Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DeProfundis

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók DR(u)M 2011.07.18 04:55:00
Azért így a cím, mert bízunk benne, hogy belátható időn belül lesz itt, kis hazai piacunkon egy áttörés, amely legalább akkorát fog szólni, mint a februárban (több napra!) hozzánk látogató Yamato dobegyüttes. (A DRM a másolásvédelem angol elnevezésének rövidítése, a…..
DeProfundis 2011.10.18 12:44:03
Sziasztok!
Lenne egy gondolatom.
Van egy réteg honunkban, mely a digitalizált könyvekhez hozzáfér, de a nagyközönség még nem „penge” ezekben a dolgokban. Rendkívül könnyen megtanulható lenne a számára, de nem érdekli, nem fekszik neki, sőt idegesíti.
Mindezt azért írom, mert szerintem e-könyv esetében van egy ár, melyet „illemből” megfizetünk, ugyanis annyira alacsony, hogy nem vacakol vele az átlagolvasó. Természetesen ez a réteg (sajnos) nagyon szűk. Most „ex has” írok számokat, nagyon könnyen lehet, hogy mellényúlok. Rendszeresen papírkönyvet olvasó, vásárló ember M.o.-n van mondjuk 100 000. Képernyőn, e-book readeren olvasó esetleg 10 000 (ha nem kevesebb ). Aki ezek közül hozzáfér (vagy megkapja penge haverjától) az ingyenes e-bookhoz 2000. Azaz van 8 000 olvasó, aki esetleg áldoz az ekönyvért.
Tehát a harc nyolcezer potenciális vevő kegyeiért megy (egyelőre). Itt a blogban kiadói költségekről beszélgettek, de mi történik, ha maga a szerző kezdi árulni villany formátumban az írását. Ha van kiadott könyve, az pár év alatt lefut, újrakiadásra kicsi az esély, nincs vesztenivalója. Százával, ha nem ezrével lehetne felsorolni olyan magyar regényeket, melyek eltűnnek a porondról, mert papírban nem rentábilis kiadni őket. A kiadói szerződés öt év után elévül, az íróé minden jog.
Mi történik, ha ezek az írók összeállnak, és egy portálon elkezdik forgalmazni a műveiket. Webmarketinggel pár hónap alatt fel lehetne ezt a portált hozni a Google első oldalaira, és később a folyamat öngerjesztővé válna a valószínű nagy forgalom miatt.
Mitől lenne nagy forgalom?
Attól, hogy az olvasó 490 Ft-ért megkapná, mondjuk John Caldwel - Nincs kegyelem c. művét. Nemes leadna 10%-ot a portálnak, 25%-t Áfa és a työmpötyöm után maradna neki, mondjuk 200 forintja tisztán. Egy író ennyi körül kap az eladott papírkönyve után is. Nem hiszem, hogy ilyen áron nem adna el pár száz példányt, csak ebből az egy könyvből. Nincs beruházás, az író anyagilag csak nyerhet a dolgon és újra előtérbe kerülne a neve.
Piti pénz, mondhatná a nagymenő, csakhogy Nemesnek sok száz megjelenése van, így a jövedelem máris komoly összegekre rúgna, és ami egyáltalán nem közömbös, megmenekülne a feledéstől. Digitalizált formában ÖRÖKKÉ fennmaradna. Szvsz egy időre megtorpanna a papírkiadás, hisz elfeledett könyvek ezrei kerülhetnének forgalomba, de az olvasóknak, könyvvásárlóknak tízezernyivel bővülne a választéka.
Ha ez a portál összefogná, újra megjelentetné az összes (majdnem) elfeledett magyar írót, az írók anyagilag, erkölcsileg hatalmasat nyernének. Egy regény nem 3-5, hanem sok-sok évig jelentene hasznot a szerzőnek. Rutinná lehetne tenni, hogy öt év után minden kiadvány menne villanyos formátumba, alacsony áron. A portál üzemeltetőjének a 10% nagyon hamar szép hasznot hozna. Az e-book readerek forgalma úgy megnőne, hogy megérné harminc rongy alá nyomni az árakat. Az igaz, hogy könyvtárakból hozzá lehet férni a régebbi kiadásokhoz, de az ember alapvetően birtokolni akar, és az sem megvetendő, ha otthon sokezres könyvtárból lehet mazsolázni. A potenciális ekönyv-vásárlók száma bizonyosan rohamosan nőne. Aki szereti szagolgatni a könyvet megvenné papírban, aki birtokolni akarná kivárná és megszerezné olcsón. Természetesen mindez hatna a bestseller e-bookok áraira is, de azokat simán lehetne forgalmazni 1000-1500-ért, azaz azonnal megvehetnék relatíve olcsón. El lehetne játszani az árakkal és öt év alatt leengedni 500-ra. Mivel a piac jelentősen kibővülne, reális forgalom lenne ebből is. A picike magyar nyelvű kínálat komoly méretűvé duzzadna.
Természetesen a vásárlás adott nagyság fölé nem menne, hisz felgyorsulna, rutinná válna a másolás, de hiszek benne, hogy sok erkölcsös ember megadná a szerzőnek ezt a kis összeget, később is.
Lezárásul még annyit, hogy ez csak nyomott árakon működhetne. Ha maradunk a 990 FT-nál, nem lesz komolyabb forgalom. Úgy jár a könyvkiadás mint a zeneipar.
DeProfundis 2011.10.24 17:57:34
Jómagam is vállalkozó vagyok, láttam a dologban fantáziát, ezért egy hangyányit elindultam a megvalósítás irányába. Rákerestem az interneten az e-book, e-könyv szóra. Rengeteg a találat, és a legtöbb esetben ingyenes könyvletöltés is társul hozzá. Egy író barátom mesélte, hogy egyik krimijét e-bookban adták ki, elfogadhatóan alacsony áron, és egy év alatt három (vagy öt) fogyott. Már ez a két felszínes infó is megcáfolta állításomat, hogy van még üzleti fantázia az e-bookban. Ingyenes könyv már rengeteg van, e-book readeren olvasó még kevés. Mire tömegek fogják használni a villanykönyv-olvasót, ezernyi könyvhöz fér hozzá az átlagpolgár. Még és már nincsenek meg a megfelelő piaci feltételek.
Nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem ez a vonat már elment.
Legjobban az írókat sajnálom, megérdemeltek volna még valamennyi jövedelmet és tartósabb népszerűséget. Az illegális e-book megjelenésével legalább a hírük-nevük fennmarad, ha anyagilag nem is javul a helyzetük. Felfoghatjuk egyfajta közkönyvtárnak az illegális e-book elterjedését. Nagyon sok, régen megjelent és elfeledett író kap ezáltal ismertséget. Ott van pl. kölyökkorom nagyszerű Delfin sorozata. Nem zsúfoltak bele annyi vért és kalandot, mint a mostani ifjúságiakba, ugyanakkor jóval kidolgozottabb volt, a papírmasé figurák helyett élő emberek mozogtak benne. Felhozhatnám az Albatrosz sorozatot, vagy a Rakéta regényújság darabjait, a Galaktika sorozatról nem is beszélve. Senki sem fogja újra kiadni őket, Magyarul EZEK A BÜDÖS ILLEGÁLISAN DIGITALIZÁLÓK ESETLEG ÉRTÉKET IS MENTENEK? Érdekes kérdés! Érdemes lenne ilyen oldalról is megvizsgálni ezt a dolgot!