élvezem a járadékszerű jövedelmemet? Akarok akkor vállalkozási szabadságot? Amúgy meg egy EU-tagállamban elég vicces a vállalkozás szabadságát propagálni. Az EU-ban olyan nincs, az EU egy félig-meddig szocialista szervezet.
Fritz David 2012.01.30 08:28:20
@lariflari:

Ezeket a "lehetetlenné vált az élet" meg "sose lesz vége a válságnak" típusú dolgokat hogyan lehet megérteni? Hogy magyarázod el egy, a világvégeváró ellenzéki szubkultúrában járatlan embernek, hogy pl. Magyarországon nem lehet élni?
Fritz David 2012.01.30 08:37:35
@lyia:

"elengedhetetlen feltétel, hogy minden politikai erőnek át kell állítania programját a "nemzet" szolgálatáról az állampolgári közösség szolgálatára. "

Ugye kétféle miniszterelnök volt '90 óta. Voltak a tizenötmilliós és a tízmilliós miniszterelnökök. Az előbbiek nemzetben gondolkodtak, az utóbbiak az állampolgárok közösségében. Az elmúlt 22 évből 12-ben az utóbbi fajta miniszterelnökök kormányoztak, tehát a Civilizációs Folyamat ügye egyelőre jól áll.
"Lehet, hogy az események nem ebben a sorrendben történtek meg, de megtörténhettek volna és ez a baj!" /Bánó András 1993./ Semmi baj, semmi baj, hibáznak, ugye >>gyengül a Forint<< -egy hírbuzi feljegyzéseiből...ugyan a napokban erősödött, de az nem…..
A hétvégén kongresszust tart az LMP. A szinte egyetlen országosan ismert politikus épp lemondott a frakcióvezetésről, több képviselő visszaadta vagy visszaadni készül a mandátumát - van mit tisztáznia a pártnak belül, de kifelé is. Az utóbbi kihívás a nagyobb jelentőségű:…..
Fritz David 2012.01.26 17:49:02
@creativecitizen:

"A radikalizálódás okai inkább itt keresendők (pl. az Occupy mozgalmak terjedése is mutatja, Spanyolország és a romániai tüntetések)."

Néhány tízezer fős békés tüntetéssorozat a 300 milliós USA-ban radikalizálódás?

Fiatalok vidám táborozgatása spanyol köztereken a nyár folyamán - radikalizálódás? (Akkor a Sziget fesztivál forradalom?)

Néhány ezer fős jujdejófej-tüntitékézés (Csák Norrisz segíts stb.) Bukarestben = új bányászjárás?
Fritz David 2012.01.26 18:38:32
@creativecitizen:

"the real values where the rights, the social and economic rights of ordinary people would be respected"

Tehát le a gazember politikusokkal, éljenek a Zemberek.

A bajok ott kezdődnek, amikor meg kell mondani, hogy

- mik a real values,
- mik is a rights,
- kik az ordinary people,
- és hogyan lesznek respected a rightjaik

Ehhez már nem elég a "Yes, we camp!" meg az "Indignaos!", hanem ilyenkor már pártosodunk, és aki szerint "le a pártokkal", az ekkor ki is száll a játékból.
Fritz David 2012.01.26 18:49:39
@Bogyó 2:

"Az akkor Fidesz kb. a mostani LMP megfelelője. Persze, vannak eltérések."

Pl. az, hogy 1992-1993-ban a Fidesz jó ideig vezette a népszerűségi listákat. Nem 5% körül szerencsétlenkedtek folyamatosan.
A Fidesz optimálisan kommunikál  Az ellenzék azzal vádolja a Fideszt, hogy senkivel sem tárgyal, nem egyeztet. A Fidesz-szavazók egy része szintén kifogásolja a lebutított, finoman szólva nem interaktív kommunikációt. Jogos-e a kritika, miért nem tárja fel a kormány a valós…..
Fritz David 2012.01.12 18:05:44
@Vértes László: Kórházprivatizáció, egyetemek bezárása, létszámleépítés a közszférában, megyei és települési önkormányzati létszámleépítés, nyugdíjcsökkentés, szociális ellátások megkurtítása, nyugdíjkorhatár emelése, kulturális kiadások lenullázása, gazdaságfejlesztési programok leállítása - 10 perc alatt fel tudnék sorolni annyi reformlépést, amivel 2-3 ezer milliárdot megtakarítana az állam az első évben és ennél sokkal többet később. 2-3 éves távlatban pedig az iskolák számát is lehetne csökkenteni (összevonás, pedagóguselbocsátás), az önkormányzatok számát minimálisra csökkenteni (mondjuk 3000 önkormányzat helyett 100 központilag kinevezett prefektúra). Ezek lennének a komoly lépések, nem azok, amikkel a Fidesz húzza az időt.

