Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Krumpir

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Népszámlálás 2011; nemzetisége: egyéb A magyarországi bunyevácok betelepülésüktől (17. század) kezdve sokáig különálló nemzetiségnek számítottak. Az Osztrák-Magyar Monarchia népszámlálási kérdőíveiben külön szerepeltek, bunyevácként. Az összeírás szerint pl.…..
Krumpir 2011.09.29 19:19:37
Kedves Mindenki!

Nem igazán tudok elmenni a cikk és a kommentárok mellett szó nélkül, illetve felmerül bennem néhány kérdés.

1. 2 nemzetiséget is meg lehet jelölni a népszámlálási adatlapon, ha jól tudom. Miért ne lehetne az egyik a bunyevác a másik pedig a horvát, így a kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna, mivel ha jól tudom jövőre minden kisebbségi önkormányzat a települési létszám (népszámlálási adat alapján) kapja a pénzt. Nos ha mindenki csak bunyevácot ír be akkor azok a beírások "kvázi" elvesznek, hiszen az megy az EGYÉB kategóriába, és az önkori sem kap pénzt.
Ha az önkori nem kap pénzt, nincs tankönyvtámogatás kiegészítés az ált. iskolások (horvát nyelvet tanulók) részére, nincs ösztöndíj támogatás a közép és felsőoktatásba járóknak, nincs prelo, nincs tánccsoport fenntartás stb.
(Erre lehet azt mondani, hogy majd pályázatból, meg önerőből, meg lelkesedésből, de az hamar elfogy sajna.)

2. Valaki ténylegesen körülnézett valaha, hogy mennyi bunyevác él a Bácskában?
Nos elárulom nem sok, és az időseket leszámítva kb. 90%os a teljes nyelv és identitás vesztés.
(Erre lehet az is a válasz, hogy nézd milyen sokan aláírták a népi kezdeményezést)
Na jah, de kíváncsi vagyok, hogy abból mennyi volt a bunyevác (véleményem szerint az a bunyevác akit a származása erre predesztinál, van/volt neki minimum két, a nyelvet beszélő és azt részben vagy teljesen átadó nagyszülője ismeri a hagyományait és az identitástudata nem a magyar fele dől, megéli és átadja hagyományait és nyelvét az utódainak)

3.Etnobiznisz?
Nos a tolvaj akkor tud elillanni, ha maga kiált tolvajt, egyrészt, másrészt a két megnevezett is khmm. minimum kétes kalandor.

4. Hol voltak ezek az emberek az utóbbi 20 évben, ha valami értéket kellett teremteni?
A fekáliát felkavarók többségéről 2-3 éve még azt sem tudtuk kicsodák. Hmm vagy csak a parlamenti hely és az önkormányzatos pénz ébreszti fel igazán a szunnyadó bunyevác géneket?

Bikmakk utolsó bejegyzésével teljesen egyet tudok érteni.

A vallásról: szerintem egy igazi bunyevác ember életének az is fontos része. Nem kell mindig a templomban ücsörögni, de illik ott megfordulni néha, ha másért nem hagyományőrzésből, demonstrálni hogy ide tartozom. Ezzel szemben a bajai bunyevác misén maximum ha 20 öreg ücsörög, pedig havonta csak egyszer van. (jah a szabadkai atyát is a horvát önkormányzat fizeti)
(Erre az lesz a válasz, hogy az horvát mise, nos nem mindig ikavica a mise nyelve, de basszus akkor sem magyarul van legalább és az énekek azok szép ikavicával szólalnak meg (már ha van aki énekel :(

És még a végére.
Értsék már meg a végre az emberek, nem vallotta senki magát komolyan horvátnak a bunyevácok közül, mindenki bunyevácnak érzi magát (kivéve egy két érdekes egyént)a horvát azért van mert per pillanat ez a hivatalos kerete a nemzetiségi ficánkolásnak. (van aki ugyan így gondolkodott csak a szerbet felhasználva, ami persze nem igazán ment)

Egyelőre ennyi!

Krumpir