Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_LöGar

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hamu és Feltámadás Áramfüggés 2012.09.25 11:04:28
Nemrég volt a premierje egy új amerikai sorozatnak, aminek a hangzatos Revolution címet adták. Nem, egyáltalán nem egy Kommunista Kiáltvány jellegű dologról van szó, hanem arról, hogy a világon mindenütt rejtélyes módon elmegy az áram (ami itt azt jelenti, hogy egyúttal autók,…..
Európa néhány, nálunk fejlettebb országában többé-kevésbé fájdalommentesen bevezették a füstmentes vendéglátást garantáló törvényt. Nálunk ezt sikerült alaposan elcseszni, mégpedig a „türelmi idő” révén. Ezzel ugyanis csak annyit értek el a törvényalkotók,…..
NEM mindenki ért a földhöz, aki lakott valaha falun. Akkor még a vezér is jó lenne valamire. A mezőgazdaság nem genetikai ösztön, hanem komoly felkészültséget követelő szakma, ahol ha valamit elbarmolsz, a szomszéd terményét is tönkrevágod. Az Orbán által az Új Tízéves…..
_LöGar 2012.01.16 23:01:32
Azt hiszem nem tudod mi a felvásárló és hogyan néz ki egy mezőgazdasági piac.

A "felvásároló" nem importőr, aki arbitrázsol a külföldi és a hazai piac árai között... és nem a hatékony áralakulás eszköze, mint ahogy beállítod. Szakszóval neppernek hívják. A felvásárló semmit sem tesz a hatékony áralakulásért, pont ellene dolgozik, mivel a lokális piacok nem-árhatékony jellegét használja ki. (Ez nem az a piac, ahol korlátlan a likviditás és minimális a tranzakcióköltség.)
Egy felvásárló általában feleannyiért(!!!) vesz, mint amennyiért elad. A termelőnek sok lehetősége (alultőkésítettsége miatt) nincs áralkura, a piacralépés ideje kvázi determinált (érés van), vagy raktároztat, de akkor már nem felvásárlóképes (messze a piaci ára alatt lenne még mindig!). Szállítási ktg meg kell térüljön, kockázatfedezés nem lehetséges, tehát minimális profittal, de túl kell adjon a portékán. Nagyobb mennyiségeket a központosított beszerzések miatt közvetlenül áruházaknak nem tud értékesíteni, vagyis rá van szorulva a felvásárlóra. Touché.

Te bemégy a boltba és a (nagybani) piaci ár 3*-áért megveszed az árut, mivel számodra ez a piaci ár. Lehet, hogy az importhoz áll be a Te piaci árad, de a nagybani ára nem függ túl szorosan össze az importárral. (A mérethatékonyság miatt a drágább import is előnyösebb lehet pl. egy zöldségesnagykereskedőnek, az árukapcsolásokról, rabattokról nem is beszélve).

[Eddig a mikro, innen a makro: a kérdés, hogy mivel jár az összfogyasztói közösség jobban, ha melyik félnél jelenik meg a profit - a piaci kereskedőnél, vagy a termelőnél. Ez lehet, hogy csak az én értékválasztásom, de profit nélkül nincs tőke, tőke nélkül nincs fejlődés, fejlődés nélkül nincs minőség.]

Plusz: A "paraszt" bűne szerintem az, hogy bizalmatlan, és nem csinál értékesítési szövetkezeteket, mint Dániában: ott a szövetkezet alkalmaz marketinget, piackutatót, tervezőket, agrármérnököket, így szépen megtervezve és maximalizálva a profitot, amit folyamatosan vissza is tudtak forgatni...
[A protekcionizmusról](Részlet Henry Hazlitt 1946-os Economics in One Lesson című népszerű kötetéből)Egy amerikai gyapjúpulóvereket gyártó vállalkozó a Kongresszushoz vagy a Külügyminisztériumhoz fordul, hogy közölje az illetékesekkel: abból bizony nemzeti tragédia lenne, ha…..