Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Q_Q

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre! 2010. augusztusa óta illetékmentes az ajándékozás egyenesági rokonok között. A lelkes polgárok - alaptalanul bízva a jogbiztonságban - tömegesen íratják át ingatlanjaikat gyermekeikre, családjuk és az ügyvéd társadalom nem kis örömére. Jóhiszeműen élnek e…..
Q_Q 2013.07.23 16:49:10
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakóingatlan tulajdonának 50%-a édesapámé, 50%-a pedig a mostani felesége tulajdona, akitől született két féltestvérem.
Úgy döntöttünk a családban, hogy nekem ajándékozzák az adott ingatlan 100%-át, de ezzel együtt lemondok minden további örökösödési jogról édesapám felől (így nagyjából az igazságos harmadát kapnám édesapám vagyonából).
A nem egyenesági ajándékozás után illetéket kellene fizetni, de úgy tudjuk (tudtuk), hogy ezt meg lehetne oldani illetékmentesen is oly módon, hogy édesapám felesége az 50%-os tulajdonrészt először odaajándékozza a felnőtt korú féltestvéremnek, aki ezt továbbajándékozná édesapám számára, ő pedig már illetékmentesen tudná számomra az ingatlan 100%-át odaajándékozni.
Olvasva a blogját, úgy értelmezem, hogy hiába törvényes úton járunk el, akkor is beszedheti a NAV a 9%-os(?) illetéket a lakóingatlan 50%-ra, mert a jogszabályt megkerülve járunk el.
Ön azt írja az egyik hozzászólásban, hogy: "Ha elég idő telik el a szerződéskötések között és valamilyen ésszerű indoka van a kétszeres szerződéskötésnek (gyermek szülőnek majd szülő a másik gyermeknek), akkor illeték probléma nem merül fel."

Mi számít elég időnek az adott esetben? A ~1 hónap esetenként (itt háromszor), míg bejegyzik a földhivatalnál a tulajdonszerzést? Vagy?
Az én esetem nem elég ésszerű indok a háromszoros illetékmentes ajándékozáshoz?

Válaszát előre is köszönöm!
Q_Q 2013.07.23 18:54:41
@dr. Simányi Zsolt ügyvéd: Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Azonban több kérdés is megfogalmazódott bennem válaszát látva. Nem egészen értem, milyen súlyos polgári jogi jogkövetkezménye van egy ilyen esetnek. A bűncselekményről nem is beszélve... Közokirat hamisítás? Azért ezt kicsit túlzásnak érzem.
Amennyiben fenntartja álláspontját, kérem, legyen oly kedves a releváns jogszabályok ide vonatkozó passzusaira hivatkozni, hogy saját magam is meggyőződhessek róla!
Továbbá azt sem értem, hogy miért ne lenne valós hátterű az ajándékozás esetemben? Kifejtené ezt részletesebben?!
Utolsó bekezdésem kérdései továbbra is állnak a most feltett kérdésekkel együtt, ezért kérem, ha nem is itt a blogban, de az e-mail címemre legyen szíves válaszolni a kérdésekre!

Előre is köszönöm!

david86@citromail.hu
Vagy Molnár F. Árpád végre vásárolt egy tévékészüléket, és rácsodálkozott a jegesen vibráló gonosz dobozra, vagy a Vodafone-nak mégis van humorérzéke. Esetleg a reklámügynökségének. Az október elején feltűnt videó, a Piros Pirula Projekt Üzenet című filmje ugyanis…..