Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jefatura

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az AMT 7., és az AAT 3. váltásának éleslövészettel egybekötött gyakorlatát ma a hajmáskéri lőtéren megtekintette a honvédelmi miniszter, aki ajtólövészi és operátori pozíciókból is belekóstolt a helikopterek harci alkalmazásába. Vajon hogy hasznosítja a ma látottakat a…..
Idén január 5-én jelent meg a Védelmi Stratégiai Iránymutatás, mely az utolsó évét taposó Obama-adminisztráció elképzeléseit tartalmazza az amerikai fegyveres erők jövőjéről. Ez még nem tekinthető egy gyökeresen új stratégiának vagy katonai doktrínának, csupán az alapot…..
jefatura 2012.01.29 16:58:08
@CN: Nem fogalmaztam pontosan. A nagyon sikeres kitételt, magának a koncepciónak (2001. okt-dec időszak) szántam, amit úgy tűnik a jövőben is használni szeretnének. Én sem győzelemről beszéltem, a kitűzött célok és Guantánamo kapcsán nem vitatkozom, de ebben az esetben ezek inkább politikai kudarcok, mintsem katonai. 2001 után már maga az AQ sem igen rúgott labdába. Londonhoz, Madridhoz és Irakhoz, bin Ladennek és a maradék vezetőnek már nem sok köze volt.
jefatura 2012.01.29 17:54:44
@CN: Természetesen ez igaz, de most egy új amerikai stratégia kapcsán beszélünk erről, ahol még nem igen lehetnek politikai célok. Ennek fényében mondom, hogy ez a fajta hadviselés (2001. okt-dec) sikeresen bizonyított (amerikai áldozat nélkül megdöntötték a tálib rendszert). Kissinger könyvét én is ismerem, de egyébként sincs sok kétségem, hogy a jövő konfliktusai is hasonlóan fognak alakulni politikai szempontból.
jefatura 2012.01.29 15:31:58
@CN: Egyetértek Gungnirral, hogy ez az új stratégia inkább visszatérés a 2001-es afganisztáni műveletekhez, amik mellesleg nagyon sikeresek voltak. Az mindig elfelejtődik, hogy a háború az AQ ellen indult, a tálibok gyakorlatilag csak útban voltak. Pár hónap alatt felszámolták a kiképzőtáborokat, feltöltötték Guantanamot és ha bin Ladent nem hibázzák el, akkor nem küldtek volna csapatokat, a háborút pedig lehetett volna győzelemként kommunikálni.
Paraszthajszál néven kommentelő olvasónk hívta fel a figyelmet egy érdekes cikkre, ami a minap jelent meg a Volksfreiheit Népszabadság online hasábjain. A téma az iráni nukleáris veszély (hja, mi más?), a tartalom pedig a szokásosnál is méretesebb klisé/bullshit-halmaz. Ez…..
Idén is áldozatul esett egy tábornok karrierje túlzott őszinteségének. Peter N. Fuller dandártábornok, aki az afgán erők kiképzésének irányításában játszott szerepet, többek között azt találta mondani, hogy Karzai elnök korrupt és elszigetelt a valóságtól. (Lásd itt.)…..
jefatura 2011.11.21 18:17:23
@Bandibacsi34: elolvastam a kommenteket az index videó alatt. elég szomorú. Az afgán misszió támogatottsága a legtöbb országban nem túl magas, de a saját katonáikat azért sehol sem fikázzák így. Ezt mondjuk biztosan megtanulták az amerikaiak vietnamból. A közvélemény a katonákat még egy népszerűtlen háborúban is támogatja. A mindenkori HM-nek el kéne ezen gondolkodnia.
Elnézést ha ez nem idevaló.
jefatura 2011.11.24 02:00:54
@FairyFeller: ennek a blognak a jobb oldalán találsz egy rakás linket. javaslom, hogy tanulmányozd egy kicsit a biztonságpolitika és a nemzetközi kapcsolatok 21. századi világát mielőtt az afganisztáni háborúról és szerepvállalásunkról, a 12 pont és az áprilisi törvények alapján mondanál véleményt,mert ez így fájdalmasan súlyos baromság. Ráadásul történelmi tévedéseid is vannak.
jefatura 2011.11.24 18:07:51
@FairyFeller: Legyen annyi elég, hogy alapból kevered a kartális és a történeti alkotmány fogalmát. Nekem nincs tudomásom semmiféle 1848-as „szentesített, legitimizált, független Alkotmányról”, de úgy nézem, hogy te az áprilisi törvényeket érted ez alatt, amik lehetővé tették, hogy Mo. némi önállóságra tegyen szert, de nagyon messze állnak egy magyar alkotmánytól. Próbálom hangsúlyozni, hogy még ha el is fogadjuk egy történeti alkotmány létét (ebben messze nincs konszenzus, hiszen ez egy időben változó valami, pl. a Nato és Eu csatlakozásunkat ugyanúgy belevehetjük), ez most a 21. században és különösen az afganisztáni szerepvállalás kapcsán teljesen irreleváns.
