Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cervus

31 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  2018. január 1-jétől érkezik az életünkbe a reklámhordozók építményadója. Így adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 4.…..
Ingatlan és EVA   Néhány evás vállalkozás elkezdett ingatlant bérbe adni, és felmerült a kérdés, ők hogyan számlázzanak?  Az evások nem minősülnek forgalmi adó alanynak. Bizonyos eljárások tekintetében úgy viselkednek, mintha áfa alanyok lennének, de ez nem jelenti azt, hogy őket felhatalmazza a…..
Egy EU-s végrehajtási rendelet lépett hatályba 2017. január 01-től, ami az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtások rendszerét definiálta. Ez a definíció természetesen kötelezően alkalmazandó nálunk is. A NAV honlapján megjelent egy rövid összefoglaló, ami a horgászat, horgásztatás…..
Nemrég egy konferencián vettem részt, ami többek között a helyi adókkal kapcsolatos törvényi változásokról szólt. Próbáltam sűrűn jegyzetelni, illetve, amit nem sikerült, annak még utánanézni, mert van jó pár változás a téren, amiről érdemes tudni. Határozott időre megállapított adómérték   A…..
  Elnézést a zavarásért, Adó ügyben érdeklődnék,,Örököltem idén egy ingatlant, nem egyenes ági rokon vagyok..11000000 forint összegben állapították meg az örökséget,és erre fognak kivetni örökösödési adót..kb 1000000  forint értékben,,,A kérdésem az lenne hogy ha idén eladnám,akkor kell e adoznom,…..
A hivatali, üzleti úthoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás révén a magánszemélynek juttatott adóköteles jövedelem egyes meghatározott juttatásnak minősül. Az adóalap a juttatás értékének 1,18-szorosa, melyet 15% szja és 22% eho terhel. A térítés megvalósulhat a munkáltató nevére kiállított…..
A belföldi kiküldetésre vonatkozó adózási szabályok általában a külföldi kiküldetésre is érvényesek. Lényeges eltérés azonban az, hogy nem csak az Szja tv. rendelkezéseit, hanem a kettős adózást elkerülő vonatkozó egyezmények szabályait is figyelembe kell venni az adókötelezettség…..
Az évközi könyvelést teljessé, ellenőrzötté, megfelelően csoportosítottá a könyvviteli zárlat elvégzésével tesszük. A folyamat lényege, hogy végül elkészítsük a vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetet bemutató beszámolót. A könyvviteli zárlat vázát szedtem itt össze, melynek néhány pontja megérdemel…..
Közösségen belüli termékbeszerzés   A Közösségen belülről történő termékbeszerzésnek számít, az az ellenérték fejében megvalósuló beszerzés, amelynél a terméket más tagállambeli adóalanytól szerzi be a belföldi közösségi adószámmal rendelkező adóalany. A közösségi adószámot megrendeléskor meg kell…..
A közösségi adószám igénylése nem feltétlenül az adóalany választásától függ. Ha az adóalany a Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot létesít, kötelező közösségi adószámot kérnie. Azonban, amikor az adóalany valamelyik különleges adózói körbe tartozik,…..
Szia! A webáruházunk részére egy másik vállalkozásunk biztosít raktárhelyiséget. Bérleti díjat nem fizetünk, számlát sem kapunk. Ez már évek óta így megy, de most azt hallottam, hogy ez így nem jó, mert számlázni ebben az esetben is kellene. Kérdés tényleg kell számlázni és milyen összeggel?  ..
A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozók, - vagyis közismert nevén a KATA adóalanyok- az önkormányzati adóhatóságnál háromféle adózási mód közül választhatnak az iparűzési adózásban: 1. A Helyi adó tv. 39/B.§ (3) bekezdés alapján - KATA tételes adózás, vagy egyedi módszer Az…..
Sokakat érdekelhet és érinthet az ingóértékesítés adózása, hacsak a vatera, jófogás, ebay és talán már egyre gyakrabban a facebook-oldalakon, a blogokon, vagy a garázsokban lévő különböző értékesítéssel, kiárusítással kapcsolatos hirdetések számát nézzük...