Megjegyzem: nem 100%-ig igaz, hogy csak a gazdasági hatású intézkedések fontosak. Pl. a bolti tolvajok elzárása egy jó ötlet, az uzsorások elleni hadjárat szintén. Viszont ezen a téren is látszik a kormány nem elégséges elkötelezettsége, tehát a látványpolitizálás. Ha ugyanis komolyan gondolnák a törvények szigorítását, akkor rengeteg börtön épülne országszerte. Ennek persze nyoma sem látszik.
Fritz David 2012.01.12 18:27:09
@Vértes László:

Nem drukkolok a kormánynak. Akkor drukkolnék neki, ha kicsit is jó irányba haladna.

A Fidesz elméletileg jobboldali párt. A jobboldali pártok elméletileg a versenyt hirdetik az egyenlősdivel szemben, a hatékonyságot a szolidaritással szemben, és csökkentik az állami újraelosztás gazdasági szerepét. Efféle politikát folytatott a Fidesz '98-'02 között. Sokan, akik rá szavaztak, azt várták, hogy hasonló politikát fog folytatni. Az általam leírt "álomprogram" egy olyan program, amit egy jobboldali kormány végrehajtott volna. Nagyon hasonlókat (csak mérsékeltebben) ígért Járai is 2010 elején, aztán valahogy kiszorult a legbelső körből.

Ha a Fidesz végrehajtott volna egy jobboldali programot (a 29 pontra emlékszünk még? biztató kezdet volt), akkor most nem itt tartanánk.

Nem baj, majd talán a Bajnai-kormány idején kialakul egy olyan ellenzék, amely mer jobboldali lenni.
Fritz David 2012.01.19 19:19:07
@Vértes László:

"Szolidaritásra van szükség" - ez ideológiai szöveg. A nem-ideologikus, nem politikus, hanem őszinte szöveg meg úgy hangozna, hogy "Szolidaritásra van szükségE" valakiknek.

Nem akarok regényeket idegépelni, ezért csak egy apróságot említenék meg.

A rendszerváltó országok körében kétféle "modell" dívott az utóbbi 20 évben. Volt egy magyar modell és egy román-balti-szlovák modell. Az előbbire a szolidaritás erőltetése volt jellemző, az utóbbira a szolidaritás felmondása.

Minden rendszerváltó ország egyik fő problémája az volt, hogy a gazdaság versenyképtelen része megszűnt, és ami az átalakulás után visszamaradt, az kevesebb embert tudott foglalkoztatni, mint a régi szocialista gazdaság. Erre a problémára kétféle válasz született. A román, balti, bolgár és később szlovák válasz az, hogy aki nem talál munkát, az menjen külföldre. Ezekből az országokból a lakosság 10-20%-a kivándorolt 1990 után.

Magyarországon az a döntés született, és ez volt az összes kormány egyik közös programpontja, hogy továbbra is az összes állampolgár közösségében gondolkodnak, és megakadályoznak egy milliós kivándorlást (illetve a nyomornegyedek kialakulását, az éhséglázadásokat stb.), és mindenkit bent tartanak az országban. Ennek érdekében egy túlméretezett szociális ellátórendszer alakult ki. A tartós munkanélkülinek nem azt mondták, hogy el lehet menni Spanyolországba narancsot szedni, hanem azt, hogy kapsz rokkantnyugdíjat. A murciai román narancsszedő ma olyan életszínvonalon él, amiről egy átlag észak-alföldi munkás is csak álmodik, nemhogy a leszázalékolt ex-vasmunkás.

Évekig az volt a helyzet, hogy pl. a gyorsabb szlovák vagy román gazdasági növekedéssel szembe lehetett állítani, hogy bezzeg Magyarországon micsoda szociális kohézió van. Ez azonban csak átmenetileg volt hihető. Mostanra már teljesen nyilvánvaló lett, hogy a rövid távon tetszetős "magyar modell" megbukott.

2 módon bukott meg: egyrészt az itteni szociális biztonság ellenére is megindult az utóbbi 2-3 évben a kivándorlási mozgalom (szórványos jelenség helyett divat lett, kialakulnak a migráns hálózatok, csoportnyomás nehezedik a fiatalokra, hogy vándoroljanak ki) tehát kudarcba fulladt az "itthon tartás". Másrészt pedig az ország a túlméretezett szociális költségei miatt elmaradt a gazdasági fejlődésben a nem "szolidáris" államoktól.

A soron következő lépésnek a szolidaritás felmondásának kell lennie, ez a legfontosabb államférfiúi feladat ma.

A Jobbik pl. a szolidaritás felmondása mellett áll, de teljesen rosszul csinálja, hiszen etnikumban gondolkodik.

A Fidesznek van egy jó antiszolidáris intézkedése: az egyetemi létszám csökkentése. Ez sok fiatal előtt kilátástalanná teszi az itthoni életet, és külföldre tereli őket.

