Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jogszolga

30 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                Igazság, ügy, szakértő Legalább 2,2 millió forintot kapott az államtól Stotz Gyula igazságügyi szakértő, akinek a szakvéleményére alapozva több éves nyomozás után vádat emeltek egy cégvezető ellen, több mint 700 millió forintos kárt okozó hűtlen kezelés bűncselekménye miatt. A…..
           A 444.hu tegnapi beszámolója szerint „Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor megdicsérte a kazah elnököt, amiért úgy döntött, ismét elindult a kazahsztáni választáson, újabb kötelék fűzte szorosabbra Kazahsztán és Magyarország…..
Jogszolgáltatás Gyanús tanú 2015.04.01 17:48:08
                  Polt Péter hétfőn a parlamenti képviselőknek elmagyarázkodta, hogy miért nem hallgatták meg korábban legalább tanúként Tarsoly Csabát, a Quaestor vezérét. „..aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki előzőleg tanúként, ez…..
Naponta jönnek az új, elképesztő információmorzsák a Questor-ügyben. A kormány megszólalásai pedig hemzsegnek az ellentmondásoktól és hazugságoktól. Most csak a külügyminisztériumot és Szijjártó Pétert emelném ki.                 A legeslegkésőbb akkor,…..
Ma délután hirdetnek ítéletet az „ároktői banda” ügyében. A bírósági tárgyalássorozat egyik legfőbb tanulsága, hogy a rendőrség nem végzett tisztességes nyomozást. Egy kevés munkával emberéleteket menthettek volna meg, megakadályozhattak volna több rablást. ( 3.…..
Január 6-odikán a bíróság ítéletet hirdet a hat tagú „ároktői banda” ügyében. Ma csak abban lehetünk biztosak, hogy a bírósági ítélet nem lesz – nem lehet - megnyugtató. (1.rész) A vád szerint idős embereket raboltak ki és kínoztak meg sorozatban, két öreget meg is…..
jogszolga 2014.01.05 14:45:11
@conmorientes:
Egyetértek, legalábbis az alapján, hogy Vaskuti egyéb olyan tárgyalásán is, ahol cigányok voltak a vádlottak, elfogultságot érzetem a bíró részéről velük szemben. Cserni tárgyalásvezetési stílusa kiegyensúlyozottabb. Cserni egyébként liberális bíróként van elkönyvelve, de a laikus közvélemény számára az ítéletei ezt nem mindig igazolják vissza: lásd a Geréb Ágnes elleni kőkemény ítélete. Jelképesen meg is köpdösték utóbbiért a vadliberális Galamus portálon, ahol korábban szerző is volt (most nincs időm visszakeresni a pontos helyet).
jogszolga 2014.01.06 00:25:37
@conmorientes:
Jó lenne, ha 'magyaráznád', akkor alakulhat ki olyan vita, ami változtathat a mai, meglehetősen sötét helyzeten. Magad is azt állítod, hogy a bírói kar 'kis részének' döntései vannak rendben. Nálad még én is jobbnak ítélem a bíróságok munkáját: szerintem a bírósági döntéseknek akár a fele is "rendben lehet". Ez az arány persze egy tragédia.
  Ároktői banda: ítélet lesz, bizonyosság nem Január 6-odikán a bíróság ítéletet hirdet a hat tagú „ároktői banda” ügyében. Ma csak abban lehetünk biztosak, hogy a bírósági ítélet nem lesz – nem lehet - megnyugtató.…..
A vadászat erkölcstelen? Sírt a pitbull 2013.12.17. 21 Keller sírósra vette a figurát, majd jót nevetgélt Ejnye-bejnye. Egy év próbára bocsátás.   Ennyit kapott első fokon a Főváros Törvényszéken Keller László volt közpénzügyi államtitkár, mert (2003?-)2004-ben…..
„Kit kéne megkeresni a rendőrségen (BRFK-n), hogy válaszoljanak?" – kérdezte a tanácstalan bíró a vádlottak padján ülő rendőrt. A Fővárosi Törvényszék (Kalina József bíró tanácsa) nem tudta tegnap befejezni a bizonyítási eljárást egy 13 vádlottas, kiemelt bűnügyben,…..
        Gyomorszorítóan közhelyes, mindennapos történet, szinte említésre sem érdemes. Budapesten az I. kerületben egy nő a mozgáskorlátozottak helyére parkolt. A parkolóőr még az autónál volt, amikor a nő visszaért, de akkora már a…..
             Megint egy újra tárgyalandó bűnügy!             A Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette egy 2005-ös, „darabolós gyilkosság” első fokú…..
jogszolga 2012.04.12 19:40:43
@kutya vacsorája: A bíróság a Hunvald-ügyben is kifogásolta, hogy egyszerűen nincsenek meg a megfelelő hierarchikus szintek. Ezt az ügyet kicsit ismerve azt mondom, hogy az ügyészség a bűnszervezettel kapcsolatban már akkor bukta a vádat, amikor azt benyújtotta.
