Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zenoe

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs azzal semmi baj az Alkotmánybíróság szerint, hogy a közfoglalkoztatottakat mindössze húsz nap szabadság illeti meg évente, miközben a „rendes” munkavállalóknak életkoruktól függően pótszabadság is jár, ami egy 25 esztendős dolgozó esetében plusz egy, de 45 év felett már tíz nap...
zenoe 2017.12.27 23:20:23
Hát tisztelet a kivételnek, de látom itt is sok gyökér van, hogy stílszerű legyek, ha már parkfenntartásról esik a diskurzus :) Kertész vagyok és jó 15 éven keresztül foglalkoztam/ foglalkozok parkfenntartással. Egyedül és kisebb, nagyobb csapattal. Azt állítani, hogy a parkfenntartáshoz nem szükséges szaktudás körülbelül olyan, mint hogy a focihoz is mindenki ért. Látom.
Csak felsorolnám a teljesség igénye nélkül, hogy mi is tartozik a parkfenntartáshoz évszakok és terület szerint (az egyszerűbbek kedvéért). Mindenki döntse el, hogy kell e tudás a felsorolt folyamatokhoz:
Fű, gyep, pázsit (csak jelezném, hogy nem a véletlen műve, hogy más, más az elnevezés.
Tavasszal: Lombgereblyézés, gyepszellőztetés, talajerő utánpótlás. Ha van automata öntözőrendszer, akkor bizony az automata beüzemelése. Kisebb javítások (átlagosan a parkos rész 10%-a), fűnyírás
Nyáron: fűnyírás, Szükség esetén locsolás, vegyszeres, mechanikus gyomirtás, vegyszeres növényvédelem.
Ősszel: fűnyírás, lombgereblyézés, talajerő utánpótlás, füvesítés. Öntözőrendszer téliesítése.
Intenzív parkok esetén bizony virág kiültetés. Ez lehet egynyári, de legtöbb helyen van még kétnyári is. És olykor kombinálva hagymásokkal. Lásd a Balaton melletti kisközségeket. Tudod rabat, border, szalag ágyás. Tudod te minden tudó. Most nem biztos hogy jól írom, de aki utána néz majd kijavít. Istenem, hogy mindig mindenki kertész és parkfenntartó.
Na és most jönnek a fák: Vannak parkfák és sorfák. Biztos mindenki tudja, hogy miben különböznek, ugye. Mindegyik egyedi igényekkel. Nem csak ákác, meg gesztenyefa :) Van ami a napfényt, van ami az árnyékot kedveli, tűri. Van ami a kötött, van ami a laza talajt kedveli, hogy a kémhatást már ne is említsem. Van amelyiket rendszeresen metszeni kell, van amelyik az olló látványától is rosszul lesz (általában a nagy végálló rüggyel rendelkezők). Van amelyik picinyke marad, van amelyik óriás. Van amelyik lombhullató, van amelyik örökzöld. Tudtad, hogy a fenyők közt is viszonylag sok a lombhullató? Én igen, de az a városi parkfenntartónak titulált mókus nem, aki két másfél-méteres mocsáriciprust kidobott, mert nem volt rajta levél :D Remélem sikerül átteleltetnem :)
Cserjék, félcserjék: Mikor messük? Hát persze, hogy mindegyiket másmikor. Elő az Okj-s bizonyítványt :) Na és hogyan, ha már nem termőre metszünk? Mert itt is sok szempont van, nem csak a gyümölcsösökben. Bár az igaz, hogy annyira szoros határidők nincsenek, mint egy szőlőben, gyümölcsösben.
És akkor még olyan apróságok, hogy mivel és mikor mulcsozunk, permetezzünk, stb. Mert sajnos egy városi parkot, virágkiültetést sajnos védenünk kell, hogy egész évben szép maradjon. Milyen anyagokat építünk be, mert a kertészet is fejlődik, ha nem is olyan gyorsan mint más szakma.
Ja és a favágás, ami olykor elkerülhetetlen. Vagy egyszerűen csak az új, korszerű gépek használata. Amik olykor milliós nagyságrendűek, vajon ezen gépeket ki kezeli, kezelheti?
Én azt gondolom, hogy a kissé lenézet parképítő, parkfenntartó szakma több tiszteletet kaphatna, mert megérdemli. Még akkor is, ha látszólag faék egyszerű dolgokról van szó. És itt bizony most arra is gondolok, hogy lassan már arra se találok embert, hogy normálisan megássa a fák, cserjék alját, vagy egy virágágyást rendesen felásson.
Mindenkinek békés, boldog új esztendőt kívánok :)
Tiszteljük a parkjaink fenntartóit, mert ők bizony mindig kinn vannak, akkor is amikor meleg van és akkor is amikor hideg van.
Üdv: z
zenoe 2017.12.28 09:05:43
Kedves Kovacs Nokraft Jozsefne!

Igen, tudom, hogy a közmunkásokról van szó, csak közben elhangzottak ilyen gondolatok is: "Parkfenntartas miota szakmunka??? " És úgy éreztem, meg kell védeni a parkfenntartást, mint olyant, hogy az igen is szakmunka.
Amúgy meg szerintem is nonszensz, hogy ha valaki közmunkás, akkor nem járnak az egyébként általános alapjogok, mint a szabadság.
Csak halkan teszem hozzá, hogy az előző cégemnél simán elvégeztettek olyan munkát közmunkásokkal, ami bőven szakmunka (favágás, traktor vezetés, stb.). Mert a rendszer ezt lehetővé tette. És a cégnek így a közmunkás kvázi rabszolga lett. Ez akár tetszik, akár nem sajnos így van. Csak azért mert kihasználták az ember gyengeségét. Amúgy szerintem az egész program pár kivételtől, meg régiótól eltekintve zsákutca. Nem én találtam ki, hogy nem halat adni kell, hanem megtanítani hálót szőni, halat fogni. Vagy valami ilyesmi. Ja és valamelyik fenti hozzászólás kapcsán is megjegyezném, hogy én még csak fehér részeg (alkoholista) közmunkással találkoztam, dolgoztam. A kisebbség valamiért nem preferálja a piát olyan szinten, mint mi fehérek, de ez persze csak saját tapasztalat és nem lehet általánosítani.
Ja és majdnem elfelejtettem, hogy bizony olyan közmunkással is találkoztam (lásd fentebb a traktoristát, favágót), aki egyébként szakember. Másképp nem is tudott volna traktorral szártépőzni, meg fát vágni, vagy éppen metszeni. Szóval nem tennék egyenlőségjelet a közmunkás és analfabétizmus között. Sokszor bizony egy szakmunkás (diplomás) is lehet közmunkás családi és egyéb okok miatt, ami már egy másik történet.