Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gombszemu

17 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újra itt vagyok! Újra tanítok középiskolában. Szerencsém volt megint. Amint a harmadik gyerekem betöltötte a két évet visszahívtak tanítani az előző iskolámba. Bölcsibe nem szerettem volna vinni, ezért abban maradtunk, hogy csak pénteken megyek majd tanítani. Így alakult, hogy pénteken zsinórban hét…..
Kedvenc negyedikeseimmel kiszabadultunk az udvarra folyamatábrákat tanulni. Ennek több oka is volt. Egyrészt a jó idő, ami miatt amúgy is lanyha figyelmük még inkább alább hagyott, másrészt azt reméltem, hogy ha végig csinálnak" egy folyamatábrát, akkor az úgy jobb. Tényleg…..
gombszemu 2016.01.23 14:37:37
@törzsmókus: Sajnos évek óta nem jártam erre... Utánanézek a dolognak.
Nem írtam ide jó két éve, mivel gyes-gyeden vagyok, így tanítási tapasztalataim gyűjtögetésére eddig nem volt túl sok lehetőségem. Most viszont az, hogy nagyobbik fiam már elmúlt két éves, jó terepet biztosít, ha nem is a tanításra (tanul magától :)), inkább a…..
Sok-sok ember végezi számítógép előtt ülve munkáját. Többségük sokat levelez, szövegszerkeszt vagy csetel. Egyszeri 40 óra "kidobott" idővel hosszú távon sok időt nyerhetünk ha megtanulunk gépelni. No persze ezzel azért biztos lehetne kötekedni... Ha lassabban…..
Bár a NAT elég egyértelműen nyilatkozik az elsajátítandó tananyagokról, azt hiszem, hogy sokkal inkább azért járunk iskolába, hogy megtanuljunk kommunikálni, ügyeket intézni, különböző emberekhez alkalmazkodni, érzelmeket felismerni, érzelmekre hatni. Azért, hogy…..
Ötödéves tanárszakos hallgatókkal beszélgettünk arról, hogy mi is az oktatásuk, tanári pályájuk célja. Az rendben van, hogy a NAT minden tantárgy kapcsán meghatározza az elérendő célokat, de hát mégis azér nyílván mindenkinek van egyéni álma is, nem? Volt…..
Egy óvodásnak nyugodtan mondhatjuk, hogy "az a piros rókás az az internet" (vagy nagy kék betűs, felekezeti hovatartozástól függően).2-3. osztályosoknak, megfelelő körítéssel és szóhasználattal, már beszélhetünk hálózati topológiáról (nem véletlenül használtam…..
A tíz évesekkel még mindig folyamatábrákat rajzolgatunk. Egyrészt azért, mert rájuk fér, másrészt azért, mert a gépteremben 5 használható gép van, a 12 fős csoportra :(Az alaphelyzet az, hogy semmit nem szeretnek csinálni, "füzetet kinyitni" (eleve elhozni sem nagyon…..
Mint azt a cím is mutatja, a nevén még gondolkodom annak az eszköznek, amit arra találtam ki, hogy az ötödikesek közelebb kerüljenek a kettes számrendszerhez. Hogy pontosan, miről is van szó, illetve, hogy hogyan kell elkészíteni, arról itt van egy fényképsorozat, szépen sorban:…..
a ttknyúz az elte nevével való egyszerű visszaélésnek nevezte a blogot. nem hajlandó közölni létét sem. azt hiszem nem tévedtem túl sokat amikor megkérdőjeleztem a függetlenségét. fura. talán az még megértem, hogy nem akarnak rovatot indítani "a megváltoztatni való…..
gombszemu 2007.11.27 09:28:17
Az első osztályos gyerek aktív, fűti a tudásvágy, kíváncsi, büszke rá, hogy iskolás. Óra végén nem akar kimenni a teremből, ha kész a feladattal, típustól függően, rögtön másikat kér, vagy kitalál magának egy új megoldandó problémát.Eltelik két-három év és minden…..
Mindig van valami "csodaszer", ami "megmenti" az oktatást. Tehermentesíti a tanárt, jobb hatékonysággal tanít, színesebb, szagosabb, jobban motivál, stb. Persze a bizonyítás nehezebb ügy. Pláne, hogy pl. kizárólag írásvetítő-fólia sorozatokkal tanítani nehéz…..
Azt hiszem, hasonlítok Catora. Na, annyira nem, hogy Carthago lerombolását tervezzem, de annyira igen, hogy nekem is van egy "rögeszmém". Egészen konkrétan az, hogy mindenkinek jó, ha tanul programozni. Alapvetően ezzel nincs is baj, mert elvileg (fontos, hogy tényleg csak…..
Szeretek kísérletezni, így azt hiszem, hogy sokan vannak, akik szintén szeretnek. Lehet, hogy ez nem igaz. Lehet, hogy ezért (is) szeretek tanítani. Tavaly az volt a "szórakozásom", hogy párhuzamos osztályokat tanítottam, de mindig egy picit máshogy. Nem nagy változtatások…..
gombszemu 2007.10.24 10:28:15
Nagyon szerencsés vagyok. Tavaly az ország egyik legcsilli-villibb naaagy sulijában tanítottam, idén pedig egy nagyon kicsiben, ha nem a legkisebben. Ennek megfelelően a körülmények is mások, egy "kicsit". Ami első látásra a legszembetűnőbb, hogy nincs az informatika…..
Ha az ördög nem a részletekben lakozna, akkor a "lakberendezés" véget is érne ott, hogy az építészt eldöntötte, hogy hol a háló, hol a spájz és a nappali. Egy tervrajzra ritkán mondja az ember, hogy "jaj, de szép", ellentétben a szép színes lakberendező…..