Regisztráció Blogot indítok
Adatok
plexus

0 bejegyzést írt és 187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Ah, Houellebecq, te kis arrogáns szexista tirpák fasz, mégis hogyan bánhatsz ennyire jól a szavakkal?“..
A 444 lelt rá erre a Híradó-részletre, amiben a tüntetésekkel foglalkoztak, egészen pontosan azzal, hogy micsoda mocsok maradt a felszínen a túlóratörvény miatt utcára vonuló, de jóval, több sérelem miatt ideges tüntetők levonulása után. És hát maradt egy olyan is, amin egy akasztott ember látható,…..
Hat évvel ezelőtt hatásos belépővel érkezett meg Bobby Love a Mount Angel bencés apátságba. A begördülő motorról egy bőrdzsekis, piercinges, rasztahajú, tetovált fickó szállt le, mintha egyenesen a Kemény Motorosoktól érkezett volna. Bobby azonban pontosan oda érkezett, ahová…..
Ha a mértékletességet elfeledve túlzásba esünk, és fölöntünk a garatra, másnap pedig kínzó fejfájással ébredünk, jó, ha arra gondolunk: kínzó állapotunkban egy szent patronál bennünket. Az internet szentjét már bemutattuk, és írtunk arról, ihat-e alkoholt egy katolikus,…..
Kommenteltem Brendel blogján. Megjelent. Válaszolt. Reagáltam. Ezt már nem engedte, kitiltott. Bemásoltam máshová - törölte. Vagyis Brendel nem tisztességes, moderál, töröl, cenzúráz - ez így nem korrekt. És most jöjjön a komment, brendel válasza, a válaszom - és amit nem…..
Mint ismeretes, a Szerb Radikális Párt (SRS) alapítója és vezetője, Vojislav Šešelj 2003 februárjában önként feladta magát, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) megkezdhesse a kihallgatását. Noha a tárgyalás csak 2007-ben kezdődött el, Šešelj immár több mint 11 éve…..
(Szabó Árpád írása) (...) Aztán most, pár éve elkezdődött valami megint, mintha az elfeledett őrület, melyet sikerült kiszorítani a hétköznapok bejárati ajtaján kívülre most a spájzablakon keresztül próbálna visszamászni. Minden Ukrajnával kezdődött, mikor visszaléptek…..
plexus 2014.11.18 14:42:40
@lehel kürtje:
hát ez az! milosevics halott, mladicsot kiadták,karadzsicsot kiadták, na és a csetnikvajda, aki végül is ül 12 évet, vigyorogva hazatért.
Arra a Szerb nacionalizmus könyvére kiváncsi lennék, ha már S. megírta.
Tegnap 14 órától a Gellért Szállóban tartotta meg előadását Donald J. Sanborn püspök, aki még a tradicionalista Szent X. Pius Papi Testvériséget is túlságosan modernnek tartotta. A Katolikus Egyháztól elszakadt katolikusok (?) előtt arról beszélt, hogy történelme legnagyobb…..
“Sokan kérdezgetik, hogyan lehetséges az, hogy a katolikus hit ilyen fontos tanbeli kérdéseivel kapcsolatban a püspökök és a bíborosok ilyen különbözőképpen gondolkoznak. A Szinódus napjaiban legalábbis ez vált világossá – túlságosan is. A szentségek, a bűn, a kegyelem, a…..
1989 óta már szabadon megemlékezhetünk az 1956-os szabadságharc kitöréséről, és vérbe fojtásáról is. Ennek kapcsán többnyire az események hőseiről és mártírjairól beszélünk - az ellenség oldalára álló árulókról kevesebbet. Ez a rendszerváltoztatgatás "nemzeti…..
  "Egyetért-e Ön azzal, hogy a vasárnap olyan szabadnap legyen, amelyen a családi együttlétre, sportolásra, művelődésre és egyéb értelmes tevékenységre nyitva álló rövid időt ne kurtítsa meg a templomba járás, és ennek érdekében minden egyházi intézmény kötelezően…..
plexus 2014.11.11 05:34:23
@Brendel Mátyás:
ostobaságod naponta bizonyítod a posztjaiddal, zsidóságodat viszont nem cáfoltad, hanem lekurvaanyáztad piri néni-t.

