Regisztráció Blogot indítok
Adatok
exposztor

3 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Tudható volt, hogy be fog következni, így meglepve igazából senki sem lehet. A kormány április 18-i határozata csupán megerősítette saját, decemberi döntését. A szöveg nem fogalmaz világosan, de olybá tűnik, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után 2014. január…..
exposztor 2013.04.29 13:45:08
A kérdés nem a centralizáció-decentralizáció kérdéstengelyen dől el, hanem azon, hogy a felelősségmegosztás milyen mértékben veszi figyelembe a magyar államigazgatás hagyományait és szervezeti kultúráját. Nekem az a véleményem, hogy ez egyik korábbi rendszerben sem volt optimális, vagyis az NFÜ és a tárcák sem tudtak igazán jól együttműködni egymással, de ez nem a közöttük lévő (akár jól kialakított) munkamegosztásnak volt köszönhető, hanem a klasszikus minisztériumi (ld. programozás, tervezéskoordináció) valamint a hatósági (programvégrehajtás, ellenőrzés) feladatok közötti konfliktusnak. Ezek az ellentétek egyébként tárcán belül is megvoltak, amikor az IH-k ott működtek, ld. mint „mini NFÜ”-t (vagy akkor még NFH-t) rendszerint testidegen képződménynek tartották a minisztériumban. De ilyen érdekellentétek voltak/vannak még a az EU- és tervezéskoordinációs funkciók valamint a szakterületi, alágazati főosztályok között – vagyis ez az egész államigazgatásra jellemző probléma.
Az eredményesség tehát nem a központosítás mértékén múlik, hanem azon, hogyan lehet elsimítani a különböző államigazgatási funkciók közötti érdekellentéteket. Emellett tekintetbe kell venni, a már említett hagyományokat: ha ezt nézzük, az IH-nak nem a minisztériumban van a helye, mert a szakterületi tervezés és jogszabály-előkészítés, illetve a tervezéskoordináció mellett ez nem egy tipikusan minisztériumi feladat. Az operatív munkát (nem csak a KSZ-ek, de az IH-k feladatának túlnyomó része is ez!) minél távolabb kell tartani a tárcáktól, biztosítva számukra a megfelelő felügyeleti hatásköröket.
Ismét szárnyal a magyar kivitel, olvashatjuk a hivatalos közleményben. Az általános gazdasági helyzet közkeletű megítélése, a válságról érkező hírek fényében jó hír, ugyanakkor nem minden ellentmondástól mentes. Ha kelendőek a portékáink, az nem azt jelenti, hogy van egy…..
Hogy a világ egyik legtekintélyesebb (lélekszámra mindenesetre a legnagyobb) felvevő piacáról a magyar cégek se maradjanak ki, ahhoz most jó szolgálatot tesz, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium és a pekingi magyar követség együttműködésében elkészül a…..
Magyarország szép ország, jó a klímája, kedves emberek lakják, ja, és ott a termálvíz, a Rubik-kocka meg a sok Nobel-díjas... Hát igen, a szokásos közhelyek. De minden üzleti tárgyaláson eljön az a pont, amikor a potenciális vevő megkérdezi: OK, Mr Hungary, but what do you…..