Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aszaltszilva4

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hálátlan feladat lehet az elgyurcsányosodás. Márpedig a költségvetés rögös útjának bakhátain bukdácsoló kormány zsigulijának hátsó ablakában Rogán Antal a napszítta bólogató nejlonkutya, akiből minden kátyúba döccenés után kihullik egy újabb adónemet tartalmazó…..
aszaltszilva4 2011.10.28 19:02:54
@klacus:

"Plusz ki tűri el, ha kutya abba a kézbe harap ami enni ad. A bankokkal egy ilyen kis országnak nem ajánlatos ennyire ujjat húzni."

Egyet értek. Ha kimennek a bankok, akkor amit beruháztak, korábban befektettek, az is kivándorol. És a munkanélküliség is nő, mert a külföldi bankok itt magyar embereket alkalmaznak (banki ügyintézők mellett ugyanúgy kell az iroda épületet takarítani is, illetve informatikusaik is vannak, szóval nem csak adminisztrátorok szívják meg, hanem minden társadalmi rétegből.
aszaltszilva4 2011.10.28 19:21:05
@klacus:

"Azt kellene megérteni, hogy a jelenlegi elitben semmi és senki sincs aki megoldást nyújt."

Igaz ez is. Se kormánypárt, se ellenzék oldalon nincs ma érdemi politikus.

Én az előző ciklusban nem csíptem az MSZP-t, de ugyanúgy az ellenzéket sem, és most sem egyiket sem.

Viszont egyetlen hiteles ember számomra még van: Bajnai Gordon
Őt szerintem jó lenne visszahozni a politikába. Mert az ő _személye_ hiteles. Ő legalább valóban szakember volt, valóban kezdett valamit válsághelyzetben. Nyilván sokaknak nem tetszett, de képes volt valóban "tűzoltani", a totál mélybe zuhanást megakadályozni. Most is akkora a katyvasz, hogy talán jobb lenne rá bízni. Sz@rból nem lehet várat építeni, de hátha valamit tudna kiötölni.

Bajnait az USA-ba is hívják egyetemekre előadást tartani, stb. Az ország nemzetközi megítélése szempontjából is jól jöhetne a személye.

De Orbán és holdudvara, vagy Gyurcsány, Mesterházi, Vona, stb, csak a biztos szakadékba löknék az országot. Válsághelyzetben érdemi, valós szakértőre lenne az országnak szüksége, tök mindegy mely pártból.

A jelenlegi politikai "elit" közül, (párttól független, nem érdekel melyik oldal) senkit nem tudok alkalmasnak tekinteni az oszág vezetésére.

Lehet, hogy nem Bajnai lenne a legalkalmasabb, de a jelenlegi bagázstól alkalmasabb, és más érdemi ismert arc nincs. Kiráz a hideg a fityisztől, de az MSZP-től is.

De Bajnai Gordon ellen nem tiltakoznék. Csak jó lenne nem csak válsághelyzetben, hanem később is megtartani a politikában, hogy összekapja magát az ország.

Bajnain kívül hirtelen nem tudok olyan embert, akit _szakmailag_ alkalmasnak vélnék érdemben is.
aszaltszilva4 2011.10.28 19:56:38
@rdos:

"Politikusnak NEM kell szakértelem. Az egy nagy tévedés hogy a politika az szaktudás. Politikustól CSAK a becsületességet kell elvárni. Semmi mást."

Ezt a nézeted nem osztom. A politikus a hatalom megszerzésére irányul. De ha pl. érvénytelen lett volna a választás, annyira kevesen mentek volna el szavazni, stb., akkor a mostani banda helyett a választási rendszer szerint szakértői kormány felállítása történik. Nos, talán az lett volna a legjobb az országnak...

