Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabrok

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kezdjük Ádámnál és Évánál (Adão e Eva), vagyis az apánál és az anyánál! Mert ez a legegyszerűbb, meg valahogy úgyis el kell kezdeni, és a szócsaládok közvetlenül kapcsolódnak az emberi családokhoz.  A portugálban az anya: mãe (plur: mães, eredete: lat. MATER, MATRIS), az apa: pai. (eredete: lat-…..
gabrok 2019.09.17 05:38:28
Moszkva az elmúlt két évben előbb az orosz-ukrán viszonyrendszert zilálta szét, majd a gazdasági szankciók negatív hatásait ellensúlyozandó felgyorsította az Eurázsiai Gazdasági Unió építésének folyamatát, miközben vadászgépei a közel-külföldtől távolabb, Szíriában…..
Nyáron mire az unokák felébredtek reggel, a papámék balatoni házának teraszán már roskadozott az asztal a reggelihez előkészített alapanyagoktól: sajtok, tojás, a nagyim akarattya-szerte híres fokhagymás krémje, felvágottak, tűzpiros paradicsom, illatos uborka, tavaly eltett lekvárok - és persze két…..
Ez a süti lényegében Bíró Lajos újragondolt kapros-túrós lepényének az általam módosított változata. Anno elkészítettem az eredetit, nem volt rossz, de nekem túlzottan édes volt. Azóta feleannyi cukorral készítem, illetve az alapon is változtattam. Ehhez teljes kiőrlésű lisztet és egy ízesebb…..
Az ENSZ 70. Közgyűlésén Putyin végre mindenki előtt megmondhatta a magáét: nem szeretne Líbiához hasonló összeomlást látni Szíriában, az orosz-ukrán konfliktus kapcsán pedig érzékeltette, hogy az ottani történéseknek semmi helye a globális agendákban, lévén egy elszigetelt…..
gabrok 2015.10.01 17:24:55
@horex: Tudom, téged meglephet, de a bejegyzés elolvasását követő első megrökönyödésem után gyorsan átfuttattam egy google-keresésen a nevét; az írás színvonala miatt ennél többet ez nem érdemelt az ügy. Sajnos azonban, abból nem kaptam kínzó kérdéseimre választ, ezért fordultam a blog szerkesztőihez. Nem tudtam ugyanis, hogy ezt veled előbb egyeztetnem kellene. Most már mindegy!
  A régi térképek közül azokat szeretem a legjobban, melyekből árad az élet. Óriási kedvencem az alábbi 1756-ban Bábolnáról készített térkép. A gazdagon illusztrált térképre a készítője egy erős és egészséges marhacsordát is rárajzolt. Mindez felerősíti a…..
gabrok 2015.08.24 17:55:07
Az alkudozás színes rituáléja egy (néha játékos, többnyire persze komoly, de mindenképpen hosszadalmas) folyamatot takart. Így ír erről a Balassa-Ortutay-féle Magyar néprajz: mek.oszk.hu/02700/02789/html/34.html Ezt az alábbi személyes tapasztatalattal egészíteném ki: még az 1970-es, sőt 1980-as évek nagyvárosi világában is ismerős jelenet volt, hogy alkudozó gyerekek az alkudozás KÖZBEN MINDVÉGIG fogták egymás kezét, majd amikor egyezségre jutottak, akkor "Itt vágjuk el!" felkiáltásukra egy szemlélődő, a tenyere élével "elvágta" a kézfogást, és ezzel szentesítette a paktumot. Amit tehát a térképrészleten látunk, az az még nem a játék vége, hanem az egyezkedés folyamata. Egyébként megint lenyűgöz, Zsuzsa, a remek szemed, amivel kiszúrod a dokumentumokból azt, ami tényleg élettel tölti meg őket!
Pangea A "transznisztriai-út" 2014.10.05 19:22:05
Úgy tűnik, hogy a napokban Oroszország egy újabb kártyáját próbálja kijátszani a kelet-európai orosz-EU ütközőzónában. A nyugat felé közelíteni próbáló Moldovában nemrégiben az orosz miniszterelnök-helyettes tett egy olyan kijelentést, amelyet már nem első ízben hallunk…..
