Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Murmurandi

1 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nemcsakkaja Élet-étel 2015.01.07 14:19:45
Nem tudom, hányan lehettek így ezzel, de harminc éves koromra kezdem megérteni magam, hogy mi az amit szeretnék, mi az amit tudok és mi az, amit értek és még megérthetek. Az élet többről szól, mint a (kényszerű, de nem kényszer) munka és annak rövidebb-hosszabb megszakításait…..
Egy prominens szekszárdi polgár azt mondta nekem, hogy az ideális polgármester-jelöltnek négy ismérve van. Legyen tisztességes, legyen valamennyire ismert, ne legyen teljesen ostoba, de legyen annyira hülye, hogy elvállalja a jelöltséget... Hízelgő, hogy vannak, akik szerint az első…..
Murmurandi 2014.07.31 09:32:41
Kedves Ákos!
Egyszer már valahol kommenteltem egy hasonló ügyben, és akkor is hasonlókat írtam. Alaposan félreérted a dolgot még akkor is, ha alapelvi szinten 100%-ig egyetértek veled. Bizonyára láttál már EU-s projekt költségvetési táblát. Ebben kötelezően megvalósítandó sorok vannak, amelyek többnyire a következők: Közbeszerzési fa-ok ellátása, Projektmenedzsment, Tervezés, Kivitelezés, Tájékoztatás és nyilvánosság. Az, hogy a Provitalnak van egy szerződése havi 1.000.000-ra a várossal az egy dolog. Vannak más, nem EU-s pénzből finanszírozandó közbeszek is amiket meg kell valósítani, valszeg ezekre szól a havi 1 misis szerződés. Az EU-s projekt közbeszerzési feladatainak ellátása egy önállóan támogatott projektelem, amire az EU ad pénzt, és elkülönül a másik szerződésben ellátandó feladatoktól. Így van kitalálva a rendszer. Az EU ezt azért támogatja, hogy a közpénzek hatékony elköltése biztosított legyen és valóban legyen verseny egy profi jogi iroda közreműködésével. A két dolog egymás melletti léte a legkevésbé sem hűtlen kezelés. Azért írom ezt, mert alapvetően szimpatizálok veled, de nem szeretem, amikor a hangulatkeltés céljából mondunk olyan dolgokat, amelyeknek semmi alapja nincs. Ja és jogász vagyok és ezen a területen dolgozom nap mint nap és nap mint nap kötök ilyen szerződéseket. Eddig az elmélet. Most következik a DE!
Többnyire ezek a beszerzési eljárások, ami a közbesz tanácsadók (valójában közbesz bonyolítók) kiválasztására vonatkozik erősen irányított, "lepapírozott" eljárások. Valójában azért szükségesek, mert a "kiválasztott" bonyolítóhoz érkeznek be azok az utasítások (felülről), amelyek a projekt megvalósítására hivatott "megfelelő" vállalkozó kiválasztására vonatkoznak. Azért van erre szükség, mert így nem a polgármesteri hivatal közbesz referensének, így közvetve a polgármesternek kell foglalkoznia azzal, hogy a központi akarat által kiválasztott baráti vállalkozó nyerje el a közbeszt, hanem egy külső szereplőnek, így büntetőjogilag is makulátlanok maradnak a köztisztviselők. Tehát a közbesz bonyolító cégek valójában átveszik az állam vagy az önkori szerepét, és rajtuk keresztül, általuk irányítottan történik az általad is korholt közpénz kifolyatás. Tehát jól látod, hogy van anomália, de az nem ott van ahol te írod.
Mindezek mellett azt gondolom, hogy az EU-s intézményrendszer felépítése a rossz. A magyar rendszer arra épül, hogy az EU-s pénzek minél nagyobb arányban kerüljenek lehívásra (elkerülve a forrásvesztést) - ez egy alapvetően támogatandó cél. Csakhogy ezt úgy érik el, hogy az ilyen rendszerbe épített folyamatok által pártkasszákba, magánzsebekbe vándorolnak az EU-s pénzek. Így lehet nagy hangon hirdetni, hogy lehívtuk az EU-s pénzeket, de ezért akkora korrupciós és társadalmi árat fizetünk, amit drága politikusaink nem ismernek fel, vagy még rosszabb: felismerik és tudatosan működtetik a velejéig korrupt rendszert.
És abban is igazad van, hogy a tisztességes cégek kiszorulnak a versenyből. Sajnos a közbeszerzés olyan árfelhajtó hatással jár és olyan kontraproduktív, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, mint ami a cél lenne. Ez részben rendszerhiba, részben szándékos pénzlenyúlás. És ez csak kisebb részben az önkormányzati vezetők hibája, mert a rendszert (különösen az energetikai korszerűsítéseket) árnyékcégeken keresztül központilag bonyolítják, tehát, amit te látsz, az csak a legális, ám valóban gyanús felszíne a történetnek.
Üdv
Murmurandi 2014.07.31 11:34:58
@hadházy ákos: Az Uniós támogatási intézményrendszer fenntartása és működtetése minden esetben tagállami feladat. Én ezen Brüsszel helyében változtatnék...