Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elizal

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Vasárnap. 2019.09.29 18:05:42
A japán azt mondja erre "karma". ( a Sógunt olvastam nemrég) Tegnapelőtt jön az 5 házzal arrébb lakó ismerős, hoz egy, a nevemre szóló postai értesítést, hogy tértivevényes küldeményt próbált meg a levélhordó kézbesíteni, de nem voltam "itthon". Feladó a dunai vizirendészet bűnügyi vizsgálati…..
Hajónapló Vasárnap. 2012.12.30 23:57:07
Vasmunka meg szilveszteri bevásárlás, gyereklátogatás. A veretgyártásban kis megtorpanást okozott, hogy készen lettem azokkal amikre korábban elkészítettem a műhelyrajzokat, vagy legalábbis skicceket. De most elérkeztem az újabb agyalás fázisba. Ilyenkor előveszem nagy…..
Hajónapló Hétfő. 2012.11.12 18:55:54
Hát élet ez ? http://haerdekel.hu/egy-falu-utak-nelkul/   Kihordtuk a műhelybe az összes rudakat, bumokat, gaffokat, árboctoldást, csak a két árboc maradt a hajón. Elkezdem kitalálni a vereteket a rudazatra. Az a sajnos, hogy közben tönkrement a lakatos cég, csak a…..
Régen volt már poszt ebben a témában, azért arra gondoltam, itt az idő, hogy benézzünk valakihíreshez megint.   A választásom arra a hölgyre esett, aki már többször bizonyította, hogy több alkalommal is sokra képes. Bár nem tartozik a legkedvencebb színészeim közé,…..
Hajónapló Vasárnap. 2012.10.21 18:54:29
Kevés dolog történik mostanában, ezért nincs minden nap történet. Kihasználjuk a jó időt, megcsináltuk a szükséges bevásárlásokat, van megint egy hétre kajánk, aprítottam tűzifát és elraktam a parton fedett helyen, meg a cockpitban, hogy ha megint megindul az eső, ne akkor…..
elizal 2012.10.23 20:34:41
@silvermoon: @A Tengerész: Köszönöm az időt és az ötletet, amit a harkály-kérdésnek szentelte(te)k, továbbítom az érintetteknek. Kiváncsi vagyok, mire jutnak! Igaz, múlt pénteken már mi is elmélkedtünk a falevés okán, a napi teljesítmény növekedés miértjén, azon, hogy vajon megoldás lehet-e a tyúkháló függesztés-feszítés, esetleg a fényfüzér lógatás, vagy talán az elektronikusan vezérelt kereplő bevetése lesz a megoldás ... mindenesetre jókat röhögtünk és osztoztunk az érintett bosszankodásán ... Ha eredményre vezet az új ötlet, akkor majd beszámolok róla.
Hajónapló Péntek. 2012.10.05 09:03:28
Tegnap remek szél és napsütéses idő volt. Beültünk a Mákvirágba és összevissza vitorláztunk és egyáltalán nem volt kedvünk semmi máshoz, pedig már olyan éhesek voltunk mint a fene. Aztán mégiscsak kikötöttünk Amapolára és megebédeltünk a zsákmányolt gombából…..
elizal 2012.10.05 21:09:42
@A Tengerész: Jól értem, hogy jó megoldás lehetne mesterséges tavak létrehozása? Ami a "bő" esztendőkben gyönyörködőhely, a "szűk" esztendőben meg locsolóviz? És azért lenne balhé, mert a gyönyörködők nem akarják, hogy a vizüket locsolásra használják? Na csak azért kérdem ilyen "bután", mert ha ez tényleg jó megoldás lehet, akkor nem kell foglalkozni a "gyönyörködőkkel", a vizet ki kell önteni és kész. És ha éppen jó kedvében van az illetékes, esetleg két értelmes mondatban felhívhatja a T. figyelmet, hogy mi végre is van az a bizonyos tó.... meg még meg lehet tekinteni a mindenféle oktatási terveket, hogy ezzel a témával kellőképpen foglalkozik-e ....meg még van néhány kapcsolódó ötletem. Jut eszembe, próbált volna valaki tiltakozni a Nílus áradása ellen ... Jó-jó, tudom azt állítólag nem emberek intézték, de ha tényleg ilyen egyszerű lehet a megoldás, akkor ... mi a kérdés?!

