Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Solymos László

68 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Természeti örökségünkre Szlovákia lakosságának 75 százaléka büszke, derül ki a környezetvédelmi minisztérium legújabb felméréséből. Ez az emberek büszkeségének legerősebb tényezője. Az ország területének felét borító erdők jelentősége az egészséges és minőségi élet szempontjából pótolhatatlan és…..
Meggyőződésem, hogy a környezetvédelem terén nyújtott minden teljesítmény tiszteletet érdemel és évente egyszer nyilvános elismerést is. Ahogy azt már Szlovákiában megszokhattuk, a díjazottak névsora nem felelhet meg mindenkinek. Akadnak emberek, akik azonnal támadást indítanak az elismertek ellen.…..
Donald Trump kihátrált. Ugyan nem a hivatalából, hanem a következetes környezetvédelemből. Kemény megállapítás ez, de sajnos igaz. A párizsi klímaegyezmény volt a nemzetközi közösség reménye az éghajlatváltozás elleni küzdelembe Donald Trump tavalyi választási kampányának jelszava, a ma már…..
Tegnap megnéztem az Ifjú Szivek táncszínház Finetuning (Finom hangolás) című előadását. Fantasztikus volt.  Ugyanúgy, ahogy minden, amit az elmúlt években (sőt évtizedekben) látni lehetett tőlük.  A Hontalanítás, a Pozsonyi táncok, a Felföldi levelek a Kakukktojas és folytathatnám. De a Finetuning…..
A párizsi megállapodás ratifikációja jó ütemben halad. Az Európai Unió kezdeményezésének és a mi elnökségünknek is köszönhetően már 2016 novemberétől érvénybe lép. Ez óriási sikert és nagy áttörést jelent, amit a múlt heti ruandai tárgyalásaim is igazoltak.  A megállapodásban részes 197 állam…..
A múlt hét végén Brüsszelben zajlott az EU Környezetvédelmi Tanácsának rendkívüli ülése. Azért hívtam össze az uniós tagállamok környezetvédelmi minisztereit, mert fontosnak tartottam, hogy felgyorsítsuk a párizsi klímaegyezmény tagállami ratifikációjának folyamatát. Ezt több dolog tette…..
Nagy várakozással tekintek a parlament kezdődő ülésszaka elé, amelyre a környezetvédelmi tárca több törvényjavaslatot is benyújtott. Kettő közülük az európai jogharmonizációt szolgálja, a harmadik pedig a hulladéktörvény módosítása. Nehéz és szakmailag igényes tárcaközi egyeztetési folyamaton…..
Hét éve vagyok a „nagypolitikában“ és sok mindent megtanultam, sok mindent tapasztaltam. Üzletemberként tudtam, hogy a sikerek és bukások többnyire a saját jó, vagy rossz lépéseimtől függtek. És azt is, hogy ezektől a lépésektől függ a saját, a családom és az kollégáim napi biztonsága. Ez egy nagy…..
A múlt héten a Híd parlamenti frakciója úgy döntött, hogy a terrorgyanús személyek őrizetbe vételével kapcsolatban támogatja az alkotmány módosítását. Mivel tudom, hogy sok emberben merültek fel kérdések ezzel kapcsolatban, szeretném ezúton is bővebben kifejteni döntésünk…..
Sokan kérdik tőlem: mi a tétje a most következő választásoknak? Úgy gondolom, több fajta tét is van. Hogy folytatódik-e az oligarcháknak kedvező, csak nevében szociális kormányzás. Hogy lesz-e esély a kisebbségi jogok megerősítésére és kibővítésére. Hogy az ország…..
A második Fico-kormány pár napja bemutatta utolsó költségvetésének tervezetét. A 2016-2018-as hároméves költségvetési terv csak újra megerősített pár dolgot, amit eddig is tudtunk. Először is azt, hogy a kormánypárt politikusai inkább csak beszélnek a spórolásról és a…..
Március 28-án van a tanítók napja, a nap amikor kivételesen azokat ünnepeljük akik máskor szolgálnak – a tanítókat és tanárokat. Azonban az nem elég, ha csak ezen az egy napon nyilvánítjuk ki a tiszteletünket nekik. Ebben az összefüggésben például azt is ki kell mondani, hogy…..