A hivatali üzleti utazásnál nincs előírás arra, hogy milyen járművel történjen. Lehet bármi: vonat, busz, repülő, saját személygépkocsi stb. Nem keletkezik a magánszemélynek jövedelme, ha az utazás közösségi közlekedéssel, vagy a kifizető által biztosított járművel történik. Az elszámolás történhet…..
Az apport nem pénzbeni hozzájárulás, hanem eszköz, termék, vagyoni értékű jog átadása a tulajdonos részéről a társaság rendelkezésére. Azt olvastam, hogy hosszú évekig ezt az átadást úgy tekintették, mint ellenérték fejében történő gazdasági eseményt, amelyért cserébe a tulajdonos üzletrészt kap. Ez…..
Szia! Adott egy lakás, amit 2013-ban vásároltam 8 millió Ft-ért, idén eladnám 30 millió Ft-ért. Mennyi személyi jövedelemadót kellene fizetnem? Igaz, hogy ha jövőre adnám el, kevesebb lenne az szja? Mivel lehetne csökkenteni az adóalapot?    ..
A céltartalékot különféle becslési módszerekkel határozhatjuk meg, hogy aztán az óvatosság és az összemérés elvével összhangban pontosítsuk általa az eredményt és fedezetet teremtsünk múltbéli és folyamatban lévő, bizonytalan kimenetelű események esetleges jövőbeni kedvezőtlen hatásaira a várható…..
2016. augusztus 1-én módosult a kiküldetés fogalma. Eddig a munkaszerződésben rögzített munkahelytől eltérő helyen történő munkavégzés kiküldetésnek számított. Mostantól az olyan foglalkozások (pl. fuvarozók, ügynökök) esetén is kiküldetésről beszélhetünk, ahol a munkaszerződésben a munkavégzés…..
A blog ezennel útnak indul. A cél hazai és nemzetközi utazás egyaránt: sokak számára ismeretlen, ingoványos terepen. Lényegében kis lépésekben haladva, adózási kérdések felvetése, megválaszolása, tapasztalataim megosztása révén. S mivel ezek a kérdések szoros kapcsolatban állnak a könyveléssel,…..
Forrás: Dr. Veperdi Gábor Erdőbecsléstan jegyzete. Az esetek többségében komoly gondot okozhat a rögzített távolság a magasságméréskor, mivel könnyen előfordulhat, hogy az adott távolságról nem látjuk jól a fa csúcsát, és nem tudunk pontosan mérni. Ezt a…..
Fák Fahibák III. 2011.11.06 10:37:00
 Az időjárás okozta fahibák     A légkör közvetlenül, vagy közvetve befolyásolja a fa tulajdonságait. A hőmérséklet, és a relatív páratartalom pl. befolyásolja a fa vízmennyiségét, de a légkör még számos fahibát okozhat, melyek a következőek:  …..
Fák A fa fizikai tulajdonságai 2011.11.06 10:18:00
A fa fizikai tulajdonságai   A fa sűrűsége     A faanyag sűrűsége a térfogategységnyi faanyag tömegét (kg/m3) jelenti. A sűrűséget befolyásolja:…..
Fák Röviden a nyesésről 2011.11.05 19:13:00
 A nyesés a nemesnyárak erdőnevelésében tölti be a legfontosabb szerepet,  de előfordul  A, ELL és F esetében is. A nyesés nemesnyár állományokban a faanyag minőségének javítását szolgálja, fenyők esetében viszont az alsó ágörvek eltávolításával teszik…..
Fák Fahibák II. 2011.10.25 19:55:00
Fahibák   A fahibák - szabályostól eltérő alakot, felépítést, szöveti szerkezetet jelentenek, melyek csökkentik a faanyag használati értékét.   A kitermelt és kereskedelembe, feldolgozásra kerülő faanyag (rönk, fűrészáru) minőségét, felhasználhatóságát…..
Fák A szálalás 2011.10.19 19:27:00
(Forrás: MGSZH) A szálalás a faállomány évről évre megismétlődő, állandóan folyó, szálanként történő kitermelése, melynek során a faállomány szerkezetében lényeges változás nem áll elő. Egyazon területen a vágás, a felújítás és a nevelés…..