Az állam jó esetben beszünteti a szociális juttatásokat, és aki nem boldogul az ország lakosságához képest alulméretezett hazai gazdaságban, az kivándorol. Az ország kormánya a maradék lakosság érdekében ügyködik. Az ország szociális kiadásai csökkennek, az adókat csökkenteni lehet, a gazdaság növekedésnek indul, a világban megjelenik egy magyar diaszpóra, ami talán - bár már elég késő - ellensúlyozni tudja a többmilliós román, lengyel, balti, bolgár stb. diaszpóra befolyását. Hazautalásaik javítják az ország fizetési mérlegét úgy, hogy közben nem az ország infrastruktúráját terhelik.

Ha mindezt most meglépné a magyar kormány, akkor az ország még lépést tudna tartani Romániával és a balti országokkal, sőt, talán Szlovákiával is. A szolidaritás erőltetésével viszont hosszú távon Moldova is elhúz mellettünk.

Ideje lenne felébredni, mert az a kb. 20 évvel ezelőtti illúzió, hogy mi a fejlett világ részét képezzük, a Föld nagy része meg nyomorog, már nem igaz. Lassan a kínaiak is elhúznak a mi életszínvonalunk mellett (ez 10-20 év kérdése), Dél-Amerika már a sarkunkban van stb. Érdekes, egyik helyen sem divat a szolidaritás meg az 50%-os újraelosztási ráta.
A nemzet mindenkit befogad, aki nemzeti érdekben gondolkodik  Ellenzéki kritikák szerint a nemzet értelmetlen, sőt kirekesztő fogalom, hiszen egy szűk csoport mondhatja meg, hogy ki tartozik bele. A magyar nemzet emlegetése mindössze álságos manőver a másként gondolkodók Dunába…..
Fritz David 2012.01.12 13:22:22
@Vértes László:

"A nemzeten ma Európa szerte a gyengék közösségét értik."

Ki szerint?

"Gyenge: aki annak vallja magát, és központi hatalomtól várja a védelmet az erősektől."

Nem hiszem, hogy hasznos dolog abból kiindulni, hogy ki minek vallja magát. Elkezdem gyengének vallani magam és verem az asztalt még több támogatásért, ezzel a nemzet része lettem? Ugyan már.
Fritz David 2012.01.12 18:08:05
@Vértes László:

"Olvass európai szakszervezeti követeléseket, meg fogsz lepődni."

Nem vagyok kíváncsi a szakszervezetekre, amelyeket amúgy Magyarországon nem is kellene szerintem engedélyezni.
Fritz David 2012.01.12 18:15:51
@Vértes László: Természetesen igen. Ha munkás lennék, akkor támogatnám a szakszervezeteket, de nem vagyok munkás.
Bővül Magyarország mozgástere  A magyar alantas szolganép -- írta rólunk nemrég Kertész Ákos. Heves érzelmeket váltott ki cikkével, még a baloldali értelmiség is taktikusan elhatárolódott tőle. Pedig egy szempontból igazat írt. Külföldön tényleg így gondolkodtak eddig a…..
Fritz David 2012.01.12 09:15:13
@Vértes László:

"Szerinted milyen korbács van az EU-nál és az USA-nál? "

Az USA bármikor megteheti, hogy rendez valahol egy puccsot, és a világ közvéleménye tudni véli, hogy a nép megdöntötte egy diktátor hatalmát. A legelborultabb ellenzékiek egyébként már hónapok óta erről álmodoznak.

Az EU bármikor befagyaszthatja a Mo.-ra irányuló támogatásokat. Erre a túlzottdeficit-eljárás ad alkalmat. Ha akkora zsenik lettek volna Matolcsyék, akkor mielőtt ujjat húztak az EU-val, ezt a jogalapot megszüntették volna.

"Az IMF-nek Magyarország is tagja"

De pénzt csak akkor láthat tőle, ha úgy táncol, ahogy a vezetés fütyül. Ha az IMF vezetése elvárja, hogy a Fidesz az összes eddigi intézkedését visszacsinálja és az összes választási ígéretével szembemenjen, akkor azzal meg tudja semmisíteni a Fideszt.

Ebbe a helyzetbe természetesen maga a Fidesz kormányozta magát. Senki sem kényszerítette őket, hogy 2010-2011-ben az ígéreteik teljesítése, és józan jobboldali politika folytatása helyett gyurcsányi szintű osztogatást hajtsanak végre. 2010 lett volna az egyetlen év, amikor az ország elfogadott volna egy durva megszorításokat tartalmazó reformcsomagot. 2011-ben már kicsit késő lett volna, de a semminél jobb. Ehelyett mit csinált a kormány? Nézte hónapról hónapra, mit ír a Szonda Ipsos, és a nagy rettegésben nem mert lépni. Most már a népszerűségük is romokban, és megszorítás sincs. A klasszikus 2004-2006-os gyurcsányi recept. Különbség: most nincs lehetőség még egy utolsó nagy osztogatási hullámmal "visszahozni a szarból" (Gy. F.) a 2014-es választást.