tehát piri néni következtetése helyes:
"Hiába, ha egy zsidó buta, nagyon buta. Elvette e gyúlölet az eszed."
Mostanában fejeződött be a vizsgaidőszak – meg vagyok könnyebbülve. Pedig már igazán megszokhattam volna: majd egy évtizedes oktatói „priuszom” van... :) Mégis van valami, amit nem bírok megszokni, amit folyamatosan megterhel, gondot okoz, nehézséget támaszt: őszintén szólva,…..
plexus 2014.08.19 06:19:16
@matthaios:
ha egy több éves, évtizedes, elhált és több gyermekkel megáldott, egyházilag megkötetett házasságról évek múlva kimondják, hogy tkp. érvénytelen volt, mert a férj egy másik hölgyben vélte megtalálni "az igazit", azt nem tudom máshogy értelmezni, mint a házasság felbontásának. Nem a kánonjog, nem a dogmatika, nem a teológia, hanem a józan ész alapján. Nem véletlen, hogy némely teológuskörökben a házasság érvénytelenítését a "katolikus válás"-nak hívják.

Nem tudok róla, hogy a Schütz-féle dogmatika hiánycikk lenne; olykor előfordul antikváriumokban, én reprintben rendeltem meg a Pax Kiadótól.
plexus 2014.08.19 06:20:20
@Izrael misztériuma:
igen, vagy az a mexikói püspök, akinek egyházmegyéjében 400 nős diakónus van.
plexus 2014.08.19 09:06:29
@manlakos:
elnézést, nem fejtettem ki. tehát: a püspök a paphiány enyhítésére szentelt ilyen magas számban nős diakónusokat, (igeliturgia, közösségvezetés) míg Rómából szóltak neki, hogy most már álljon le ezzel a gyakorlattal.
az ezer színű világ Hitvédelem 2014.07.31 07:38:14
Ma van Loyolai Szent Ignác ünnepe, akit a Katolikus Egyházban a hitvédelemben jeleskedő Jezsuita Szerzetesrend alapítójaként tisztelnek. Ehhez képest a Jezsuita blogon a fenti, 3 hete publikált poszt a legfrissebb tartalom, nem nagyon vették a fáradtságot a „jezsuita bloggerek”,…..
A szemantika és pragmatika sokat tudna mondani arról, hogyan születnek valós társadalmi cselekvések szimbolikus gesztusokon keresztül. Például olyanokat, hogy ehhez sok mindenre van szükség: a történelmi pillanattól kezdve a személy vagy személyek státusáig bezárólag, hogy a…..
plexus 2014.07.14 21:35:36
@matthaios:
köszönöm, így már érthetőbb számomra.
Még egy kérdés, amit írtál a végítéletről - ez
összekapcsolható az "új ég, új föld" bibliai fogalommal?
Egyébként amit leírtál, az a hivatalos katolikus eszkatatológiai tanítás? Mert olvastam egy tanulmányt a Lukács Lászlótól erről, s kissé összezavart, hogy még itt is teológiai vita van. Először, felszínesen érthetőnek tűnik, de mihelyst mélyebben szeretném érteni, és amikor utánaolvasok, sokszor nagyobb a zavar.
plexus 2014.07.16 07:50:41
@matthaios: köszönöm.
plexus 2014.07.21 07:15:21
@m-athos:
van-e valamilyen jelentősége ebből a szempontból, hogy XVI. Benedek lemondott a Nyugat pátriárjája címről?
Én ezt nem értettem annak idején: hisz valamiféleképpen - számomra - ez a cím Egység felé vezető út szimbóluma volt: vannak a keleti pátriákrkák, és van a pápa, a nyugat pátriárkája.
Persze, tudom, hogy nem ennyire egyszerű.
"Nem fogadod el a hierarchia magyarázatát, értelmezését, bizonyos egyházi tanításokkal kapcsolatban? Ha ez így van, akkor valószínűleg félreérted a tanítást, a felkészületlenséged miatt, a Vatikán által kijelölt Nemzetközi Teológiai Bizottság szerint" - állapítja meg a…..
A minap a családunkból valaki elmesélte, hogy szeretne elutazni Ausztráliába.  Gyerekkori álom – nincs is ezzel semmi baj! Ráadásul talált egy srácot, aki alkalmas útitársnak mutatkozik. Az apró gond legfeljebb csak annyi, hogy az illető 28 éves hajadon leány, éspedig a…..
plexus 2014.06.11 21:55:07
@khamul:
igen, így már árnyaltabb.
De pl. "Jézus szeretetével" a nem hívők nem sok mindent tudnak kezdeni, és mondjuk azok a hívők akik esetleg nem vártak, úgyanúgy érezhetik Jézus szeretetét.
vigyüktúlzásbaadlogokat pedig olyanokat írt a továbbiakban, amivel egyet tudok érteni.
plexus 2014.06.12 22:13:43
@khamul:
Ez egy katolikus blog - ahol mind a posztokban, mind a kommentekben, rendszeresen előkerülnek a nem hívőkkel és/vagy más vallásúakkal kapcsolatos témák és megközelítések, úgyhogy az univerzális kijelentésed, ami ezek szerint csupán az r.kat. hívőkre vonatkozik - hát ez messze nem magától értetődő ezen a felületetn.