A gond az, hogy politikus, ha nem szakember, akkor ez mindegyikükre igaz. Tudom, a politikust nem azért választják meg, mert jó szakember, hanem mert fűt, fát ígér. Viszont csak ebből a nem szakember brancsból fog felállni a kormányosok csapata. Tök mindegy ki a vezér és ki a tanácsadója, ha az emberanyag bármely felállásban összegészében ugyanaz. A hatalom megszerzése megvolt, utána a hatalom megtartására fókuszálnak, és eljátszogatnak az országgal valahogy. Hiába képzettek egyénileg (bár némely esetben kétlem, hogy a papír mögött nem fél dísznó volt), ha érdemi munkájuk nudli, összepolitikai teljesítményük nagy nulla. Egy felfelé ívelő, vagy legalább nem válságban stagnáló gazdaságban ez még el is megy (egy darabig).

Válsághelyzetben viszont az tenne jót az országnak, ha tényleg félreállnána az egész hazai csürhe és rábíznák a kormányzást valós szakértőkre.

Bajnait abszolut alkalmasnak tartanám a posztra (pedig kiráz a hideg MSZP-től is, illetve fityisztől is). És ahol egy érdemi szakértő bekerül, és nem csak nyúlfaroknyi ideig, akkor az feltehetően szakemberekkel is veszi körül magát (még ha ott is működik a ki kinek az ismerőse elv). De ha az érdemi szakértői vérfrissítés megvan, utána már jobban menne a szekér hosszú távon, -szerintem.

Szerintem a válságból való kilábaláshoz nem további politikai bohócokra van szükség, hanem tök mindegy vörös, vag ynarancs, de értsen is ahhoz, amit csinál. Olyan legyen, aki már maga is vezetett érdemben valamit, aki ismeri a világpiaci folyamatokat, aki nemzetközileg is tekintélyes szakértelmű.

Most sajnos csak cirkuszolnak a színpadon.
Az alábbi levél sajnos eléggé mindennapi helyzetet mutat be, még ha nem is közismert ez a jogintézmény. A szülői érdemtelenséget nehéz bizonyítani, a tartásra kötelezettnek kell minden állítását igazolni. Ha talál még erre ilyen időtávlatból tanukat.Tisztelt…..
Hoffmann Rózsa szerdán prezentálta az új köznevelési törvényt, amelyet - csodák csodája - nem dobtak vissza Orbánék. A törvény részletei itt olvashatóak, egy bekezdést emelnék ki a sajtótájékoztató szövegéből: "A szakszervezetek azon félelmeire reagálva, miszerint…..
 A Fidesz tragédiája nem az, hogy rossz irányba megy, hanem az, hogy mindenhez hozzányúl. Szegény Orbán Viktor valóban azt képzeli, hogy a világ akarat és elszántság dolga, s komolyan hiszi, hogy amennyiben a tények nem felelnek meg az elképzeléseinek, hát annál rosszabb a…..
Pécs már hosszú-hosszú évek óta híres a kesztyűkészítésről, a Hunor Beatrix Divatkesztyű pedig -ha lehet ezt mondani- külföldön talán még ismertebb, mint idehaza. Fergie nemrég például egy szintén a pécsi manufaktúrában készült rövid darabot viselt, ami természetesen a…..
Péter is talált egy érdekes mondatot az OTP-s végtörlesztése igazolásán: "Bankunk nem felel azért az esetleges kárért, amely abból keletkezik, hogy a fentiekben közölt tartozás összege a jelen igazolás kiadását követően megváltozik." Ma került átutalásra 180Ft-os…..
aszaltszilva4 2011.10.17 16:46:53
@Tucsko1:

"AZT A PÉNZT NEM ERRE KAPTÁK!!!!"

A bank nem szociális intézmény, hanem piaci szereplő, pénzügyi szolgáltatást nyújt, nem ingyen. A bank ha jelentős beruházást hoz létre egy adott országban, régióban, azért teszi, mert hasznot remél (mint bármely egyéb cég).
A banknak költségei vannak, adók mellett, dolgozók bére, irodaépületek közműköltségei...stb, ezeket mind rendezni kell. A bank és minden egyéb cég is az üzeletmenetét látva maga határozza meg, hogy mennyi pénzt szán a dolgozók trenírozására, képzésére...stb.
Inkább örülni kéne, ha vannak bankok, akik áldoznak a dolgozókra, nem magyar mutyi kis cég módra kizsákmányolja a dolgozóit.

