Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Brigite

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen információkat tartana fontosnak megismerni állásra pályázóként a munkaadó vállalat küldetéséből és stratégiájából? Miért lenne célszerű ezekről tájékozódnia?   Inspirációként:…..
Brigite 2011.10.13 09:41:26
Manapság a munkavállalóknak viszonylag - a munkaerőpiac túltelítettségét leszámítva- könnyű dolguk van az "állások rengetegében" fellelni a megfelelő állásajánlatot. Vigyázniuk kell azonban arra, hogy az ajánlatok közül megfelelően szelektáljanak, hiszen rengeteg olyan online ajánlat is található,amelyek csupán a megtévesztés célját szolgálják. (Erre a megfontolásra egyik ismerősöm személyes tapasztalatai vezettek. ) Igaz ugyan, hogy több közösségi hálózat is segít az álláskeresésben, de a mai világban sokkal jobban értékelhető, ha valaki veszi a fáradtságot, és saját maga jár utána a dolgoknak, időt szán arra, hogy különböző irodákban tájékozódva válogasson a lehetséges munkalehetőségek közül.
Napjainkban számos munkaadó használja a közösségi médiát a munkaerő felvételben.Itt azonban újból az internet káros hatására hívnám fel a figyelmet. Mindamellett, hogy számos előnye is van, előfordulhat, hogy nem megbízható források kerülnek fel a világhálóra, és rendkívül bosszantó tud lenni, ha valaki egy ilyen eset miatt kerül le a potenciális állásra jelöltek közül. Éppen ezért - önmagamat ismételve- tartom fontosnak ,hogy ügyeljünk arra, hogy a személyes kontaktusokat fenntartsuk.

Milyen információkat fontos megismerni pályázóként a munkaadó vállalatról? Az előbb említett internet ebben a tekintetben hasznos társunk lehet. Figyelmesnek kell azonban lennünk, hogy csak az általunk is biztos forrásnak tartott oldalakról tájékozódjunk. Gondolok itt például az adott cég hivatalos honlapjára.
Véleményem szerint egy cég stratégiájának ismerete segítségünkre lehet abban, hogy egyéni céljainkat megfeleltessük a vállalat szuperordinált céljának és már ezeket átgondolva jelenjünk meg, mint interjúalanyok. A stratégia azonban sokszor nem, vagy csak nehezen megismerhető a különböző cégek esetében, hiszen igyekeznek ezt titkolni versenytársaik elől. Fontos tisztában lennünk az adott vállalat alapvető céljával, illetve küldetésével is, amennyiben meggyőzőek akarunk lenni a "nagy napon". Ajánlatos az adott vállalat iparágában is tájékozódnunk, mi a helyzet az adott piacon.
Emellett ügyelnünk kell a helyes kommunikációs technikák alkalmazására, a megfelelő öltözék kiválasztására, a pontosságra és a precízségre is, ha állásinterjúra készülünk.

Amennyiben megfelelő, és pontos információkkal rendelkezünk a cégről, ahova felvételt szeretnénk nyerni, és esetleges terveket is készítünk arra vonatkozóan,hogy hogyan tudnánk segíteni a vállalat hatékonyságának növelését, hogy tudnánk munkánkkal a szuperordinált célt és a küldetést erősíteni, biztos út vezethet a megfelelő poszt betöltéséhez.
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását!  Inspirációként:  …..
Brigite 2011.10.05 18:04:45
Véleményem szerint az állami szerepvállalás 3 fő területe: az oktatás, az egészségügy és a rendfenntartás.

Elsőként és legrészletesebben az oktatással kapcsolatos álláspontom fejteném ki. A külföldi hallgatók jelentkezése szűk oktatási kapacitásokkal párosul, mindazonáltal - rendkívül lényegre törő megfogalmazásban olvastam a források egyikében - " a felsőoktatás Magyarország jelentős exportágazata". Ez a mondat is árulkodik a hazai oktatásban rejlő lehetőségekről, melyek kihasználásával nemcsak a külföldi, de hazai hallgatóknak is magas színvonalú képzésben lehetne részük. Az oktatás átalakítását szükségesnek tartom, amennyiben az megfontolt és tudatos, illetve a hallgatói érdekek figyelembevétele mellett történik. Az átalakítás alatt egy bizonyos szintű összevonást, koncentrációt értek, mely elősegítené, hogy az úgynevezett slágerszakok számát csökkentsék, vagyis csak bizonyos, lehetőleg a legszínvonalasabb egyetemek oktassák. Ezáltal egyrészt lehetővé válna, hogy más terültekre fordítsák az így megspórolt pénzt. A jogász-, közgazdász-, és bölcsészképzés fizetős volta számos szerényebb anyagi körülmények között élő, de tehetséges diáktól megvonná a lehetőséget, hogy tehetősebb társaikhoz hasonlóan, egyenlő esélyekkel induljanak pályakezdőként a munkavállalói piacon. Ezért ezt az opciót nem tartom megfelelőnek. Nem az anyagiak, inkább a pontszámok terén való változtatások lennének alkalmasak a szűrésre, amennyiben így is- úgy is költségmegtakarítási szándékkal változtatnak az oktatás helyzetén.

A napokban hallhattuk, hogy a kormány kivette az önkormányzatok kezéből az iskolák és az egészségügy irányítását, vezetését. Ezzel a hírrel szeretnék áttérni az általam fontosnak tartott második pontra, az egészségügyre.

Magyarországon az orvosi képzés rendkívül népszerű a külföldi hallgatók körében, miközben a hazai hallgatók - talán a különböző törvénytervezetek miatt - vonakodnak az orvosi pályára lépni. Úgy vélem, hogy amennyiben az egészségügyben bizonyos állami támogatások élvezése lehetővé válna, nem lenne szükség olyan intézkedésekre, melyek a pályakezdőket hazánkban marasztalják. Ha adott lenne a megfelelő munkakörülmény illetve fizetés, saját maguk akarnák a hazai orvosi állományt erősíteni.

Végül pedig a rendfenntartásról szólnék néhány mondatban. A honvédelem rendkívül hosszú történelmi múltra tekint vissza. Éppen ezért rendkívül fontossággal kellene bírnia. Azonban számos ponton érthető a rendvédelmi szervek elégedetlensége. Azok az emberek, akik napról-napra az életüket kockáztatják embertársaikért, nem kapnak kellő odafigyelést, "törődést" - gondolok itt a megfelelő munkakörülmények biztosítására. Megfelelő bérezés mellett, nem lenne gond ezen a téren a pályakezdők alacsony létszáma, és az utánpótlásban fellépő hiányosság.