Módosítva: mondjuk azok a hívők akik esetleg nem vártak, úgyanúgy érezhetik, hogy szeretik Jézust, nem ezen múlik.
plexus 2014.06.13 14:49:52
@khamul:
tettél egy olyan általánosító (=univerzális) kijelentést, hogy "Csak veszthet az, aki a házasság előtt elkezdi a nemi életet", amire későbbiekben megjegyeztem, hogy
"'De pl. "Jézus szeretetével" a nem hívők nem sok mindent tudnak kezdeni' - amire ezt válaszoltad:
"Ez egy katolikus blog, bizonyos dolgokat magától értetődőnek tekintettem." Ezek szerint az lenne magától értetődő, hogy a kijelentésed a katolikus blogon, a r.kat. hívőkre vonatkozik. Most viszont visszakérdezel, vagyis mégsem biztos ez.

A szeretet nemcsak képesség, hanem érzés, és ha jelen van - akkor azon nincs mit fejleszteni.
Furcsa helyzet! A gazdag országok polgárai ünneplik Ferenc pápát – aki önzéssel vádolja őket. Két paulinus szerzetesek által kiadott olasz sajtóorgánum, a Credere és a nagy példányszámú katolikus hetilap, a Famiglia Cristiana online felmérést végzett Bergoglio pápáról. 10…..
plexus 2014.05.21 20:38:10
@jabbok:
köszönöm szépen, elgondolkodtató, amit írtál.
és szomorú is, főleg, ami a közösségek hiányát illeti.
Az meg különösen, ha a pap akadályozza meg, fojtja el egy ilyen kezdeményezés léttrejöttét.

Egyet nem tudok vagy értek: a püspökök nem látják ezt? Elolvastam sorban a SZIT Pászotorok sorozat köteteit, igaz, hogy életútinterjúk, és inkább a hivatásra, a múltra reflektálnak, de egyikben sem találkoztam mélyebb elemzéssel, problémafelvetéssel, megoldáskereséssel. Bár ez így egysikú, mert voltak pozitív példák, pl. Biró püspök és a Csücsop, illetve Beer M. kezdeményezései, de főleg általánosságban beszéltek az elvallástalanodás jelenségéről. Egy püspöktől többet várnék.
Vagy vegyük a YOUCAT-ot évekig vártam rá, még levelet is írtam a nemzetközi honlapnak; hamarabb jelent meg románul, aztán végül a Kairosz tavaly kiadta. Az ifjúsági honlapok kihaltak, valamiféle YOUCAT kezdményezésnek nyoma sincs. (bár a jezsik most indítottak hittant ez alapján)