Kicsit más!
Nem olyan régen hallottam a rádióban valami okos műsort, ahol mint "érdekességet" említették, hogy még régen, az uradalmi időkben a alföld bizonyos részén működő uradalmak arra felkent "alkalmazottai" minden év kora tavaszán (?!) (na pontosan nem emlékszem mikor, de nem is az a lényeg)találkoztak és jól megegyeztek abban, ha áradás várható (mert a megelőző hónapok időjárásából vélelmezni lehetett az), mikor és milyen ütemben kell feláldozzák földjeiket/legelőiket a többi védelme érdekében. (Csak nem valami közérdek került egyéni érdek elé?!? Akkoriban?) Igaz, nem is egy helyen, azonos magasságban lévő területen volt legelője az uradalmaknak, mivel áradás esetén bizony költözködni kellett feljebb. ... No, ugyan én biztosan nem voltam ott - és már sajnos nagyapám is 100 éves lenne, így ő biztosan nem tud segíteni az emlékeivel, s talán már élő tanúja e dolgoknak nincs is -, de logikusnak, mi több abs értelmesnek látszik az elgondolás.
De! Mivel a műsorban emlékeim szerint agráregyetemi ember okfejtett, úgy tűnik, "újabb csövön fedeződik fel a lyuk", s nekem ez tetszik. Lehet, hogy lassan elő kéne venni/meg kéne keresni a vacak kis mindennapi életünk szempontjából is hasznosnak tűnő tudás még fellelhető nyomait. Hát, csak hagytak az "őseink" maguk után valami ilyesféle nyomokat. Vagy az is csak Egyiptom területén volt divatos? :)

u.i.: Laikusként miért is 'foglalkozom' én ezzel? Hát, mert inni és enni azért kell a nem "agrárosoknak" is, s úgy látszik ez is "csináld magad" lesz még a végén ....
Hajónapló Csütörtök. 2012.09.13 11:10:07
Tegnap szerda, piacnap volt. Ez Ráckevén rítus. Kibringáztunk a Dunaparton elterülő "sor"-ra, igazából nem nagyon akartunk vásárolni, csak némi gyümölcs és kenyér amit vettünk ( 500Ft egy kiló őszibarack...azért ez durva...kezdhetnék politizálni, de hagyjuk), a lényeg nem ezen…..
Hajónapló Szombat. 2012.09.01 19:48:59
Tegnap egész délelőtt bevásárlás ügyben bringáztunk. Mindent ott veszünk ahol a legolcsóbb, egészen pontosan ahol az ár-értékarányt a legjobbnak gondoljuk. Mondok egy példát. Igaz, hogy az "S" méretű tojás olcsóbb 10-20%-kal , de aki tanult matematikát az tudja, hogy a…..
Hajónapló Szombat. 2012.07.14 11:44:00
Hölgyeim és Uraim! Elfáradtam. Piszok sokat dolgoztam az elmúlt hetekben és ahogy a tegnapi kommentekből is kitűnik mentálisan se vagyok éppen a csúcson. Pihenni fogok legalább egy hetet. Heverészek, olvasgatok, nem hallgatok híreket  és alighanem még a netet se fogom használni.…..
elizal 2012.07.24 22:47:02
@Sün77: Szép napot mindenkinek!

Azért én ha barangolni támad kedvem a neten, ide mindig benézek ... mondjon bármit is a statisztika

Elizal
Hajónapló Szombat 2012.06.16 09:25:00
Tudjátok miért fogják a kínaiak uralni az egész világot? Ezért. http://www.youtube.com/watch?v=5A8jZJaYhaU&feature=related  Az a szorgalom ami egy tőlük teljesen idegen hangszer ilyen szintű tudására serkenti őket csak náluk létezik. Mi ellustultunk. A minap is megy egy ( na…..
elizal 2012.06.16 17:53:04
Szép napot mindenkinek!

Szorgalmasan olvasgatom a blogot és kommenteket. Közben jól elbeszélgetek magamban, van amivel egyetértek, van amivel nem s van olyan is, amit szívesen árnyalnék ... jó játék ez, s nem is kell rögtön billentyű után kapkodni ... alkalmasint barátaimnak is mesélek róla, mert nagyon-nagyon szimpatikus a sztory, de legfőképp az Ember, akit sejteni vélek a történet mögött.

Most azonban nagyon bizsergett a billentyűzetem, mert a téma engem is érdekel mostanában. Bizonyára az idő múlása lehet az oka, amiért az amber az élet nagy dolgairól (a lét értelme; miért jöttünk és hova megyünk; vajon fejlődik-e az emberiség, vagy újra és újra ugyanazokat a tapasztalásokat éljük meg; vajon tisztességesen kell-e élni és dolgozni - legalábbis törekedni rá -, vagy mindig ki kell hozni egy adott helyzetből a legtöbbet; egyáltalán mi a tisztesség; mire tanítsam a gyermekemet, arra amit kaptam az őseimtől - ez egyelőre nyugodt létet biztosít számomra, de néha lúzernek tűnhetek, s mégsem tudom elképzelni, hogy az örökölt és talán már azonosított "szent teheneimet" feláldozzam, pedig az feltétlen kell egy másfajta élethez -, vagy hogy tanulj meg fiam "szörfözni", vagyis ha jön a hullám egy a fontos, maradj talpon bármi áron; stb..stb.) gondolkozik, néha talán többet is a kelleténél.