"Fr.o. nem nagyobb hatalom, mint mi"

Gazdaságilag nagyobb hatalom: több mozgástere van és több érdeket sértene, ha bajba kerülnének. Katonailag nagyobb hatalom: nem lehet őket ugráltatni, destabilizálni stb. Kulturálisan nagyobb hatalom: mindenki tudja, hol van Franciaország, és mindenki elismeri, hogy az egy komoly és tiszteletreméltó ország, nem lehet néhány hetes sajtókampánnyal undorító kis diktatúrának beállítani.

"Jogilag egyenrangúak vagyunk."

Franciaország az ENSZ BT állandó tagja vétójoggal. Magyarország egyike az ENSZ Alapokmányában megjelölt ellenséges államoknak. Ez a JOGI különbség. A valóságban azonban sokkal fontosabb tényezők vannak még, mint a jogiak.

" A kamatok emelkedése és az árfolyamromlás miatt emelkedett az adósság"

Teljesen mindegy, hogy érte el a Fidesz, hogy növekedjen az adósság, a lényeg, hogy elérte. Az eredmények fontosak, nem az, hogy egy párt milyen mítoszt tud írni arról, hogy csak így történhetett. Az efféle mítoszok ugyanis csak a saját hívek számára meggyőzőek. A nem elkötelezettek vagy politikai ellenfelek számára sohasem azok. A "nem nőtt, hanem nőtt" a "magyarázom a bizonyítványom" klasszikus esete, és a rajongótáboron kívül nem hatásos.
Fritz David 2012.01.12 13:07:50
@Vértes László: A kérdés az volt, hogy mi az USA kezében a korbács. A válasz erre az, hogy az USA pl. puccsot tud rendezni mondjuk Guatemalában, míg Guatemala nem tud puccsot csinálni az USA-ban. Ennyit az országok egyenrangúságáról. Nem gondolom, hogy az USA puccsot szervez Magyarországon a közeljövőben, ennél érdekesebb kérdés, hogy az EU viszont heteken belül úgy dönthet, hogy rengeteg forrást megvon Magyarországtól, az IMF pedig hónapokon belül úgy dönthet, hogy nem ad hitelt. Ezek a közvetlen problémák ma, és ezekre nincs is válaszod.

"Bevallom, az ENSZ alapokmányát nem ismerem kellőképpen"

Akkor idézem:

"Article 53
The Security Council shall, where appropriate, utilize such regional arrangements or agencies for enforcement action under its authority. But no enforcement action shall be taken under regional arrangements or by regional agencies without the authorization of the Security Council, with the exception of measures against any enemy state, as defined in paragraph 2 of this Article, provided for pursuant to Article 107 or in regional arrangements directed against renewal of aggressive policy on the part of any such state, until such time as the Organization may, on request of the Governments concerned, be charged with the responsibility for preventing further aggression by such a state.
The term enemy state as used in paragraph 1 of this Article applies to any state which during the Second World War has been an enemy of any signatory of the present Charter."

A jogászok erre azt fogják mondani, hogy nulla a gyakorlati jelentősége. Lehet, de példa arra, hogy Magyarország jogállása más, mint mondjuk Franciaországé.

"Már BT-tagjelöltek vagyunk, jogállásunk de facto azonos Franciaországéval."

Magyarország tagJELÖLT, nem tag. A nem állandó tagoknak nincs vétójoguk, tehát nem azonos a jogállásuk Franciaországéval (állandó tag).

És mindez persze csak jog, aminek a gyakorlatban elég csekély a jelentősége.
Fritz David 2012.01.12 17:56:01
@Vértes László:

"Az USA kezében Magyarországot tekintve nincs korbács."

Az, ami más ország tekintetében van, Mo. tekintetében is megvan, legfeljebb egyelőre kicsi a valószínűsége, hogy most bevetik.

"Az EU a túlzottdeficit-eljárás keretében még senkitől nem vont meg támogatást"

Majd most fog. Valahol el kell kezdeni.

"ez elég nehezen lenne eladható az EU-n belül is"

Mert hány ország szokott Orbán mellé állni, amikor a brüsszeliek leckéztetik? Hány szövetségesünk van az EU-ban?

"Németország és Franciaország szintén túllépte a deficithatárokat"

Csak nem 7 éven keresztül, mint Mo. (2004-2011), ráadásul mindkettő nagyhatalom.

"Az IMF-nek nem kötelező számunkra hiteleznie"

Nem kötelező, éppen ezért lehetséges, hogy Magyarország nemsokára államcsődöt jelent, mert nem tud IMF-hitelt felvenni. Az IMF nem jótékonysági egylet, hanem az egyik "biztosan nemlétező" korbács az USA és a nyugatiak kezében.
Kellemetlenül érzed magad, ha rokonaiddal, ismerőseiddel, kollégáiddal szóba kerül a Fidesz-kormány teljesítménye, a gazdasági helyzet, az idei év vagy a távolabbi jövő? Nem tudsz válaszolni, ha ellenzékiek érdeklődnek nálad, hogy külföldre vigyék-e devizabetétjüket?…..
Fritz David 2012.01.09 10:44:03
"Tegyél fel hivatkozást az általad látogatott fórumokra, biztasd ellenzéki vitapartnereidet"