Rédei bíró egyébként kifejezetten puha volt az első fokú ítélettel kapcsolatban - az ügyészhez képest. Legalábbis az indoklásban, maga az ítélet egyértelmű volt, persze sok lehetőség nem volt.
jogszolga 2012.04.12 21:10:29
@kutya vacsorája: Persze, a Hunvald-ügyre gondoltam. Az ügyészség szerintem ott a klasszikus maffiavádat képviselte.
Nem tudtam, hogy egy helyen dolgozott a két bíró, de őszintén szólva ennek nem látom nagy jelentőségét. A bírói tanácsok változnak. A mai bírói tanács tagja volt pl. a Hunvald -ügyben eljáró, tanácselnök Vincze bíró.
jogszolga 2012.04.12 22:58:38
@Szigo: Ez egy jogszolgáltatásról szóló, és nem jogi blog. Ennél fontosabb: nézz meg például egy Fővárosi Bírósági, vagy Legfelsőbb Bírósági határozatot választott bírósági ítéletekkel kapcsolatban! Némelyik nagyon szépen leírja, hogy mi a különbség a választott bíróságok, és - ez a szóhasználat - "az állam bírósága" között. Ez nem pejoratív szóhasználat, csupán tényleírás.
A devizahitelből a börtönig jutott A férj ács, a feleség ápolónő, három gyereket nevelnek. 2006-ban vásároltak egy telket egy régebbi családi házzal, amit átépítettek. Az Erste Bank ehhez háromszor (!) adott jelzálog hitelt, 2006-ban 42, 2007-ben 59, 2008-ban pedig újabb 33…..
          Megdöbbenve olvastam valahol, hogy Schmitt Pál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) környezetvédelmi bizottságának elnöke ma is. Magyarország - formailag - első embere egy koszos kis bizottságban egyezkedik, alkudozik, konfrontálódik, barátkozik? Képzeljük el ezt…..
A tárgyalási időpontok váratlan cseréje miatt a sajtó nem volt jelen a Pilis-Invest vezetőinek büntetőperében, amikor az ügyész múlt pénteken elmondta a vádbeszédét. A tudósításban szereplő információk a jogszolgaltatas.blog.hu-ra való hivatkozással szabadon…..
             A holnapi (február 24-ei) napot – és persze a következőket is – a médiában a ’Hunvald’ (vagyis Gál és társai)–per első fokú, a Fővárosi…..
 A pénzügyi fogyasztói viták alternatív rendezési fóruma 2011 közepe óta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (Pszáf) gyámkodása alatt működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT). Elvileg egy pártatlan szervezet, amelyhez csak a fogyasztók fordulhatnak, ha…..
jogszolga 2012.02.22 19:56:19
@totagas: Mennyi a jövedelmük?
Nekem azért többnek tűnik a PBT, mint egy reklamációs osztály, csak nem tisztázzák, mit akarnak, eléggé konfúz az egész.
jogszolga 2012.02.22 21:51:51
@egy maréknyi dollár: Itt van egy kis statisztika. Nem igazán jó, mert a szempontok nem az igazán fontosak, de nem haszontalan.
            A Fővárosi Ítélőtábla tegnapi tárgyalásán azt számolgattam, mennyibe is kerül majd ez a magyar államnak? Mármint az, ha kilencedik éve folyó ügyben a vádlottak (bűnösek, vagy sem, az mindegy), a strasbourgi, Emberi Jogi bírósághoz fordulnak, mert…..
            Petrocelli nyomában (1)                          A jogi pr-ral foglalkozó petrocelli.blog tavaly rendszeresen közölte elemzéseit a jogi viták, bírósági eljárások közvéleményt formáló eszközeiről, lehetőségeiről, pertaktikákról.…..
Ledarált iratait megpróbálták összerakni, irodájába titokban kamerát szereltek. Büntetőbíróság előtt a munkafelügyelet volt elnöke.   A Fővárosi Törvényszéken (a néhai Fővárosi Bíróságon) tegnap megkezdődött az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség…..
                         Tavaly augusztusban szolgálat közben halt meg egy fiatal motoros rendőr, Telegdi Zsolt, az M1-esen. Feleségével a második gyereküket várták. Az ügyészség a rendőr három közvetlen felettesét vádolja amiatt, hogy a Yamaha motor hátsó…..
                          Pöttyös lányregény - perbe fogva   Faludy György „fiatal” özvegye beperelte Tisza Kata írót, annak harmatos regénye miatt. Maradandó károsodást okozott-e az özvegyben egy születésnapi vacsora leírása, ami még ’aköltő’…..
jogszolga 2011.12.05 16:53:50
@chipanddale74: Tisza Kata népszerű szerző, a média egy része erősen lelkesedik iránta. Rangos, akarom mondani komolyan veendő kritikai rovatok is foglalkoznak vele, igaz, azok egy részét nem tenném ki az ablakba. Szerintem nem kell legyinteni rá.