Elöször úgy tíz éves korom körül a Tüskevár és Téi berek olvasása közben sajnáltam kicsit, hogy lánynak születtem. Mert a lányoknak ilyen jó kis tüskevári kalandok nem valók ... a kutyafáját.
Persze nagyon örülök neki, hogy nőnek születtem, mert el sem tudom képzelni, milyen lehet férfiként élni, érezni, gondolkozni. Mert elképzeléseim vannak, pl. Nagyapám, Apám miatt ... nem lehet könnyű úgy élni, hogy mindig kősziklának lássanak a rádbízottak. Mert bizony úgy vélem, a férfi embernek nagy, a legnagyobb feladata a rábízottak "óvása".

Amit viszont nagyon nagy bajnak vélek én is az az, hogy ebben a szép feminizált világban mintha komoly problémát okozna férfinek/nőnek egyaránt mind a 'kijárat', mind pedig a 'bejárat'megtalálása.
Csak egy témaszelet - a teljesség igénye nélkül -: a nőnek dolgoznia kell, időben és teljesítményben is legalább annyit, mint egy férfinek, mert különben még a gazdasági élet is komolyan hanyatlani kezd, de legalábbis nem emelkedik. Szóval legyen legalább 50% a női foglalkoztatottság!!! (ez nem vicc, ezt egy okos televízió műsorban láttam, ahol az európai országokról adatak áttekintést a gyermekvállalás támogatási rendszereriről. GYermekszületés tekintetében Franciaország vezet, mert ott kiváló a "bölcsödei" háttér, már 6 hónapos kortól; jól állnak rel. a skandinávok is, Irországban viszont komoly gondok vannak, mert ott talán 40% körül van a női foglalkoztatás, még sok nő otthon marad a gyerekével óvodás koráig legalább, sőt utána is. No, ekkor mondták, hogy akkor fog az ír gazdaság igazán fellendülni, ha női foglalkoztatás végre eléri az 50%-ot.)
Persze otthon is helyt kellene állnia, pont úgy, mintha napi 8-10 órát nem lenne távol, annak valamennyi fizikai-lelki-idegi stb. terhével együtt.
Szóval azt hiszem a helyzetről elmondhatjuk, hogy forradalmivá vált, azaz a 'felek' már nem nem tudnak, de nem is akarnak a régi módon élni. Csak az a gáz, hogy új megoldások meg nem léteznek. ... No én nem tudom, hogy valaha is lesznek új megoldások, de addig talán egyetlen lehetőség maradna, a páros élet problémáit párosan megoldani. Ahogy az adott párnak éppen jó. Ha mosogat a férfi, mert úgy véli helyesnek ám mosogasson, ha nem, hát ne tegye. De soha senkinek nem szabadna elfelejteni, hogy ez bizonyos páros játék, tehát adok-kapok szabály márpedig létezik. S a lényeg mindig ezek harmoniája ... mert ugye, az ember lánya hajlandó akár a Gellért-hegyet is önállóan arrébb hordani, ha úgy érzi, elemi szükségletei kielégítésre találtak. De vajon ebben az eszement individualista világban lehetséges ez?

