Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Smuciliba

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Varacsk Az Ebadóról laikusoknak 2011.10.04 17:01:00
 Az Állatok Világnapja alkalmából gondoltam jöjjön valami állatos bejegyzés, lehetőleg olyan, amiből okulni is tudnak azok az emberek, akik nem követik a kutyás magazinokat, de szeretnének képbe kerülni. Tehát a tények: Az éves díjat a tartás helye szerinti illetékes…..
Smuciliba 2011.10.04 19:19:01
Pár gondolat ennek kapcsán:
"Ugyanis csak a chip beültetése a kötelező 2010. július elsejétől, a regisztráció sajnos nem."
Itt annyi kiegészítést tennék, hogy 2010. július 1. óta csak abban az esetben volt eddig kötelező a kutyák mikrochippel való ellátása, ha a kutya gazdát cserélt. Értve ez alatt akár a tenyésztőtől/ szaporítótól való vásárlást, akár az örökbe fogadást, akár ha a Mari néni átvitte a megszületett alom egyik tagját Józsi bácsinak ajándékként. Nyilván ez nehezen ellenőrizhető...
Ezen változtattak most: mostantól minden kutyába kell kerülnie mikrochipnek és azt regisztráltatni is kell a petvetdatába.
Persze ennek előfeltétele lenne egy rendes ebösszeírás, hogy egyáltalán hány kutya van egy községben...

"A menhelyek, fajtamentő szervezetek ma már egyre jobban odafigyelnek arra, hogy csak egyedi azonosítás után adjanak örökbe kutyát, "
hát... figyeljenek is, ugyanis nekik már kötelező egy ideje...

Ami az adó mértékét illeti: nincsenek illúzióim, hogy a kezdeti 3000 Ft pár év múlva - amint az állomány nagy része bechippeződik és ellenőrizhetőbb lesz - feljebb fog menni. Ha már chippes egy kutya akkor az utcán lévő önsétáltatók gazdáját számon lehet kérni - és ez jó.

Az, hogy elkezdődik a sunyulás: háztartásonként egy kutyára lehet kérni mentességet szociális alapon. Szerintem ez eléggé "jutányos". Ha Mari néninek van két 12 éves idő kutyája, Mari néni szereti és gondozza őket, a kutyák a légynek sem ártanak és egész nap a tornácon hevernek - szerintem minden szervezet megpróbál majd segíteni Mari néninek, hogy megoldódjon a probléma.
Egyikre kap mentességet, a másikat hirtelen örökbe fogadja. De legalább az a szerencsétlen nem kerül ki az utcára. Biztos, hogy lesz ilyen. De összességében én is nagyon örülök, hogy elkezdődött valami!

Amit elvárnék az új törvénytől, hogy az önkormányzatok az ebadóból befolyt összeget ténylegesen ivartalanítási és mikrochip akciókra illetve az állatvédelemre fordítsák. Ez a része lesz érdekes...