A politikai vitáknak nincs (politikai) értelmük. Különösen azokkal nincs (politikai) értelme vitázni, akik meg tudnak írni egy kommentet, egyáltalán, eljutottak addig, hogy fórumozzanak. Az ilyenek menthetetlenek, ugyanis értelmiségi önérzetük van, ezért képtelenek reálisan gondolkodni. Gondolkodásuk irrealitása kétféle, egyrészt személyes kérdést csinálnak abból, hogy "igazuk" van-e, ezért nem készek arra, hogy felülvizsgálják a nézeteiket, ha új infó érkezik be, másrészt meg általában védett helyzetekből okoskodnak és frivol, érdektelen igények alapján értékelik a politikai fejleményeket.

Egy munkás, paraszt vagy bármilyen nem-entellektüell, ún. "gyakorlati ember" nem elvek alapján dönt, hanem a gyomra alapján. Ha tele a has, elégedett, ha nincs tele, elégedetlen. Ennek következtében ő visszacsatolást tud nyújtani, mert ha egy kormány elrontja a gazdasági helyzetet, akkor a buta bunkóparasztok leváltják, míg ha a gazdasági helyzet javul, a buta bunkóparasztok megtartják a kormányt. Ez a demokrácia lényege, a visszacsatolás, ami szelektál a politikai erők között ráteremettség szempontjából. A demokrácia ott lesz a hatékonysághoz vezető módszer, ahol visszacsatolás van.

Ha a szelekció szempontja nem a kormányok eredményessége, hanem az "alkotmányosság" meg az "européerség" vagy a "magyarság", akkor nincs többé visszacsatolás, és bármilyen gyenge kormány bízhat abban, hogy "de legalább européerek vagyunk", "de legalább magyarok vagyunk", "de azért még mindig mi vagyunk a legjobbak, mert különben visszajönnek AZOK" stb.

Na most akiknek "saját véleménye van", sőt, súlyos esetben még "kritikusan gondolkodók"-nak is hívják magukat, ők nem jó nyersanyagai a demokráciának, hanem leginkább jobbágyoknak alkalmasak. Akármi történik, hívek maradnak a kiválasztott izmusukhoz vagy ságukhoz (következésképpen csoporthoz/főnökhöz), ez alapján kapcsolódnak más emberekhez, ezért számukra izmust vagy véleményt váltani társasági halál. Ezt az önagymosást hívják úgy az újságban, hogy Iksz Ipszilon így meg úgy "szocializálódott". Így nem képesek az önkorrekcióra és az állam sem számíthat arra, hogy ők segítenek az államnak az önkorrekcióban.

Máskor azért nincs (politikai) értelme egy politikai vitának, mert mondjuk valós érdekellentét van közted és egy másik nick között. Ekkor akármennyit érveltek a kedvenc eszméitek mellett, megegyezés sosem lesz, mert az érdek egy ennél szilárdabb dolog, ami nem tűnik el egy verbális játszma hatására.
Fritz David 2012.01.10 17:08:47
@leponex: Azt, hogy nem értetted a hozzászólásomat, rövidebben is közölhetted volna.

Tanácsom: olvasd el megint, most figyelmesebben. Biztosan menni fog, ez csak egy blogkomment, nem Hegel.
A magyar nép évszázadokon keresztül idegen hatalmak befolyása alatt élt, az önrendelkezést csak mámoros forradalmi pillanatokban tapasztalta meg. Aztán mindig jött a feketeleves. Elitünk úgy maradhatott fenn, hogy behódolt. A sokadik generációban már egyenesen kereste az illetékes…..
Fritz David 2012.01.09 09:41:06
"Bátor szakítás ez a szolgamúlttal"

Nem bátor, hanem vakmerő. A Fidesz nacionalista politikát folytat, azaz példátlan módon elsősorban nem külföldi, hanem belföldi tőkéscsoportok megbízásait teljesíti, vagyis akárcsak egy dél-amerikai diktatúra (most függetlenül attól, hogy megválasztották-e a "diktátort"), amelyik államosítja az United Fruit Company birtokait, lábbal tiporja az európai keresztény civilizációs értékeket. Ez önmagában nem kell, hogy katasztrófához vezessen, mert nem lesz a gyarmatok minden rendetlenkedéséből "police action", különösen egy olajmentes ország vonatkozásában nem indokolt a túlzott érzékenység. A hiba a konfrontáció túlzott mértéke. Lehet, hogy mérsékeltebb politika helyesebb lett volna. Pl. kisebb bankadó, és Erstebankország sajtója egyből kevesebb fasizálódást figyelt volna meg Magyarországon. Vagy legalább néhány vadászgépet kellett volna venni, és akkor talán Lockheedmartinország politikusa se vett volna észre "hibákat" az alkotmányban. Vagy ki tudja, melyik volt az a konkrét lépés, ami a fehérember mostani hőbörgését kiváltotta. Talán 80 év múlva megfejtik a történészek.