Azzal egyetértek, hogy mi magunknak kell megtenni a tőlünk telhetőt, és az alulról jövő kezdeményezéseknek van jövője. De ennek is szüksége van (lenne) támogató közegre.
És a hivatások kérdését (elöregedés, "paphiány") csak akkor oldja meg, ha újakat is hoz.
Sokféle egyház: pl. otthoni misék, házaknál.
Frans Horsthuis - egy holland zarándok pap - erről ír a Királyi út. c könyvében.
plexus 2014.05.23 15:26:50
@m-athos: @vaccinium:

Az otthoni misékhez:
Ezt csupán ötletként írtam jabbok ama felvetésére, hogy "sokféle lesz az új egyház... Messze több féle még a 'lelkiségi mozgalmak'-nál is." tehát, hogy akár ez is beleférne.
Tényleg, jabbok, szerinted?
Mert mi van akkor, ha egyes vidékeken már nincs működő plébánia, templom, kápolna -de van 2-3-4 hívő család és jár arra pap? Tehát én így tudnám elképzelni...
Ugyanakkor teljesen igazatok van, a szakrális tér is fontos. De biztos mindenki hallott már olyan miséről, pl. cserkésztáborban, ahol nem templomi körülmények között miséznek. S mért ne lehete épp akkor szakrális (=megszentelt tér) arra az időre a rét közepe?
Horstuis atya példája más. Ő egy vándorló pap (püspökének engedélyével), időnként valahol hosszabb időt eltölt. Aztán útnak indul megint. Előfordul, hogy meghívják magánházakhoz, és a könyvben említett példájában, eképp mutatott be szentmisét. (S ha azt olvassuk, hogy Hollandia 1500 templomából tíz éven belül 500 marad meg, akkor ez elgondolkodtató.)
De pl a Jézus Kistestvérei vagy más foucauldi közösségek, akik nem kolostorban, hanem akár lakótelepi lakásban laknak, ott is miséznek, igaz, az egyik szoba ilyenkor általában kápolnává van alakítva.
plexus 2014.05.23 15:34:02
@jabbok: igen, Beer Miklós nevét én is említettem, tőle sok szimpatikus megnyilatkozást, kezdeményezést olvastam.

Amit a püspökről és papjairól írtál az mélyen elszomorított. Mert tulajdonképpen a kezdeményezései kisiklottak. Egyedül nem megy? De hát a püspök fogjon össze a világiakkal-hívőkkel a papjai ellenében? Azért ez nem 'normális' állapot. Nem tudom ki és hol rontotta el, ki mennyit hibázott, és az egész jelenség amit leírtál, mennyire a hierarchia/tekintély és klerikiális-laikus probléma/ellentét, és mennyire emberi kicsinyesség és gyarlóság.
Egy nemzet, két nép és három nem. Ez lehetne a posztmodern Magyarország legrövidebb leírása. Egy nemzet? Az Alaptörvény egységes nemzetből indul ki. Íme, a sokat vitatott nemzeti hitvallás:  „MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért,…..
plexus 2014.05.20 15:47:16
OFF
@jabbok: talán elkerülte a figyelmed, de kíváncsian várom a választ a másik posztnál Neked címzett kérdeseimre:
jezsuita.blog.hu/2014/05/05/a_papa_es_a_szegeny_egyhaz_amely_fokozatosan_tavolodik_a_nyugattol/fullcommentlist/1#c22958820
A Katolikus Egyház Katekizmusának (KEK) korrekciójával kapcsolatban az Egyházon belül kialakult viták során a változásokat elutasítók egyik fő érve szokott lenni, hogy az egyházi doktrínák megváltoztathatatlanok. Egy korábbi posztban már rávilágítottunk arra, hogy ezt az…..
Az egyházát a szegények segítésére ösztönző Ferenc pápa nem kap egyházfői fizetést, a bíborosok viszont ötször annyit keresnek, mint az átlag olasz pap. Az Il Messaggero római napilap megjelentette az olasz egyházi bértáblázatot. Információi szerint egy egyszerű olasz pap…..
plexus 2014.04.04 22:05:24
@matthaios:
mert az érseki tartomány az több egyházmegye.
de végülis úgy is jó, hogy érsek, püspök: octavia,
segédpüspök meg rapid.

