Regisztráció Blogot indítok
Adatok
novellista

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hétköznapi helyesírás Degradál 2007.04.15 00:49:00
Vélemény következik. A véleményem a gyakran előkerülő ledegradál szóhoz kapcsolódik. Azt gondolom, hogy ezt így nem illik használni, és aki teheti, mondjon csak annyit, hogy degradál. Mindenki másra viszont bízzuk rá, hogyan írják. Kerülendő:…..
novellista 2011.10.05 08:47:19
A magyar anyanyelv torzulásiról...

Legerősebben a közbeszédben torzul az anyanyelvünk, mert az újságírók egymást utánozzák a hibás szóhasználattal és az idegenes szórend használatával.
A "DEGRADÁL" szó elemzésénél helyesen állította az írás szerzője, hogy a tévesen használt szavak, kifejezések már annyira beivódtak a napi beszédstílusba, hogy onnan már szinte lehetetlen az embereket visszatéríteni a helyesírásra, a hibátlan beszédre.
Az egyik nagyon durva torzulás, hogy a közbeszédből lassan végleg eltűnik az "ezért" - "azért" szavunk használata, mert helyette az "ÍGY" lépett be a köztudatba - rendkívül zavaró módon.
Az is zavaró, hogy egy új szópótló szó jött divatba, az "egyébként" és ezt egy mondatban akár többször is képes használni a beszélő!

A hibás beszéd és a fogalmazási hibák jelen vannak a mindennapjainkban és ebben főszerepet játszanak a sport-kommentátorok, tv-s, rádiós műsorvezetők, újságírók!!!

Az idegen eredetű jövevényszavak használata is elképesztően durva hibákat eredményez, például az "alias" kifejezés totálisan hibás elterjedése, mert éppen fordítva használják, mint ahogy kellene. Azaz az igazi név leírása előtt kell kitenni, de a használata egyáltalán nem szükségszerű!

Az egyik politikai szereplő agyalta ki ezt: "ha és amennyiben" - ez az ostoba szófordulat szörnyű!
Ha elfogadjuk (ne fogadjuk el), hogy az "amennyiben" a feltételes mondat "ha" kezdőszavával egyenértékű, akkor aranyszájú politikusunk agyalása ezt jelenti: "ha és ha" vagyis HAHA!

Az sem dícséretes, hogy a postán használt készpénz átutalási megbízást szinte mindenki "csekk"-nek említi, holott a CSEKK az egy fizetőszköz, amelynek használatával készpénzt helyettesíthetünk.

Kifogyhatatlan a hibás szóhasználat tárháza és ez a hely kevés ezek felsorolására, de arra biztatok mindenkit, hogy ne kövessék a hibákat, inkább írjunk, beszéljünk helyesen az anyanyelvünkön, amelynek nincs párja az egész Földön!

novellista