Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kagye

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ír kormány két éve még kétségbeesetten próbálkozott, hogy az egészségesebb kerékpározást népszerűsítse az autóorientált lakosság körében, mára nincs szükség drága állami reklámra, a válság megtette hatását. Az ír gazdasági csoda egyértelműen a motorizáció…..
kagye 2011.10.22 16:07:56
Majdnem 5 evet huztam le Dublinban mint biciklis futar. Alapveto problemam az ezzel a cikkel, hogy egyaltalan nem hiszem hogy realis kepet ad errol a dologrol. En itthon is bicikliztem evi 10 000 km korul, az en tapasztalatom az, hogy egyaltalan nem bicikliznek kevesebben Irorszagban. Teljesen mas a megitelese a dolognak. Itthon ha biciklizel az azt jelenti hogy csoro hulyegyerek vagy, mikozben kint oltonyos embereket, vagy ami meg mokasabb magassarkuban, kosztumben tekero holgyeket latni. Kint nem statuszszimbolum hogy kinek milyen kocsija van. Nem azert bicikliznek ott, mert divat. Es nem is a valsag miatt. Azert mert praktikus. Soha sehol nem tapasztaltam olyan merteku elozekenyseget a biciklisekkel szemben mint Dublinban. Teljesen mas az emberek hozzaallasa a dolgokhoz. ( vajon elkepzelheto-e itthon hogy az egyik legnagyobb bank menedzserei kint a fuvon ulve fogyasszak el az ebedjuket, mint ott a BOI dolgozoi a Grand Canal partjan? )
Reggelente munkaba menet mindig volt legalabb 20-30 biciklisbol allo "peloton" a Canal partja mellet meno bicikliuton. Ha megnezed egy apartman biciklitarolojat, mindegyik tele van. Nyilvan a valsag miatt egy paran elkezdtek biciklizni, de higyjetek el nekem, aki kocsival akar jarni, megteheti meg mindig minden gond nelkul. A biciklik iszonyuan dragak kint. A taxisok es a tobbi hivatasos sofor tud vezetni, nincs veluk gond, a tobbiekrol jobb nem beszelni :D. Index nelkui kanyarodas teljesen termeszetes, mindezt ugy hogy nem hasznalja a visszapillantokat. Volt egy csomo eset hogy behajtva hagyta a sofor a visszapillantojat amikor elindult, eszre sem vette, csak amikot megkerdeztem hogy kihajtsam-e. Hozzatartozik a dologhoz, hogy nagyon konnyen kapsz jogsit kint, mindenfele gyakorlat nelkul elkezdhetsz vezetni. Motorra tudom hogy mukodik pontosan, neten jelentkeztem, fizettem 100 eurot, bementem vizsgazni kreszbol, ezutan szepen a kezembe kaptam a jogsim 3 nap mulva, amivel 400 kobcentis motort vezethettem, akar nulla gyakorlattal. Ezert is van hogy nagyon lassan kozlekednek.
A munkaba biciklivel kampany jo volt, mondtam is a diszpecseremnek hogy kene nekunk is valami, nem valaszolt :D. Ugy tudom nehany cegnel volt par honap atfutasi ido, de ez a legrosszabb amit el lehet mondani.
Elnezest a bo lere eresztett kommentert. Meg talan annyi, hogy a tevedes jogat fenttartom, en alapvetoen kerekparosok kozott mozogtam, termeszetes volt hogy mindenki biciklizik akit ismerek.