Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ice pick

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Emitt a közös munka újabb darabja. Nem a kép, az még régebbi, de szépséges szerintünk. Tegnap jelent meg ez az új kis hirdetés. Na, kire emlékeztett Scarlett? Ja, csak a száját nézted végig? Mondjuk érthető...   ..
Ice pick 2011.10.16 11:03:10
@Zébácsi: @Ghavin: @JohnHenry: Ja, aki azt mondja, hogy az amerikai angol alsóbb rendű vagy csúnya, az még nem hallott igazi angolokat beszélni, esetleg skótokat, íreket, új-zélandiakat. Manchester környékén már én sem mindig értem meg őket.

Már a 19.században is meg voltak győződve maguk az angolok is, hogy Amerikában sokkal szebben beszélik a nyelvet, oda küldték a fiatalokat tanulni, mert sokkal egységesebb, szebb a kiejtésük.
Emellett ha Japánban, Kínában, Taiwanon, Dél-Koreában és még máshol Ázsiában brit angolt beszélsz, akkor hülyének néznek, nem kapsz munkát, mert egyszerűen a gazdasági életben az amerikai angol a standard.
A Királyság már régen csak egy sziget, ahol még mindig sokfajta angolt beszélnek, 50 kilométerenként máshogy, az USA-ban meg kb 3-4 féle nagy változatot. A világ egyik legnagyobb gazdaságának és médiának a nyelve is az amerikai angol. Semmivel nem alsóbbrendű, sőt, érthetőbb, egységesebb, mint a brit.
A brit angolban a received pronunciation tekinthető kulturáltnak szerintem, a többi jórészt türhő. Michael York és a többi színész sem átlag angolt beszél.
Az átlag amerikai szebben beszél angolul, mint az átlag angol.

A szóvégek elharapásáról: pont az amerikai angolban nem harapják el a szavak végét, még ejtik az r-t, míg a britben elég nyitott szájjal nyomják, az amerikai angolról mindenki azt tartja, hogy az egy újabb, elkorcsosult változat, pedig éppen ott őrződött meg a régi kiejtésmód, a briteknél pedig tovább "fejlődött", "korcsosult". Éppen ezért tekintettek már a 19. században is az amerikai angolra úgy, mint tisztábban megmaradt kiejtésváltozatra. Persze a szókincsbe kerültek új szavak, de a kiejtés, hangsúlyozás bizony nem az USA-ban eredetibb.
(hasonlóan a spanyolhoz, ahol a latin-amerikai változatok őrizték meg a hagyományos kiejtést, míg a kontinentális spanyol megváltozott.

Shakespeare angolját egyetlen angol sem beszéli úgy, csak színpadon létezik, olyan szókinccsel, kiejtéssel, amire az angolok is csodálkozva néznek, de ha nekik úgy kellene beszélni, akkor képtelenek lennének rá. Sőt, Shakespeare sok újítása teljesen ki is halt, kizárólag az ő műveiben létezik, sose terjedt el.

És még valami: már régen nem a britek fújják a passzát szelet. Még angol nyelv ügyben sem.
Az ausztrál és új-zélandi angolnál azért az amerikai kicsit szebb szerintem.
A blogon sokan vitatkoznak, hogy mennyire erkölcsös erotikus masszázsra járni. Ezt lehet sok nézőpontből nézni. A nagy moralizálást kihagyom, mindenkinek a magánügye, hogy ilyen masszázsra jár. De van az egésznek egy nagyon fontos egészségügyi kockázata, amiről mintha senki sem…..
Ice pick 2011.10.14 18:52:10
@wowerman: Az látszik, hogy nem vagy hozzáértő, mert át lehet adni szinte mindent orálisan, a HIV-et pont nem, de azon kívül van még sok-sok csúnya nemi betegség, amik mostanában még azzal is örvendeztetnek minket, hogy rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal és más kezelésekkel szemben.