A hitel nem ingyen van, a hitelt felvevő pénzügyi szolgáltatást vett igénybe.

Ha egy banknak nem megy jól, vagy csak nem úgy, mint tervezte, akkor annak másokra is következményei lesznek. Befektetők netán később rosszabb feltételek mellett tudnak elhelyezni, hitelfelvevők is rosszabb feltételekkel kapnak hitelt, ha egyáltalán kapnak. A dolgozói létszámban leépítés lehet, ami munkanélküliséget növelhet.
Ha vállakozások nem jutnak hitelhez, akkor beruházásaikat visszafogják, azoknak a cégeknek és alkalmazottaiknak sem lesz jó.
Kör van, a körbe sokak tartoznak.

Lehet ostorozni a bankokat, csak vigyázni kell a mértékkel, mert válaszul ők is képesek fityiszt mutatni, ami közvetlen, vagy közvetve, de sokakra valamilyen hatással lehet. Ha neki nem úgy megy mint szeretné, és ezért változtat korábbi üzletmenetén, az másoknak is fájni fog.

Ha a banknak, vagy bármely más cégnek jól megy, akkor van esély, hogy az összehozott nagy tortából szélesebb körnek jutnak fincsi kis szeletek. Ha rosszabbul megy a vártnál, a kis tortából is lesz egys kör, akinek mindig jut, de sokaknak onnantól, már nem jut majd egyáltalán szelet.

Minden döntésnél át kell gondolni a hatását, következményeit.
Javában zajlik a népszámlálás. A nép megszámolása mindig is kérdéseket vetett fel, amelyek természetesen, ha már a „nép” az, „aki” megszámláltatik, közérdeklődésre tartanak számot. Arról nem is beszélve, hogy az állam „számol”, ki más, úgyhogy a részvétel, az adatszolgáltatás kötelező. Márpedig ha…..
aszaltszilva4 2011.10.14 16:11:15
Nekem már a kötelezően megadandó adatokkal is meggyűlt a bajom. Mi közük hozzá, hogy mi a pontos végzettségem...stb.
Vagy házasságkötésem nem csak évvel, de hónapot is megadni.

Amúgy neten töltöttem ki, véglegesítettem, elküldtem, utána jöttem rá, hogy nem is jó dátumot írtam be, hogy a legmagasabb iskolai végzettséget mikor szereztem meg, meg egy két dátum még lehet sántít. Pedig nem is akartam ezekre direkt fals adatot megadni. De évtizedes távlatból, ki a fene emlékszik pontosan az évekre. Csak ezért nem fogok bizonyítványokat előkotorni.

Egyébként fejtörést már a lakáskérdőív is okozott, ugyanis a legkisebb szobát nem tudom, hogy 12 m2-e, vagy alatti. Centi nem volt közelben és amúgy is, nem fogok falakat méricskélni.

Az iskolázottságnál is fals adatok lehetnek, mivel vannak olyan OKJ szakmák, amik régebbi OKJ szerint felsőfoknak számít (54-el kezdődőek közül, új szerint ez már "csak" emelt szint, az 55-ös az akkreditált felsőfok manapság - tudtommal). De egy már korábban megszerzett felsőfokú szakképzést nem lehet utólag lefokozni.

Van családtag, aki szentségelt, hogy mégis mi a túrót írjon, mert ha most végezné emelt szint (érettségire épülő a képzés szám szerint, de ugyanaz a szám a régiben felsőfok volt). Netes kitöltést választott, de emellé végül is elkapta a folyosón a számlálóbiztost, hogy szerinte ilyenkor mivan, az is csak széttárta a karját. Írja be, hogy felsőfok, hisz akkor az volt, írja be az elvégzett évfolyamhoz annyit ami akkor valóban tartozott, a többi meg a KSH dolga, hogy mit kezd majd vele, rájön-e...

