Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kallisz

12 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Crikvenica (neve a horvát templom jelentésű szóra vezethető vissza) a Monarchia idején, a 19. század vége felé a horvát-magyar tengerpart egyik legszebb részén létesült, igen népszerű nyaralóhely volt, és az szerencsére napjainkban is. Fiumétól mindössze 37 km-re…..
Jól indult Áder János – vélhetően az elődjéénél hosszabbra tervezett – elnöki ciklusa. A Nemzet Első Polgára, a humorérzékéről és laza, barátságos stílusáról messze földön ismert államférfi a Székely himnusz eléneklése közben elmerenghetett pár percet a Parlament…..
kallisz 2012.05.03 09:46:00
Ez kétségtelen egy kis "malőr" volt, mármint a székely himnuszra való rázendítés, de nem kell mindjárt az első napon ennyire nagy és Európa összes demokráciáját megrengető balfogásnak tekinteni... valakik elkezdték (voltam már ilyen helyen, pedig ott azon a helyen, nem laknak székelyek...de valaki rázendített és voltak követők..én nem ismerem a szövegét..annyira irredenta lenne?) és ott a Parlamentünkben vannak valóban, akiknek jólesik ezt a nótát fújni (mennyi erdélyi származású képviselőnek sikerült bejutni, már ez is elég) a többi meg követte...Számukra nem a beszéd volt a fontos (azon meglepődtek picit), hanem ez volt egy kis sajátos elégtétel, egy kis "hazai íz", nem kell ennek semmi jelentőséget tulajdonítani, maga Áder sem fogja ezt túldimenzionálni. Az Áder beszéde pedig tényleg abszolút jó volt minden korábbihoz fideszes szónoklathoz képest (már amit az utóbbi időben megszokhattunk) és önmagát is meghaladta, ami most helyénvaló is, szerintem. Nagyon merem hinni, Ádernek jót tett az európai levegő, az ottani pol. kultúra, (ezt mi nem láthatjuk innenről a tv-ben) és valóban nemcsak szavakban fogja képviselni a nemzet egységét, amire tényleg olyan jó lenne törekedni... Nem beszélt sem jobb, sem bal oldalról, semmi ilyen..ellenben szó volt a nyugatos polgári demokráciáról, (amihez ő ragaszkodik, úgy érzékelem, mindennek dacára) ezt senki nem emeli ki, nem emlékeznek erre a fordulatra?
De nem lesz könnyű dolga, annyi biztos.
kallisz 2012.05.04 00:34:39
Lezsák talán tévedett, amikor az ünnepi aktus végén azt kérte, amit kért, hogy tehát a székely himnuszt is énekelje el az Parlament. Mint korábban irtam, nem mindenki számított erre a méltó hangvételű beszédre Ádertől, amibe most nagyon nehéz belekötni és az már a rosszindulat kategóriája. Lezsáknak súghattak, és ismerjük, nem volt képes mérlegelni a helyzetet. Nincs semmi baj a székelységgel (noha vannak itt hajdan priviligizált jászok, kunok, mégsem szoktak nagy múltjukkal kérkedni, ezt én jobban tudom, mint a mostanában a székely himnuszt éneklők, akik persze nem mindig székelyek... de most a himnuszukat fontos üzenetnek szánták, nyilvánvalóan!!Igen az volt, és politikai kiigazítás Áder János köztársasági elnök mérsékelt, határozott, és minden tekintetben szerintem kiváló beszédéhez, amiben kifejtette, hogy mihez fogja magát tartani..