Orbán miniszterelnöksége komoly veszélyben forog, és ez elég meglepő, mert egyébként tehetséges politikus. Miért nem tanúsított önmérsékletet?

Vagy arra kell következtetnünk, hogy Orbán elbutult, elvesztette politikusi érzékét, vagy arra, és én ezt tartom helyes magyarázatnak, hogy a Fidesz Zrt. befektetői által feladott megrendeléseket teljesítette/teljesíti, ezek a "vívmányok" megmaradnak akkor is, ha neki mennie kell, vagyis a "bukása" nem izgatja a valódi tényezőket. Tehát azért megy a falnak, mert hátulról erre kényszerítették, mint egy katonát a záró alakulat.

Az meg csak természetes, hogy a jobboldal sohasem lesz szalonképes, mivel a Fidesz Zrt. tulajdonosai, befektetői között kevés a kül- és sok a belföldi, míg nyilván más arányok vannak a késsel-villával enni tudó, európai értékekre nyitott pártokban (Gondoljunk a Richard Field-pártra, vagy hogy Medgyessy sem viccből kapta a francia becsületrendjét, feltételezem).

"A magyar nép vagy kiáll önérdekéért, bármekkora vita lesz belőle, vagy soha nem élhet jólétben"

A kiállás az önérdekekért nem garantál semmit, főleg, ha demokratikus bombázás vet neki véget. Ráadásul nincs "magyar nép" mint érdekközösség. Más érdekei vannak a mellőzött értelmisinek, aki arról fantáziál, hogy amerikai tankon vonulhat be az egyetemi kutatóhelyre, ahol nem kellett a mucsaiaknak, megint más érdekei vannak a nyugdíjasnak, aki szeretne már egy kis emelést kapni IMF-hitelből, más az érdeke egy nacionalistának, aki nem örülne, ha a közszolgálati műsorok háttérképe megint kék lenne PFZ helyett stb.

Van jónéhány bezzegország, amely félgyarmatként tűrhető életszínvonalat ért el. Erre Magyarországnak is lehetősége van, ez a "labanc" érvelés lényege, persze ehhez vállalható minőségű labancok is kellenének.

Ha lenne nemzeti érdek, az is diktálhatná az alkalmazkodást a nagyhatalmakhoz, mert a jelek szerint nem alkalmazkodni még veszélyesebb, és a korábban gyanítottnál szűkebb a félgyarmatok mozgástere.
 A kapitalista társadalom gazdasági anarchiája, abban a formában ahogy ma ismerjük, véleményem szerint, a gonoszság valódi forrása. Láthatjuk magunk előtt a termelők széles közösségét, amelynek tagjai szüntelenül igyekeznek megfosztani egymást a közös munkájuk…..
Fritz David 2012.01.07 09:34:05
@Born to be wild:

"Minden, de minden marxistán túli kutatás azt mutatja, hogy a 19-21. századi ember nagyságrendekkel többet dolgozik"

Sőt, ilyesmik még Marxnál is sok helyen olvashatók, szóval Marx olyan zseniális volt, hogy önmagát is meghaladta.

A felvilágosult abszolutizmus idején viszont már egy ideje alakulgatott a kapitalizmus is.
Fritz David 2012.01.07 10:04:42
@Born to be wild:

"bekaphatják a marxisták, hogy a 19. század végi helyzetet meghamisították, a ténylegesnél sokkal drámaibbnak fetsették le"

Te is drámaiabban fested le, amikor azt írod, hogy "nagyságrendekkel többet" dolgozott az akkori ember, mint a középkori. Amikor a valóságban csak 2-3-szor annyit.

"Booth a 19. század végén"

Marx sem állította, amikor újságcikkeket idézett és rémtörténeteket mesélt, hogy azok átlagos helyzetek. A Tőke nem szociológiai tanulmány, hanem szatirikus és polemikus politikai írás.

"az emberek drámai életmódváltása ... olyan helyeken történt meg, ahol az abszolutizmus már nem korlátozta a kapitalizmust"

Ez csak természetes. Mint ahogy a felv. absz. előtt meg még kevésbé lehetett "életmódváltozásokat" kikényszeríteni.
Fritz David 2012.01.07 10:06:24
@Idet: Ezt miért mondod nekem?
A magyar közéleti gondolkodás évtizedek óta mélyen irracionális. Évszázadok óta szintén, csak az ellenkező irányba. Nem tudjuk, merre van jobbra és balra, fel és le, következésképp azt sem tudhatjuk, hol a közép.Legutóbb az egyébként zseniálisan elemző Török Gábor adta…..
Fritz David 2011.12.21 10:33:13
@Vértes László:

"Tehát szerinted '56 opcionálisan (ellen)forradalom?"