Szóval alapból szar a végzettséget firtató kérdőív, hogy nem vették figyelembe ezeket, és bizony az országban lehetnek szép számmal olyanok, akik nem új típusú OKJ szerint szereztek szaktudást, és az újban "lefokozták" a korábbi felsőfokot emelt szintté. De elvenni a felsőfokot akkor sem lehet a régiektől, hiszen ő még aszerint vizsgázott, akármi is legyen a szakma feltüntetett száma manapság.

Kíváncsi lennék hányan ikszelik be, hogy felsőfokú szakképzésük van, és amint beírják a szakma megnevezését, vajon a KSH-nál kibukik majd, hogy az a szakma most nem is felsőfok, csak emelt szint? Azt hiszik kamuzik a polgár? Vagy ezzel nem törődnek majd?
A két lábbal a földön állók aránya a vevők között ezrelékekben mérhető. Ezért, mint vásárlóerő, kalkulálni velük nem lehet. Mai cikkünk blogposztja...
aszaltszilva4 2011.10.12 19:32:18
@McK:

"Ha valahol egy talicska szart árulnak,nem biztos ,hogy az a hibás,aki árulja..ha megveszed,ne sírj,hogy szar szagod lesz."

Kereskedő vagy? :)

Mert ha vevő, akkor áruld el, hogy az ördögbe tudtam volna, hogy karambolos volt a kocsi (kívülről helyrepofozás miatt nem látszott), a helyrepofozás után is vannak felgyűrődött dolgok benne (nem karosszériában, és motorháztető nyitás után nem látszott), próbakör alapjánj okés volt az autó, automata váltó is rendben volt, amúgy jól is nézett ki. A kereskedő szervíze szerint meg beikszelve, hogy nem volt karambolos, eredeti szélvédők, és egyebek a kocsin. Ezt te hogy tudnád nem autószerelőként kiszűrni, hogy nem így van, ha kívülről nem látszik, nem szakmád. Márkaszervíz egyből kiszúrta, a nyomokat, gyűrődést, és azt is, mi nem eredetire lett benne cserélve.

Amúgy ettől független tök rendben az autó, műszakilag is rendben van azóta is, éves szervízen kívül nincs vele semmi gond. A gond az, hogy az eltitkolt hiba miatt, és a nem eredeti cuccok cseréje miatt nem annyit ért, amennyit. Így csak viszakértük a különbözetet, amivel átpaliztak, vissza is adták, többet is. Mert féltek, hogy bíróságon csúnyán megütnéka nyomukat. Hisz a kezemben volt a kereskedő szervízének a papírja és a márkaszervíz más szakvéleménye...

Tanulság számomra annyi, hogy kereskedő szervízében nem lehet megbízni, de akkor sem bíztam meg benne, -hiszen ha megbíztam volna benne, nem is tudnék ezekről, csak akkor néznék nagyot, ha én szeretném eladni, és közlik, hogy de hát ez kartambolos, és nem eredeti cserés cuccokkal. Akkor jobban foghatnám a fejem, mint így.
aszaltszilva4 2011.10.13 12:14:13
@csintapala:

"mondjuk az ingatlanosokról nekem rosszabb a véleményem, mint az autókereskedőkről. Nem könnyítik meg a vásárlást. A legtöbb hirdetésben szarok a fotók"