Őt nem fogja befolyásolni az egyéb, erről a házelnök döntött, de nem magától, azt gondolom. Ami pedig itt a kommentek hangnemét, a gyalázkodó személyeskedést illeti, ebben mélységesen csalódtam. Valaki a kulturált hangnemet, a kulturált vitát hiányolta, és talán rögtön megkapta a magáét..pedig Áder Jánosnak is ez volt az egyik tényleg nagyszerű gondolata, hogy nem kéne már egymás véleményét semmibe venni...itt persze a kommentelők egészen a végsőkig elmennek a gyalázkodásban, ez engem elborzaszt, persze vannak más fórumok is, ott is ez megy, (sokat hoz egyébként a blogtulajdonosnak is a konyhára...), de aki nem képes a korrektségre és rögtön kvázi ellenségnek tekinti, akár még le is hazaárulózza, lezsidózza, stb. stb. a másik kommentelőt, aki mondjuk esetleg éppen egy nemzeti kisebbséghez tartozik alapban, székely, jász, vagy kun netán, hát akkor nincs is miről itt vitatkozni, mert itt nem lehet érdemben véleményt sem mondani. Mindezt csak azért irom, hogy magam, aki a tanári pályán évtizedekig dolgoztam, nagyon bánt, hogy hova jutott az ország, nincs már tisztelet, egymás megbecsülése, amit
Áder a köszönet után a második helyen!emelt ki, mivel ő sem birja azt a hangnemet, ami a gyűlöletben éli ki magát, folyton az ellenségképet keresi. A mérhetetlen megosztottság az, ami miatt ez az ország semmire sem megy, (ez persze ismétlődik a történelemben), s akkor itt a vége. Köszönöm, ha valaki ezt a kommentet jószívvel elolvassa, ha még nem is leszek népszerű miatta, mert én nem az ellenségképet keresem, ez nekem nem természetem. Hát ennyi, amit szerettem volna mindenképp közreadni. Jó éjt mindenkinek! Ne bántsák egymást, nem kötelező ide irni, a belépő nem ez lesz, merem remélni.
Miután az Európai Bizottság szabad jelzést adott, a jelek szerint elhárultak az akadályok a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap között újrakezdendő tárgyalások elől. Kérdés azonban, hogy mindez milyen mértékű változtatásokat tesz szükségessé a kormány…..
kallisz 2012.05.03 09:12:57
@kela-bá: Én is jó egészséget kívánok Önnek, valóban ez a legfontosabb! A tragédia szót a szokásos "napi szleng"szintjén használtam, nem arról a tragédiáról van szó, az valóban az volt...Én még akkor ugyan nem éltem, de voltak nagyszüleim, szüleim, akik tudnának most mit mesélni/akkoriban nem volt ildomos ezekről nyilatkozni, pedig sok mindenen keresztül mentek és mindig felálltak... mint magam is.) Nagy családot neveltem (kedvezmények nélkül anno..)
hát én szerencsére alapban optimista vagyok. Mindazonáltal nem tetszik a jelenlegi kormány
hozzáállása a dolgokhoz, a
magyar érdeket lehetne kevésbé görcsös
formában képviselni az EU-ban. (L. Finno.Észto., bár ott is változóban van minden...)A válság a kis országokat teszi tönkre elsősorban, mivel nagyon nyitott a gazdaságunk,az alapvető tőkehiány miatt...
Mindenesetre egyetértek, hogy a kapitalizmus jelenlegi formája - úgy tűnik - nem fog tudni sokáig így "üzemelni". Köszönöm a biztatást! Én jól vagyok - nem vagyok már túl fiatal, sajnos - relatíve, és még egyszer sok erőt, jó egészséget a kedves bloggerolvasónak. Ajánlom az enyémet is: Utazni jó! a blog.hu-n.
De tervezem, hogy megnyitok egy elemzői blogot is az aktualitásokról, merthogy nagyon karakteres és határozott véleményem van, és persze segítőszándékkal....Mindent megnézek, amit figyelmembe ajánlottak, meglátjuk...
 A békebeli időknek vége szakadt az első világháború kitörésével. Fiume történelme 1914 után meglehetősen szomorú és tragikus eseményekkel íródik tovább, s a második világháború utáni idők sem mondhatók rózsásnak. Az első világégés után az önálló Fiume…..