Egyes interpretációk szerint ellenforradalom, mások szerint forradalom. Egy történelemórán, 45 vagy 90 perc alatt, csak történelmi mítoszt lehet tanítani. Ellenforradalom volt, pont. Forradalom volt, pont. Antiszemita hőzöngés volt, pont. Nemzeti szabadságharc volt, pont. Ez négy interpretáció (mítosz), ezeket lehet elmondani egy tanórán. Mivel az események teljes krónikáját bajos lenne. Nemcsak a tanórán van így, hanem az érdekelt személyek mindenhol ezeket fogják használni. A nem érdekelteket meg nem érdekli a téma.

"Ilyen alapon a nappalról is állíthatod, hogy éjszaka (Ausztráliában tényleg"

2011.12.21.10:27-kor nappal van Budapesten, Ausztráliában meg éjszaka. Mi a gond?

" Jólét alatt jólétet értünk"

Ez a nyelv ideologikus használata. Az igazságosság az kéremszépen igazságosság, az öngondoskodás az kéremszépen öngondoskodás, a felelősség az felelősség stb.

""az előző évhez képest érezhető pozitív anyagi változás"

Ez így nem politikai célkitűzés, amíg meg nem mondtuk, hogy kinél jelentkezik, kiknek a kárára stb.

A Nyugdíjaspárt és a Vállalkozók Pártja mást gondol erről, ahogy a Családok Pártja vagy a Gyáriparosok Szövetsége is.

Bár ha meggondoljuk, a jólétnek ezt a maximalista definícióját (mindenkinek emelkedik az életszínvonala) Medgyessy 100 napos programja pl. teljesítette, lehet, hogy az a mintakép, amihez ragaszkodni kell.
Fritz David 2011.12.22 18:48:59
@Vértes László:
"Ott, hogy mindenki ugyanarról beszél, csak nem ugyanazt érti alatta?"

Ha nem uazt érti egy szón, akkor nem uarról beszél.

Jólét nevű objektum nincs. A jólét szónak eltérő értelmezései vannak.

Amikor valaki azt mondja, hogy jólét, akkor 2 dolgot csinál. Egyrészt jelöl egy állapotot, amivel ő elégedett lenne, másrészt ezt az állapotot megpróbálja mások számára is vonzónak bemutatni, népszerűsíteni. A "jólét" politikai szlogen.

"rosszul alakul társadalmunk jóléte"

Egyes személyek lehetnek jól és rosszul, egy társadalom nem.

"előrelépés, ha ugyanazon szavakat használva némileg másról beszélünk"

Szerintem meg veszélyesebb, mert a maszatolás rosszabb, mint a nyílt érdekellentét.

"igazából mi itteni vitánk tárgya?"

Szerintem az, hogy szerinted van olyan, hogy közjó meg társadalmi érdek, szerintem meg nincs.
Fritz David 2011.12.22 21:53:18
@Vértes László:

"Mindenkinek mást jelent a "Balaton""

Van Balaton nevű objektum, ezért ezeknek a különböző jelentéseknek ellenére is le tud menni 2 ember a Balatonra.

"Ugyanígy vagyunk a jóléttel is, úgy javaslatom: induljunk együtt a jólét felé!"

Az "induljunk a jólét felé" kb. olyan, mint az "induljunk Budapest legszebb tere felé!", "menjünk oda, ahonnan szép a kilátás" stb.

Ahogy nem létezik az "A város legszebb pontja" nevű pont, úgy nincs "jólét" nevű objektum sem.
Hosszas töprengés után arra jutottam, hogy egyetlen értelmes dologban értelmes hinni, mégpedig az élet totális értelmetlenségében.Tudnom kéne, hogy miért élek, jó volna reggelenként úgy ébredni, hogy valami távoli cél is lebeg az eseményhorizonton. Legalábbis az uralkodó…..
Fritz David 2011.12.20 16:58:00
"a fizikai való kóros elváltozása lenne a szellem, vagy a szellem projekciója a test?" - mindkettő csak címke

"Tökéletesen érthető a mai hedonista filozófia" - ha alaposan megfigyeled az uralkodó értékrendet, az aszkétikus

"az ember csak azért kapta az értelmét, hogy képes legyen felismerni azt, hogy semmi értelme a létének"

Az élet értelmetlenségének felismerése elég egyszerű ujjgyakorlat, azért ennél az agyunk többre képes.

"a feltételezett Paradicsomban uralkodó közállapotokba belegondolva, teljesen elviselhetetlennek tűnik a mai tudatunkkal. Céltalan lebegés"

1) Nem is mondták, akik a paradicsomot hirdették, hogy a mostani eszünkkel kell tudnunk elképzelni.

2) A céltalan azt jelenti, hogy nem másért csinálják. A céltalan a csúcs, a legnagyszerűbb. Ahogy az élet értelmetlensége, pontosabban: az értelmes dolgokon túlisága is jól mutatja az élet értékét.

"Azért az elkeserítő, hogy nem tudok egyetlen okot sem mondani, hogy miért élek."

Okot tudsz. Hát mert az atomok úgy mozogtak, stb.