Ez igaz. Halálom, mikor a szekrénysort, ágyakat, új szőnyeget (amiket eleve eladó visz magával kiköltözéskor) minden szobában jól láthatóan lefotózzák, csak épp a releváns infók maradnak le, hogy milyen is a szoba aránya, lakás beosztása, állapota. Vagy felújított fürdőszobát hirdetnek, aztán ordít a képről, hogy újracsempézték ugyan, de a 30 éves fürdőkádat mégis otthagyták, tehát így is úgy is szét kell bombázni a fürdőt, ha másra vágyik valaki. A leggázabb, mikor a fürdőről kép sincs, az rég rosszat jelent.
De az is gáz, hogy felújították és ezért felárazzák, holott baromira nem az én ízlésem szerint, hiába cuki rószaszín a sempe, ha hányingert kapok tőle, úgyis saját ízlésre csináltatnám meg a kecót, nehezen értették meg, hogy ezért nem vagyok hajlandó ennyit fizetni, de ha a környék amúgy megfelel, alkudhatunk lefelé.
Mikor lakást néztem, egy idő után, már csak az számított, minél olcsóbb, ocsmányabb legyen a lakás állapota, hisze úgyis teljes generál lesz, amit lehet úgyis ki kell cserélni. Aztán a végén meglepődve tapasztaltam, hogy az én ízlésemnek is megfelelt egy, szóval tisztasági festésen kívül másra nem szorult. De igaz, sokkal nagyobb tortúra megfelelő használt lakást találni, mint autót.

Az ingtatlanosok prímán értenek hozzá, hogy az ezeréves kád ne látszódjon a fotón, csak az új csempe...stb. A magánszemélyek béna szekrénysoros fotóit egy fokkal jobban csípem, mert ők legalább arányaiban kevésbé akarnak átpalizni. Ha felhívtam őket, elmondták nagyjából reálisan a lakás állapotát, az ingatlanos feltupírozza mindig, és ha helyszínre mentem, a fejemet fogtam, hogy ezért jöttem ki? Fotót előzetesen nem mellékelnek sokszor a lakás negatívumairól.

Hála ég, hogy magam mögött tudhatom már a lakás vételt. Inkább 6 használt autó vételt, mint egy lakást... :) Pedig használt autónál is van negatív tapasztalatom a kereskedővel...
aszaltszilva4 2011.10.13 12:35:27
@Rocko-:

"a szar llapotú kocsi hogyan kerül a kereskedôhöz?"

A kereskedő pontosan tisztában van a kocsi állapotával, a sz@r állapotú kocsira sz@rt is fizet a magánszemélynek. A gáz akkor van, ha a kereskedő elkezdi ezután buherálni, óra visszatekerés, valamint az új vevőnek eltitkolni az autó korábbi viseltes dolgait.
Naiv ügyfélnek nem sikerült ráhangolódnia a csomagja értesítőjét ki nem kézbesítő postás agyhullámaira, így továbbra sem tudunk pozitív esetről beszámolni, hogy működne a Magyar Posta az utóbbi években széles körben tesztelt, környezettudatos telepatikus kommunikációja.…..
aszaltszilva4 2011.10.13 11:23:38
"A postás nem jött rá, hogy melyik emelet/ajtó a kézbesítési cím.
Ez annak fényében elég furcsa, hogy rajta van a kapucsengőn és a postaládán is az emelet/ajtó"

Az emelet és ajtó társasházaknál a pontos címzés. Tehát ha egy csomag feladásán téves az irányítószám és emelet/ajtó sincs alapból, ott nem csak a postás, hanem a feladó is eléggé hunyó.

Laktam olyan társasházban, ahol 100 lakás volt, azaz abban az egy lépcsőházban 100 db postaláda! A postás elsődlegesen nem a név, hanem az emelet és ajtó szám feltüntetésével azonosítja be a postaládákat (ha a postaládákra nincs is ráírva, ő ezt anélkül is tudja, hogy mely láda mely emeleti lakóé).

Így pl. mikor valaki nem tudta a címem, de nyaralás miatt nem ért el, de küldeni akart nekem mégis valamit, anyámhoz postázta a csomagom. Ott nincs kint a nevem a postaládán, mégis megérkezett, mivel pontos volt a címzés, házszám mellett emelet és ajtó szám is volt, egyértelműen beazonosítható volt. A postásnak nem feltétlen tartozik alapfeladatai közé, hogy emelet és ajtó ismerete nélkül, elkezdje bogarászni a neveket is a postaládán. Ha idejébe és/vagy kedvébe belefér, megteszi. De ha nem teszi meg, akkor is munkaköri kötelességét telsíti szerintem, -hiszen nem felelt meg a címzés a pontosság követelményének.