Nagyon sokan kutattunk együtt az éjszakában szeptember 26-án, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gyönyörű könyvtárépületében, ahol a Filozófia és Tudománytörténet Tanszék szervezésében négy előadást hallgathattunk meg. Az első Láng Benedek…..
Sokáig azt hitték, az idősödő különc író elméje végleg önmagába zárult, kalligrafikus rajzolatú jegyekkel írt naplójegyzetei nem hordoznak jelentést. Vagy hordoznak, de mivel ismeretlen, távoli vagy megfejthetetlen nyelven, esetleg tibetiül és/vagy rovásírással írta őket,…..
gabrok 2014.04.02 23:01:08
@Benedek Lang: Bocsánat, nem akartam udvariatlan lenni, csak valahogy elsodort az élet, aztán meg az ember memóriájának likai megteszik a magukét...Szóval, azt gondolom, hogy nézőpontjaink (ebbe beleértem ...elmúlik...-ét is) egyáltalán nem állnak messze egymástól. Érdekességként még hozzátenném, hogy - miközben kedves íróink "nagyságát", vagy különösen "értékét" butaság volna méricskélni-hasonlítgatni - amennyiben az alkotók hatását nézzük, Gárdonyi könnyűszerrel előzheti meg említett író- és költőtársait. Az Egri csillagok révén egyszerűen olyan széles tömegeit (és rétegeit) érte el a magyar (és szlovák, és német, és orosz....és vietnámi, igen, vietnámi) olvasóknak, mint a többiek együttesen sem. (Hangsúlyozom: ez nem "érték", hanem "elérés" - de, az sokat számít a művészet esetében...)
Ünnepeltünk mi is, aztán elvesztettük illúzióinkat. A krími válság kapcsán nem lényegtelen felidézni Dél-Oszétia sorsát, amely Moszkva segítségével 2008-ban vált ki Grúziából. Akkor a szeparatista terület lakói ünnepeltek, ma öt és fél évvel a háború után…..
#411 Ha alulról vágsz neki egy csigalépcsőnek, akkor a lépcső spiráljának tekeredése az esetek nagy részében az óramutató járásával megegyezik és ennek történelmi-hadászati okai vannak. A tornyokba vezető lépcsősor tetején általában egy jobb kezes védő volt, kivont…..
Nem hiszem, hogy szerémségi nép kétszáz évvel ezelőtti élete sokakat felvillanyozna. A kezembe került azonban egy térkép, amelynek apró részleteitől - és az ábrázolás mondandójától  - elgyengültem. Az alábbi nagyméretű térkép legalján lévő címerpajzs két…..
Bicske, Kossuth utcában lévő áruházból érkezett 2014. január 25-én délelőtt az első bejelentés lopásról. Egy 79 éves bicskei férfi három darab burgonyát akart fizetés nélkül kivinni az üzletből. Cselekménye során azonban a biztonsági őrök tetten érték. A rendőrök…..
gabrok 2014.01.28 17:07:21
@manager2008: Remélem, a sors (vagy Jóisten, vagy behelyettesítendő bármivel) megadja neked, hogy egyszer még a másik oldal szemszögéből is megtekinthesd ezt a rettenetes lopást.
A most bemutatott képsorozat 1857-ben készült a Bécs és Trieszt közötti vasútvonal Laibach (ma Ljubljana) és Trieszt közötti szakaszáról. Az Osztrák Birodalom fővárosa és tengeri kikötője közötti vaspálya kapcsolat életbe vágó fontosságú volt nemcsak gazdasági…..
Új karakter jelent meg a színen a Hacktion tegnapi epizódjában: Maya, a gyönyörű matematikus lány. Tóth Eszter filmbéli szerepét azonban egyik hús-vér csapattagunkról formázták a sorozat alkotói, aki nem kevésbé gyönyörű (ld. alábbi fotót). De mit is csinál egy…..
gabrok 2012.03.06 17:16:42
@xstranger: Biztos, hogy legalább KETTEN vagyunk! (Csak az ember már arra is sajnálja a - hiábavaló - fáradságot, hogy ezt jelezze..). A lányról pedig oly annyira nem tudunk meg semmit, hogy én pl. még azt sem vettem volna zokon a cikk "írójától", ha legalább arra utal valahogyan, hogy a képen melyik a szereplő, és melyikük a valóságos kutató?