Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Viking 91

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását!  Inspirációként:  …..
Viking 91 2011.10.03 17:48:18
Véleményem szerint a három legfontosabb szektor, ami állami támogatást igényel az oktatás, az egészségügy, és az alapvető állami intézmények fenntartása.

Természetesen ez egy olyan kérdés, amire nem létezik jó válasz, hiszen az állam számtalan ilyen egységet pénzel, ami elengedhetetlen az ország működéséhez. Talán a felsorolásomban egy kis pontosítást igényel a harmadik pont: szerintem igenis szükség van az állami intézményekre, még ha a legtöbb ember csak a negatív oldalát veszi észre létüknek. Hiszen ezek nélkül nem lenne fenntartható az állam működése, így az egészségügy vagy oktatás sem.

A különböző államok más és más megoldást találtak a bevételek és a szociális kiadások fenntartására. Míg például az USA viszonylag alacsony adó mellett minimális szociális ellátást nyújt (lásd felsőoktatás vagy egészségügy), addig pl. Svédország extrém mértékű adó mellett nagyon komoly szociális infrastruktúrát tart fenn.

Szerintem a felsőoktatás támogatása nagyon fontos. A felsőoktatás az alapja egy ország tudományos életének, így mindenképpen támogatást kell nyújtani neki. Lehet racionális döntésekkel spórolni, de a nem átgondolt szabályozások óriási károkat tudnak okozni, akár rövid távon is. Az elmúlt időszak oktatáspolitikája egy nagyon kényes téma, így nem is szeretnék rá nagyon megjegyzést tenni, de ha egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy aggasztó.