az esperesek meg kapnak extrákat a fabiába :)
Ferenc pápa szerint a papi hivatásra készülő fiatalokat nem lehet pusztán a tiltásnak és a szabályok merev betartásának a szellemében oktatni, mert akkor a hívek helyett saját karrierjükkel foglalkozó "kis szörnyetegeket" nevelünk. A pápa erről egy zárt körű találkozón…..
plexus 2014.03.12 20:27:02
@matthaios:
rendben, Te is látod a változásokat az Egyházban, de én nem csak a dogmák változtathatatlanságára és a dogmafejlődésre utaltam.

Számos olyan tan van, ami nem dogma, bizonyos elemei a múltban változtak, és lehetséges, hogy változni fognak.
Egy példa a női papság kérdése, nem kell megijedni, nem fogok mellette érvelni, hanem egy netes videóban kérdeztek egy (talán) SJ atyát: milyen lesz az Egyház 100 év múlva? Több mindent említett, kettőre emlékszem: lehet, hogy fekete (afrikai) lesz a pápa, és lehet, hogy lesznek női papok. Nem azt mondta, hogy legyenek!, nem azt mondta, hogy tutibiztos lesznek, hanem, hogy ezt LEHETSÉGESnek tartja.

A püspöki, bíborosi hivatkozásaimat pedig nem azok logikai csiszoltsága miatt hozom, hanem azért, mert az egyház hierarchiában is megjelenik ez a szemlélet - hivatalos elítélés nélkül.
Ráadásul, ha ezek a gondolatok annyira radikálisak lennének, akkor az adott papból soha nem lenne püspök, az adott püspökből/érsekből pedig bíboros.

Új dolgokra való reflektálásra meg azért van szükség, mert pl. sem a Biblia, sem az egyházatyák nem tudtak a pl. klónozásról, az őssejtkutatásról, a biomedicina fejlődéséről.
Tudom, tudom, ilyenkor jönnek az analógiák.
plexus 2014.03.19 14:16:02
@kaleidoscope:
itt egy elemzés, ami ezt a kérdést járja körül:

"A történetből egyértelműen kiderül, hogy az idegen istenek imádatát tekintette Isten paráznaságnak, és szóba sem kerül semmilyen szexuális bűn. Tehát ha ezeket figyelembe vesszük, akkor elmondhatjuk, hogy Isten szemszögéből a következő cselekedetek számítanak paráznaságnak: 1, Házasságtörés; 2, Szexuális kapcsolat egy prostituálttal; 3, Mohó zabálás; 4, Idegen istenek imádata, bálványimádás."

sefatias.blog.hu/2013/04/07/a_paraznasag_a_bibliaban
plexus 2014.04.04 19:28:47
@Déli pályaudvar:
"Egyetlen püspöki konferencia sem bír tanítói küldetéssel; irataiknak nincsen sajátos jogérvényük, erejüket a minden egyes püspök által adott beleegyezésből merítik."

ezen a részen meglepődtem, hisz a MKPK-nak is három olyan körlevele van, ami nyugodtan nevezhető tanítói jellegűnek, sokat szoktak hivatkozni rá, és konferenciát is rendeztek róla.
gondolom a mondat második fele a kulcs: bár az ilyen körleveleket nem szokták az egyes püpsökök aláírni, de mint dokumentum rendelkezik 'minden egyes püspök belegyezésével' - tehát mégiscsak tanítások.