Ettől független a postás is hunyó, ha le akarták rázni...stb.

És természetesen nekem is van sztorim nem kézbesített levélről, -de ott legalább a feladó pontosan címzett. Akkor lehet egyértelműen a postára kenni a dolgot.

Ebben a posztban a feladó totál elrontotta a címzést eredetileg. Ez nehogy már csak és kizárólag a posta hibája legyen :)
A jóga nem az én sportom. Ezt minden mentális kudarcba fulladt jógaóra után megállapítom: egyszerűen nincs összhangban az agyhullámaimmal. A mozdulatokat ismerem, udvariasan kivitelezem, végigunatkozom, majd helló, megkönnyebbülten lelépek. Az érzés nem kizárólag a jóga…..
aszaltszilva4 2011.10.12 15:32:32
Jógának több fajtája van. És az, hogy milyen egy bármely típusú jóga óra, az nagyban függ az adott oktatótól. Pilatesből is már voltam bűn unalmas, bűn rossz órán.

A hatha jógának is számos irányzata van, -modernkori irányzatok is. Ami nem feltétlen rossz, hiszen a változás, megújulás pozitív folyamat. (Mint ahogy a Pilates esetében is, a klasszikus peak pilates mellett megjelent egyéb, pl. Sott Pilates is.)

A hatha iránzaton belül is számos ág van.

Pl. azl asztanga vinyásza irányzatra mondják, ha nem zavar, hogy megizzadsz, izmosodni, formálódni szeretnél, akkor tutti választás.

Ijengar irányzatról is biztos sokan hallottak, ők a pontos kivitelezésre helyezik a hangsúlyt, használnak segédeszközöket, fakockácat is, amik a kezdőket, kevésbé járatosakat segítik a gyakorlatok kivitelezésében. Ez az irányzat inkább a tehnikára (akár a lábujjak helyes tartásába is belekötnek a gyakorlatok közben), ám kevésbé spirituális.

A Bikram jóga, izzasztó, igazi sanyargatós jóga. Itt nincs segédeszköz, vagy támaszték, ám 36-40 fokban végzik a gyakorlatokat. Kemény irányzat, nem mindenki bírja. Aki szereti, annak viszont nagyon kell vigyáznia azzal, hogy nehogy túlnyújtsa magát, mert ez a melegben könnyen elképzelhető, és ennek hátulütői vannak. Ám folyamatos mozgássorrá összeolvadnak a gyakorlatok, van egy fajta áramlása.

A szivananda-jóga azoknak valók akik a testi és szellemi oldalt egyaránt preferálják a jógában. Ebben nincs extra hő, nincs áramlás, és így unalams lehet többeknek ez az ág, főleg ha ugyanazokat a gyakorlatokat ismételgetik óráról órára. Ám sokan szereteik ezt az irányt.

Van a kundalini jóga, amit a spirituális utat keresők szoktak választani, avagy többen több év egyéb, főleg testi -fizikális irányzatra hangsúlyt helyező egyéb hatha jógázás után, haladó szinten vannak, és ezután váltanak másik ágra, hogy ennek az iránynak, a kundalini szellemi mélységeiben jobban belemerüljenek.

A kundalininek van nyugati útja is, Budapesten elérhető ez is.

Létezik szatjánanda jóga is, de ezt kevés helyen láttam. Holisztikus irányzat, a testtartások (ászanák) mellett fontos benne tisztító eljárások, és más jóga irányzatokból is átvesznek elemeket, kundaliniből, rádzsa jógából...stb. A relaxáció, energiaáramlás és testtartások is fontosak benne. Elég összetett. Tehát akit a jóga fiziikai kivitelezése mellett, a spiritualitása és a filozófiája együtt érdekel, annak ideális. De ezt az irányzatot csak nagyon képzett, nagyon járatos oktatók képesek tartani. Mert ebben az irányzatban egszerre sok minden benne van.