Célt nem tudsz. Ha valaminek célja van, az azt jelenti, hogy azért csináljuk azt a dolgot, hogy elérjünk egy, ezen a dolgon kívüli másikat. Mondjuk dolgozunk, ennek az az értelme, hogy legyen pénzünk. Mi az a valami, ami kívül áll az életünkön, és az életünket azért csináljuk, hogy azt elérjük? Ilyesmi nincs. Ha feláldozod magad, azt is azért csinálod, hogy az életed hősi élet legyen. Az életnek nem tud célja lenni, csak életen belüli részcélok vannak, kivéve akkor, ha eszköze vagy valakinek, tehát rabszolga. Pont azért nincs célja az életnek, mert nem rabszolga vagy, hanem szabad. Ennek a jó hírnek örülni kellene. A bevett értékrend ezt a jó hírt el akarja sumákolni, ezért is aszkétikus.
Fritz David 2011.12.20 17:02:04
@etibor:

"Tehát egy újabb kulturális baklövésnek tűnik a dolog"

Ez jó szöveg. Bár persze attól függ, mi a baklövés. Ezek a kultúrák elérik a céljukat, tehát azt, hogy sikeresen elfoglalják a bennük élő embereket és ezáltal stabilizálják a társadalmi rendszereket. Tehát ez maguk a kultúrák szempontjából nem baklövés, csak az őket elszenvedők szempontjából :))
A jobboldal szerint adateltitkolás történt: az MSZP-kormány szándékosan nem hozta nyilvánosságra a magyar gazdaság állapotát mutató adatokat, hogy ne veszítse el a választásokat. Draskovics Tibor pénzügyminiszter cinikusan úgy nyilatkozott,  hogy "nem akarják ezzel befolyásolni…..
Fritz David 2011.12.18 14:35:15
Jogilag nem történt "adateltitkolás", politikailag igen. Ezt onnan tudjuk, hogy a bíróság Gy. F. javára ítélte meg az ügyet, a választóközönség pedig Gy. F. terhére. Fölösleges erről hosszas vitákat folytatni.

"ezt az ítéletet a baloldal úgy idézi, mint ami tisztázza, mi történt" --> jogilag tisztázza. Politikailag meg teljesen mindegy, hogy jogilag mi van tisztázva és mi nincs.

Megfigyelhető, hogy aki politikailag hátrányban van, az nekiáll jogászkodni. Aki pedig politikailag előnyben van, az a politikát nyomja előtérbe és nincs türelme a jogi piszmogáshoz.

A "legitim" szónak pl. sok jelentése van, van jogi színezetű, politikai színezetű és a kettő közötti is. Vicces volt megfigyelni 2006 őszén, ahogy a Fidesz a politikai, a szocik a jogi értelmezést erőltették mint egyedül helyeset, és esti vitaműsorokban mindenféle okostojások bizonygatták, hogy a "legitim" szó csakis egy bizonyos dolgot jelent, és ezért X téved, Y-nak viszont igaza van. Mintha azon múlna kormányok sorsa, hogy egy szót hogyan magyaráznak egy tévéműsorban.

"A magyar hideg polgárháború nézeteltéréseit, befagyott konfliktusait csak együtt, racionális, konstruktív együttműködés keretében rendezhetjük."

Hideg polgárháború? Kicsi az ország, és ehhez képest sokan szeretnének jobbágyok, kegyencek, udvari bolondok lenni. Mivel kevés helyre sok jelentkező van, ezért az értelmiségi csoportok és más, államfüggő pozícióba emelkedni akaró személyek elkeseredett harcot vívnak egymással. Ezek a csoportok nagyon hangosak és képesek befolyásolni a közhangulatot. Ez a konfliktus megoldhatatlan, mert szerkezeti adottság. Csak akkor lehetne mindenki tanácsadó, megmondóember vagy rokkantnyugdíjas, ha nagyobb lenne az ország vagy találtunk volna az Alföld alatt egy csomó olajat. Amíg ez nincs, addig sok az eszkimó és kevés a fóka, és ezen semennyi tisztázó értelmiségi vita nem segít.

De igazából ebben a többség nem vesz részt. A többségnek teljesen más problémái vannak.

Nem a polgárháború a legnagyobb veszély, hanem az, ha nincs választási lehetőség, mert a pártok politikája csak felületesen tér el egymásétól. Ez a "konszenzusveszély" szerintem jelenleg sokkal nagyobb, mint bármiféle "polgárháborús" veszély.
Némelyekben magasra csapott a lelkesedés lángja: mivel választójogi törvényt fabrikál a a politikai és morális válságban levő Fidesz, jöhet az előrehozott választás, és Orbán nemzetpusztító rendszere bukni fog. Akik így gondolkodnak, nem értik, hogy az új törvény - mai…..
Nem szoktam az időközi választások eredményeivel foglalkozni, ezeket az adatokat, függetlenül valós jelentőségüktől, ugyanis rendre tudatosan félremagyarázzák, átértelmezik, felértékelik. A második kerületi voksolás után most éppen a Jobbik és az LMP temetése, illetve…..