"Iranian terror in your land American weapons in my hand Kneel to no one in my way Blow off your head when you start to pray" (Fearless Iranians from Hell) ...avagy a nagy ho-ho- lebuktatott iráni merényletkísérlet-hoax . A vád szerint Manssor Arbabsiar, iráni-amerikai állampolgár, büntetett…..
jefatura 2011.10.26 19:47:52
@FairyFeller: figyi, van ez az ügy. a hivatalos verzió ellen az szól, hogy az iráni szolgálatok nem lehetnek ilyen balfaszok. ok. de akkor ez csakis valami gonosz összeesküvés lehet?
oké, hogy az irániakat nem nézzük hülyének, de nem gondolod, hogy ilyen "összeesküvést" akkor kicsit profibban is össze lehetne hozni? és valószínűleg pont az izraeliek meg az amerikaiak azok, akik tudnának ennél jobbat is.
szerintem egyszerűen annyi történt, hogy néhány lelkes FBI ügynök véletlenül beleszaladt a fenti balfaszba aztán gondolom minden érintet hozzátett egy kicsit a jelentésben az ügy horderejéhez, fent hirtelen rájöttek, hogy most pont jól jönne valami eredmény a mexikói fiaskó után, aztán ez lett belőle. esetleg a másik fickóról lenne érdemes többet tudni, mert végül is ő köti az IRGC-hez az ügyet. de valószínű csak valami nagyszájú senki. szerinted ez nem hihetőbb mint a furfangos cionista-amerikai összeesküvés? de komolyan?
jefatura 2011.10.27 01:20:27
@FairyFeller: az előttem szóló elég jól elkapta az ilyen ügyek lényegét és tényleg nincs sok értelme győzködni egymást. a kérdésedre válaszolva: ha titkosszolgálati keverést akarnék sejteni az ügyben, akkor én a szaúdiakra tippelnék. de ez is csak egy konteó. lehet majd megtudjuk egyszer, hogy mi volt ez az egész. Vagy nem.
Szeptember 23-án Mahmud Abbasz odalép a mikrofonhoz az ENSZ new york-i székházában, és egy nagyívű beszéd után hivatalosan is kéri Palesztina felvételét teljes jogú tagként az ENSZ-be. Ez lényegében egyenértékű a független palesztin állam kikiáltásával, azonban csak…..
jefatura 2011.09.26 03:56:45
@FairyFeller: „Arab az, aki arabul beszél” - Mohamed próféta

'48-ban az izraelieknek a háborúból visszamaradt fegyvereik voltak, amiket ilyen-olyan úton (lopták) Európából szereztek be. Volt közte angol, német, amerikai és valószínűleg szovjet is. Állami támogatást tudtommal csak Csehszlovákiától kaptak, főleg utángyártott mvhs német fegyvereket. A csehszlovák kommunisták hatalomra kerülésével ezek a szállítmányok elmaradtak.
jefatura 2011.09.26 22:37:16
@FairyFeller: Kedves Feri!
Már írtam, de akkor még egyszer: az izraeliek nem rendelkeztek a legmodernebb szovjet haditechnikával, mert nem kaptak fegyvereket a Szovjetuniótól. Csehszlovák cuccaik voltak, amik a területükön maradt német fegyverek, illetve azok cseh másolatai voltak. Igen, Izrael államot náci fegyverek segítségével kiáltották ki. A SZU kezdetben valóban támogatta az izraeli törekvéseket - az első állam volt, ami de jure elismerte Izraelt- de ebben nem kell látni semmi csavaros összeesküvést, egyszerű reálpolitika volt.
jefatura 2011.09.28 15:52:33
@FairyFeller: Ezzel a megközelítéssel semmire sem fogsz jutni a palesztinok származását illetően. Kik az etnikailag teljesen arabok? Kik az etnikailag teljesen franciák, zsidók vagy magyarok? A palesztinok olyan arabok, akik az általuk Palesztinaként ismert területről származnak. Ilyen egyszerű. Egyébként ez nem vallás specifikus, ők maguk palesztinnak tekintik az ott élő arab nyelvű keresztényeket vagy pl. a drúzokat vagy éppen az olyan arab anyanyelvű zsidókat, akik már a cionizmus megjelenése előtt is a területen éltek. Arab az, aki arabul beszél. A palesztinokat tulajdonképpen az al- Nakba tette néppé.