  A csodálatosan szép historizáló, romantikus és szecessziós épületek ma is hű lenyomatai a város egykori fénykorának, mert az a kor valóban egy páratlan prosperitást jelentett a város históriájában.Hauszmann Alajos, a kiváló magyar építész több palotát,…..
  Igazi rangot akkor kapott először történelmében, amikor a 18. sz. közepe táján VI. Károly (Mária Terézia apja) szabad kikötőnek nyilvánította királyi kiváltságokkal, majd a leánya a Magyar Koronához csatolta. Fontos tudni, hogy bár Fiume innentől számítva fontos…..
Az első képen a híres Adria-Palota látható (Freund Vilmos, a neves építész tervezte) amelyet mint a magyar múlt jelentős műemlékeként tartunk számon. Fiume akkori világvárosi rangját méltó módon reprezentálja. A második képen látható a Hauszmann Alajos által…..
Fiume-Rijeka  Rijeka ma Horvátország egyik legjelentősebb városa, az Adria kapuja, tengeri kikötő, sokszínű kulturális központ, sokféle identitás, többféle etnikum találkozása. Igazi multikulturális város a szó jó értelmében. Különösen, nekünk magyaroknak jelent…..
Itt az idő, hogy búcsúzzam, pár napra most kihúzom a dugót a gépből, és a karácsonyi készülődésbe vetem magam 1000 %-al. Vár a no-internet-land, de nem megyek el úgy, hogy ne hagynék itt még pár hangulatképet :) És persze egy jókívánságot: Kívánok mindannyiótoknak…..
  Ezen a néven több település is létezik, de itt és most az Észak-Isztria-i Hum városkáról lesz szó, amelynek a legfrissebb adatok szerint 23 lakója van, bár ez a szám egyesek szerint folyamatosan gyarapszik. Hivatalosan a világ legkisebb városának nyilvánította a…..
.....avagy a nagy Palladio mester és a híres szarvasgomba nyomában.... Ha nem, és ha majd arra viszi jó szerencséje az Isztriai-félszigeten, és nem veti meg az élvezeteket semmilyen tekintetben, akkor azt tanácsolom, hogy semmiképp ne kerülje el Isztria egyik igazi gyöngyszemét,…..
   A kérdésre a gyors válasz: Minden bizonnyal Bále (magyarosan) a kicsi, alig több mint ezer lakosú festői szépségű isztriai városka hajdanvolt polgárai, no meg szépasszonyai is…..a 18. században!Bále…!Mennyi szépséget is rejt magában ez az egyes…..
De jó lett volna, ha 2010-ben egy olyan párt vagy pártszövetség kapja meg a kétharmadot, ahol nem értelmi képességeiket tekintve kihívásokkal küszködő politikusokra bízzák a gazdaságpolitikát. Például a világszerte elismert makrogazdasági gurura, Bokros Lajosra, vagy az LMP…..
kallisz 2011.11.16 10:04:09
Vajon a kormányülések (ha van ilyen egyáltalán...) közben a kormány/fő sajtóreferense, netán Giró-Szász, ezeket a kiváló és jobbító szándékú hozzászólásokat, összegyűjtve, ha nem is csokorba, de a villásreggelihez legalább, egy finom pincér eleganciájával (és pókerarcával) benyújtja, hogy kedvükre csemegézzenek a kormánytagok ezekből a finomságokból? Aligha..... Esetleg a kormányon kívülrekedt államtitkárok, akik pedig kompetenciával bírnak bizonyos területekért (lásd Hoffmann, korábban Bajnai Rózsa), szintén elmazsolázhatnának napközben e kiváló blogger bejegyzéseiből... és még bőven van itt termés..... Hátha valami szikra gyúlna ki Matolcsy úr, vagy tanácsadói (?) agyában, hogy ez így mégsem mehet tovább!!! Hogy mi lennénk a gyorsnaszád? Nem kell majd az EU-ra fogni, ha esetleg a Titanic sorsára jutnánk.....Legyen úgy, hogy nem fogunk felszállni, nem nyerünk álomutazást a Titanicra....Nem kellene mégis Bokroshoz fordulni, akit annak idején és a pártot, amihez csatlakozott...kikészítették? Én szerencsére benne bíztam, és nem a kétharmadban.... most pedig itt az eredmény. Igaz, sokan gondoltunk már akkor minden elképzelhető negatív fordulatra, de ami kis hazánkban történt az utóbbi időben, az egy rémálom. Ls ez még csak a vég kezdete....nem, nem. Ne legyen így, mégis azt mondom, merthogy optimista vagyok, és nem helyénvaló a pánikkeltés! Szép napot mindenkinek és a kedves Bloggernek is!