A HIV felvilágosító kampányok nagy eredménye, hogy dugni már nem sokan voltak hajlandóak gumi nélkül, de a idővel az AIDS ellenes gyógyszerek fejlődése elhozta azt az állapotot, hogy egy HIV fertőzött elélhet akár 30-40 évig is gyógyszerezve, persze fertőz, meg végül valószínűleg AIDS-ben hal meg, de addig évtizedekig élhet. Ez pedig felelőtlenebbé tette az embereket, úgy gondolják, hogy bár a HIV-et nem tudják gyógyítani, de a betegség évtizedekig kordában tartható, tehát lényegében teljes életet élhetnek, megöregedhetnek a kezelések miatt. Tehát a HIV már nem is olyan veszélyes...
És elkezdték elhagyni az óvszerhasználatot.
Ami megint növeli a HIV terjedését. Alább hagyott a 80-as 90-es évek HIV-től való félelme.
És az óvszer elhagyásával visszatértek az olyan nemi betegségek, mint a szifilisz, gonorrhea, hepatitis, herpesz, gombák stb. Amikről azt hitték, hogy már kiirtották őket. De ezek már a nagy mértékű antibiotikum-használat miatt rezisztenssé vált törzsek, kezelhetetlenek, életveszélyesek.

Valahogy így volt a TBC-vel is, egy időben rettegtek tőle, milliókat vitt el, majd antibiotikumokkal kezelhetővé vált, az éberség alábbhagyott és most rezisztens törzsekkel tér vissza. Ukrajnában már járványszerűen terjed több, mint egy évtizede és már nem lehet antibiotikumokkal kezelni. Ahogy a HIV is. És nem áll meg a határnál.

Régen még nem tudták, hogy a nemi betegségek milyen más betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá. Ma már világos, hogy rák, meddőség stb, kialakulásában komoly tényezők.
Az orosz hadsereg 2008 januárjában mutatta be az áttervezett, új uniformisait. Ami igazából ezekből számomra érdekes volt, az az új gyakorló ruházat, amely modernebb szabásminta alapján új digitális "flora" terepmintában készült el. Rendhagyó módon nem csak a katonákat…..
  A vadgazdálkodás során kell az állatokat etetni, karban tartani a különféle építményeket, "gondozni" a vadállományt és bizonyos esetben ki is kell lőni a "nem megfelelő" példányokat is. Erre idehaza a jó öreg lesen ülős módszer az egyik…..
Robogó Tőle ne vegyél robogót! 2011.10.12 12:17:00
Jól nézzük meg a sasorrú fiatalembert: ő az, akitől soha, semmilyen körülmények közt nem szabad robogót venni. Ugyan a gépet jól kezeli, de nem bánik jól vele: annak ellenére, hogy az MBK Stuntot defenzív városi közlekedésre tervezték, nem hinném, hogy erre gondoltak a…..
rövidazélet Na, ez a durva! 2011.10.10 20:10:00
Újabb remekség jött szembe velem a minap. A Tipli. Igen, ez épp arra van kitalálva, amit a neve is sejtet: hajtsd le, aztán tipli… Első őszinte megdöbbenésemet kíváncsiság követte. Ki az, aki megveszi a műanyag pohárkában, lefóliázott aromás szeszes italt? Úgy nagyjából…..
Hetek óta késik egy fontos nyilatkozat, vagy sajtóközlemény. A Stohl Andrásra kirótt börtönbüntetés kapcsán ugyanis cikkek sora foglalkozott azzal, milyen atrocitások és megaláztatások érhetik a színészt a szabadságvesztés alatt - de a színesen leírt, egyértelműen jogellenes…..
Ice pick 2011.10.11 23:02:01
@randomgenerator: Azért bekerülni sem olyan egyszerű. A végrehajtás felfüggesztését a bíróság sokkal gyakrabban szabja ki, mint a letöltendőt.
Voltam olyan tárgyaláson, ahol a terhelt orrba vágta a haragosát, az elesett és meghalt. Végül is egy ember meghalt, halált okozó testi sértésnek minősítették, volt a fickónak vagy 5 gyereke, akiket el kellett volna tartania, bár munkája sem volt, előtte nem volt büntetve, alacsony volt az iskolázottsága, ezt mind a javára írták és kapott 2 évet sok évre felfüggesztve.
Aztán másik esetben egy munkahelyi haláleset, amikor az ácsok nem tettek ki korlátot és valami daru lelökött egy embert, az meghalt, ott sem ült a felelős, pedig meghalt egy ember, foglalkozás körében elkövetett gondatlan...
Azért bekerülni sem olyan egyszerű, mint azt sokan hiszik.
A börtönkörülményeket nyilván javítani kellene, ez nem kérdés.