Talán ezek az irányzatok a legjellemzőbbek. De elérhető hazánkban, a fővárosban a power-jóga, ez azoknak való, akik kifejezetten erőelemekre vágynak. Ez is kemény fizikálisan. Újkori, reformált jóga, főleg fizikai sík a hangsúly.

Van fitlabdás irányzat, ez amolyan fitneszből átvett labda, mint segédeszköz használat, nem rossz, főleg kezdőknek.

Jógában járatosaknak Godfrey Devereux neve ismerős lehet, az ő nevéhez egy kifejezetten dinamikus irányzat is köthető (és a szellemi síkot sem hanygolja el).

Szerintem a jóga nagyon jó dolog, de csak akkor, ha sikerül olyan foglalkozás típust kiálasztani, ami az egyénhez illik.

Vannak olyan jógaoktatókn is, akik "szabadúszók", több irányzattal tisztában vannak, nem kötelezték elmagukat kizárólag egyiknek sem, néha "öszvér" órákat tartanak, de bitang jó foglalkozást képesek tartani. A legtartalmasabb jóga óra, amin eddig részt vettem, az nem divatos városközponti jógacenterben volt, hanem egy oktató által bérelt tornatermi foglalkozás.

Vannak ügyes emberek, akik némi aerobik, fitnesz sportmúlttal elvégzik a jógaoktatit is, hangzatos végzettséget szereznek, esetleg divatos helyen órákat is tartanak, csak nem elkötelezettek. Míg akinek a mezei tornateri óráján voltam, az mielőtt oktató lett, több mint egy évtizedes, közel jóga múlt állt mögötte, nem divatizmusból lett jóga oktató, hanem szívvel-lélekkel az.

Azt hiszem, egy pilates oktatón is látszik, ha elkötelzettsége nincs, unalmasan, mereven lenyomja az órát, és inkább bánjuk, mint örülünk neki, hogy részt vettünk rajta. Hát, a jógával is pont ugyanez a helyzet.
aszaltszilva4 2011.10.12 16:27:23
@spontan:

szerintem a mostani számos jóga irányzatban, pont a választás szabadsága a nyerő. Van, akiket érdekel mélyeb spirituális, filozófiai szinten is. Ám aki ebből köszöni nem kér, az is talál magának megfelelő foglalkozást. Mert sokan idegenkednek a gépesített fitnesz termektől, avagy dübörgő zenés, ugrálós aerobik jellegű óráktól, és a szokásos alakformáló órák ezredik lábemelgetése bűn unalmas nekik. Közülük többen választják testmozgásnak a jógát, és/vagy pilatest, még ha más is a kettő. Van aki csak tesmozgás és relaxációs céllal kezd jógázni, aztán évek múlva rákap a spiritualitás ízére is. Viszont a mögöttes filozófia sokaknak nem jön be, de mégis örülnek, ha találnak olyan jóga foglalkozást, ahol a testi gyakorlatok mellett legalább egy kis meditációt, "belső békét" is begyűjtenek egy pörgős, stressze nap után. Míg aki dögunalmas munkahelyi napon van túl, annak egy pörgős, kemény újkori jóga irányzat jöhet be.

A "tiszta, eredeti" filozófia sok mai embernek nem jön be. De miért is lenne ez baj, hisz nem sok ezer évvel ezelőtt élünk, hanem a mai világra kell adoptálni belőle dolgokat.

