Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gelicsany

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elképesztő dolog történt a napokban, de mintha ennek súlyát nem érzékelné a média vagy a keresztény közösség: az ENSZ felszólította a Szentszéket, hogy többek között bírálja fölül tanítását a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás témakörében. A legnagyobb…..
gelicsany 2014.02.09 21:31:38
Mielőtt a hívek annyira "elképednének", meg kellene nézni pontosan, miért is bírálta az ENSZ a Vatikán hozzáállását az abortuszhoz:
tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRC/Shared%20Documents/VAT/CRC_C_VAT_CO_2_16302_E.pdf

"54. The Committee expresses its deepest concern that in the case of a nine-year old girl in Brazil who underwent an emergency life-saving abortion in 2009 after having been raped by her stepfather, an Archbishop of Pernambuco sanctioned the mother of the girl as well as the doctor who performed the abortion, a sanction which was later approved by the head of the Roman Catholic Church’s Congregation of Bishops.
55. The Committee urges the Holy See to review its position on abortion which places obvious risks on the life and health of pregnant girls and to amend Canon 1398 relating to abortion with a view to identifying circumstances under which access to abortion services can be permitted."

A történethez az is hozzátartozik, hogy az k.egyház NEM tagadta ki az erőszakot elkövető mostohaapát.
Vagyis az egyház szerint a kislány életét megmentő orvos bűne nagyobb, mint az kislányt sorozatosan megerőszakoló mostohaapáé.
Ha ezzel a "keresztény közösségek" is egyetértenek, akkor rajta menjenek ki az ENSZ székház elé tiltakozni, ahogy a posztoló szeretné. Ne féljenek, a rendőrség nem fogja mártírrá lőni őket.
Ezt a cikket beküldtem az Élet és Irodalomba, elutasították. Beküldtem a Népszavába, választ se kaptam. A Népszabadságba és HVG-be már meg se próbálok cikket küldeni, annyit utasítottak vissza. Pedig valamikor, sok éve még meg tudtam jelentetni pár cikket. És biztos nem én…..
gelicsany 2012.11.07 20:41:59
@Xmes:
"9. Medvéket uszított egy csapat gyerekre, és kivégeztetett velük 42-t, csak mert egy kopasznak azt mondták, hogy "jöjj fel kopasz"."

Erre a sztorira nem emlékszem. Hol van ez pontosan megírva?
A többi pont egyébként az "ószövetség istenének" cselekedetei. A kereszt(y)ének istene egészen más :)
A kereszt(y)én erkölcs egyébként - bármit is állítanak az egyházfiak - nem a Bibliából ered, hanem , bár késéssel de követi a korszellemet. Azaz ma gyakorlatilag megegyezik a humanizmus erkölcsével. Persze van néhány kérdés, amiben van olyan 50-100 év elmaradása, mint pl. a szexualitás vagy az abortusz kérdése.
gelicsany 2012.11.07 21:23:14
@Xmes:
Ugye lesz a világi Etika tárgy vagy a valláskárosult szülők választhatják a Hit és erkölcstan tárgyat helyette a választott egyház verziójában.
Mivel korábban is volt hasonló tárgy pl Emberismeret vagy Filozófia néven, így akár azok a könyvek is használhatók lennének. (persze nem kérdés, hogy ez a kereszténnyé lett HR-nak nem lesz jó) Én mondjuk javasolnám Jostein Gaardner: Sofie világa című könyvét :)
Hitoktatás szintén volt eddig is az egyházi iskolákban, gondolom megvan a tematikájuk, de ez legyen az ő gondjuk.
gelicsany 2012.11.21 18:00:45
@julios: "Abortusz-ügy: az ilyen esetben az egyház az abortuszt "szándékon kívülinek" tekinti és tolerálja; itt kizárólag a szülőknek van döntési joga. ... az APA szerint hivatkozott az orvos arra, hogy Írországban nem lehet abortálni, _mert katolikus_ ország (amúgy tényleg nem, de nem azért, mert katolikus, hanem mert erre jogszabály van). A magyar médiában torzult el úgy, mintha ez az orvos tényközlése lett volna, és nem a muszlim apa saját változata, a gyász fájdalmától nem függetlenül."

Itt bizonyára megint arról van szó, hogy a kereszténység/katolicizmus jó, csak tanításait egyesek szándékosan félreértelmezik, és egyébként azok nem is igazi keresztények/katolikusok.
A gonosz muszlim apa - aki egyébként hindu - akarja csak ezt az egyházra kenni. Ha viszont az egyház szerint is helyénvaló lett volna végrehajtani az abortuszt, akkor talán a pápa közbenjárhatna az abortusztörvény megváltoztatása érdekében, amit egyébként már az EU is rég követel Írországtól.

Erre az "egyházi toleranciára" tudsz valami konkrét "jogszabályt" is mondani amiböl ez egyértelmüen következik? Mondjuk a Katolikus Egyház Katekizmusából?
Egyik olvasóm jegyezte meg találóan, hogy ha összerakjuk Török Csaba és Szentpétery Péter a Magyar Tudományban nekem írt válaszainak a címét, akkor ketten együtt azt állítják, hogy a trón üres, és, hogy én, illetve az ateisták behunyt szemmel állunk a trón előtt. Mit ne…..
A cseh kormánynak az egyházak kárpótlásától szóló döntéséről ír a NOL. A tizenhét történelmi vallás 75 millió korona értékű épületeit és földjeit kapja vissza, és ezen felül a vissza nem adható ingatlanokért járadékokat, illetve az egyházi személyek bérét fizeti…..
A népszámlálás során vallási hovatartozásodra is rá fognak kérdezni - ne feledd, hogy a nagyobb egyházak előszeretettel a népszámlálási adatokra hivatkoznak, amikor közéleti kérdésekben szólalnak fel. Ha nem támogatod valamely egyház társadalompolitikáját, és nem…..
gelicsany 2011.09.30 21:21:08
@istentelen: Az index szerint ateista van, csak agnosztikus nincs. Ez utóbbi kategória létjogosultságáról filozófiai viták folynak, így nem hiszem, hogy ez a probléma sokakat érintene. Problémásnak inkább a "nem tartozik vallási közösséghez, felekezethez" ill. az "ateista" szembeállítása tűnik. Mutasson nekem valaki akár egy olyan ateistát, aki vallási közösséghez vagy felekezethez tartozik! Vagy a "nem tartozik vallási közösséghez, felekezethez" azzal a gyakran használt kategóriával egyezne meg, hogy "a maga módján vallásos" ?