A hagyományokhoz híven idén is megemlékezést tartottak az 1848-49-es forradalom évfordulója alkalmából a pozsonyi Medikus kertben elhelyezett Petőfi-szobornál a szlovákiai magyar kisebbség képviselői. Hagyományosan jómagam is részt vettem ezen az ünnepségen. Nem csak a Híd…..
Ugyan a népszavazási kampány szombaton véget ért, és ma már tudjuk, hogy összesen a választók ötöde járult csak az urnákhoz (a magyaroknak meg a tizede sem), Szlovákiát nem hagyta érintetlenül a sokszor eldurvuló, a felvetett kérdések megbeszélése helyett sokszor…..
A statisztikák alapján mintegy 4-5 ezer olyan kiselsős kezdi majd meg ősszel az iskolát, aki teljesen magyar családban született vagy legalább az egyik szülő magyar. A szülőknek a napokban dönteniük kell arról, hogy magyar vagy szlovák tanítási nyelvű iskolába íratják-e be…..
Az utolsó idei parlamenti ülésszak kezdete a parlament elnökének és alelnökének megválasztása jegyében zajlik. Azt, hogy valóban érdekes parlamenti ülés előtt állunk, megerősíti a közel 120 pontos napirend is, amely valóban gazdag választékot kínál a…..
Túl vagyunk az önkormányzati választásokon, ideje levonni a tanulságokat. Bár sok esetben a végeredmény úgy alakult, ahogy előre vártam, és a Híd párt szerintem elfogadhatóan teljesített – a hétvége óta több polgármesterünk van, és a déli községekben is erősödött…..
A Smer tettei ezt igazolják. Az osztogatás olyan intenzívvé vált, hogy ha így folytatódik, a 2016-os választások után megalakuló kormánynak lesz elég dolga, hogy négy év alatt le tudja faragni a költségvetési hiányt. Az egypárti kormány egyelőre megelégszik az irreális…..
„Tilos a Szlovák Köztársaság területén lévő vízkészletekből származó víz szállítása a Szlovák Köztársaság határain át közlekedési eszközökkel vagy vezetékeken át;” – így hangzik az alkotmány legújabb módosításának első mondata, pontosabban annak első fele.…..
Az Nemzeti Tanács ülésének októberi programja újra összefonódott a parlamenti elnök fenyegetéseivel A szeptemberi parlamenti ülés eltörölte a tolerancia, a tisztelet és a méltóság elveit. A kormányzó párt az ellenzéki pártokat undorító módon kinevette, mégpedig…..
Tíz ellenzéki képviselői javaslatot vett le a parlament napirendjéről a Smer. Jana Laššáková parlamenti alelnök javaslatára és Pavol Paška házelnök beleegyezésével. Laššáková szerint ezek a javaslatok már az önkormányzati választások kampányának részei, a beterjesztők…..
Már szeptemberben meg fog mutatkozni, hogy a Smer-kormány tényleg biztonságot akar nyújtani a polgároknak. A szeptemberi parlamenti ülésen újra vitát nyitnak az ország „bibliájáról”. A Smer a víz miatt akar változást, az ellenzéknek pedig megvannak a saját „mandátumos”…..
Leginkább sehogy – válaszolhatnánk cinikusan, de aligha mondhatunk mást. Az elmúlt két év mérlegét megvonva egy dolog világosan kitűnik: Robert Fico és kormánya semmit sem ígért, és még azt se tudta betartani. Adva van egy teljesen semmitmondó kormányprogram tele…..
Különös tudathasadásban szenvedhet a SMER egyik főideológusa és kampánymenedzsere, Marek Maďarič. Nekünk, magyaroknak már többször meggyűlt vele a bajunk, elég csak a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos zaklatásokra, vagy a parlamentben elhangzott magyarellenes reakciókra…..
Itt van a nyakunkon a köztársaságielnök-választás második fordulója és sokan még most is bizonytalanok, hogy elmenjenek-e választani, és ha igen, kire szavazzanak. Nem segíti a szlovákiai magyarokat a döntésben a bizonytalan hozzáállás, tehetetlenség vagy hallgatás sem. Pedig a…..