Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oberke

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Abban a pillanatban, amikor a fejlett világ a megújuló erőforrások felé fordul, amikor a hagyományos energiahordozók káros voltát és fenntarthatatlanságát végre felismerni látszik a világ, a magyar kormány ismét unortodox lépéseket tesz. Nehéz pontosan meghatározni, hogy…..
oberke 2015.01.23 22:39:33
Azt szeretném azért hozzátenni, hogy a napelemeknek a közhiedelemmel ellentétben _nincs_ bizonyítottan környezetkímélő hatása. Maga a napelembe történő anyagi beruházás is évtizedben mérhető megtérüléssel jár, amennyiben a napelem hatásfoka a 10 évben stabil lenne. A gyártók persze "garantálják" a 70% feletti hatásfokot 25 évig, csakhogy ennek komoly tudományos alapja nincs.

Egy részről a mai kereskedelmi forgalomban kapható napelemek energiatermelő hatékonysága töredéke a napfény energiájának (20%-ot még a jobbak se nagyon érik el). A napfény ráadásul az egyik leginkább károsító környezeti hatás minden földi anyag számára, így a napelemekre ugyanúgy negatívan hatnak az elnyelt fotonok, mint a kerti műanyag székre.

A mai technika kb. ott tart, hogy napfényszimulációt kb. 5x gyorsítással tudunk szimulálni a teljes napfény spektrumon. Azaz 10 év szimulációjához egy napelemet két évig kellene minimum tesztelni ahhoz, hogy megállapítható legyen az energialeadás stabilitása, a napelem (idealizált feltételek melletti) degradációja.

Nem véletlen, hogy Európa több államában csak állami támogatás révén terjedtek el a napelemek, mivel a megtérülés így vált kiszámíthatóvá.

A termékdíj nyilvánvaló hülyeség a kormánytól, de ne állítsuk be úgy a napelemeket, mint a közeljövő legjobb, legtisztább energiaforrását, mert ez a technológia még a kőkoraszkban jár jelenleg.
Van még róla kép bőven itt is. Az első adásról itt írtunk. ..
oberke 2014.11.18 00:37:19
@Koca Caola:

Szopás...csak te szopsz. :D

Amúgy lángelme a jány, igazi vellnón lehet, hogyha még a számát se tudta rendesen feltölteni szegényke. +360630... :)

Mindenesetre rég bántam már, hogy egy képen nincs fotosop. Itt igazán ráférne.
A Hiperkarma nagyszerű feltámadásának hatására elkezdtek aktívkodni a fejemben a tekervények és sorra kerültek elő az emlékekből a '90-es évek második felének és a 2000-es évek elejének nagy hazai alternatív himnuszai. Nem jó az a kifejezés, hogy "magyar alter" és nem is…..
A méreg és a mérgekkel való gyilklás nagyjából egyidős az emberiséggel, és számos borzasztó dolgot elkövettünk vele. Ékes példája annak, hogy az emberiség közelről sem csak szépre meg jóra használja a tudományt, hanem leírhatatlan borzalmakat művelünk vele - méghozzá…..
Az Adorables című, magyar fejlesztésű indie-játékban cuki kis lények hármas csoportját irányítva küzdhetünk egymás és a gép ellen különféle minijátékokban. Platformtól függően (telefon vagy PC) a körökre osztott játékban az egér segítségével vagy az…..
Úgy tűnik, csak idő kérdése volt egy utasszállító gép lelövése. A térképen a dotoho megmutatja a július 14., 16., és 17-én leszedett gépek helyszínét és a BUK rakétaelhárító rendszer feltételezett útvonalát az Orosz Föderáció felé, illetve egy animált videó…..
oberke 2014.07.20 19:40:41
@Delco Lajos:
Az ukránok ugyan minek lőttek volna le egy bármilyen gépet is? Pláne repülővel. A polgári gépet azért könnyen kiszúr a légierő. M

A felkelőknek nincsenek gépeik. Az oroszok épp azért küldtek légvédelmi rakétákat, hogy az ukrán migek ellen legyen esélyük. Cask lentről a tudattalan orosz partizán nyilván nem gondolta, hogy kire lő, de tényleg elmebeteg dolog háborús terület felett repülni, ez a légitársaság legfőbb bűne szvsz.
Noha manapság már aligha kell bárkit is győzködni a dohányzás káros hatásáról, azért még mindig sokan gyújtanak rá, és sok fiatal is akad, aki mostanság szokik rá a cigire. Ezt elégelte meg egy tanár, aki egy kísérlettel próbálta meggyőzni a kezdő dohányosokat. Rengeteg…..
oberke 2014.05.25 22:21:37
@[HPhD]Blokkolnam: Ez butaság, gondolkodj már, mi az hogy nem releváns? Egyrészről itt is volt kilégzési fázis, másrészről meg ha nem 60 cigitől, akkor 600-tól már tuti így néz ki.
Miért nincsenek halak? És miért nem teszi fel ezt a kérdést soha senki? Emlékszem, nagyapám kérdezte ezt tőlem hét éves koromban, és az első reakcióm az volt: mi az a hal? Aztán elmesélt egy különös históriát, ami azóta sem hagy nyugodni. Imádott mesélni, én pedig imádtam…..