   Pula (korábbi magyar nevén Póla) ma Horvátország 6. legnagyobb városa, (lakossága kb. 62.000 főre tehető) az Isztria-félsziget adminisztratív, gazdasági és kulturális központja, saját repülőtérrel.Enyhe, mediterrán klímája, de főleg a római…..
Most még egy kis türelmet kérek, talán a technika (ördöge) most nem fog ki rajtunk.... hamarosan jelentkezem újra! A szív alakra emlékeztető Isztria-i félszigetet rengeteg magyar turista zárta a szívébe, hogy stílusos legyek, s talán nagyon sokan sokkal jobban is ismerik,…..
 Puláról annyit, hogy látni kell.....folytatom!!!      Remélem, hogy noha itt minden "elszállt", de még a reményem nem, hogy belekezdek végre a mondandómba.....merthogy Pula az a legdélibb, nagy múltú kikötőváros az Isztrián, amely…..
  A Finn-öböl partján fekszik Tallinn ez a gyönyörű, egykori Hanza-város, mely több szempontból is a legek városa. Itt őrizték meg Európa egyik legöregebb épületegyüttesét: A városfal, mely a 15. században Észak-Európa legjelentősebb védelmi építménye volt, csaknem…..
kallisz 2011.11.03 16:51:30
Tallinn valóban elbüvölő szépségű város, ahogy ez a blogból is kiderül, ráadásul kiváló minőségű fotókkal illusztrálva....Nem beszélve arról, hogy most Európa egyik kulturális fővárosa, a másik pedig köztudottan Turku, a hajdani finn főváros - még a svéd időkben természetesen.... Vajon hány magyarnak sikerült Tallinnba eljutni, rokonnépünknek, az észteknek fővárosába??? Ismerek olyan személyt saját környezetemben, aki ezért oda-vissza cca. 3800 km-t hajtott le kocsival oda-vissza, igaz ez már egy nagyon komoly autós túra volt a Baltikumban...Ezt nem lehet mindenkinek ajánlani...Tallinn igazi unikum a Baltikumban, mint nagymultú Hanza-város, és ezt a város építészeti karaktere a mai napig igen jól megőrizte. Itt tetten érhető a középkor, a hajdani jómódú kereskedők polgárházai, a templomok is mind egyediek, északi stílusjegyekkel...Nagyon kedves, barátságos, a zegzugos tallinni belváros, a rengeteg turistával...Van persze magyar étterem is (Tenkes kapitánya névre hallgat, melyre sok magyar emlékszik, aki ott megfordult.)És milyen finomak az észt ételspecialitások,ezeket a piacon kell megtalálni, érdemes! Meg persze kihagyhatatlan egy kis üvegcse legalább a Vana Tallinna nevű hiresen finom észt likőrből!
Tallinn egy nagyon romantikus, ódon hangulatú kellemes balti város Észak kapujában, s amely mindig is híres volt a sokszínű történelméről, a változatos kulturális hatásokról, amelyek ma is körüllengik a Baltikum egyik legcsodásabb városát. Szerintem. Gratula a kedves szerzőnek!