Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kéky

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az emberiség életminősége szempontjából milyen területen látna szívesen és tartana fontosnak innovációt (új terméket, szolgáltatást, eljárást, szervezeti megoldást)? Miért?…..
Kéky 2012.11.09 08:57:37
Véleményem szerint nagyon sok területen van szükség innovációra. Az egészségügy az egyik legfontosabb, azonban ezt nem fejteném ki, mert már az előttem szólók leírták.
Az élelmiszerek gyártása, készítése és termelése területén is nagy innovációra lenne szükség, ami sok egészségügyi problémát megoldana. Mi fiatalok is emlékezhetünk, hogy korábban mennyivel ízletesebbek voltak az élelmiszerek, amikben nem volt ennyi ízfokozó, cukor és mű dolog. Itt azonban van egy kis ellentmondás. Szerintem most is megtalálhatóak a jó minőségű "bio" élelmiszerek, viszont a fogyasztók nem igénylik a jó minőséget akkor, ha azt csak magasabb ár érdekében tudják elérni, ezért gyenge minőségű "élelmiszereket" fogyasztanak, majd pedig vagyonokat költenek gyógyszerre és különböző egészségügyi berendezésekre. Az is igaz, hogy 7 milliárd embert nem lehet ellátni akkor, ha csak bio termékeket termelnénk, hiszen az kevés lenne, mivel nagyobb területet igényel a termelésük, ami ma már nem áll rendelkezésünkre.

Az oktatásban is hatalmas szükség lenne fejlődésre, innovációra. Sajnos nálunk még mindig a lexikális tudást akarjuk fejleszteni, olyan módszerekkel, amik már régen elavultak, hiszen évtizedekkel ezelőtt is ugyanígy, ugyanezt tanították meg.
Nagyobb szükség lenne a kompetenciák fejlesztésére, arra, hogy azt tanuljuk meg, hogyan tudjuk hasznosítani azokat az "eredményeket" amiket már régóta ismer a társadalom, vagy a szakma. Sokkal több "open book" vizsgára lenne szükség, amivel megtanulnánk azt, hogy a rendelkezésünkre álló információkat hogyan tudjuk alkalmazni, nem pedig bemagolni, ami nagyon sok időt elvesz a tanulás során.
Az innovációt a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítéseként határoztuk meg. Ez hogyan egyeztethető össze a tartós fogyasztási cikkek (pl. mobiltelefon, számítógép) körében megfigyelhető „beépített avulással”, miszerint a termékek rövidebb élettartammal…..
Milyen előnyei vannak a saját márkás termékeknek a fogyasztó számára? Veszélyben vannak-e a gyártók márkái? Ön melyiket és miért részesíti előnyben? Inspirációként: http://kereskedelem.tlap.hu/magazin/sajat-markas-termek-fogalma/; http://hu.nielsen.com/site/20100906.shtml;…..
Milyen információkat tartana fontosnak megismerni állásra pályázóként a cég küldetéséből és stratégiájából? Miért lenne célszerű ezekről tájékozódnia? Honnan gyűjtene információkat? Inspirációként:…..
Kéky 2012.10.11 23:07:50
Szerintem nagyon fontos, hogy minden nagyobb döntésünk előtt mérjük fel a helyzetet, tájékozódjunk, mérlegeljünk és csak azután döntsünk, de akár a mindennapos dolgoknál is fontos ez. Alapból nem választok olyan terméket a boltban, amelynek gyártójától tudom, hogy társadalmi felelősségvállalása egyenlő a nullával. Számomra ez evidens.

Ugyanígy természetes az is, hogy ha egy fontos döntést hozok meg (jelen esetben azt, hogy melyik cégnél szeretnék dolgozni), akkor próbáljak minél több és jobb információt összegyűjteni a cégről.Fontos az, hogy hogyan bánnak az alkalmazottakkal, milyen küldetése van az adott cégnek, mik a rövid- közép- és hosszú távú tervei, valamint milyen lehetőségem lesz fejlődni a vállalatnál, mennyire innovatív a cég, stb.

Kicsit pénzügyes aggyal gondolkodva azt is megemlíteném, hogy nézzünk bele a "számokba" is. Ezek a számok sokat elárulnak egy cégről. A fontosabb számok a kisebb cégekről is megtalálhatóak az interneten, bár a küldetésüket, a CSR-t vagy a terveiket nem feltétlenül olvashatjuk el a világhálón.
Fontos hogy több, megbízható forrásból tájékozódjak, minél több információ alapján döntsek. Szerintem abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi közgazdász hallgatók, hogy rengeteg olyan embert megismerhetünk, akik később HR-esként fognak dolgozni, akár olyan cégeknél, akik külön erre specializálódnak. Ezeknek a HR-s szakembereknek a "kezén" sok fontos információ átfuthat, amik hasznunkra válhatnak.
Az állásinterjúkon sokszor azt is nézik, hogy mennyire vagyok motivált, mennyire szeretnék az adott cégnek dolgozni.
Ez az utánajárás, "kutatás" akár előnyünkre is válhat, hiszen lehet, hogy ezek után jövünk rá, hogy egy cég minden általam felállított feltételnek megfelel, ezért a motivációm is nőni fog.
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását!  Inspirációként:  …..
Kéky 2011.10.06 17:38:11
Sziasztok!
Nálam a 3 legfontosabb terület, ahol az államnak szerepet kell vállalnia:
-egészségügy
-oktatás
-közbiztonság.
Természetesen több ilyen terület is van, de szerintem ez a három legfontosabb.
Az oktatás egyfajta befektetés, mind az állam, mind pedig a tanulók/hallgatók részéről is, hiszen az állam rengeteg pénzt fordít arra, hogy szakembereket képezzen és a hallgatók is rengeteg energiát és pénzt(hiszen nem mennek teljes munkaidőbe dolgozni, hanem inkább tanulnak) fektetnek be, később pedig remélhetőleg magas fizetésük kárpótolja a hallgatókat is és az állam a magasabb adók miatt megsokszorozhatná a befektetett pénzt. Éppen ezért fontos, hogy az állam biztosítson államilag finanszírozott felsőoktatást. Azzal is szembe kell néznünk, hogy sajnos van egy pár terület, ahol hatalmas a túlképzés és vannak olyan területek is, ahol nagy mértékű szakember-hiánnyal találkozunk. Mivel az államnak is az az érdeke, hogy a munkaerő ellátottság minden területen azonos legyen, így ő beleszólhat és bele is kell szólnia, hogy adott szakmákban hány emberre van szüksége és hányat akar képezni. Azt is láthatjuk, hogy rengeteg hallgató tanul a közgazdász és jogász képzésben, így érthető, hogy az állam ezen a területen akar spórolni. Azonban, ha teljesen megvonja a támogatást ezektől a képzésektől, akkor nagyon sok tehetséges hallgatót veszít el. Nézzük csak azt az esetet, hogy az egyik diák (aki most középiskolás) nagyon tehetséges lenne a közgazdaság területén, de mivel szülei nem tudják finanszírozni a költségtérítéses képzést így, ha felsőoktatásban akar tanulni, akkor valószínűleg más szakra fog menni, ahol közel sem olyan tehetséges, de a diplomáját meg fogja szerezni. Így az állam saját magával is kitolt, hiszen elvesztett egy nagyon jó szakembert. Éppen ezért fontos az, hogy mindenféleképpen legyen minden szakon államilag finanszírozott hely, még akkor is, ha a helyek száma elég csekély.