Elnézést a hosszúra sikeredett írásért, de ha valakinek volt elszántsága végigolvasni kiérzi belöle, hogy az írás szándéka szerint a nő és férfi összekapaszkodásáért szól, mert normális világ számomra nem igen képzelhető el enélkül ...
elizal 2012.06.17 23:15:36
@harpi4: Jó hír, hogy nem csak én nem gondolom magam feministának, de más sem lát annak. ;) (A mai világban megnyugtató dolog, ha olyannak látszik az illető, amilyennek gondolja magát.) S milyen jó lenne, ha férfi és nő végre nem ellenfélnek (hogy utaljak Tengerész válaszára) tekintené egymást, hanem szövetségesnek, tényleg a másik felének. S hogy hogyan kell ezt ebben mai világban megvalósítani? Jó lenne ha tudnám, de sajnos csak idealistán ábrándozom arról, hogy egyszer talán együtt tényleg megoldjuk. Remélem, a lányom korosztályának már sikerül (még alig múlt 3) ...
Persze engem sem vonz az arab kultúráról hallott alárendelt szerep, ahhoz nekem már túl sokat kellett tanulnom, dolgoznom, lábamon megállnom.
De sajnos az emberiség azt hiszem kizárólag alá-fölé rendeltségi viszonyban képes gondolkozni, de ez azt hiszem nem kedvez ennek a szerintem 'forradalmivá vált' helyzetnek a megoldásában ... azt hiszem ezt ilyen módon megoldani nem lehet.
Kopp Máriával - Isten nyugtassa - ma láttam a televízióban egy beszélgetést, ahol természetesen hangot adott abbéli véleményének, hogy milyen fontos a párkapcsolat, mert a házasság védőfaktort jelent a felek számára, meg hogy a férfi válláról le kell venni a családfenntartó szerep felelősségét, mert túl nagy stressz ez számára. (azért erről beszélgettem volna vele ;))
Végezetül megemlékezem egy nő ismerősömről, aki egyszer mesélte, hogy érti ő a Biblia tanítását, miszerint a "... nő kövesse az ő urát". Szóval, mondta a Hölgy a férjének, hogy "követlek én, ... de akkor menjél már előttem!!!" ;)
Jó éjt és szép hetet mindenkinek!
elizal 2012.06.18 23:32:01
@emeritus: @A Tengerész:
Hát ez az! És elértünk az írott nyomokat hagyni tudó emberiség egyik első problémájához, mi végre is vagyunk a világon?!? Akár férfiak, akár nők is vagyunk, pár ezer éve nincs válasz a kérdésre. Filozófusok és más okosok jöttek, mentek, magukat valószínűleg elég jól értékelték is, de a választ csak nem találták meg. (olyan ez a téma, mint a betegségek sorában a nátha! arra nem létezik gyógymód)
Fanyaloghatunk, hogy így, meg úgy az alma, meg a fája, meg ki kit biztatott lopásra és ki hogy adta be a derekát. Nagymamám szokta volt mondani: "könnyű Katát táncba vinni, ha ..."
Mert ugye, lássuk be elég ügyes volt az a kis oldalborda darabka, hogy azt a hozzá képest nagy mafla embert rávegye az alma eltulajdonítására ...
Remélem, nem bántottam meg senki érzékenységét, mert az aztán nem volt célom. Mindenesetre megállapítom, hogy a jelen blogot olvasók tábora sem "butább", igaz talán nem is okosabb mint a valaha volt nagy filozófusaink/gondolkodóink. Azt persze nem tudom, hogy a mi (engedtessék meg ez a kissé arcátlan többesszám) pr-unk lesz-e elég jó ahhoz, hogy ezredévek múltával valaki is megemlítse eme magvas gondolatokat.
No, de a tréfát félre téve! S ha még valakinek affinitása hozzá, felteszek egy kérdést:
Ugye, a Bibliában benne van az "eleve elrendelés" és a "szabad akarat" kettőssége. Úgy tudom, a protestáns gondolkodók is nem kevés időt töltöttek e kérdés tanulmányozásával, Kálvin biztosan jó sokat írt is róla. Azt én nem tudom megítélni, hogy végül hova jutott e kérdést illetően, de sejtem, hogy a pontos választ ő sem tudta meg, mert az biztosan nagyon tömören összefoglalható lenne. Nekem minden gyanús, amiről az általános megértés szintjén röviden nem lehet beszélni. De! Nekem néhány hete befészkelte egy gondolat magát a fejembe, mi van, ha az a bizonyos "Paradicsomi jelenet", az alma-sztori és az abban szerepet kapó Lucifer a gondolkodás, s egyben a "szabad akarat" első megnyilvánulása ... no azt nem tudom még, hogy ezzel jutottunk-e valamihez közelebb, de ha lehet e gondolatban valami (és szerintem nyilván van, mert különben nem osztottam volna meg veletek kedves társaim), akkor annyi üzenete mindenképpen van, hogy csak óvatosan a gondolkodással! Nagyon veszélyes is tud az lenni, már ha veszélynek tekinthető, hogy az Isteni elgondolás általa beteljesedhetett.

Jó éjt/szép napot mindenkinek!
Hajónapló Csütörtök. 2012.03.29 10:27:00
Napok óta viharos szél fúj, ma reggelre különösen beerősödött. Ez azért rossz nekem, mert túl azon, hogy tép, szaggat mindent, rángatja a hajót, szóval idegesítő, a decken való munkavégzést nagyon megnehezíti. Egyszerűen nem tudok a munkára koncentrálni, amikor belefúj a…..
Hajónapló Szombat. 2011.12.31 13:10:00
 Csudaszép a fényes fenekű ladik, megsímogattam, aztán nekiálltam kiszerkeszteni, kiszabni és összeragasztani a kormánylapot. Meghökkentően piciny a 25-ös jollééhoz, pláne Amapola kormányához képest. Annakidején a 25-ös kormányát amikor csináltam lelógott az asztalról,…..
Hajónapló Kedd. 2011.12.06 18:09:00
 Hehe. Ha az ember egyszer "megszelidítette" az olvasóit, úgy tűnik nem lehet őket többé elengedni, szóval ahogy a róka mondja a Kishercegnek felelősséggel tartozom Nektek olvasóknak. Tehát beszámolok röviden, mert jönnek a telefonok, mailek, mindenki aggódik.…..