              Eszünkbe sem jutott elmenni erre a tárgyalásra. Blogunk elsősorban polgári és gazdasági perekkel foglalkozik, a büntetőügyek közül csak a gazdaságiak érdekelnek minket. A kíváncsiságunkat az keltette föl, hogy miközben kétségkívül nagy…..
jogszolga 2011.11.18 14:13:08
@Seduxen: Remélem igen. S azért ne felejtsük el, hogy még csak vádról van szó. Emlékezzünk a Hajdú ügyre! Persze ha nem állja meg a vád a helyét, akkor az a rendőrségre és az ügyészségre vetne nagyon sötét árnyat.
Nem volt könnyű eldönteni, hogy ezt a tudósítást megírjam-e. De szerintem a titkolózás, elhallgatás nem segít, s meg kell próbálni a -lehetőségek szerint- higgadtan beszélni róla.
jogszolga 2011.11.18 14:20:44
@ne most: Ez az: miután akció közben elkapták őket (igaz, ha jól tudom, azt mondták, csak vasat akartak lopni /ez a bíróságon nem hangzott el/), csak 2,5 évvel később kerültek a bíróságra. Az eljárás akár újabb egy évig is eltarthat. Vaskuti -aki egy elég (el)ismert- bíró, azt nyilatkozta, hogy a bírók nyugdíjazása miatt húzódnak az ügyek. Azt pedig a tegnapi tárgyaláson is (!) kifejtette, hogy az új előírások miatt nem tudja elég gyorsan tárgyalni az ügyet (technikainak tűnő részlet, nem megyek bele)!
jogszolga 2011.11.18 18:46:57
@croc: Igazad van. Láttunk már nagy rendőri, ügyészi tévedéseket, bá most nem erre számítok. S ismétlem, a vádlottak közül négy ártatatlannak, kettő részben bűnösnek mondja magát.
Engem az is foglalkoztat, hogy a rendőrségnek miért kellett ennyi eset ahhoz, hogy elkapja a feltételezett elkövetőket? S elfogásuk után megszűntek-e a hasonló bűncselekmények?
Újra bevezetik az ebadót. Nem kell adózni például a nemzeti színű kutyák gazdáinak, kedvezmény jár az ivartalanított állatok után. Veszélyes kutya után akár háromszoros, évi húszezer forint adót kell fizetni pl. egy tacskóhoz, vagy airedale terrierhez képest. Veszélyesnek…..
Ivott, kötelezője sem volt, mégis a Mabisz bukta a pert: és a biztosítottak pénzét. Újabb pert vesztett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége), ezúttal azért, mert nem tett eleget a bíróság felszólításának, bizonyítási kötelezettségének. Éppen három éve X. ittasan…..
jogszolga 2011.11.09 11:10:13
@vicsigabi: (1)A javításról a számla nem volt elég, mert ez önmagában nem bizonyíték arra, hogy a balesetkor keletkezett sérülést javítottak. Ehhez szakértő kellett volna, s a szakértői díjat a Mabisz-nak kellett volna megelőlegeznie. Ezt valamiért nagyon nem akarta a Mabisz, pedig pénze lett volna rá.
(2)A perben a Mabisz ahhoz ragaszkodott, hogy ne rajta legyen a bizonyítási kényszer. Az LB ezt nem fogadta el, de úgy hallottam, más bíróságokon időnként célt ér, s megfordul a bizonyítási kényszer. Tud valaki ilyen ügyekről? (Lehet anyagokat küldeni a jog.szolga@gmail.com címre is.)
(3)Lehet, hogy éppen a hűtlen kezelés nem állja meg a helyét, de az a nagy baj, hogy a Mabisz nem működik átláthatóan, nem számol be pl. arról, hogy milyen pereket, milyen címen visz, milyen eredményekkel. Pedig ez az egész, kgfb-vel rendelkező közösséget érinti.
jogszolga 2011.11.09 11:15:28
@TrueY: A bírósági ítéletből nem következik, hogy a vétkes (ittas) autós a kártérítési eljárás során simlis lett volna. Egyszerűenmérhetetlenül eltúlzottnak tartotta a közel 2 milliós kárt. Hasamra ütők: lehet, hogy egy 500 ezres számlára szó nélkül fizetett volna.
            Három per is befejeződött az elmúlt hetekben/hónapokban, amit fogyasztóvédő szervezetek indítottak a Magyar Telekom (MT) ellen, az adott esetben érvényes általános szerződési feltételek (ászf) hatályon helyezése miatt. A mérleg inkább a MT felé…..