Dely Károly szavaiból idézek (hazai jóga terejsztésben egyik úttörő volt, sajnos már nem él, -viszont a fővárosban jelenleg is van olyan oktató, aki még az ő tanítványa volt):

"...a jógában kétségtelenül vannak tévedések, helytelen tanítások. De ne feledjük el, hogy kivétel nélkül minden tudományágban, emberi ismeretben vannak hibás következtetések stb. Az egyikben több, a másikban kevesebb. De néhány tévedés miatt még sohasem vetettek el egy egész tudományágat. A XX. században kiderült, hogy az évszázadokig igaznak és megcáfolhatatlannak tekintett elmélet, amely szerint az atom az anyag legkisebb része, téves. Ettől azonban a klasszikus fizika még továbbra is zseniális maradt...Az azonban bizonyos, hogy helytelen volna a jógából kivétel nélkül mindent átvenni. Pl. ahogy elvetettük Arisztotelész tanításaiból a rabszolgaársadalomra vonatkozó elméletet, ugyanúgy el kell hagynunk a jógából mindazt, ami a jelenlegi tudományos ismereteinkkel összeegyeztethetetlen. ...ahogy átvettük Arisztotelész tanításaiból a formális logikát, ugyanúgy át kell vennünk a jógából mindazt, ami a valóságot hűen tükrözi, vagyis ami igaz, és amire a mai civilizált embernek szüksége van.
...a jógában az évezredek során nagyon sok, a valóságot hűségesen visszatükröző, tehát igaz ismeret, tapasztalat és gyakorlat halmozódott fel. ...
Nem elég a természeti és társadalmi erőkön uralkodni, úrrá kell lenni önmagunkon, saját testünkön és tudatunkon is, hogy ne válljunk elpuhult, folytonosan betegeskedő, ideges óriásokká. ...arra törekednek, hogy harmonikus testű, egészéges és kiegyensúlyozott emberek legyenek"

"miért van szükség a jógára a modern sport mellett?"

Ezt nem idézném, összefoglqalnám Dely Károyl szavainak lényegét, mivel hosszú lenne szó szerint.
Mozgásszegény életmód van, sportolnának többen, de nem szeretik a sportolási helyek hangulatát. Vagy mert nem fiatalok már, nem akarnak "versenyre kelni" másokkal órákon. Nem szeretnek futni...stb.

Rohanó világban sokan nagyon leterheltek, így számukra olyan gyakorlatanyagokat és gyakorlási módszereket kell kidolgozni, amik kevés időveszteséggel, hatékonyan használhatók.

Végül még egy idézet:

"A különféle világrészek, országok, népek tesnevelési, sportolási ismeretei rendkívül gazdagok. A leglényegesebbek, legértékesebbek a civilizált országok népeinek testnevelési tudását összegző modern sportban és az ázsiai, főleg indiai, tibeti, japán, kambodzsai, laoszi stb. testnevelési tapasztalatokat koncentráló jógában halmozódtak fel. Ezért kétségtelen, hogy a modern sport, és az ősi jóga tanulmányozásától, felhasználásától, a kettő ötvözetének kialakításától várható a legnagyobb eredmény"

Ezekkel egyet lehet érteni, vagy sem. Viszont szerintem kétségtelenül magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért is van manapság ennyi jóga irányzat. Mert a ma emberére alakítják, de akit a tiszta ősi módszer vonz, az is talál magának oktatót.

ui: kétségtelenül hatásos a Pilates is, az is egy "öszvér" mozgás, hiszen maga Joseph Pilates is összegyúrt, tanulmányozott több mozgás elemet. A jógából is merített bőven, saját rendszerének kialakításakor.
aszaltszilva4 2011.10.12 16:54:35
@Szöszkeboszi:

köszi, én eddig azt hittem, hogy a peak a klasszikus Pilates. Tévedtem. De hát én a jógában jobban otthon vagyok :) De azért a Pilatest is szeretem.

üdv.:
egy leendő jógaoktató ;)
Idén tényleg remek épület lett az Év háza, hurrá! Kifejezetten szeretem ezt a házat. Tavaly a Média Építészeti Díja kapcsán jártam már benne, s bár drukkoltam neki, nem ez nyert. (Szakmai zsűritagként nem szavazhatok, így abszolút lehetek részrehajló. 2011-ben annyira erős a…..